Bu Blogda Ara

23 Mayıs 2012 Çarşamba

PROFİTEROL ve 5 YIL ÖNCE BU DAKİKALARDA...

PROFİTEROL

Herkese mutlu akşamlar diliyorum,ben bu akşam bir başka mutluyum size daha da fazlasını diliyorum :)

  Diyeceksiniz ki  5 yıl önce bu dakikalar da ne olmuş ki ?
   Tahmin edenlerde vardır ama edemeyenlere söyleyeyim,5 yıl önce tam bu dakikalar da Yağız'ımı dünyaya getirmiştim.23 mayıs 2007 saat: 22.55  her kadının başına mutlaka gelmeli dediğim annelik sıfatını layık görmüştü bana Rabbim.Ne güzel dakikalardı onlar,onca acıya rağmen bin kere yaşayabilirim desem inanın hiç abartmış olmam.
  O gün bu gündür yüreğime mıh gibi işledi,ne kadar kızarsam kızayım,bir damla gözyaşına kıyamam.En fazla birkaç dakika tavır koyabiliyorum,daha fazlasına dayanamıyorum.
  Ne kadar duygusal oldum ben şaşıyorum kendime,söz konusu Yağız ise akan suları durdururum,sanki dünyayı tersine çevirebilirim gibi geliyor.Delirdim mi ne? :)
  Hani derler ya iman gücüyle yaptım,bence anne gücü diye bir şey de var,ve onunla her şeyi yapabilirsin.Yapmam dediklerini yapıyorsun,başaramam dediğin her şeyi bir çırpıda başarabiliyorsun.
  O mutluysa sende mutlusun,o mutsuzsa seni kimse tutmasın zaten.Çok garip bir şeymiş şu annelik denilen şey.

   Annem hep derdi ''sende anne olunca anlarsın'' diye,ne kadar doğru bir cümleymiş o öyle,anladım anne hemde çok iyi anladım.
 Aslında daha yazacak çok şey var ama,zaten yaz yaz bitmez o duyguları,en güzeli burada kesmek.Anne denilen varlığın duyguları öyle yazmakla bitmez hele de benim gibi çok duygusalsa bitmek bilmez.
   Rabbim hepimizin yavrusunun bahtını güzel etsin,olmayanlara da bu duyguyu tez zamanda yaşatsın,bir kadının yaşayabileceği en güzel duygu buymuş,hiçbir kadın bu duygudan mahrum kalmamalı diyorum.
  Artık bundan sonra her doğum gününde geleneksel bir yazı gelecek anlaşıldı,geçen sene ki yazımı  buradan okuyabilirsiniz.
  Aslında bugün tarif vermeyecektim ,ancak Yağız anne benim için profiterol yada ekler pasta yayınlar mısın? dedi.

  Ekler pasta çok yaptım ama yayınlamak için fotoğraf çekmemişim,profiterol'üde yayınlamıştım ancak,oğlumu kırmak istemedim.Bu tarifi mutlaka denemelisiniz, çoğunuzun görmediğinden eminim,bu sayede güncellemiş de oldum.


   Bu tarifi nereden aldığımı bilmiyorum ama bayağı eski bir tarif,ya bir dergiden yada bir siteden almışımdır,ama o zaman blog yazmadığım için dikkat etmemişim,tarif defterime de not etmemişim.
 
Tarif 3 aşamada yapılıyor ve bir sürü püf noktası var birini yanlış yaptığınız zaman sonuç malesef hüsran oluyor.Bu nedenle aşağıda sıralayacağım püf noktalarını eksiksiz uygulamalısınız..

MALZEMELER

hamuru için:
1,5 su bardağı su
100 gr margarin yada tereyağı
1 su bardağı un
5 adet yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı toz şeker
iç kreması için:
2,5 su bardağı süt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 adet yumurta sarısı
üzerine:
hazır çikolata sosu(biraz bu aşamada tembellik yaptım,iftar saati gelmişti çünkü)
arkasındaki tarife göre hazırlanacak.

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle hamurunu yapmak için suyu tencereye alıp kaynatın.Kaynayan suya margarini yada tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırın.Unu,tuzu ve şekeri de ekleyip hızlıca karıştırın topaklanmasın.Üzeri  göz göz olunca altını kapatın ve 5-10 dakika ılımaya bırakın.
  Ilıdıktan sonra yumurtaları eklemeye başlayacağız fakat hepsini tek tek katacağız.ilk püf noktamız bu.
1 yumurtayı ekleyip 1-2 dakika kadar iyice karışana kadar mikserle çırpın,sonra ikinci yumurtayı da kırıp tekrar 1-2 dakika  mikserle çırpın.Yumurtalar bitene kadar aynı işleme devam edin.Çırpma işlemi bitince hamuru buzdolabına kaldırın ve bir saat kadar dinlendirin.

  Bu arada muhallebi için vanilya hariç tüm malzemeyi iyice katıştırıp ocağa alın ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.ocaktan aldıktan sonra vanilyayı da ekleyip ılımaya bırakın.

  Dinlenen hamuru dolaptan alıp yağladığınız tepsiye 1,5 çay kaşığı kadar 2 cm aralıklarla dökün.şekli çok önemli değil siz ne yaparsanız yapın o sizden bağımsız şekil alacaktır zaten ama çok dağılırsa kaşıkla düzeltebilirsiniz.bu şekilde en az 2 tepsi çıkıyor.

  Tepsileri önceden ısıtılmış önce 200 dereceli fırında 15 dakika kadar sonra ayarı 150 dereceye düşürerek bir 20-25 dakika kadar daha pişirin.fırının asla kapağını açmayın.Piştikten sonra da kapağını açmayın ki kabaran hamurlar sönmesin.
  Ben size dakikaları verdim ama pişirme süreleri fırından fırına değiştiği için siz yinede dikkatli olun üzeri hafif pembeleşince fırını kapatın ve fırının sıcağıyla içinde kaldığı için biraz daha pişeceğini hesaplayın..
  Fırından çıkardığınız hamurları bıçakla dikkatli bir şekilde kesip içine kremadan eşit bir şekilde bolca sürün.En son çikolata sosunu da tarife göre ayarlayıp dilerseniz az dilerseniz tamamını kaplayacak şekilde üzerine dökün.
  Profiterol artık servise hazırdır..

not:  fırının kapağını hiç bir aşamada açmıyoruz,piştikten sonra bile bir süre açmayalım.
not:  yumurtaları pişen hamura tek tek katıp mikserle çırpalım,iyice yedirmeliyiz,yoksa hamur kabarmaz.
not:  oldu da biraz fazla pişirdiniz,kesmesi biraz zor olur dağıtmadan kesmeye özen gösterin ve içinin kremasını birde çikolata sosunu fazla dökerseniz bir süre sonra yumuşayacaktır.ama yinede dikkat edin fazla kızarmasın..
not: pişirme süresi ve fırının derecesi fırından fırına değişir,bunu mutlaka dikkate almalısınız.
AFİYET OLSUN...

37 yorum:

  1. ellerine sağlık canım..Allah yavrunu sana bağışlasın.Daha nice yıllarda beraber olmanız dileğiyle.sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Yağız ın doğum günü kutlu olsunn canım..
    nice mutlu senelere :))
    bu arada profitol çooook severim....
    ellerine emeklerine sağlık canım...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. ahh annelik ne cefali bir is.evlatlarimiza kizsakta,birkac dakika suruyor.kendimize almiyoruz once onlara aliyoruz.onlarsiz yedigimiz yemek bogaximizdan gecmiyor.allahim herkesin evladinin omrunu uzun etsin insallah.

    YanıtlaSil
  4. Profiterolün harika olmuş oğluşunda öyle Allah agzınızın tadını bozmasın hep mutlu olun.

    YanıtlaSil
  5. Yağıza nice mutlu,sağlıklı yıllar,
    Anne olmak güzeldir,sevgiler,canım.

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık.Allah hepimizin evlatlarına sağlıklı uzun ömürler versin.Yağız'a nice mutlu ,sağlıklı,huzurlu yıllar dilerim.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Yağız'a Allah sağlıklı ,güzel bir ömür yaşamayı nasip etsin inşallah.Profiterolün nefis görünüyor,çok güzel açıklayıcı püf noktaları vermişsin..Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  8. Allah oğlunuza uzun ömürler versin inş. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Küçük Yağız'a hayırlı bir ömür ve büyük mutluluklar dilerim,sevgilerle:)

    YanıtlaSil
  10. Yağıza allah uzun ömürler versin. Birbirizden hiç ayırmasın insallah. Profiterolünde nefis görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. nice mutlu yaşları olsun yağızın. sevgilerle..

    YanıtlaSil
  12. Oğlunuzun doğum günü kutlu olsun...ben de 1 yılılk evliyim henüz çocuk yok ama çocuk sahibi olmak şu an baya korktuğum şeylerden biri...yazınızı okuyunca biraz daha rahat hissettim, çok zor ve büyük bir sorumlulukmuş gibi geliyor annelik çocuk sahibi olmak, belki biraz daha evliliğim oturunca istek de artar...

    YanıtlaSil
  13. Nice güzel beş yıllar geçirirsiniz inşallah. Tatlı da günün anlamına güzel gitmiş: ) Ellerinzie sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Kandiliniz mübarek olsun. Rabbim dualarımızı kabul etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  15. Minik oğlunuza ALlah uzun ömürler versin inş. Profiterol enfes görünüyor iyi ki güncellemişsin..

    YanıtlaSil
  16. Rabbim hayırlı uzuuuun ömürler versin yavrunuzu sizlere bağışlasın inşallah arkadaşım annelik gibi güzel bir duygu yok sanırım:)
    Profiterolde nefis olmuş çokda severim ellerine sağlık oğluşunada afiyet bal şeker olsun.Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. maaşAllah...sağlıkla bağışlasın Rabbim
    güzelliklerle dolu sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ömrü olsun inşaAllah
    sevgiyle...

    tüm dualarımızın kabul olması dileğiyle kandiliniz mübarek olsun...

    YanıtlaSil
  18. MAŞALLAH CANIM MUTLULUĞUĞUNUZ DAİM OLSUN
    KANDİLİN MÜBAREK OLSUN
    :)

    YanıtlaSil
  19. Yağız'ın doğum günü kutlu olsun, nice güzel yıllara.Profiterol da nefis görünüyor,ellerine sağlık.Bu arada hayırlı kandiller dilerim.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  20. Regaip kandilin mübarek olsun. Allah sana sevdiklerinle beraber mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamayı nasip etsin.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Harika görünüyor ,kandilin mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  22. Yerim ben o yakışıklı paşayı.(MaşAllah diyorum.)Doğum günü kutlu olsun. Sağlıkla, neşeyle, huzurla geçen bir yıl olsun inşAllah.
    Ellerine sağlık. Çok nefis görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  23. Canım oğlun profitrolden daha tatlı :) Allah onu uzun, sağlıklı, başarılı bir ömür versin inşallah. Doğum gününü kutlarım.

    YanıtlaSil
  24. Nice kutlamalar o anı, o yılı tatlım.
    Yaz yaz bitmez bu duygu. Anlatılamaz, tarif edilemez...
    Doğum günü kutlu olsun oğlunun :)

    Profterol yapmak biraz zor ama muhteşem :) Bende çok severim ellerine sağlık canım.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. Canım benim öncelikle mübarek Regaip kandilini kutluyorum.
    Güzel ailenle birlikte sağlıklı güzel günler geçirmenizi diliyorum. Anne olmak gerçekten çok başka bir duygu. Fedakarlık, duygusallık, merhamet, kaygı, endişe ve daha birçok özellik taşıyor anne olunca insan. Bende anne olunca anneciğimi daha iyi anlamaya başladım. Kendi yemez bizi yedirirdi önce. Şimdi bende öyle yapıyorum. Duygu patlamaları yaşıyorum zaman zaman. Ve Allaha şükrediyorum. Sahip olduklarım için...
    Yağızı da Rabbim korusun kollasın sağlıklı, güzel bir ömür versin inşallah.
    Anne ve babasından ayırmasın.
    Ayrıca profiterole bayıldım. nefis olmuş. Öpüyorum canım,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Reyhancım, hayırlı kandiller. Oğlumun adaşı Yağız'ında güzel yanaklarından sevgiyle öpüyorum.Annelik iyi ki doğurmuşum dedirten harika bir duydu, tarifi anlatılmaz.Anacak yaşanır.
    Profitrol hayatımın en müthiş pastasıdır, bayılırım.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  27. Kandilin mübarek olsun.Oğlunun da doğumgünü kutlu olsun.Annelik çok güzel bir duygu.Allah her kadına nasip etsin.Profetirol çok nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  28. merhabalar mubarek regaip kandilini kutluyorum oğluşun benimkinden 1 yaş büyük hepsine allah uuzun ve sağlıklı ömürler nasip etsin profitrolde harika ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  29. reyhancım ne güzel anlatmışsın oğluşuna olan duygularını... Allah isteyen, dileyen, layıkıyla bakabilecek tüm insanlara nasip etsin inşallah anne baba olmayı... hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
  30. aferin yağıza.
    öğretmiş sana yalnızlığı.
    :)
    profiteröl, öğlen iki tane yemiştim.
    :)
    bi de hayırlı kandiller tebi.
    :)

    YanıtlaSil
  31. Önce harika profiterollere geldim , ellerine sağlık , sonra Yağız 'ın doğum günü olduğunu öğrendim . Nice yıllara canım , sağlık ve mutlulukla inşallah.
    Hayırlı Kandiller .

    YanıtlaSil
  32. Hayırlı kandiller ve süper olmuş yine:)

    YanıtlaSil
  33. ♥♥♥ hayirli kandiller :) ♥♥♥
    Harika gorunuyoooor ellerine sagliiik :)

    YanıtlaSil
  34. Allah yavrunuzu size bağışlasın benimde bir oğlum var 6 yaşında bende sizin gibi bir damla gözyaşına kıyamıyorum anne olmak dünyanın en güzel şeyi Allah herkese versin inşallah:)
    Bu arada profiterolde çok güzel görünüyor bizde çook severiz ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  35. ıyı akşamlar elıne sağlık en sevdığım tatlı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kim sevmez ki,ben de bayılırımm,teşekkür ederim..

      Sil
  36. merhaba,

    biz de istanbul'daki en iyi profiterolcülerden biri olan solfinin tarifini beğeninize sunmak isteriz.
    http://www.sokakyemekleri.com/en-guzel-profiterol-nerede-yenir-solfi.html

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..