Bu Blogda Ara

28 Eylül 2012 Cuma

DOMATES SOSLU PATLICAN (TENCEREDE)

DOMATES SOSLU PATLICAN (TENCEREDE)


  Herkese merhaba,hayırlı cumalar.
Farkındayım bu aralar hep yemek ve salata tarifi veriyorum,kek,börek,kurabiye tariflerim yok mu?Var tabi ancak malum yaz sebzeleri dururken onları yayına almak pek akıllıca gelmiyor bana,zamanı geçmeden önermeli ki,denemek isteyenler denesin.Ama az kaldı sadece birkaç tanecik diye de küçük bir açıklama yaptıktan sonra,pratik,leziz yemeğime geçeyim.Bu yemeği,yemek diyorum çünkü sos direk üzerine dökülmüyor ve kızaran patlıcanlar birde sosun içinde pişiriliyor.İlk anneannemde yemiştim ve bayılmıştım,o gün bu gündür de yaparım,sizlere de alternatif bir patlıcan yemeği olarak öneririm,mutlaka deneyin derim.
   Şimdiden hepinize güzel bir hafta sonu,güzel bir tatil diliyorum...
DOMATES SOSLU PATLICAN (TENCEREDE)

MALZEMELER

4 adet patlıcan
kızartmak için sıvı yağ (patlıcanlar için)
7-8 adet orta boy domates
5 diş sarımsak
tuz
pul biber
DOMATES SOSLU PATLICAN (TENCEREDE)

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle patlıcanları pijama şeklinde soyup,üzerine bıçakla birkaç delik açık 30 dakika kadar tuzlu suda bekletip acı suyunu çıkaralım.Ardından patlıcanları sıkarak sudan alalım ve kağıt havluyla kurulayalım.Kuruladığımız patlıcanları parmak boyunda ve eninde kesip,tuzlayıp kızgın yağda kızartalım.Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını alalım.Tüm patlıcanlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
  Diğer taraftan uygun bir tencereye, rendelenmiş domatesleri,yine rendelenmiş sarımsakları,tuzu ve pul biberi alıp,birkaç taşım kaynatalım.
  Kaynayan sosun içine kızarttığımız patlıcanları da ekleyip biraz daha kaynatalım.Patlıcanlar sosu içine çekince (çok bekletip domatesin tamamen kurumasına izin vermeyin) ocaktan alıp sıcak yada ılık olarak servis edelim.

Not:  Patlıcanın çektiği yağ yeterli olacağından sosa ayrıca yağ eklemenize gerek yoktur.

AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

26 Eylül 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

Günlük güneşlik bir günden herkese merhaba.
  Tabi günlük güneşlik sadece dışarıda,onun dışında da her şey günlük güneşlik olabilseydi keşke ama değil işte,Allah bugünümüzü aratmasın.
  Bugün sizlere hepimizin evinde pişen klasik bir zeytinyağlı getirdim.Birde benden okuyun istedim.Ben kavurarak ve az da olsa salça katarak yapıyorum,aksi taktirde bizimkiler yemiyor,eşime salçasız yemek yedirmek çok zordur.Yoksa bende isterim tüm malzemeyi tencereye üst üste diz, suyunu koy pişsin ama hayatta yediremiyorum.Doğruyu söylemek gerekirse bu şekilde daha leziz oluyor bizimkilere hak vermemek elde değil.İtiraf edeyim bende bu halini daha çok seviyorum,hadi birde benim tarifimle deneyin bakalım siz beğenecek misiniz? :)

MALZEMELER

500 gr taze fasulye
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 adet iri kuru soğan
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
1 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
tuz
tuzot
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber (isteğe bağlı)
1/4 limonun suyu
2 su bardağı kadar su

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle ayıklayıp yıkadığımız fasulyeleri dilediğimiz gibi doğrayalım,ben bu defa bir ortadan yatay,bir dikey kesip dört parçaya böldüm,duruma göre yada fasulyenin cinsine göre bütünde pişirdiğim olur.Ardından zeytinyağını tencereye alıp ısıtalım,önce yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsağı ekleyip biraz kavuralım,şeffaflaşması yeterlidir.Sonra rendelenmiş domates ve kesme şekeri ekleyip biraz daha kavuralım.Salçayı ekleyip bir iki daha çevirip iyice karıştırdıktan sonra fasulyeleri de tencereye alıp onları da birkaç kez ters yüz edip karıştıralım.
  Son olarak tuzunu ve suyunu ekleyelim ve önce orta ateşte kaynamaya sonra da kısık ateşte pişmeye bırakalım.Çok fazla karıştırmamak kaydıyla arada hafif karıştırarak kontrol edelim.Pişen yemeğimize en son baharatlarını ve limon suyunu ekleyip son kez karıştırıp ocaktan alalım,kapağını kapatıp ılımaya bırakalım.Oda sıcaklığına ulaşınca buzdolabına kaldırabiliriz.
Soğuk yada ılık olarak servis edebilirsiniz..

   Not:  Ben diğer yemeklerdeki kadar olmasa da hem biraz da olsa kavuruyorum hemde biraz salça katıyorum,yoksa ev halkına yediremiyorum,itiraf etmek gerekirse bende böyle seviyorum.Ama siz salça katmak istemezseniz domatesi iki yerine üç yada dört adet ekleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

24 Eylül 2012 Pazartesi

FESLEĞENLİ PATATES ÇORBASI


Birkaç günlük aradan sonra herkese merhabalar..
  Umarım hepimiz için güzel bir hafta olur diyerek başlıyorum yazmaya.Yazmaya başlıyorum deyince sanmayın ki uzun uzun yazacaklarım var,sadece maksat konuya giriş yapmak:)
Aslında bugün aklımda başka bir tarif vardı,ancak yayınımı gece hazırlamaya başladığımda hava o kadar soğuktu ki,o anın psikolojisiyle kendimi çorba tarifini yazarken buldum.Yalnız,şuan hava o kadar güzel ki hiç çorbalık değil,ama bir kere başladık,onun kısmetiymiş deyip devam ediyorum yazmaya.
   Patates çorbası eski tariflerimden biridir ,uzun zaman önce güncellemek için taslağa almıştım,şimdi güncellenmiş haliyle sunuyorum sizlere.Biz çok sevdik,eminim siz de seveceksiniz.Deneyin görün derim.

8 kişilik
MALZEMELER

8-9 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı tepeleme un
3 su bardağı tavuk suyu
3 su bardağı su(yada dilerseniz tamamınıda tavuk suyuna yapabilirsiniz,tercih sizin)
2 yemek kaşığı yoğurt
tuz
değirmende çekilmiş kara biber
tuzot
pulbiber
eğer varsa ,doğranmış taze fesleğen,yoksa ki benim fesleğenlerim solduğu için ben kuru kullandım,2-3 çay kaşığı kuru fesleğen



HAZIRLANIŞI

Öncelikle yağlarımızı tencereye alıp eritip ısıtalım,ardından yemeklik doğradığımız  soğanları ilave edip kavuralım,doğranmış patatesleri de ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.En son unu ekleyip sürekli karıştırarak onu da kavuralım,unun kokusu çıkınca tavuk suyunu ve suyu ekleyip kaynamaya bırakalım.Kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım,patatesler iyice yumuşayana kadar pişirelim.
   Patateslerimiz yumuşayınca ,pütür kalmayacak şekilde blendırdan geçirelim,tuzunu baharatlarını ve çorbadan birkaç kaşık koyduğumuz yoğurdu çırpıp yavaşça ekledikten sonra biraz daha kaynatıp ocağın altını kapatalım.Altını kapattıktan sonra taze yada kuru fesleğeni ekleyip sıcak olarak servis edelim..
  Not: eğer kıvamı koyu olursa bir miktar daha kaynar su ilavesi yapabilirsiniz.

AFİYET  OLSUN....

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

22 Eylül 2012 Cumartesi

KABAK TARATOR

KABAK TARATOR


Herkese merhaba,
  Yoğun bir haftayı daha bitiriyoruz,bu haftanın tek farkı sanırım okul telaşı oldu.Buradaki yazımda bahsetmiştim bu hafta okullu oluyoruz diye,ilk haftamız bitti bile.Çok şükür tedirgin başlayan ama yerini mutluluğa bırakan bir hafta geçirdik.Okula başladığımız günün görüntüleri aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz üzere; biraz tedirgin,biraz heyecanlı ama çok güzeldi.Hayatımdaki en önemli andan küçük bir kesit sunduktan sonra geçiyorum asıl konuya,haftayı pratik nefis bir mezeyle kapatalım dedim,malum zamanı geçti geçecek, yapmak isteyen olursa hemen deneme şansı olsun.
    Daha evvel çiğ kabak salatasının tarifini vermiştim.Bu pişmiş ve birkaç değişiklikle yapılmış hali.Pratik nefis bir tarif denemeyenlere şiddetle önerilir.
    Hepinize mutlu bir hafta sonu diliyorum.

2012 ANA SINIFI İLK GÜNÜ
  Diğer salata ve meze tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
KABAK TARATOR

MALZEMELER

2 adet kabak (rendelenmiş)
1 adet küçük kuru soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
ceviz kırıkları
2-3 diş sarımsak
yoğurt yada süzme yoğurt
üzerine:
zeytin yağı
ceviz kırıkları
nane yaprağı
KABAK TARATOR

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle soğanları yemeklik doğrayalım ve ısıttığımız zeytin yağın da ölene kadar kavuralım.Rendelenmiş kabakları,tuzu,karabiberi ekleyip yüksek ateşte su salmasına izin vermeden  ve çok öldürmeden kavuralım.Kavrulan kabağı ocaktan alıp ılımaya bırakalım.Oda ısına gelen kabaklara ,yeteri kadar yoğurdu yada dilerseniz süzme yoğurdu,rendelenmiş sarımsağı,damak tadınıza göre tuzu ve ceviz kırıklarını ekleyip güzelce harmanlayıp servis tabağına alalım.Üzerine biraz zeytinyağı gezdirip,ceviz kırıkları ve taze naneyle süsleyip soğuk olarak servis edelim.

AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

20 Eylül 2012 Perşembe

VİŞNE SOSLU SU MUHALLEBİSİ

VİŞNE SOSLU SU MUHALLEBİSİ

Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
  Dünkü sarmanın üzerine bugün de bir tatlı ikram etmek gerekir dedim ve nefis sütlü bir tarlı getirdim sizlere.Benim çocukluğumun tatlısıdır su muhallebisi,mahallemizde küçük yıkık,dökük bir dükkanda su muhallebisi satan bir amcamız vardı,şuan hayatta mı bilemiyorum ama tüm harçlığımı o'na ve leblebi tozuna yatırırdım ve ben o gün bugündür en kaliteli yerlerde bile öyle su muhallebisi yemedim.Belki de bu tarifteki gibi hafif süt katıyordu,üzerine de gül suyu ve pudra şekeri,yemeye doyamazdık.Yıllarca aradım durdum ama hala o muhallebiyi bulamadım.Bu tarif onun gibi mi ? derseniz,yok derim ama daha yakın sanki.Bu vesileyle çocukluğumu da anmış oldum hey gidi günler heyyy...
  Sade suyla yapılanlar bana çok acı geldiği için,en azından dışarıda yapılanlar öyle, ne alıyorum ne de yiyorum. Bu nedenle bende Nilay gibi yarı yarıya sütlü yaptım.Hem vişne sosuyla sundum hem de gül suyu ve pudra şekeri dökerek sundum.Başka soslarla da yapabilirsiniz,ama vişne de pek yakıştı,deneyin derim.

   Tarif Nilay'dan o'na da buradan çok teşekkür ediyor birde üzerine öpüyorum :)
VİŞNE SOSLU SU MUHALLEBİSİ
MALZEMELER

2 su bardağı su
2 su bardağı süt
yarım su bardağından bir parmak fazla nişasta
1 su bardağı toz şeker

vişne sosu için:
1 su bardağı çekirdeksiz vişne
1 silme yemek kaşığı nişasta
3-4 yemek kaşığı toz şeker (eğer az şekerli seviyorsanız sosun şekerini azaltabilir yada hiç kullanmayabilirsiniz)

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle nişastayı ve sütü tencereye alıp nişasta eriyene kadar karıştıralım.Üzerine suyu ve şekeri de ekleyip ocağa alalım.karışım koyu muhallebi kıvamı alana kadar orta ateşte karıştırarak pişirelim.
muhallebiyi ıslattığımız borcam tepsiye dökelim ve ılımaya bırakalım.

  Vişne sosu için,vişneyi,şeker ve nişastayı sos tenceresine alıp iyice karıştıralım ki nişastanın topakları kalmasın.Vişnenin suyu çok az sa birkaç kaşık su ilave edip ocağa alalım.Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım.
  Muhallebiyi de ,sosu da buzdolabında birkaç saat dinlendirelim.Servis yapacağımız zaman kare dilimler kesip üzerine dilediğimiz kadar vişne sosu döküp soğuk olarak servis edelim.

AFİYET OLSUN...

19 Eylül 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI
Herkese merhabalar,
  umarım kötü haberlerden uzak ,güzel bir gün olur hepimiz için.
Bugün hava yine kapalı ! ama ben size güneş ışıklarıyla bezenmiş fotoğraflar ve nefis bir tarif getirdim,belki içimiz açılır ne dersiniz?
Eminim çoğunuz zaten yapıyorsunuz pazı sarmasını, ama bakalım ben nasıl yapıyor muşum ?

MALZEMELER

2 bağ pazı
2-2,5 su bardağı pirinç (pazı demetinin büyüklüğüne göre 2 yada 2,5 bardak kullanın)
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
1 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
tuz
tuzot
değirmende çekilmiş karabiber
2 çay kaşığı dolma baharı
2 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı su
suyu için:
4 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
1/2 limonun suyu
sarmaların hizasına kadar su
yoğurt sosu için:
yeteri kadar yoğurt (tercihe göre)
üzerine:
kuru nane
sıvıyağ yada tereyağı

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle ayıklayıp yıkadığımız pazıları kaynattığımız suda 1 dakika kadar haşlayalım.Yalnız dikkat edelim pazının cinsine göre süre azalabilir yada kısalabilir.Mesela çok körpe bir pazıyı biraz daha az haşlayalım.Sürekli kontrol edersek sorun çıkmayacaktır.

   Ardından iç harcımız için, yağı tencereye alıp ısıtalım,rendelenmiş soğanları ve sarımsağı atıp kavuralım.Sonra rendelenmiş domatesleri,kesme şekeri ekleyip biraz daha kavuralım ve yıkanmış pirinçleri de ilave edip kavurmaya devam edelim.Tuzunu ve çeşnisini de katıp ocağın altını kapatalım.Ocağın altını kapattıktan sonra baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip iyice karıştırıp,ılımaya bırakalım.Ilıdıktan sonra pazıları sarmaya başlayabiliriz.Önce pazların kalın damarlarını kesip sonra  sarılabilecek büyüklükte parçalara ayıralım ve iç harcını koyup sarmaya başlayalım.
ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

  Sarma işlemi bittikten sonra sosu için yağ,tuz,limon suyu ve sıcak suyu derin bir kasede iyice karıştıralım.Tencerenin dibini pazı saplarıyla ve maydanoz saplarıyla kaplayalım,bu hem dibinin tutmasını hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.Yarım demet maydanozun sapı yeterli olacaktır.Sonra bir kat sarma dizip hizasına kadar sos dökelim,tekrar bir kat daha sarma dizip yine sos dökelim,aynı işleme sarmalar bitene kadar devam edelim.Yani,tüm sarmayı dizdikten sonra sosu dökmek yerine her kata döküyoruz.Sos sarmaların hizasında olmalı ne daha az nede daha fazla.Üzerini uygun bir tabakla kapatalım,hatta ben tabak hafif gelir diye üzerine su dolu bir kasede koyuyorum.eğer sizde dolma taşı varsa onuda kullanabilirsiniz.Kaynayınca altını kısalım ve hem pazı hem de iç harcı orta ayarda yumuşayana kadar pişirelim.Piştikten sonra ılıyana kadar kapağını fazla açmamaya dikkat edelim çünkü sarmalar hemen kuruyup kararıyor.
   Soğuk olarak servis edelim.Tabi soğumasını bekleyebilirseniz:)
sosuna limon kattığımız için ekstradan limon sıkmaya gerek yok ama yinede siz bilirsiniz.
    En son dilerseniz üzerine çırpılmış yoğurt ve onun üzerine de yağda yakılmış nane dökebilirsiniz,yada benim gibi sade yiyebilirsiniz.


AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

17 Eylül 2012 Pazartesi

DOMATES KONSERVESİ ve İLK OKUL GÜNÜ

KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ
Yeni bir haftadan herkese merhabalar.
  Umarım güzel bir hafta olur hem bizler hem de minikler için.Malum birçok minik resmi olarak
 bugün itibariyle okula başlıyor,o miniklerden biri de bizim yağız bey olacak.Aslında geçen sene yuvaya gidiyordu ama, bu başka ! anaokuluna başlıyoruz,yani artık resmen okullu sayılırız.Biz 66 aylık sınırından 2 ayla kurtulduk,istesem ilkokula başlatırdım ama tercih etmedim.1 yıl daha gönlünce oynasın ,nasılsa ondan sonraki yılları hep okuyarak geçecek.Allah hepsine zihin açıklığı versin,tabi bizim gibi anaokuluna gideceklere de bol enerji versin :)
    Heyecan dorukta,kalbimiz pıt pıt.Siz bu yazıyı okurken muhtemelen eğer bir aksilik olmazsa ,ben okulda olacağım,servisle göndermek yerine ilk gün yanında olmayı tercih ettim,her ne kadar geçen yıldan antremanlı olsak da,öğretmeninin değişmesi ve verdiğimiz 3 aylık ara dolasıyla en uygunu bu diye düşündüm.Bende 5,5 yaşında başlamıştım ilkokula ve annem beni bırakıp gittiğinde nasıl bir burukluk yaşamıştım hiç unutmam.Bence imkanınız varsa siz de yalnız bırakmayın,benim gibi kovulana kadar bekleyin okulda :)
  Neyse efendim geçelim asıl konumuza zamanı geçmeden bir tarif de benden gelsin dedim,zaten çoğumuzun hazırladığı konserveleri birde Anne eli gibi'den okuyun istedim.Ben çoğumuzun yaptığı gibi anneden kalma tekniklerle yapıyorum,eğer bana önermek istediğiniz, eklemek istediğiniz bir püf noktası yada öneri varsa beklerim ve seve seve bir daha ki sefere değerlendiririm..



MALZEMELER

5 kg domates (yumurta tipi)
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı tuz
konserve kavanozu (eski olabilir)
konserve kapağı (kesinlikle yeni olmalı)

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle domateslerimiz yıkayıp süzülmeye bırakalım.Süzülen domatesleri tercihe bağlı olarak rendeleyelim yada kabuklarıyla birlikte rondodan geçirelim.Ben rondodan geçiriyorum,hem kabuklarıyla uğraşmıyorum hem de kabuğundaki likopen'den mahrum kalıyorum.Eğer rondodan geçirecekseniz sadece sap kısmını kesip büyük parçalar halinde doğrayıp rondodan geçirelim.
   Doğrayarak yapmak  isterseniz kabuklarını kolay soymak için domateslerin sap kısmından bıçakla çarpı işareti yapıp önce kaynar suya atıp 2 dakika kadar bekletelim,ardından da  buzlu suya atalım,bu şekilde kabuklar çok kolay soyulacaktır.Kabuklarını soyduktan sonra doğrayıp pişirmeye hazır hale getirebilirsiniz.
  Pişirmeye hazır haldeki domatesleri sığacak büyüklükte bir tencereye alalım,tuz ve şekerini de ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım.Kaynadıktan sonra saate bakmayı unutmayalım,kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika kadar kaynatacağız.
KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ
   Domateslerin pişme işleminin bitmesine 5 dakika kala kavanozları ve kapakları kaynar suya atıp 1 dakika kadar bekletip çıkaralım.Kavanozların fazla suyunu süzüp,kapakları iyice kurulayalım ve ocağın altını kapatmadan kavanozlara domatesleri doldurmaya başlayalım.Bu aşamada çok dikkatli olmalısınız eliniz yanabilir,kavanozları mutlaka bir havlu yada bez yardımıyla tutmanızı tavsiye ederim.Kavanozları sadece kapak kıvırma bölümü boş kalacak şekilde dolduralım.Kenarlara bulaşan domatesleri silip kapağını sıkıca kapatalım ve hemen bir havlunun üzerine ters çevirelim.Domates bitene kadar aynı işlemleri tekrar edelim.Ters çevirdiğimiz kavanozlar en az sabaha kadar öyle kalsın.
   Soğuduğunda kapaklarını kontrol edelim eğer üzerine bastırdığınızda çöküyorsa o kavanozu hemen kullanabilirsiniz ,en azında 1-2 gün içinde mutlaka tüketelim.Zaten vakum işlemi gerçekleşmemişse kavanozların altındaki havluya da sızacaktır,mutlaka kontrol edin.
   Saklamaya hazır konserveleri güneş almayan kuru bir ortamda muhafaza edelim.


                                                         NOTLAR

NOT:  konserve yaparken en önemli nokta domates seçimidir,ben genelde yumurta domates yada çanakkale domatesi denilen etli domatesten yapıyorum.İçi de dışı da kıpkırmızı olmalı,eğer şimdiki domateslerde olduğu gibi yeşil yada beyazsa o domatesle yapmayın derim.

NOT:  kavanoz kapakları mutlaka yeni olmalı,yoksa vakum işlemi gerçekleşmez,eğer eski kapağınız varsa ve başka çareniz yoksa,kapakları ocağın üzerine bir suyun içinde 10-15 dakika kadar kaynatıp,kurulayın öyle kullanın.Ama ben yine de yeni kapak kullanmanızı öneririm.

NOT:  Güneşli ve nemli ortamlarda bulundurmamaya özen gösterin,güneş almayan,kuru bir yerde saklarsanız ilk yaptığınız günkü gibi kalacaktır.

NOT:  Açtığınız konserveyi tamamen tüketemezseniz mutlaka buzdolabında muhafaza etmelisiniz ve en fazla 2 gün içinde tüketmelisiniz.

AFİYET,ŞEKER OLSUN...

15 Eylül 2012 Cumartesi

KÖFTELİ İSLİM KEBABI

KÖFTELİ İSLİM KEBABI
Merhabalar,hepinize güzel bir hafta sonu diliyorum.
  Şuan saat sabah 03.50 ve ben tüm yorgunluğuma rağmen yazıyorum.Bu enerjinin nedeni aşağıdaki fotoğraftaki sıcak ,nefis sofra olsa gerek.O sofranın ve geçirdiğim güzel günün gazıyla yazıyorum şuan :)
  Canım anneannem bizim için hazırlamış bu leziz yemekleri,fotoğraf azıcık aceleye geldi, tam kurulmamış bir sofraydı,zaten kurulur kurulmaz başına üşüşeceğimiz için hemen çekmeliydim :)
  O an burada yayınlamak aklıma gelmemişti ama madem sosyal medyada paylaştım burada da yeri olsun,anı olarak kalsın istedim.
  Yer sofrasında otantik doğal bir sofra,yemekler her zamanki gibi dillere destan.Birde üşenmemiş bize peynirli kabak ve kırmızı biber yapmış,asortik mi asortik :)
   Diğerleri zaten geleneksel lezzetler,keşkek,biber kızartması,ıspanaklı el açması börek,salata ve sofraya sığmayan daha neler neler...

anneannemin nefis yemekleri
 Canım anneanneme birde buradan eline sağlık diyorum ve geçiyorum diğer konumuz olan islim kebabına,daha evvel yayınladığım iftar sofrasından kalma nefis bir kebap,harika bir ana yemek,mutlaka deneyin derim.

MALZEMELER

6 adet patlıcan
tuz
kızartmak için sıvıyağ
köfte için:
500-600 gr kıyma
2 dilim bayat ekmek içi
1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
1/4 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 diş sarımsak (rendelenmiş)
1 adet yumurta
tuz
pulbiber
değirmende çekilmiş karabiber
tuzot
kimyon
kekik
nane
sosu için:
1,5 yemek kaşığı domates salçası
su
tuz
Üzeri için:
çeri domates
çarliston biber
kürdan

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle köfte malzemelerinin tamamını derin bir kaba alıp iyice özdeşleşene kadar yoğuralım,cevizden biraz büyük parçalar koparıp yuvarlayıp yassılaştıralım,hazırlanan köfteleri dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım,mümkünse birkaç saat dinlendirelim.
  Diğer tarafta patlıcanlarımızı yarım cm kalınlığında uzun uzun keselim 30 dakika kadar tuzlu suda bekletelim.Yeteri kadar bekleyen patlıcan dilimlerini elimizle sıkıp acı suyunu çıkaralım ve kağıt havlu yardımıyla kurulayıp kızartmaya başlayalım.
Kızaran patlıcanları bir kenara alıp,ayrı bir tavada az yağda köfteleri de kızartalım.
   Patlıcanların boyları uyumlu olan iki tanesini üst üste koyup artı şekli verelim, arasına bir köfte yerleştirip bohça şeklinde kapatalım ve kürdanla tutturalım.Tüm patlıcanlar ve köfteler bitene kadar aynı işlemleri uygulayıp hazırladığımız kebapları fırın tepsisine dizelim.Üstündeki kürdana halka şeklinde kesilmiş bir biber parçası ve yarım bir çeri domatesi saplayıp süsleyelim.
  Sos malzemelerini iyice çırpıp onu da tepsiye dökelim,su miktarı kebabın yarısına kadar gelse yeterlidir.
 Önceden ısıtılmış 190-200 dereceli fırında patlıcanlar ve üzerindeki domatesler yumuşayana kadar pişirelim.
Üzerine salçalı sostan gezdirip,sıcak olarak servis edelim..

KÖFTELİ İSLİM KEBABI
AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

13 Eylül 2012 Perşembe

ÇİĞ KABAK SALATASI

 KABAK SALATASI (ÇİĞDEN)


Herkese merhabalar,hayırlı cumalar...
   Bugünde mevsimi geçmeden sizlere önermek istediğim,leziz ,pratik bir salata tarifi getirdim.Bu salatayı kuzenlerime hazırladığım iftar sofrası için yapmıştım.Normalde çoğumuzun yaptığı ancak farklı şekillerde sunduğu bir salatadır.Bunun farkı tamamen çiğ malzemelerden oluşması ve içinde kabak oranında salatalık olması,tadı kıvamlı bir cacığı andırıyor,eğer denemediyseniz kabak salatasını birde böyle deneyin derim.Çiğden yapıldığı için vitamin değerlerini de pek kaybetmiyor.Hatta dilerseniz içine 1 tane de havuç rendesi katabilirsiniz.

  Diğer salata ve meze tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

2 adet kabak (rendelenmiş)
2 adet salatalık (rendelenmiş)
ceviz kırıkları
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
tuz
zeytinyağı
1 kase yoğurt
1-2 kaşık mayonez (tercihe bağlı,ben genelde kullanmam)

süslemek için:
ceviz kırıkları

HAZIRLANIŞI

  Tüm malzemeyi derince bir kaseye alıp güzelce karıştırın, üzerini cevizle süsleyip soğuk olarak servis edin.
Rendelediğiniz salatalık ve kabağın fazla suyunu süzmeyi unutmayın.Ayrıca zeytinyağının miktarını yazmadım damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Hatta üzerine de biraz gezdirebilirsiniz,ben bizim çocuklar pek sevmediği için bu defa üzerine dökmedim ama tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

10 Eylül 2012 Pazartesi

ŞAKŞUKA

ŞAKŞUKA

Birkaç günlük aradan sonra tekrar merhabalar.
  Güzel,huzurlu bir hafta olmasını diliyorum.
  Ayrıca son posttaki 9. yıl yazıma gelen tüm güzel yorumlar ve dualar için de çok çok teşekkür ederim,iyi ki varsınız,hep olun.
  Bugün aylar sonra taslaktan çıkaracağım şakşukanın haklı gururunu yaşamaktayım.Bu fotoğrafları ne zaman çektiğimi bile hatırlamıyorum.Allah'tan yapılışı zor değil,her zaman yaptığım birşey ,yoksa çoktan unutmuş olurdum herhalde:)
  Zaten çoğumuzun evinde sık sık pişen bir mezedir şakşuka, ama ben kendimce yorumlar ekleyerek yapıyorum,özellikle sosuna katılan yeşillikler ayrı bir lezzet katıyor.İçlerinde sevmediğiniz bir malzeme varsa tabi ki çıkarabilirsiniz ama birde böyle deneyin derim.

MALZEMELER

3 adet patlıcan
7-8 adet çarliston biber
3 adet kabak
3 adet patates
tuz
kızartmak için sıvıyağ

domates sosu için:
6-7 adet orta boy domates
4-5 diş sarımsak
1 dal taze soğan
1 tutam taze nane
1 tutam maydanoz
2-3 adet arpacık soğan
tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (kızartmanın yağından kullanabilirsiniz)
bir miktar su
ŞAKŞUKA

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle kızartılacak tüm sebzeleri yıkayıp,kurulayıp,kabuklarını soyalım ve parmak kalınlığında doğrayalım.Patlıcanları acı suyu çıkması için tuzlu suya atalım ve en az 20 dakika bekletelim.Patlıcanlar suda beklerken diğer sebzeleri kızgın yağda önce patates,biber ve kabak sırasıyla kızartalım.Mutlaka kızgın yağda pişirelim ve fazla yağını alması için kağıt havlunun üzerine alalım.En son süzüp kuruladığımız patlıcanları da kızartıp diğer sebzelerin yanına alalım.
  Domates sos için de tüm sebzeleri yıkanıp,süzelim.Ardından taze soğanın koyu yeşil kısmı,nane,maydanozu doğrayalım.Ardından irice doğradığımız domatesleri,arpacık soğanı,sarımsağı ve doğradığımız diğer yeşillikleri rondodan geçirip püre haline getirelim.Püreye bir miktar su ve tuz ekleyip ocağa alalım,önce orta ateşte kaynatalım sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.Su miktarını yazmadım siz nasıl kıvam istiyorsanız o kadar ekleyin diye,domates sosunu kimisi sulu sever kimisi ise daha kıvamli sever,damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Ancak suyu, domatesler suyunu salıp çekince ekleyin ki fazla katma ihtimali ortadan kalksın.
  Pişen sosu kızarmış patlıcanlarla buluşturma zamanı geldi bile :)Sostan eşit bir şekilde kızartmanın üzerine gezdirip,naneyle süsleyip sıcak yada ılık olarak servis edelim.
AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

7 Eylül 2012 Cuma

VİŞNE SOSLU MUHALLEBİ ve 9.YIL

VİŞNE SOSLU MUHALLEBİ
Hayırlı cumalar ve mutlu bir hafta sonu diliyorum hepinize.
  ''7 eylül'' benim için çok çok özel bir gün,bugüne güzel bir tatlı tarifi yakışır dedim kendi kendime :)
Bugün eşimle aynı yastığa baş koyuşumuzun 9. yıl dönümü,aynı zamanda 11. tanışma yıl dönümümüz.Yani her şeye rağmen bugün mutlu olmak istiyorum.9 yıl kimisine göre daha yolun başı gibi görünse de benim için çok uzun bir zaman dilimi ama inşallah daha çok yolumuz var onunla.Çok zor şartlarda kavuştuk ama onları kolaylaştırmak bizim elimizdeydi,biz de öyle yaptık,Allah bozmasın.
  İyice duygusala bağlamadan daha fazla uzatmamakta fayda var sanırım,tabi birde bugün çok işim var akşama organize olmam lazım,bu nedenle reyhan kaçar :)

  Tarife gelince bu nefis tatlıyı ramazanda kuzenlerime verdiğim iftar davetinde yapmıştım,yorumlar çok güzeldi,vişneyi ve muhallebiyi seviyorsanız tam size göre bir tarif diyorum ve sahneyi terk ediyorum :)

(12- kişilik)
MALZEMELER

6,5 su bardağı süt
8 yemek kaşığı un
12-13 yemek kaşığı toz şeker
2 paket vanilin

vişne sos için:
1 su bardağı vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
4 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı mısır nişastası

üzerine:
toz antep fıstığı

VİŞNE SOSLU MUHALLEBİ
HAZIRLANIŞI

  Öncelikle unu 1 su bardağı sütle iyice ezelim,sonra üzerine kalan sütü ve şekeri de ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirelim.Pişen muhallebiyi ocaktan alıp vanilyayı ekleyip karıştıralım.Muhallebiyi kuplara bölüştürüp,ılımaya bırakalım.Ilıyan kupları donması için buzdolabına kaldıralım.muhallebi donarken vişne sosunu hazırlamak için önce nişastayı suyla ezelim ardından toz şekeri ve çekirdeği çıkarılmış vişneleri de ekleyip ocağa alalım,kısık ateşte sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayalım.Kıvamı ne çok koyu ne de çok akışkan olmamalı(sıcakken akışkan olan bir sosun soğuduğunda koyulaştığını unutmayalım)kıvam alan sosu ocaktan alıp ilk sıcağını atmasını sağlayalım fakat çok fazla bekletmeyelim,donan sosu kuplara bölüştürmek zor olacaktır.
  İlk sıcağını atan sosu kuptaki muhallebilerin üzerine bölüştürüp,antep fıstığıyla süsleyip buzdolabında dinlenmeye bırakalım ve soğuk olarak servis edelim.

VİŞNE SOSLU MUHALLEBİ
AFİYET,ŞEKER OLSUN...

6 Eylül 2012 Perşembe

DOMATES SOSLU,KEKİKLİ ERİŞTE

DOMATES SOSLU,KEKİKLİ ERİŞTE

Herkese merhabalar.
   Bazen giriş kısmını yani; şuan okuduğunuz bölümü yazmakta çok zorlanıyorum,bilhassa uykum varsa ve kafam dağınıksa.İşte şuan tam da bunu yaşıyorum.Direkt tarife geçmeyi hiç sevmedim nedense,illaki bir şeyler yazmak gerekiyormuş gibi hissediyorum,daha doğrusu yazmak istiyorum ama bazen olmuyor işte.Ben de dedim ki madem yazamıyorum o zaman bende yazamadığımı yazarım :)
   Neyse efendim gelelim asıl konumuza,bugün size nefis bir tarif getirdim,hem pratik hemde nefis bir makarna tarifi,mutlaka deneyin,tadın derim.Ayrıca tarifimi bizim kızların deyişiyle, Pambik Lama'nın ''Domatesli tarifler'' etkinliğine gönderiyorum ve şeker Lama'ya kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER

3 kase ev eriştesi
yeteri kadar su
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
tuz

kavurmak için:
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz

domates sos için:
5 adet domates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet arpacık soğan
1 adet sarımsak
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
kekik
DOMATES SOSLU,KEKİKLİ ERİŞTE
HAZIRLANIŞI

  Öncelikle bir tencereye yeteri kadar su,tuz ve yağı alıp kaynatalım.Kaynayan suya erişteleri atıp arada karıştırarak orta sertlikte haşlayalım.çok haşlarsak hamurlaşacaktır bu nedenle sık sık kontrol etmekte fayda var.Haşlanan makarnaları bir süzgeç yardımıyla süzüp soğuk sudan geçirelim ve ayrı bir tencerede erittiğimiz tereyağında kavuralım.
   Ardından bir tavaya sıvıyağı alalım, kabuğunu soyduğumuz arpacık soğan ve sarımsağı ekleyip biraz soteledikten sonra kabuğunu soyup jülyen doğradığımız domatesleri,tuzunu ve karabiberini de ekleyip güzelce kavuralım.Kavurma işlemi bittikten sonra ocağın altını kapatıp kekiğini ilave edelim ve kavurduğumuz eriştelerimize ekleyip fazla hırpalamadan karıştıralım.
  Sıcak olarak servis edelim.

AFİYET,ŞEKER OLSUN...

4 Eylül 2012 Salı

KABAK MÜCVER

KABAK MÜCVER

  Yeni bir haftadan herkese merhabalar.
pazartesi yayın yapamayınca mecbur haftaya ve size merhaba demek bugüne kaldı.Önemli mi ?değil tabi gönüller bir,canlar sağ olsun,gerisi boş !
  Bugünde taslaktaki mevsim sebzeleriyle devam edelim,edelim ki zamanı geçmeden afiyetle yiyelim.Çoğumuzun zaten yaptığı ama bilmeyenler yada istediği tarifi henüz bulamayanlar için bir de benden olsun istedim.Nefis bir mücver oluyor denemenizi tavsiye ederim.
KABAK MÜCVER

MALZEMELER

2 adet irice kabak (rendelenmiş)
1,5 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
3 adet yumurta
1 çay bardağı un
taze nane
1/4 demet dereotu yada 1,5 tatlı kaşığı kuru dereotu
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber

kızartmak için:
sıvıyağ

süslemek için:
taze nane yaprakları
kırmızı toz biber
KABAK MÜCVER

HAZIRLANIŞI

    Tüm malzemeyi derince bir kapta güzelce harmanlayalım.kıvamı krep hamurundan biraz daha koyu olmalı.Eğer kıvamı çok cıvık olursa kontrollü bir şekilde biraz daha un ekleyebilirsiniz.Tuzunu ve baharatını damak tadımıza göre ayarlayıp, kızgın yağa bir yemek kaşığı kadar harçtan dökelim.Önce altını nar gibi kızartalım, sonra dikkatli bir şekilde çevirip üst kısmını da aynı şekilde kızarttıktan sonra, kağıt havlu serilmiş servis tabağına alalım.
   Sıcak olarak servis edelim,mis gibi afiyetle yiyelim.

KABAK MÜCVER

AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi