Bu Blogda Ara

31 Mayıs 2012 Perşembe

İGLO PRATİK LEZZETLER KURSU VE 4 TARİF



Herkese mutlu,güzel bir gün diliyorum..
 Geçen hafta sevgili tijen'den güzel bir davet aldım ve düştüm yollara,düştüm diyorum çünkü Eks mutfak akademisi bana çok uzak, bir o kadarda ters istikamette.Ama ne var ki insanın yolu sık sık düşünce artık alışıyor.yemek bloggerleri platformu için sık sık yolum düşüyor,iyiki de düşüyor,ben memnunum halimden.
  Bu defa İglo'yla pratik lezzetler kursu için oradaydım.
Tijen'le daha evvelde tanışıyorduk zaten,bu kursla daha da pekişmiş oldu.

  Bu ay ki kurs Türk mutfağı üzerineymiş,bende oraya gidince öğrendim,Şefimiz Ayşegül Usta ile çok lezzetli ve farklı yemekler hazırladık.Hepimiz biliriz ki türk mutfağı aslında çok pratik bir mutfak değildir,ancak iglo sayesinde biz o meşakkatli yemekleri pratikleştirdik,üstelik sağlıklı olması da cabası.



İglo'yu zaten evimde kullanıyorum,sağlıklı ve pratik olduğunu da biliyorum ancak ,tijen 'den ayrıntılarıyla öğrenmek çok hoşuma gitti doğrusu.
  Mesela tüm balıklar yemle değil,doğal hayatlarında olduğu gibi yine küçük balıklarla besleniyormuş,bu nedenle daha lezzetliymiş ve omega-3 açısından daha zenginmiş.
   Üstelik dondurma işleminin başarılı oluşu ve her şeyin taze ve özenle yetiştiriliyor olması nedeniyle de oldukça sağlıklı bir ürün.Bu sebepten dolayı diğer markalara göre fiyatı biraz daha pahalı,daha neler neler yazmakla bitmez,siz en iyisi web sitesine bir göz atın,daha geniş bilgilere oradan ulaşabilirsiniz.




Türk mutfağından dört nefis yemek yaptık ,hepside harika fikirlerdi.Mesela mezgit beğendi yaptık ki muhteşem oldu,aynı şekilde tavukla da yapabileceğimiz güzel bir ana yemek oldu.
  Ispanak tarator'u kaç dakikada yaptım bilmiyorum ama çok kısa sürdü onu hatırlıyorum:)
 Bir börek yaptık ki hem pratik hemde muhteşem oldu.

   Son olarak Ayşegül şefimiz bize nefis taze meyveli bir güllaç yaptı, en çok da ona bayıldım,harika bir fikir tüm mevsim meyveleriyle yapabilirsiniz,ben ilerleyen günlerde çeşit çeşit deneyip sizlerle paylaşacağım zaten.
  Lafın kısası her biri harika oldu mutlaka denemelisiniz.
Tariler aşağıdadır.






İGLO ISPANAK TARATOR
PORSİYON: 4 kişilik
SÜRE: 15 dakika
Malzemeler
200 g İGLO Körpe Ispanak, 5 yemek kaşığı süzme yoğurt, 2 diş sarımsak (ezilmiş), 1 su bardağı ceviz (dövülmüş), 1 soğan (yemeklik doğranmış) 
Yapılışı
Ispanağı tavada soğan ve sarımsakla yaklaşık 2 dakika soteleyin. Süzme yoğurdu ve sarımsağı birkabın içerisinde karıştırın. Yoğurt karışımını ıspanakla karıştın. Servis tabağına aldıktan sonra ceviz ile süsleyerek servis yapın.

Mevsiminde üretilmiş gerçek lezzetinde olan İGLO Körpe Ispanak ayıklanmış ve yıkanmış olması sebebiyle bu tarifi 15 dk da hazırladık. Kalan zamanımızı tabi ki sohbet ile taçlandırdık.




İGLO TATLI BİBER VE MISIRLI MUSKA BÖREĞİ
PORSİYON: 4 kişilik
SÜRE: 40 dakika
Malzemeler
1 adet yufka, 1 su bardağı İGLO Karışık Tatlı Biber, ½ su bardağı İGLO Tatlı Mısır, 1 yemek kaşığı tereyağı, 5-6 dal maydanoz (ince kıyılmış), 1 çay bardağı sıvıyağ     
Yapılışı
Bir tavada tereyağını eritin, biberleri yağda 2 dakika kadar soteleyin. Ardından mısırları ekleyin ve 5 dakika pişirin.
Soğuduktan sonra maydanoz ekleyin. Yufkayı 2 ye katlayın ve 4 parmak eninde dilimlere ayırın. Kestiğiniz şeridi tezgâha serin, ucuna yarım tatlı kaşığı iç koyun.



İç koyduğunuz yufkayı önce kendine doğru küçük bir kare oluşturacak şekilde sonrada sağa ve sola doğru düzgün üçgenler olacak şekilde katlayın. Yufkanın ucunu su ile ıslatarak kapatın ve kızgın yağda kızartın. Peçete serili tabakta yağını aldıktan sonra servis yapın. 

İGLO Karışık Tatlı Biber ile İGLO Mısırın beraber lezzeti süper. Çok pratik bir börek harcı oldu. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.


İGLO ALASKA MEZGİT BEĞENDİ
PORSİYON: 4 kişilik
SÜRE: 30 dakika
Malzemeler
4 adet patlıcan, 1 paket İGLO Alaska Mezgiti (küp, küp doğranmış), 1 adet soğan (küp doğranmış), 1 adet domates (küp doğranmış), 2 adet sivri biber (doğranmış), 1 diş sarımsak (kıyılmış), 3-4 tane karabiber, 1 adet defneyaprağı, ½ çay kaşığı muskat, ½ limonun suyu, 2 yemek kaşığı tereyağı, ½ çay bardağı sıvıyağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1,5 su bardağı ılık su, ½ su bardağı un, ½ su bardağı süt, Tuz 
Yapılışı
Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve limonlu ve sarımsaklı yağda 5 dakika bekletip ince, ince kıyın. Bir tavada 1 yemek kaşığı unu, tereyağı ile kavurun. Sütü azar, azar yedirerek karıştırın. Patlıcanları ilave edip iyice karıştırın. Tuzunu ve muskatı ilave edip kısık ateşte birkaç dakika pişirin ve altını kapatın.

Balığı una bulayın. Bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Balığın her tarafı iyice kızarıp kabuk bağlayana kadar pişirin. Balığı tavadan alın ve tavaya soğan ve sarımsakları ekleyin. Soğanlar pembeleşince biberleri ilave edin. Balığı tekrar tavaya aldıktan sonra domates, karabiber ve defneyaprağını ekleyin. Salçayı ılık su ile çözdürün ve balığın üzerine ekleyin. Kısık ateşte pişirin. Beğendiyi servis tabağına alın ve ortasını açın. Balık karışımını beğendinin ortasına oturtup servis edin. 
Alıştığımız kuzu etli beğendiğiyi İGLO Alaska Mezgiti ile süper bir oldu. Çok beğendik. Hem hafif hemde çok lezzetli oldu. Özellikle kılçık ayıklamadan hazırlamakta süper oldu.




TAZE MEYVELİ GÜLLAÇ SARMA
PORSYİON 4 kişilik
SÜRE: 40 dakika
Malzemeler
2 adet güllaç yaprağı, 2 su bardağı süt, 1 su bardağı şeker, ½ nar, 3-4 adet kayısı (küp doğranmış), 1 adet nektarin (küp doğranmış), 1 adet elma (küp doğranmış), 1/2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı) 
Yapılışı
Sütü, şekeri kaynatıp ılıtın. Güllaç yapraklarını sütün yarısıyla ıslatın. Bir tepsiye dizin.

Taze meyveleri ıslattığınız güllacın üzerine serpiştirin ve kenarlarından katlayarak rulo şeklinde sarın.

  Kalan sütü sardığınız güllacın üzerine dökün. Nar ile süsleyerek, 30 dakika buzdolabında bekletin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.Son zamanlarda yediğim en hafifi tatlı oldu. Hem hafif hemde çok lezzetli…
Güllacı sadece ramazan ayında değil bence her ay mevsim meyveleri ile hazırlamalıyız. 

   Tariflerimize 4 yeni tarif daha ekledik. 4 bildiğimiz tarifi İGLO ürünleri ile hazırlayarak damak tadımızı biraz daha geliştirdik. Öğrendiğim her tarif hayatıma yeni bir renk daha getiriyor. Bu nedenle yemek kurslarına koşarak gidiyorum. O kadar çok keyif alıyorum ki…
Özellikle sohbeti baldan tatlı arkadaşlarımla bu keyifi paylaşmak çok güzel. SevgiliReyhan`a ve Sevgili Mine`ye değerli katılımları için çok teşekkür ederiz. En kısa zamanda tekrar bir araya gelmeyi isteriz.



   Ve tabiki o kadar bilgi aldık ,pişirdik şimdi de en keyifli kısmına geldik,yaptıklarımızı afiyetle bir güzel yedik.Tabi birde bu güzel kareyi anı defterimize kaydettik.
Canım arkadaşım Tijen'e ,
Şefimiz ayşegül ustaya
bizi çok güzel ağırlayan eks mutfak akademisi çalışanlarına
ve tabiki;
İglo'ya çok teşekkür ediyorum.


SAĞLICAKLA KALIN...

30 Mayıs 2012 Çarşamba

BATON KUMPİR

BATON KUMPİR


Herkese merhabalar.

  Bugün yine ilk tariflerimden olan,fotoğrafını ve tarifini güncellediğim nefis ve şık bir ikramlık getirdim sizlere.Eski tarifimi taslağa alalı bayağı olmuştu,bunu da yapalı oldukça zaman geçti ancak bir türlü yayına alamadım kendisini.
  Daha evvel ki tepside kumpirdi bu defa baton kek kalıbında yaptığım için adını da Baton kumpir  olarak değiştirdim,pekte afilli oldu.
  Eski tarifimle yeni tarifimi karşılaştırınca bayağı bir fark olduğunu farkettim,malzemesini daha bol tuttuğum için,bu daha leziz oldu,tarifi güncellemek de farz oldu.

Kumpiri,yıllar yıllarrr önce ilk olarak, kardeşim Yeşim yapmıştı,bizim çevrede bayağı bir revaçtaydı o zamanlar,ona giden kumpir isterdi.
    Şu aralar yurt dışında olduğundan,kimse ondan isteyemiyor malesef,ama yakında kısa bir süre için bile olsa gelecek,bu defa ben ona yapıp yedireceğim inşallah.
Kumpirin tarifini yayınlayıp ondan bahsetmeden geçemezdim,tabi öpmeden de,kocaman öpüyorum onu.
  Neyse efendim her yaptığımda ölçüleri ve tarifi değişen, kumpirimize geçebiliriz artık .

BATON KUMPİR

7-8 kişilik
MALZEMELER
içine:
10 adet orta boy haşlanmış patates
3-4  yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı bezelye ( haşlanmış)
1 çay bardağı  mısır ( haşlanmış)
10 dilim salam  (küçük doğranmış)
6-7 adet kornişon turşu  (küçük doğranmış)
200 gr  sosis  (küçük doğranmış)
10 adet biberli zeytin (küçük doğranmış)
2 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
tuz
değirmende çekilmiş karabiber

üzerine:

dilediğiniz kadar;
bezelye,salam,sosis,mısır,biberli yeşil zeytin,kornişon turşu ve yeteri kadar kaşar peyniri rendesi.
 Dilerseniz ketçap ve mayonez

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle haşlanmış patateslerin kabuklarını soyup iyice ezelim.Ardından erimiş tereyağını,tuzunu,karabiberini ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip homojen bir karışım elde edene dek karıştıralım,ardından küçük küçük doğranmış sosisleri,bezelyeyi,mısırı,salamı,kornişon turşuyu,biberli yeşil zeytinleri de ekleyip malzemeler eşit dağılacak şekilde biraz daha karıştırıp,  önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dakika kadar pişirip,fırından alalım,bu arada fırın açık kalsın.
  Üzerine dilediğimiz miktarda doğranmış sosis,salam,kornişon turşu,biberli yeşil zeytin,bezelye,mısırla süsleyip tekrar fırına verelim,üst malzemeleri pişince, üzerine kaşar peyniri rendesi serpip son kez fırına sürelim,kaşarlar eriyince fırından alalım ve ılıyınca dilimleyerek servis edelim.
  Dilerseniz ketçap ve mayonezle servis edebilirsiniz.

   Yalnız aklınızda bulunsun,çok sıcakken dilimlemeye çalışırsanız pek başarılı olamazsınız,dağılacaktır.biraz ılındıktan sonra kesip servis ederseniz daha muntazam dilimleriniz olacaktır,ben Yağız paşa yemek için acele edince dilimlenmiş fotoğrafını çekemedim malesef.
   Aklınızda olsun derim..
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

29 Mayıs 2012 Salı

Çilekli Tart



Herkese mutlu,huzurlu bir gün diliyorum..

 Bugün yedi tepeli şehrin,benim doğduğum,yaşadığım  her şeyine rağmen asla kopamayacağım ,istanbul'un fethinin 559.yıldönümü,bu özel günü kutluyor FatihSultan Mehmet'i saygıyla anıyorum,Allah gani gani rahmet eylesin.
 “Kostantiniye (İstanbul) muhakkak fethedilecektir.Onu fetheden emir ne güzel emir; onu fetheden ordu ne güzel ordudur.
 Demiş peygamber efendimiz (Sav) bir hadisinde,ne de güzel demiş.
....................
Bugün gelmeyen yaza inat içinizi açacak bir tarif getirdim sizlere.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

YABAN MERSİNLİ (LİKAPALI) MUFFİN

YABAN MERSİNLİ (LİKAPALI) MUFFİn
  Herkese mutlu,huzurlu bir hafta diliyorum..

  Sırada uzun zamandır yapmak isteyipde bir türlü yapamadığım enfes bir kek tarifi var.
bu tarifi alır almaz hemen yaban mersini almıştım,fakat ben yapana kadar eşim malesef çerez gibi yedi bitirdi,çok beğenmiş.
  Afiyet,şeker oldu yarasın.
  Bende bir dahaki sefere hem daha fazla aldım hemde bir kısmını sakladım,ne olur ne olmaz diye,iyi de yapmışım,tam da düşündüğüm gibi oldu ama sonunda yapabildim,şükür diyelim ^:^

Tarif nilay'a ait,seviyorum onun tariflerini,üstelikte çok güvenirim arkadaşıma, teşekkür ediyorum nilay'cım öpüyorum seni ^:^
   Çok güzel bir tarif,mutlaka denemelisiniz.Kuru yaban mersinini nereden bulacağım demeyin çünkü bütün kuru meyve satan dükkanlarda ve aktarlarda var,oralardan temin edebilirsiniz.ayrıca çok da faydalı bir meyvedir diyorum ve tarife geçiyorum...
YABAN MERSİNLİ (LİKAPALI) MUFFİN
MALZEMELER

3 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı kurutulmuş yaban mersini
2,5-3 su bardağı elenmiş un

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle şekerle yumurtayı köpürüp beyazlaşana kadar iyice çırpalım.sütü ve sıvıyağı da ekleyip karıştıralım.Malzemeler iyice karışınca elenmiş vanilin ve kabartma tozunu da ekledikten sonra elenmiş unu kontrollü bir şekilde ekleyerek karıştırmaya devam edelim,bana 2,5 su bardağı un yetti,eğer size hamur biraz sıvı gelirse azar azar birkaç kaşık daha ekleyebilirsiniz.
   Unu iyice hamura yedirdikten sonra dolu dolu bir su bardağı yaban mersinini de ekleyip biraz daha karıştıralım.Ben silikon muffin kalıbında yaptığım için pratik oldu,eğer sizin silikon muffin kabınız yoksa,muffin kağıtlarını muffin kalıplarına yerleştip içine hamuru dökebilirsiniz.
  Hamuru eşit bir şekilde paylaştırdıktan sonra önceden ısıtılmış 180 dereceli fırına yerleştirelim ve en az 20-25 dakika kapağını açmadan pişirmeye bırakalım.Kürdan testinden geçince muffimleri fırınfan alalım ve soğumasını bekleyip kalıplardan çıkaralım.
  Artık muffinlerimiz hazır,afiyetle yiyebiliriz.

YABAN MERSİNLİ (LİKAPALI) MUFFİN
AFİYET OLSUN...

25 Mayıs 2012 Cuma

''DİSNEY LİVE! MİCKEY'İN MÜZİK FESTİVALİ''



Herkese güzel bir hafta sonu diliyorum.
 Geçtiğimiz cuma Yağız'ımla yine harika bir gün geçirdik,bu defa biraz masalsıydı.Başlıktanda anlayacağınız üzere Disney live! gösterisindeydik.

  Sevgili Yeliz hanımın davetini aldığımda,Yağız'ın bu gösteriye bayılacağını bildiğim için
 davete çok sevindim ve trump tower mall'ın yolunu tuttuk oğluşumla.Oraya vardığımda arkadaşların çoğu oradaydı.
  Önce Blog yazarı arkadaşlarla kahve eşliğinde biraz sohbet ettikten sonra gösteri için salona geçtik.  İyi ki de gitmişiz en az Yağız kadar bende bayıldım,Çocuğunuz varsa mutlaka götürün,eğlence garanti diyebilirim.

  Bundan sonrasını sizler için çektiğim fotoğraf kareleri anlatacaktır zaten,çok uğraştım bu fotoğrafları çekmek için,malum bu bir müzikal ve sürekli dans eden oyuncular,oldukça zordu ama değdi.
 



  Yapımcılığını Feld Entertainment'in üstlendiği Turkcell'in sponsorluğundaki ''disney live!'' ( ICT)istanbul çocuk tiyatrosu tarafından yerelleştirilip,Türk kadrosuyla birlikte,Türkiye çapında birçok ilde yıl sonuna kadar sahnelenecekmiş.Şuan yalnızca istanbulda sahneleniyor,ama önümüdeki günlerde çeşitli 9 ilde daha sahnelenmeye  başlanacakmış.


29 ekim'e kadar istanbul'daymış.

İstanbul'dan sonra;
Bursa,Ankara,İzmir,Adana,Gaziantep,Kayseri,Samsun ve Antalya'da sahnelecekmiş,aklınızda olsun, kaçırmayın !


























Emeği geçen ve bu güzel gösteriye katılmamızı sağlayan herkese eşekkür ederim..

Sağlıcakla kalın..

24 Mayıs 2012 Perşembe

KANDİL SİMİDİ ve REGAİP KANDİLİ

KANDİL SİMİDİ

Herkese hayırlı kandiller diliyorum.
  Bu mübarek gecede Rabbim cümlemizin dualarını kabul etsin inşallah,cümlemizin regaip kandili mübarek olsun,Rabbim nicelerine kavuşmayı nasip eylesin inşallah.
   Aslında daha erken yazmak istedim ancak olmadı,malum yarın doğum günü telaşım var pastayla uğraştım ve daha bitmedi.

   Bir kısmını yazdığım tarifimin kalanını hızlıca yazıp,kandilinizi kutlamak istedim.
Bu tarifi pastacı kızdan almıştım,aslında tuzlu kurabiye ama ben bu hamurdan kandil simidi de yapıyorum,sizlere de tavsiye ederim.Biliyorum biraz geciktim ama bu kandil olmazsa sizde bir dahaki kandilde denersiniz ki zaten kandil olmasa da yapabiliriz bu nefis simitleri.
  Kandilinizi kutlayıp ,tarifimi de yayınladığıma göre ,artık işimin başına dönebilirim,Allah'a emanet olun.

MALZEMELER

250 gr yumuşak tereyağ
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un,yaklaşık 4-5 su bardağı
üzerine:
2 yumurtanın sarısı
susam
çörek otu

HAZIRLANIŞI

  Tüm malzemeyi derin bir kapta karıştıralım ve yavaş yavaş ununu eklemeye başlayalım,hamurumuz kulak memesi kıvamını alınca,tezgahta özleşene kadar biraz daha yoğuralım.ardından küçük parçalar kopararak elimizle rulo yapıp yuvarlayalım.
  Yağlı kağıt serdiğimiz yada yağladığımız fırın tepsisine aralıklarla dizip,üzerine yumurta sarısı,susam ve  çörek otu serpip,önceden ısıtılmış 170-180 dereceli fırında kızarana kadar pişirelim.
  Dilerseniz bu tariften farklı şekillerde kurabiyeler de yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

23 Mayıs 2012 Çarşamba

PROFİTEROL ve 5 YIL ÖNCE BU DAKİKALARDA...

PROFİTEROL

Herkese mutlu akşamlar diliyorum,ben bu akşam bir başka mutluyum size daha da fazlasını diliyorum :)

  Diyeceksiniz ki  5 yıl önce bu dakikalar da ne olmuş ki ?
   Tahmin edenlerde vardır ama edemeyenlere söyleyeyim,5 yıl önce tam bu dakikalar da Yağız'ımı dünyaya getirmiştim.23 mayıs 2007 saat: 22.55  her kadının başına mutlaka gelmeli dediğim annelik sıfatını layık görmüştü bana Rabbim.Ne güzel dakikalardı onlar,onca acıya rağmen bin kere yaşayabilirim desem inanın hiç abartmış olmam.
  O gün bu gündür yüreğime mıh gibi işledi,ne kadar kızarsam kızayım,bir damla gözyaşına kıyamam.En fazla birkaç dakika tavır koyabiliyorum,daha fazlasına dayanamıyorum.
  Ne kadar duygusal oldum ben şaşıyorum kendime,söz konusu Yağız ise akan suları durdururum,sanki dünyayı tersine çevirebilirim gibi geliyor.Delirdim mi ne? :)
  Hani derler ya iman gücüyle yaptım,bence anne gücü diye bir şey de var,ve onunla her şeyi yapabilirsin.Yapmam dediklerini yapıyorsun,başaramam dediğin her şeyi bir çırpıda başarabiliyorsun.
  O mutluysa sende mutlusun,o mutsuzsa seni kimse tutmasın zaten.Çok garip bir şeymiş şu annelik denilen şey.

   Annem hep derdi ''sende anne olunca anlarsın'' diye,ne kadar doğru bir cümleymiş o öyle,anladım anne hemde çok iyi anladım.
 Aslında daha yazacak çok şey var ama,zaten yaz yaz bitmez o duyguları,en güzeli burada kesmek.Anne denilen varlığın duyguları öyle yazmakla bitmez hele de benim gibi çok duygusalsa bitmek bilmez.
   Rabbim hepimizin yavrusunun bahtını güzel etsin,olmayanlara da bu duyguyu tez zamanda yaşatsın,bir kadının yaşayabileceği en güzel duygu buymuş,hiçbir kadın bu duygudan mahrum kalmamalı diyorum.
  Artık bundan sonra her doğum gününde geleneksel bir yazı gelecek anlaşıldı,geçen sene ki yazımı  buradan okuyabilirsiniz.
  Aslında bugün tarif vermeyecektim ,ancak Yağız anne benim için profiterol yada ekler pasta yayınlar mısın? dedi.

  Ekler pasta çok yaptım ama yayınlamak için fotoğraf çekmemişim,profiterol'üde yayınlamıştım ancak,oğlumu kırmak istemedim.Bu tarifi mutlaka denemelisiniz, çoğunuzun görmediğinden eminim,bu sayede güncellemiş de oldum.


   Bu tarifi nereden aldığımı bilmiyorum ama bayağı eski bir tarif,ya bir dergiden yada bir siteden almışımdır,ama o zaman blog yazmadığım için dikkat etmemişim,tarif defterime de not etmemişim.
 
Tarif 3 aşamada yapılıyor ve bir sürü püf noktası var birini yanlış yaptığınız zaman sonuç malesef hüsran oluyor.Bu nedenle aşağıda sıralayacağım püf noktalarını eksiksiz uygulamalısınız..

MALZEMELER

hamuru için:
1,5 su bardağı su
100 gr margarin yada tereyağı
1 su bardağı un
5 adet yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı toz şeker
iç kreması için:
2,5 su bardağı süt
2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 adet yumurta sarısı
üzerine:
hazır çikolata sosu(biraz bu aşamada tembellik yaptım,iftar saati gelmişti çünkü)
arkasındaki tarife göre hazırlanacak.

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle hamurunu yapmak için suyu tencereye alıp kaynatın.Kaynayan suya margarini yada tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırın.Unu,tuzu ve şekeri de ekleyip hızlıca karıştırın topaklanmasın.Üzeri  göz göz olunca altını kapatın ve 5-10 dakika ılımaya bırakın.
  Ilıdıktan sonra yumurtaları eklemeye başlayacağız fakat hepsini tek tek katacağız.ilk püf noktamız bu.
1 yumurtayı ekleyip 1-2 dakika kadar iyice karışana kadar mikserle çırpın,sonra ikinci yumurtayı da kırıp tekrar 1-2 dakika  mikserle çırpın.Yumurtalar bitene kadar aynı işleme devam edin.Çırpma işlemi bitince hamuru buzdolabına kaldırın ve bir saat kadar dinlendirin.

  Bu arada muhallebi için vanilya hariç tüm malzemeyi iyice katıştırıp ocağa alın ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.ocaktan aldıktan sonra vanilyayı da ekleyip ılımaya bırakın.

  Dinlenen hamuru dolaptan alıp yağladığınız tepsiye 1,5 çay kaşığı kadar 2 cm aralıklarla dökün.şekli çok önemli değil siz ne yaparsanız yapın o sizden bağımsız şekil alacaktır zaten ama çok dağılırsa kaşıkla düzeltebilirsiniz.bu şekilde en az 2 tepsi çıkıyor.

  Tepsileri önceden ısıtılmış önce 200 dereceli fırında 15 dakika kadar sonra ayarı 150 dereceye düşürerek bir 20-25 dakika kadar daha pişirin.fırının asla kapağını açmayın.Piştikten sonra da kapağını açmayın ki kabaran hamurlar sönmesin.
  Ben size dakikaları verdim ama pişirme süreleri fırından fırına değiştiği için siz yinede dikkatli olun üzeri hafif pembeleşince fırını kapatın ve fırının sıcağıyla içinde kaldığı için biraz daha pişeceğini hesaplayın..
  Fırından çıkardığınız hamurları bıçakla dikkatli bir şekilde kesip içine kremadan eşit bir şekilde bolca sürün.En son çikolata sosunu da tarife göre ayarlayıp dilerseniz az dilerseniz tamamını kaplayacak şekilde üzerine dökün.
  Profiterol artık servise hazırdır..

not:  fırının kapağını hiç bir aşamada açmıyoruz,piştikten sonra bile bir süre açmayalım.
not:  yumurtaları pişen hamura tek tek katıp mikserle çırpalım,iyice yedirmeliyiz,yoksa hamur kabarmaz.
not:  oldu da biraz fazla pişirdiniz,kesmesi biraz zor olur dağıtmadan kesmeye özen gösterin ve içinin kremasını birde çikolata sosunu fazla dökerseniz bir süre sonra yumuşayacaktır.ama yinede dikkat edin fazla kızarmasın..
not: pişirme süresi ve fırının derecesi fırından fırına değişir,bunu mutlaka dikkate almalısınız.
AFİYET OLSUN...

22 Mayıs 2012 Salı

Yoğurtlu Semiz otu Salatası

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI

Herkese merhabalar.
Hepimizin bildiği üzere bugün üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk günü.Buda ramazan ayına sadece 2 ay kaldığının habercisidir.İnşallah bu yılda mübarek aylar hayırlarla gelir hayırlarla gider.
Zor bir ramazan ayı daha bizleri bekliyor,hatta bu yıl daha zor olacak galiba,ancak her yıl olduğu gibi,çok zorlanacağız deyip,hiç zorlanmadan oruçlarımızı layıkıyla tutup ramazanı bitireceğiz inşallah.

21 Mayıs 2012 Pazartesi

MERMER KEK ve DÜNYA KEK PASTA GÜNÜ


MERMER KEK 
Herkese mutlu güzel bir hafta diliyorum.
  Aslında bugün başka bir postu yayınlamak üzere hazırlamıştım fakat birden aklıma,
 20 mayıs kek ve pasta günü gelince ( siz bakmayın bugün 21 mayıs olduğuna ben bu postu hazırlarken 20 mayıs'tu :) aylar önceden yaptığım ve taslakta bekleyen bu nefis kekin tarifini verip,bir gün  gecikmeli de olsa bu tatlı günü kutlamak istedim ^:^
  Bu vesileyle beklemekten bir hal olan fotoğrafları da düzenlemiş oldum.

Bu tarif  aslında martha steward'a ait ancak ben ilk   yemekşenliğinde   görmüştüm,o nedenle onun linkini veriyorum,emeğe saygı diyerek küçük de bir mesaj vermiş olayım.
  İlk kez denediğim için tarife ve ölçülere sadık kaldım,nefis yumuşacık bir kek,mutlaka denemelisiniz.
    Yağız bey fazla karıştırdığı için,şekli mermer kekten azıcık uzak görünebilir,siz daha dikkatli ve az karıştırırsanız mermer kek formundan çokta uzaklaşmış olmazsınız^:^

 Kek,pasta yapan,yiyen herkesin günü kutlu olsun diyor,sevgili yemekşenliği'ne teşekkür ediyorum ve geçiyorum tarife.
MERMER KEK 
MALZEMELER

100 gr tuzsuz tereyağ
1,5 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağından 1 parmak eksik süt
1/4 limonun suyu
3 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı ılık su
2 su bardağı elenmiş un
MERMER KEK 
HAZIRLANIŞI

  Öncelikle fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.kek kalıbını tereyağ yada margarinle yağlayıp bir kenara alalım.
  Unu,tuzu ve kabartma tozunu eleyip,karıştıralım.sütün içine limonu sıkıp Buttermilk yapalım.
Derince bir kaba parçalara böldüğümüz oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri alıp mikserle krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 5-6 dakika çırpalım.yumurtaları ve vanilini de ekleyip çırpmaya devam edelim.
Ardından limonlu sütü (buttermilk)ekleyip biraz daha çırpıp elenmiş un,tuz ve kabartma tozu karışımını da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar çırpalım.
MERMER KEK 
 Hamuru iki parçaya ayıralım ve ayırdığımız hamurun birine kakaoyu ve 2 kaşık suyu ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar çırpalım.
  Kek hamuruna üstteki fotoğraftaki gibi sırasıyla bir vanilyalı hamur bir kakaolu hamurdan koyalım.Dilerseniz iki kat olarak da yapabilirsiniz.ikinci katta kakaolunun üzerine vanilyalı,vanilyalının üzerine de kakaolu hamur koyabilirsiniz.
 Ardından,bir bıçağın ucuyla s harfi çizer gibi yada dilediğimiz şekilde hafif karıştıralım ve fırına sürelim.Üzeri kızarıp kürdan testinden geçinceye kadar pişirelim.

  Soğuduktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...

18 Mayıs 2012 Cuma

KÖZLENMİŞ PATLICAN ÇORBASI ve 19 MAYIS BAYRAMI

KÖZLENMİŞ PATLICAN ÇORBASI

   Öncelikle şimdiden,tüm gençlerin,genç kalanların,sporcuların 19 mayıs gençlik ve spor bayramımızı yürekten kutluyorum.Nice bayramları birlikte kutlamak dileğiyle bir diğer konumuza geçiyorum.

  Aaaaa o da ne patlıcanın çorbası damı olurmuş?nidalarını duyar gibiyim^^
Gerçi, eskiden bu nida daha çok yükselirdi,şimdilerde her şeyin çorbasını yaptığımız için alıştık galiba.
Ama şunu söyleyeyim ben her yaptığımda yada bahsettiğimde en az şaşıran bir kişi buluyorum (;
   Ben patlıcanın her halini sevdiğimden zaten benim için enfes bir çorba ama,patlıcan sevmeyenlerin bile bu çorbaya bayılacağını düşünüyorum.Alternatif güzel bir çorba tarifi,denerseniz memnun kalacaksınız bence.
Kendinize iyi davranın diyorum ve geçiyorum tarifime.

  Diğer çorba tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

3 adet közlenmiş patlıcan
1 yemek kaşığı tereyağ
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tepeleme un
1/2 su bardağı sıcak süt
2 küçük diş sarımsak
4-5 bardak etsuyu (yoksa sade su kullanıp et bulyon da atabilirsiniz)
tuz
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber
tuzot
süslemek için:
1 adet patlıcan
kızartmak için sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle közlenmiş patlıcanları küçük küçük doğrayalım,tencereye yağları alıp ısıtalım ve önce köz patlıcanları,ardından unu atıp kokusu çıkana kadar kavuralım.Sarımsakları minik doğrayıp ilave edip biraz daha kavuralım,ardından sıcak süt ve et suyunu da ilave edip kaynamaya bırakalım.Kaynayınca altını kısıp biraz daha pişirelim ve iyice ezilene kadar blendırdan geçirip,tuzunu,baharatlarını da ekleyip ocağın atını kapatalım..
  Diğer tarafta küp küp doğranmış ve tuzlu suda beklettiğimiz diğer patlıcanı,kızgın yağda kızartalım.
servis anında üzerine biraz serpiştirip,sıcak olarak servis edelim.

    Not:  Servis esnasında kızarmış patlıcanla süslemeyi tamamen sizin tercihinize bırakıyorum,ağır olur derseniz katmayabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

17 Mayıs 2012 Perşembe

ÇİLEK REÇELİ

ÇİLEK REÇELİ


Herkese bu fotoğraflardaki gibi güneşli bir gün diliyorum...
  Bu fotoğrafları geçen gün havanın bir öyle bir böyle olduğunda çekmiştim.
Nasıl yani demeyin,burası İstanbul,aşağıda anlatacaklarım hayal ürünü değil,tamamen gerçektir ^:^

     Ne güzel güneş vardı ama ben üşengeçlikten bir türlü kalkıp yemeklerin fotoğraflarını çekemedim,derken hava karardı bir fırtına koptu ki sormayın.Baktım güneş doğmayacak,çorbanın fotoğraflarını çektim mecbur.
Reçelin fotoğrafını da yarın güneş doğunca çekerim demişken,güneş doğuverdi,tabi bu defa hızlı davrandım ve bu fotoğrafları aldım,iyide etmişim ,çünkü güneş yine çabucak kaçıverdi ^:^
  Ve o gün bugündür de düzelmedi bir öyle bir böyle hali devam ediyor.
Anlaşıldı !!
    Önümüzdeki günlerde tekrar çorba tarifleriyle karşınızda olacağım,fırsat bu fırsat taslaktaki çorbalardan birkaç tane daha alayım yayına.Durumdan kendime pay çıkarmasam olmazdı zaten ^:^

YAPILIŞ AŞAMALARI

    Biliyorum size çok karışık ve yorucu geldi,işte istanbul böyle bir yer,yaşayanlar zaten bilir,havası da kendisine benzedi son yıllarda,dört mevsimi  on dakikaya sığdırır olduk.

    En alttaki fotoğrafı birkaç gün önce çekmiştim,kompozisyon olarak pek uyumlu değiller ama ben o fotoğrafı da çok beğenmiştim,kıyamadım bir köşeye atmaya,bütün olarak değilde ayrı bakarsanız anlarsınız.

  Neyse efendim artık geçelim mis kokulu tarifimize.
Kendinize iyi davranın..


ÇİLEK REÇELİ

MALZEMELER

1 kg çilek
1 kg toz şeker
1/2 limonun suyu

ÇİLEK REÇELİ

HAZIRLANIŞI

Öncelikle ayıklayıp temizlediğimiz çileklerimizi tencereye alalım ve üzerini toz şekerle kapatıp bir gece bekletelim.
   Ertesi gün şeker erimiş,çilekler sulanmış olacak,hiç su eklemeden ocağa alalım orta ateşte kaynatalım ve ocağın altını kısalım,kaynadıktan sonra köpüklerini toplayarak en az 25-30 dakika pişirelim.Bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz,süreyi kıvamına göre ayarlamalısınız.

Daha evvel portakal reçelinin tarifinde de değinmiştim,ilk kez reçel yapıyorsanız başarılı olmama ihtimaliniz var ama üzülmeyin ikinci de olmadı üçüncü denemede başaracaksınız.Kıvamını anlamak için reçeli yapmaya başladığınızda buzluğa küçük bir tabak koyalım ki soğusun.Malum reçel soğuyunca kıvamı daha koyu olur.
Bunu test etmek için bu tabak bize gerekli.
  Ben orta kıvamlı severim siz daha koyu kıvamlı seviyorsanız biraz daha fazla kaynatın ama abartmayın ki reçeliniz pekmez kıvamına gelmesin.
  Reçelden 1 çay kaşığı kadar soğuk tabağa döküp,parmağınızla kontrol edin eğer çok akışkansa biraz daha kaynatın,yok eğer istediğiniz kıvama gelmişse,limon suyunu da ekleyip bir süre sonra ocaktan alabilirsiniz.
  Yalnız ocaktan almadan önce köpüklerini toplamayı unutmayın ki şekerlenmesin.

Ocaktan aldıktan sonra kavanoza boşaltıp soğumasını bekledikten sonra kapağını sıkıca kapatıp,ışık ve nem almayan bir yerde saklayalım


AFİYET OLSUN...