25 Ağustos 2011 Perşembe

CEVİZLİ GÜLLAÇ



GÜLLAÇ

evettt ramazanın son günlerine yaklaşmışken ha yaptım ha yapacağım dediğim güllacımı ramazan bitmeden yetirtirmeyi başardım:)))
   aslında benim güllaçla çok arma yoktur hatta takip edenler bilir benim tatlıyla aram yoktur zaten..
ama ramazanda en azından tarifini vermek için bile olsa yapmam gerekiyordu,gerçi eşim hepsini sildi süpürdü kalmadı yani:))
ben 2 kişi olduğumuz için 4 adet güllaç yaprağı kullanarak yaptım,paketin içinde 8 adet  vardı ben size normal ölçüsünü vereceğim,eğer sizde yarısını yapmak isterseniz daha küçük bir tepsiye ölçüleri azaltarak yapabilirsiniz..

birde çok önemli nokta güllacınızın kaltesi çok önemli bilmediğiniz güvenmediğiniz markaları almayın,çamur gibi oluyorlar..
güllaçta bence en önemli husus budur,diyorum ve tarifime geçiyorum..

MALZEMELER

1 paket güllaç(8'li)
9 su bardağı süt
3,5 su bardağı toz şeker(şeker miktarını biraz azaltabilirsiniz.)
1 yemek kaşığı gül suyu
arasına bolca ceviz

üzerine:
bolba toz antep fıstığı
ceviz
böğürtlen(tercihe kalmış)

HAZIRLANIŞI

öncelikle şekeri sütün içine katıp arada karıştırarak ılıtalım.ocaktan alıp içine dilerseniz 1-2 yemek kaşığı gül suyu katıp karıştıralım.iyice ılıması için bekletelim.eğer süt olması gerekenden sıcak olursa malesef tatlınız hamurlşabilir.
güllaç yaprağı eğer tepsinize sığıyorsa tepsiye koyup üzerine birkaç kepçe şekerli süt dökelim,eğer tepsiye sığmıyorsa parçalayıta yerleştirebiliriz.
yarısına gelene kadar bu şekilde yufkaları sütleyerek devam edelim ve yarısına gelince bolca ceviz dökelim.
kalan yapraklarıda aynı şekilde bitirene kadar ıslatalım ve en son kalan şekerli sütüde eşit bir şekilde üzerine boca edip birkaç saat dinlenmeye bırakalım.dinlenip sütünün büyük bir bölümünü çeken güllacımızı toz antep fıstık,ceviz ve böğürtlenle süsleyip,soğuk olarak servis edelim...

GÜLLAÇ



AFİYET,ŞEKER OLSUN.....

22 Ağustos 2011 Pazartesi

REYHAN SALATASI

REYHAN SALATASI

Herkese merhabalar.
 Bugün normal şartlarda yayına almayacağım kadar basit bir tarifim var sizlere.Anormal şart ne derseniz,reyhan otunu hem kokusundan hemde adaşım oluşundan dolayı çok severim,bir de fotoğrafına bayılınca,yayınlamak farz oldu,sitemde adımı taşıyan bir tarif olsun :)
    Bulduğum tüm otları ekledim içine nefis bir salata oldu,zaten denemişsinizdir ama birde benden okuyun istedim.

MALZEMELER

semizotu
kuzu kulağı
taze reyhan
maydanoz
dereotu
taze soğan
kıvırcık
taze nane
dilerseniz roka,tere yada başka yeşillikler katabilirsiniz..
tuz
limon
sızma zeytinyağı

HAZIRLANIŞI

 Ben yeşil soğan hariç tüm malzemeyi elimle doğradım,e madem bu kadar yeşilliği bir arada yiyeceğiz ve vitamin umacağız,o halde bıçak değdirip vitaminleri ölmesin dedim:))

hepsini harmanlayıp yağını tuzunu ve limonunu kendinize göre ayarlayıp nefis salatanızı hazır edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

19 Ağustos 2011 Cuma

KAŞAR PEYNİRLİ GALETA UNLU BÖREK

KAŞAR PEYNİRLİ GALETA UNLU BÖREK

Herkese mutlu bir gün diliyorum...

  Sırada yine bir börek taifim var sizlere,aslında bu böreğin adı da,kendide tamamen doğaçlama oldu.Kayınvalidemler bendeydi ve bende dışarıdaydım,malum yağız'ıma bakacak biri olmadığında dışarı çıkmam imkansız.O günde oğluşumu kayınvalidemlere emanet edip dışarı çıkmıştım.Sonra eve döndüğümde mecburi istikamet mutfak oldu,malum bende misafirlerimde acıkmıştı,mutfaktaki malzemelerle aklıma böyle bir börek yapmak geldi.
   Biraz paçanga vari ama tam değil, kızartma olmasına rağmen çok hafif oldu,bence altarnatiflerimiz arasına almaya değer bir börek oldu.denemeniz dileğiyle,tarifime geçiyorum...


MALZEMELER

3 adet yufka
5 adet orta boy domates
2 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi
kuru kekik
kuru maydanoz(siz tazesini kullanabilirsiniz)
kuru dereotu(yine taze kullanabilirsiniz)
pul biber
tuz

2 adet yumurta
galeta unu
kızartmak için sıvıyağ

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle her bir yufkayı dörde bölelim,içine küçük doğranmış domates,kaşar rendesi koyalım,üzerine eğer taze kullanacaksanız dereotu ve maydanozuda incecik kıyıp ekleyelim,yada benim gibi kuruda kullanabilirsiniz.kekik,pulbiber ve tuzunuda serpip,çok sıkı yada gevşek olmayacak şekilde paçanga böreği gibi saralım.
   Diğer yufkalarada aynı işlemleri uygulayalım.sarma işlemi bittikten sonra önce çırptığımız yumurtaya sonrada bolca galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartalım.kızarttığımız börekleri fazla yağlarını almak için kağıt havlu üzerine alalım,ılık olarak servis edelim.işte bu kadar...

KAŞAR PEYNİRLİ GALETA UNLU BÖREK

AFİYET,ŞEKER OLSUN....

18 Ağustos 2011 Perşembe

6. BLOK YAZARLARI BULUŞMA TARİHİ BELLİ OLDU..




SEVGİLİ ZEYNEP,MELTEM VE MELİKE ARKADAŞLARIMIZIN DÜZENLEDİĞİ 6. BLOG YAZARLARI BULUŞMA TARİHİ BELLİ OLDU..2 EKİM PAZAR GÜNÜ OLACAKMIŞ.
    TÜM BLOG YAZARI ARKADAŞLARIMIZA DUYURULUR,ARKADAŞLARIMIZADA BAŞARILAR DİLERİM...


DAHA AYRINTILI BİLGİ ALMAK İÇİN  ZEYNEP'İN GÜNLÜĞÜ'NE BİR TIK...

16 Ağustos 2011 Salı

PROFİTEROL


herkese sevgiler..

  sıradaki tarifim zahmetli ama yemesi harika bir tatlı olan profiterol..

sevmeyen varmıdır bilmem ama ben tatlı yemediğim halde bayılıyorum bu lezzete,şuan bir taraftanda kaşıklıyorum:)
  zahmetli dedim çünkü 3 aşamada yapılıyor ve bir sürü püf noktası var birini yanlış yaptığınız zaman sonuç malesef hüsran oluyor.bu nedenle aşağıda sıralayacağım püf noktalarını eksiksiz uygulamalısınız..
diyorum ve tarifime geçiyorum..

MALZEMELER

hamuru için:
1,5 su bardağı su
100 gr margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tozşeker

iç kreması için:
2,5 su bardağı süt
2 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilin
2 adet yumurta sarısı

üzerine:
hazır çikolata sosu(biraz bu aşamada tembellik yaptım,iftar saati gelmişti çünkü)
arkasındaki tarife göre hazırlanacak.




HAZIRLANIŞI

öncelikle hamurunu yapmak için suyu tencereye alıp kaynatalım.kaynayan suya margarini ekleyip eriyene kadar karıştıralım.unu,tuzu ve şekeride ekleyip hızlıca karıştıralım topaklanmasın.üzeri kısa bir süre sonra göz göz olunca altını kapatalım.5-10 dakika ılımaya bırakalım.
ılıdıktan sonra yumurtaları eklemeye başlayacağız fakat hepsini tek tek katacağız.ilk püf noktamız bu.
1 yumrtayı ekleyip 1-2 dakika kadar iyice karışana kadar mikserle çırpalım,sonra ikinci yumurtayıda kırıp tekrar 1-2 dakika daha mikserle çırpalım.yumurtalar bitene kadar aynı işleme devam edelim.çırpm işlemi bitince hamuru buzdolabına kaldıralım ve bir saat kadar dinlendirelim.

bu arada muhallebi için vanilin hariç tüm malzemeyi iyice katıştırıp ocağa alalım ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.ocaktan aldıktan sonra vanilinide ekleyip ılımaya bırakalım.

dinlene hamurumuzu dolaptan alıp yağaldığımız tepsiye 1,5 çay kaşığı kadar 2 cm aralıklarla dökelim.şekli çok önemli değil siz ne yaparsanız yapın o sizden bağımsız şekil alacaktır zaten ama çok dağılırsa kaşıkla düzeltebilirsiniz.bu şekilde en az 2 tepsi çıkıyor.

tepsilerimizi önceden ısıtılmış önce 200 dereceli fırında 15 dakika kadar sonra ayarı 150 dereceye düşürerek bir 20-25 dakika kadar daha pişiriyoruz,asla kapağını açmıyoruz.piştikten sonrada kapağını açmayalım bir süre fırında kalsın yoksa kabaran hamurlar hemen söner.
ben size dakikaları verdim ama pişirme süreleri fırından fırına değiştiği için siz yinede dikkatli olun üzeri hafif pembeleşince fırını kapatın ve fırının sıcağıyla içinde kaldığı için biraz daha pişceğini hesaplayın..

  fırından çıkardığınız hamurları bıçakla dikkatli bir şekilde kesin içine kremadan eşit bir şekilde bolca sürün.

en son çikolata sosunuda tarife göre ayarlayıp dilerseniz az dilerseniz tamamını kaplayacak şekilde üzerine dökün.
profiterol artık servise hazırdır..

not:  fırının kapağını hiç bir aşamada çamıyoruz,piştikten sonra bile bir süre açmayalım.

not:  yumurtaları pişen hamura tek tek katıp mikserle çırpalım,iyice yedirerek yoksa hamur kabarmaz.

not:  olduda biraz fazla pişirdiniz,kesmesi iraz zor olur dağıtmadan kesmeye özen gösterin ve içinin kremasını birde çikolata sosunu fazla dökerseniz bir süre sonra yumuşayacaktır.ama yinede dikkat edin fazla kızarmasın..






AFİYET,ŞEKER OLSUN...