Bu Blogda Ara

30 Kasım 2011 Çarşamba

SÜZME YOĞURT

SÜZME YOĞURT

Herkese merhabalar.
  Bugün sizlere,süzme yoğurt nasıl yapılır,faydaları ,zararları nelerdir ondan bahsetmek istiyorum.Evde temiz ve leziz bir süzme yoğurt yapmayı kim istemez ki ? Üstelik çok pratik,sadece zamana ihtiyacınız var o kadar.
  Aslında sağlık açısından süzme yoğurt pek önerilmiyor.sağlıksız değil tabi ki ama normal yoğurt kadar da sağlıklı değilmiş.
    Sebebi de suyunda B vitaminleri içermesi,yoğurdun suyunu süzünce malesef B vitaminleri uçup gidiyor.
Ama bununda çaresi var yoğurttan süzülen suları atmak yerine çorbalara katabiliriz mesela.
    Ama yine de ara sıra yemekten bir şey olmaz herhalde.mesela kahvaltıda veya bazı mezeleri yaparken gerekli olabiliyor.bu nedenle bazen yapıyorum.bazen yaptığım bir mezenin içindeki süzmeyi ben yaptım dediğim zaman insanlar şaşırabiliyor.halbuki çok kolay bir yapımı vardır.yalnız ben kendi mayaladığım yoğurttan yapıyorum.tarifi de ona göre vereceğim.Hazır yoğurttan hiç denemedim.ama ondan da aynı usül yapabilirsiniz.

MALZEMELER

1 kg yoğurt
kağıt havlu
süzgeç

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle süzgeçi bir kabın içine oturtalım.İçine süzgeçin her yerini kaplayacak şekilde birkaç kat kağıt havlu serelim ve yoğurdumuzu üzerine dökelim.Buzdolabına kaldırıp,suyunu süzmeye bırakalım.Yoğurt artık su bırakmıyorsa süzme hazırdır.mesela ben 1 gün bekletiyorum.İşte bu kadar basit istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.Ekmeğin üzerine sürünce bile yediriyor kendini.

NOT: 1 kg ev yoğurdundan 300 gr kadar süzme yoğurt çıkıyor.

AFİYET,ŞEKER OLSUN....

28 Kasım 2011 Pazartesi

ÇÖREK OTLU KURABİYE

ÇÖREK OTLU KURABİYE
Herkese merhabalar.
      Haftaya güzel,tuzlu bir kurabiyeyle başlamak istedim,bu isimde ne diyeceksiniz,hem uzun hemde kel alaka ,birazdan hep beraber anlayacağız efendim ne alakası olduğunu:)

      üzerinize afiyet benim kuzucuk rahatsızlandı,nesi var diye sorarsanız,nesi yok ki derim,ama şükür Rabbime çabuk toparlayan bir bünyesi var şuan diğer odada babasıyla mandallardan uzay gemisi yapıyor:)
tabi geceye Allah kerim,çünkü gün içinde iyi gibi görünüp gece uyku esnasında pek bir huzursuz oluyoruz..


Yağız bu yazıya eklemem için mandallardan uzay gemisi yapmış,
e o zaman el mahkum ekleyelim değil mi ? Kırmak olmaz :) 

          Bende dün belki biraz keyiflenir diye kurabiyeleri hayvan kalıplarıyla yapayım mı oğlum dedim,yap anne dedi,hatta işe yaramıştı bayağı bir keyiflendi de.
 Gerçi ben yapıp pişirene kadar ağrı kesicinin etkisi geçmiş olacak ki huysuzlanarak ve ara ara uyanarak yattı kaldı yavrum,ama en azından sözümü tutmuştum  gecenin bir yarısı uyanıp sorduğunda yapamadım oğlum demedim,sabaha karşı 04.00 gibi bir adet sincapı indirdi mideye:)
 
   Afiyet ,bal,şeker olsun paşama,Rabbim kimseyi evladıyla sınamasın,ve çocuğu okula yeni başlamış olanlara zira hali hazırda okuyanların annesi zaten biliyordur, çok önemli bir tavsiye, çok dikkatli olun ben daha evvel oğlumda hiç görmediğim göz enfeksiyonunu ve kulak ağrısını hatta sinüziti kreşe başladıktan sonra gördüm ve 4,5 yıllık ömrünün toplamında (Rabbim çok uzun bir ömür versin yavrularımıza) görmediğim kadar hasta gördüm oğlumu,gözüm korktu inanın..
  zira hiç alışkın değildim zırt pırt hastalanmasına.
rabbim daha büyük dertler vermesin buna da şükür deyip tarifime geçiyorum...

ÇÖREK OTLU KURABİYE
MALZEMELER

250 gr tereyağ yada margarin(oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta(akı içine sarısı üzerine)
3,5 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 çorba kaşığı çörek otu
1 adet kabartma tozu
aldığı kadar un
ÇÖREK OTLU KURABİYE
HAZIRLANIŞI

   Bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.Hamuru bir merdane yardımı ile açın,dilediğiniz şekli verin.Ben bu defa Yağız için hayvan modelleri kullandım ama çoğunlukla minik minik yuvarlak şekil verip pişiriyorum,sizde öyle yapabilirsiniz.Hazırladığınız kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin,üzerine çırptığınız yumurta sarısını sürün.Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında altın sarısı olana kadar pişirin.ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

26 Kasım 2011 Cumartesi

KARIŞIK PİZZA

KARIŞIK PİZZA
Herkese merhabalar.

  Bugün hicri yılında ilk günü ,inşallah rabbim hepimize hayırlarla dolu bir yıl nasip etsin,ettiğimiz tüm dualar kabul görsün(AMİN)
hepimizin hicri yeni yılı mübarek olsun..
Haftayı nefis bir pizza tarifiyle kapatmak istedim.Ne zaman yapsam bizim pizza canavarlarına  bayramı oluyor:)
   Bayılıyorlar pizzaya,her gün yap hergün yesinler  o kadar yani.ama tabii obezite hastalığı kol gezerken her gün her gün olmaz.eğer sizde pizza seviyorsanız ve belki  bu hafta sonu yapmak istersiniz diye postumu hemen atayım dedim:)
   Mayalı hamurla yaptığım bu tarifim eminim tam damağınıza göredir diyorum ve lafı kısa kesip tarifime geçiyorum...

MALZEMELER

hamuru için:
2,5 su bardağı un
1/2 yaşmaya veya 1 yemek kaşığı kuru maya
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
üzeri için:
20 dilim sucuk
6 adet küçük küçük doğranmış salam
2 adet çarliston biber(sivride olabilir)
10 adet yeşil biberli zeytin
6-7 adet iri siyah zeytin(çekirdeği çıkarılmış ve halka doğranmış)
2 adet domates
2 yemek kaşığı ketçap
2 yemek kaşığı mısır
1 su bardağı kaşar peyniri
tuz
kekik

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle mayayı ılık sütün içinde eritip 10-15 dakika kabarması için bırakalım.diğer taraftan derin bir kaseye unu eleyip havuz gibi açalım.açtığımız havuzun içine mayalı sütü,yoğurdu,toz şekeri,sıvı yağı,yumurtayı ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayalım.hamur unu iyice toplayınca hala ele yapışan bir hamur olacak.elinizde hamuru bir kaşıkla sıyırıp,elinizi hafif una bulayıp biraz daha yoğurun,bu şekilde hamur elinize yapışmayacaktır.hamuru üzerini örtüp ılık bir ortamda en az iki katı olana kadar bekletelim.istediğimiz kadar kabardığında biraz daha yoğurup gazını çıkardıktan sonra tepsiye göre açalım.kenarlarını yüksek tutalım.daha sonra sırasıyla önce ketçabı sürelim,ardından rendelenmiş domatesimizi eşit bir şekilde yayalım ve tuz serpelim.bu aşamadan sonra kekik ve kaşar peyniri hariç tüm malzemeleri hamurun üzerine dizelim ve 200 dereceli fırında hamur ve malzemeler iyice pişsin.dikkat edelim altı çiğ kalmasın.ardından kaşarını da ilave edip tekrar fırına verelim.kaşar peyniri eriyip hafif kızarınca fırından çıkarıp üzerine kekik serpelim.ılık olarak servis edelim.

KARIŞIK PİZZA
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

24 Kasım 2011 Perşembe

TERBİYELİ KAVRULMUŞ ŞEHRİYE ÇORBASI

TERBİYELİ KAVRULMUŞ ŞEHRİYE ÇORBASI


Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
  Öncelikle geç olsa da tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü en içten duygularımla kutluyorum.
aslında diğer sosyal paylaşım ağlarımın hepsinde paylaştım ama bir türlü bloguma post atamadım,gerçi bir gün değil her gün kutlanması gereken günlerden biridir oda ayrı.
bugün Yağız'ım içinde ilk öğretmenler günüydü,ama bazı aksiliklerden dolayı ben malesef gidemedim,neyse ki sınıf annemiz hediyemiz ulaştırdı hepimizin adına,oğlumdan bir öpücük almış öğretmeni daha ne olsun::)

                                          ''bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum ''
demiş HZ. ALİ ,daha bunun üzerine zaten söylenecek söz bırakmamış,diyorum ve çorbama geçiyorum..

  İşte her gün yesem bıkmayacağım bir çorba tarifiyle karşınızdayım.terbiyesiz çorbalardan çok terbiyeli olanları daha çok seviyorum:)
  Bu çorbanın en önemli farkları şehriyeli haşlayarak değil kavurarak yaptım ve birde sosu,aslında sosu sadece süslemek için yapmıştım fakat fotoğrafını çektikten sonra soslu bir şekilde yeyince inanamadım,çünkü bu sosun bu çorbaya bu kadar yakışacağını düşünmüyordum.fakat müthiş bir lezzet çıktı ortaya.denemenizi tavsiye ederek tarife geçiyorum...

TERBİYELİ KAVRULMUŞ ŞEHRİYE ÇORBASI

  Diğer çorba tariflerine BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

1 yemek kaşığı dolu dolu tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 çay bardağı tel şehriye(orta boy çay bardağı)
3-4 bardak kaynar su(mutlaka kaynar olmalı)
3 bardak tavuk suyu(yoksa onun yerine kaynar suda kullanabilirsiniz ve dilerseniz bulyon ekleyebilirsiniz,tercihinize kalmış)
tuz
tane karabiber

terbiyesi için:
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı tepeleme un
1 yumurtanın sarısı
sos için:
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kuru nane
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ

TERBİYELİ KAVRULMUŞ ŞEHRİYE ÇORBASI

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle kaynar suyumuzu hazır edelim.diğer tarafta tencereye yağlarımızı alıp ısıtalım ve tel şehriyeleri de ekleyip iyice kavuralım.sıcak suyumuzu varsa tavuk suyunu da ekledikten sonra (bence toplam 6 bardakla
başlayın koyu olursa tekrar su ilave etme şansımız var nasılsa.suyumuzu da ekledikten sonra kısık ateşte şehriyeler yumuşayana kadar pişmeye bırakalım.derin bir kasede terbiyemiz için,yoğurt,un,yumurta sarısı ve biraz inceltmek için yoğurt suyu yada normal suyu da ekleyip topak kalmayacak şekilde iyice çırpıp,pişen çorbadan kaşık kaşık ilave edip karıştıralım.bu işlemi terbiye ılıyana kadar devam edelim ve yavaş yavaş çorbamıza ekleyelim ve kaynayana kadar sürekli karıştıralım.bu aşamada sonra tencerenin kapağını kapatmayalım ki çorbamız kesilmesin.terbiyeyle birlikte kaynayıp pişince tuz ve baharatlarını da ekleyip ocağın altını kapatalım.
  Küçük bir cezvede sıvı yağı kızdırıp nane ve pul biberi yakalım.Ardından kaselere aldığımız çorbamızın üzerine bu sostan döküp sıcak olarak servis edebiliriz.

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

23 Kasım 2011 Çarşamba

MEYVE ŞEKERLEMELİ MUFFİNLER

MEYVE ŞEKERLEMELİ MUFFİN

Herkese merhabalar.
  Bu aralar arşivdeki tariflerimi araya sıkıştırmaya çalışıyorum,bu tarifte onlardan biri.
   Şimdi size öyle bir kek tarifim var ki eti top kek kıvamında,harika bir kek,tadına bakan bir daha istedi o derece yani.Başlıkta muffin yazıyor ama ben bir kısmını oğluşumun özel isteği üzerine kardanadam kalıbımla yaptım,zaten hamurumuz ancak büyük bir kalıpla yapılabilir biraz fazla çıkıyor,aklınızda bulunsun diyorum ve şiddetle önererek tarifime geçiyorum..



MEYVE ŞEKERLEMELİ MUFFİNLER

MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
3 su bardağı un
1 su bardağı kadar meyve şekerlemesi


HAZIRLANIŞI


MEYVE ŞEKERLEMELİ MUFFİNLER

öncelikle şeker ve yumurtaları köpürene kadar çırpalım.yalnız malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olmalı.
yağı ve yoğurdu da ekleyip çırpmaya devam edelim.unu,kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim ve karışıma ekleyelim.ardından meyve şekerlemelerini dibine çökmemesi için bir buzdolabı poşetine biraz un koyup ,meyve şekerlemeleriyle iyice çalkalayalım.fazla ununu silkeleyip kek karışımına ekleyelim.yağladığımız ve un serptiğimiz keke kalıbına dökelim ve önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında 10 dakika kadar pişirip sonra ayarını biraz düşürelim.en az 30 dakika kadar fırının kapağını açmayalım.yalnız aklınızda olsun karışım biraz fazla olduğu için kalıbınız yada tepsiniz küçük olmasın.kürdan testinden geçene kadar pişirelim.bu kadar..


MEYVE ŞEKERLEMELİ KEK

AFİYET,ŞEKER OLSUN....

21 Kasım 2011 Pazartesi

CEVİZLİ DİLİMLER (KOLAY TATLI)

CEVİZLİ DİLİMLER (KOLAY TATLI)
Herkese merhabalar.
  Günler ne çabuk akıp geçiyor değil mi,bayram gelecek neler yapsak,aman temizlikte yapılacak derken,bayram geldi de geçti bile.hemde artık ne kadar geçtiyse ben hala bayramda yaptıklarımı yayınlayamadım diye hayıflanıp duruyorum:)
artık yayınlamak lazım ve ilk iş tatlımı yayınlamak istedim,tatlının  tarifini yeşim abla'dan almıştım,o adına kolay tatlı demiş ben onun affına sığınarak hem onun adını kullanıp hemde cevizli dilimler demek istedim,çünkü bu ismi ona çok yakıştırdım ,)
yeşim abla baklava tadında demiş bence de baklava tadına çok yakın bir lezzet,aralarındaki tek fark yufkası daha kalın açılıyor.
  Gerçekten hem kolay hemde leziz ve bir o kadarda şık bir tatlı,görenler hazır mı aldın dediler,biraz bülbül yuvası havasında leziz bir tatlı,denemenizi tavsiye eder ve tarife geçerim..

  Yalnız ufak bir not yeşim abla pişirme derecesini ve hamurun kıvamını yazmamıştı ben onları kendime göre yazdım kalan birçok şey orjinal tarife göre uyarlanmıştır..

MALZEMELER

1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
un
içine:
bolca dövülmüş ceviz
 şerbeti için:
3,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1/4 limonun suyu

açmak için nişasta
süslemek için:
toz antep fıstığı

HAZIRLANIŞI

öncelikle geniş bir kaba yoğurt,sıvı yağ ve kabartma tozunu alalım,üzerine elenmiş un ekleyerek yoğurmaya başlayalım.hamur kendini toplayınca un katmayı bırakalım.
hamuru iki bezeye ayıralım ve her iki bezeyi de az bir nişasta yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açalım.içine bolca cevizi serpiştirip ne sıkı nede gevşek olmayacak şekilde rulo yapalım ve iki santimlik dilimler halinde keselim.
iki yufkayı da sardıktan sonra yağladığımız tepsiye dizelim ve 190 derecede güzelce kızarana kadar pişirelim.hamur yağlı bir hamur olduğundan biraz geç kızarıyor,sakın tam kızarmadan çıkarmayın fırından ,aksi taktirde tatlınız şerbetlenince hamurlaşabilir.


kızaran tatlıları fırından çıkarıp soğumaya bırakalım.
   şerbeti içinde ocağa su ve şekeri alalım,biraz kaynadıktan sonra limon suyunu da ekleyip ocağın altını kapatalım ve soğumuş tatlımızın üzerine kaynar şerbeti kepçe yardımıyla gezdirelim. ve üzerini başka bir tepsiyle kapatalım.
tatlımız bekledikçe dahada güzelleşiyor,şerbetini çekince üzerini Antep fıstığıyla süsleyip servis edelim.

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

20 Kasım 2011 Pazar

YUMUŞACIK POĞAÇALAR


Herkese merhabalar.
Bugün mis gibi,yumuşacık poğaçalarımla geldim,artık çay da siz de olsun :) Tarifini nereden aldığımı hatırlamıyorum ama büyük olasılıkla annemin tarif derterinden ya da dergilerindendir diye düşünüyorum.
  Gerçekten pamuk gibi oluyorlar.Bir denedim mi bir daha vazgeçemiyorsunuz,favoriniz oluyor uyarayım .) Hele fırından çıktıktan sonra ilk sıcağı gidince yemek bir başka güzel oluyor.şiddetle öneririm,çok memnun kalacağınızın garantisini şimdiden veriyorum ve tarifime geçiyorum.


MALZEMELER

1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı toz şeker
4 çay kaşığı tuz
1 adet kuru maya yada yaş maya
aldığı kadar un
üzerine:
1 adet yumrta sarısı
susam
çörek otu
içine:
beyaz peynir veya tulum peyniri
dilerseniz maydanoz

HAZIRLANIŞI

öncelikle mayayı ılık süt ve ılık suyla eritelim.ardından toz şeker,tuz,sıvıyağı da ekleyip biraz karıştıralım.ardından yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya başlayalım.kulak memesinden daha yumuşak bir elde edelim. elinize yapışmayı bıraktığı anda artık un atmayalım.elimizle açıp iç malzemesini yerleştirip,kapatalım.ek yerleri alta gelsin.sonra yağladığımız tepsiye dizip en az 1 saat ılık bir ortamda üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.mayalanınca üzerine çırptığımız yumurta sarısını sürüp susam ve çörekotu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirelim .fırında çıkardığımız poğaçaların üzerine ıslattığımız elimizle bira su serip üzerini bir örtüyle kapatalım.10 dakika kadar bu şekilde beklettikten sonra servis edebiliriz.

AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

19 Kasım 2011 Cumartesi

LALANGA VE KURU DOMATES SALATASI


LALANGA VE KURU DOMATES SALATASI
Herkese merhabalar.
  Güncellenmiş fotoğrafıyla tekrar yayına almak istedim bu güzel ve eski tarifimi,hemde yanına birde enfes bir salata ekleyerek,bonusu da var yani:)
çok güzel yumuşacık pişiye benzeyen güzel bir tarif,hem ben ve birçok kişi çok beğendik bu hamurcukları.Malzemeleri çoğaltması yada azaltması da çok kolay.hani bazı tarifler azaltmak yada çoğaltmak kafa karıştırır bu tarif öyle değil.şu an vereceğim tarif 4-5 kişiye rahatlıkla yeter,eğer daha kalabalıksanız,1 su bardağı süte 1 yumurtayla çoğaltabilirsiniz,un zaten aldığı kadar.neyse tarife geçeyim orada da anlatacağım zaten:)

(artık eski ve fotosu hoşuma gitmeyen yayınlarımı bazen güncelleyerek bazende sessiz sedasız fotoğraflarını değiştirerek yayına alacağım,haberiniz ola.:)

MALZEMELER

2 su bardağı süt
2 adet yumurta
tuz
aldığı kadar un
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı kabartma tozu(orjinal tarifte yoktu bu yüzden bende katmadım ama bence eklenirse daha iyi olabilir)
kızartmak için sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

yumurta ve sütü ve kabartma tozunu iyice çırpalım ve yavaş yavaş un eklemeye başlayalım.tel çırpıcıyla bir taraftan un katıp bir taraftan topak kalmaması için çırpalım.hamurumuz boza kıvamında olacak.hamur kıvamını alınca rendelenmiş kaşar peynirini de ekleyip tekrar karıştıralım ve en son tuzunu da ayarlayıp,kenara alalım.bu arada derin bir tencerede bolca sıvı yağı iyice kızdıralım.çok kızgın olmasına dikkat edelim.kızan yağa hamurdan 1'er yemek kaşığı kadar atalım ve kızartalım.kızaran hamurları kağıt havluya alalım.kızartma işlemi bitikten sonra bekletmeden servis edelim.işte bu kadar...

LALANGA VE KURU DOMATES SALATASI

KURU DOMATES SALATASI 

Malzemeler
dilediğiniz kadar kuru domates
zeytinyağ
tuz
limon
ince kıyılmış maydanoz

HAZIRLANIŞI

 Öncelikle domatesleri kaynattığımız suyun içinde yumuşayana kadar haşlayalım ve süzgeçe alalım.
suyu süzüldükten sonra damak zevkinize göre üzerine zeytinyağ,tuz limon ve kıyılmış maydanozuda ekleyip harmanlayalım.
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

17 Kasım 2011 Perşembe

SADE POĞAÇA




Herkese merhabalar.
  ne kadarda özlemişim yazmayı ve tabi ki sizleri.
    arefe gününden bu yana tarif yayına almamışım,daha evvel hiç bu kadar ara verdiğimi hatırlamıyorum,ama malum felaketler,bayram,anma, benim kendi yoğunluğum derken müsveddedeki tarifler bana baktı ben onlara,düzenlenecek fotolar bana baktı ben onlara:)

  Neyse sonunda birkaç foto mu düzenledim,yağız'ımı uyuttum ve aldım laptopumu kucağıma,başladım yazmaya:)
şimdi size mayalı,güzel bir poğaça tarifim var,ben içine harç koymadığım için sade poğaça dedim ama dilediğiniz harçla da yapabilirsiniz,diyorum ve tarifime geçiyorum..


MALZEMELER
1 paket instant maya(kuru maya)
2 adet yumurta
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
125 gr yumuşak margarin
1/2 çay bardağı sıvı yağ
7 su bardağı kadar un
üstüne:
1 adet yumurta sarısı
dilerseniz susam,çörek otu(ben kullanmadım)

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle mayayı şekerle beraber ılık suyun içinde eritelim.un hariç diğer malzemeleri de ekleyip karıştıralım ve yavaş yavaş unu eklemeye başlayalım.yaklaşık 7 su bardağı un gidiyor ama siz kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ettiğinizde un katmayı bırakın.
  üzerini örterek yaklaşık 1 saat saat kadar mayalandıralım.mayalanan hamuru 1-2 dakika kadar yoğurup gazını alalım ve yumurta  büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.hazırladığımız hamurları yağladığımız yada yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alalım ve yaklaşık 45 dakika daha mayalandıralım.
mayalanan hamura yumurta sarısını sürüp dilerseniz susam,çörek otu serpelim ve önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.



  Sonrada kahvaltıda sıcacık ve yumuşacık poğaçalarınızı afiyetle yiyin:)
AFİYET OLSUN...
                                                      Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

9 Kasım 2011 Çarşamba

SAYGIYLA ANIYORUZ

                           

                           ''aramızdan ayrılışının 73. yılında onu sevgiyle ve saygıyla anıyoruz''

8 Kasım 2011 Salı

CANIMA CAN GELDİĞİ GÜN İŞTE BUGÜN (4 yıl önce bu dakikalarda)

''artık portakalda vitamin değil:)''
''burada daha yaşını bile doldurmamıştı benim kuzum''
  Bugün tarif verir miyim bilmem ama bu yazı bugüne özel olsun istedim.bugün benim için çok özel bir gün,başlıkta da yazdığım gibi canıma can geldiği gün.4 yıl önce bu saatlerde oğlumu henüz dünyaya getirmemiştim ama her an bekliyordum.Yanlış hatırlamıyorsam şuan saat 13:35 ve ben 1-1,5 saat sonra hastahanenin yolunu tutmuştum.Çok zor olmuştu ama hiç korkmamıştım,sabırsızlıkla onu beklemiştim.Tam 8,5 saat bekledim acı çekerek.ama yanımdakiler bilir gık bile demedim.
     
   23 mayıs 2007 saat 22:55 canıma can gelmişti işte.çok bitkin olmama rağmen mutluluktan sabaha kadar uyuyamamıştım.Sanki benim için hayat yeniden başlamıştı.Reset atmıştım hayatıma sanki,tüm yaşadıklarıma ve yaşayamadıklarıma.Hayata ilk reset atışım değildi bu.Daha önce eşimle tanıştığımda da aynını yapmıştım aslında ama bu başkaydı.Çünkü o benim parçamdı ve insan doğurana kadar gerçeği idrak edemiyormuş.Doğunca anladım,artık hayatım değişecekti.Hayattaki en kutsal duyguyu bende tatmıştım artık ve dönüşü yoktu.O duyguyu bir kere tattım mı insan bir daha annelik duygusallığından çıkamıyormuş.Çok başkaymış gerçekten.hala o günü aynı heyecan ve mutlulukla yaşıyorum sanki.kimisi korkuyla ve acıyla anar ya bende hiç olmadı, ki çok zor bir doğum olmuştu.yaşadığım acıları bildiğim halde bugün oğluma kavuşmak için aynı şeyleri yaşayacağımı bilsem gık bile demem,tekrar yaşardım.Allah herkese bu duyguyu yaşatsın inşallah...
  Buradan ona ve tarihe küçük bir not;
    ''Seni çok seviyorum oğluşum,doğum günün kutlu olsun.son nefesimize kadar yanımızda olasın inşallah.Hayatta ne dilersen Allah sana versin,inşallah seni vatana ,millete hayırlı bir evlat olarak yetiştirebiliriz''..
Maşallah demeyi unutmayalım lütfen :)ben nazardan çok korkarım da....

burada 3 yaşındayız,pozlara bakar mısınız:)
''dayımızla şampiyonluk kutlamalarımız:),''

''bu foto yayınım sonrasına ait,artık okullu bile olduk,zaman su gibi akıp gidiyor''

not:    ben bu yazıyı 23 mayıs 2011 de yazmıştım,blogumu blogcudan taşırken ,yorumlarda dahil kopyala yapıştır şeklinde taşıdığım için bazı yazılarımı yapıştırmayı unutmuşum:)
buda onlardan biri ve benim için belkide en önemli yazı diyebilirim,bir türlü yayına alamamıştım yeni adresimde,kısmet bugüneymiş,siz bu yazıyı bugün 23 mayısmış gibi okuyun lütfen:)
    Herkese sevgiler...

5 Kasım 2011 Cumartesi

KALBURABASTI VE NİCE NİCE BAYRAMLAR

KALBURABASTI
Herkese güzel bir gün diliyorum...



Yine bir bayram daha geldi çattı..
bayramlar nedense bana yalnızca mutluluğu değil hüznü de çağrıştırmıştır,nedenini tam bilmesem de bu hep böyle oldu..
şimdide aynı,sanki hüzünlenmem gerekiyormuş gibi geliyor ve çok şen değilim.aslında bunda bir takım sorunların payı yok değil ama böyle bir dumanlı oluyorum işte,Allah'tan geleneksel temizlik olimpiyatlarımız başladı da,kafam biraz dağıldı:))

 Biz Türk kadınları hem tatlı hemde biraz deliyiz galiba,bir hafta öncesinden başla dip köşe gir,kış olmasına rağmen bütün camları sil,börekler,tatlılar,yemekler uğraş dur,sanki yapmasak ne olacak ,ama yok durmak olmaz,hatta benim gibi küçük olup bayramda pek az ziyaretçisi olanları bile bir telaş alır,mesela ben öyleyim,tamam kimse gelmez gelenlerde kardeşimiz falan ama,ya ani bir misafir gelirse ya rezil olursam:)))
ay aman Allah korusun  modunda, tam bir hafta bayram hazırlığı:))
ama olsun ben seviyorum bayram temizliklerini,hazırlıklarını,en azından bir umudum varki bayram hazırlığı yapıyorum,kimse gelmese de ben yerim ,temizlediğim evimde hijyenik hijyenik oturuveririm:)

neyse efendim gelelim diğer konumuza yani,kalburabastı tatlımıza,bu tatlıyı geçenlerde yapmıştım ama bir türlü yayınlayamadım.bende dedim ki hem bayramda belki yapmak isteyen olur hemde bayram tebriğine iyi yakışır:)
geçen bayramda truffle tarifimle kutlamışım bayramınızı.
tatlımız çok güzeldir tavsiye ederim efendim..
tüm arkadaşlarımın,takipçilerimin kısacası anne eli gibi'ye yolu düşen yada düşmeyen herkesin mübarek kurban bayramını kutlar,hayırlara vesile olmasını dilerim.
büyüklerin ellerinden,küçüklerin yanaklarından öper tarifime geçerim:)

MALZEMELER

250 gr tuzsuz yumuşak tereyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet küçük yumurta(yumurtanız büyükse 1 tane kullanın)
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı kadar elenmiş un
içine:
öğütülmüş ceviz
şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

KALBURABASTI
HAZIRLANIŞI

  Öncelikle soğuması gerektiği için şerbetimizi yapalım,şeker ve suyu bir tencereye alıp ocağa koyalım,kaynadıktan 10 dakika sonra limon suyunu ilave edip altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.

  Diğer tarafta hamur için,yumuşak tereyağı ve diğer malzemeleri karıştırıp,elenmiş unu yavaş yavaş ekleyerek elimize yapışmayan bir hamur yoğuralım.hamur elinize yapışmayı bırakınca un artık eklemeyin.Üzerini nemli bir bezle örtüp 20 dakika kadar dinlendirelim.
  Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açalım ,kevgire veya rendeye bastıralım,içine  tatlı kaşığı kadar cevizi koyup,dikkatlice kapatalım.ek yeri alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizelim.
  Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
fırından aldığımız tatlıyı ilk sıcağı çıkınca yani 2-3 dakika sonra soğuk şerbeti dökelim,üzerini başka bir tepsiyle kapatıp şerbetini çekmeye bırakalım.



AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

1 Kasım 2011 Salı

KIYMALI KOL BÖREĞİ (EL AÇMASI)

KIYMALI KOL BÖREĞİ  (EL AÇMASI)


Herkese iyi geceler.
  Belki çoğunuz tatlı tatlı uyuyorsunuzdur,tabi benim gibi hala uyumamış ayakta olanınız da vardır ..
gece gece yayın mı yapılır demeyin ben genelde gece yayın yapıyorum :)
tamamlayabilmeyi umut ederek yazıyorum yarım kalırsa yine taslakta kalacak bu güzel tarif,ama hazır bayram yaklaşmışken mutlaka yayınlamak istediğim bir tarif bu güzel börek.
belki bayram için açmak istersiniz.tarif sevgili yeşim abla'ya ait,fakat sadece yufka kısmı,iç harcını ben farklı yaptım.
  Bu böreği eks mutfak çekimlerine gitmeden bir gece önce yaptım,neden mi?
çünkü bizimkilere sus payı vermek zorundaydım:)
   öyle ya ertesi günü çekim için; armutlu turta.tahinli muffin ve bayıldıkları kumpiri yapacağım ve bütün götüreceğim için de malesef tadına bile bakamayacaklar,bu nedenle onların karnını da,gözünü de önden doyurdum,birde geç saatte yapmaya başlayınca bittiğinde onlar uyuyordu,sabah da onlarda önce kalktım ve hasarsız kurtardım:))
ama dönüşüm dört gözle beklendi o başka,tabi oradaki arkadaşlarıma ikram edip gerisini de onlara getirdim,afiyetle yediler:))

    gelelim böreğe,inanın enfes bir börek oldu,eminim patates,peynir ve ıspanakta çok yakışır bu böreğe,belki bayrama farklı bir versiyonunu yapıp tekrar yayınlarım diyorum ve tarife geçiyorum.

Diğer börek tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

KIYMALI KOL BÖREĞİ  (EL AÇMASI)

MALZEMELER

yufkalar için:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kuru maya(instant maya)
tuz
aldığı kadar un
iç malzemesi için:
500 gr kıyma
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3 iri kuru soğan
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1/2 yemek kaşığı domates salçası
tuz
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber
yufkalara dökmek için:
sıvı yağ
üzerine sürmek için :
1 adet yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI

Öncelikle iç harcını hazırlamak için tencereye yağı alıp ısıtalım ve kıymayı ekleyip kavuralım ardından yemeklik doğranmış soğanları da ekleyip kavurmaya devam edelim.En son salçayı ekleyip onu da biraz kavurduktan sonra,tuzunu,baharatlarını ekleyip ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım.

  Hamur malzemeleriyle orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurup 6 eşit bezeye bölelim ve tek tek açmaya başlayalım.kolay açılan yumuşak bir hamur olduğundan çok zorlanmayacaksınız ,bolca unladığınız zeminde açabildiğiniz kadar ince açın.


  Açtığımız yufkayı tam ortadan ikiye bıçakla keselim,üzerine 1-2 talı kaşığı sıvı yağı gezdirelim,ben yettiği yere kadar kıymalı harcın yağından gezdirdim,son yufkalara doğru onu yağı kalmayınca sıvı yağ döktüm,sizde harcın yağını kullanabilirsiniz.sonra yufkayı tam ortasından bıçakla kesiyoruz ve harçtan kestiğimiz yere boylu boyunca  koyalım.rulo şeklinde sarıp 'u' şekli verelim ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirelim.
yufkanın diğer yarısına da aynı işlemi uygulayıp,diğer bezeleri de açıp aynı işlemleri uygulayalım.

  Tüm yufkalar açılıp ,sarılıp tepsiye dizildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp,önceden ısıtılmış ve oldukça yüksek ısılı fırında pişirelim.ben 220-240 arası davul fırında pişirdim,fırına göre dereceler değişiyor,dikkat etmek lazım,en önemli nokta ısısı yüksek olmalı..

KIYMALI KOL BÖREĞİ  (EL AÇMASI)

  Piştikten sonra fırından alıp soğutalım ve istediğimiz gibi dilimleyip,ılık olarak servis edelim.

Ben bu böreği soğuk olarak çok sevdim,hele ertesi güne kalırsa daha bir güzel oluyor,yani misafiriniz geleceği zaman 1 gün önceden açıp pişirebilirsiniz.tabi ertesi güne kadar bitmeden muhafaza edebileceğinizden eminseniz yapın :)
AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi