Bu Blogda Ara

30 Kasım 2012 Cuma

KAKAOLU KOLAY UN KURABİYESİ (SIVI YAĞ İLE)

KAKAOLU KOLAY UN KURABİYESİ (SIVI YAĞ İLE)

Herkese merhabalar hayırlı cumalar.
  Bugün de kakaolu bir tarifle devam ediyoruz.Daha evvel tarifini verdiğim kolay un kurabiyesinin kakaolu versiyonu.Bu şekilde de çok leziz oluyor,ben denedim beğendim,siz de deneyin istedim.Şekillerini de çay saatine uygun olarak çaydanlık kalıplarımla yaptım,)
  Daha evvel de bahsettiğim gibi hem ekonomik hem de çok leziz bir kurabiye,sadesini deneyip,beğenip yayınlayan çok arkadaşım oldu,kakaolusunu da tavsiye ederim,hem çeşit olacak, hem de kakao sevenler için daha cazip gelecektir.Şimdiden hepinize mutlu bir hafta sonu diliyorum.

  Diğer kurabiye tariflerime BURADAN çay saati tariflerime BURADAN  pratik lezzetlere de BURADAN ulaşabilirsiniz..

MALZEMELER

1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tepeleme kakao
aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)
üzerine:
pudra şekeri
KAKAOLU KOLAY UN KURABİYESİ (SIVI YAĞ İLE)
HAZIRLANIŞI

Öncelikle şeker ve sıvı yağı derin bir kaba alıp karıştıralım,üzerine önce elenmiş kakaoyu ardından elenmiş unu ve yavaş yavaş eklemeye başlayalım.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edelim.En önemlisi unu eklerken yavaş yavaş ve yedirerek ekleyelim,ununu fazla kaçırdığımızda çok sert yada toplanamaz,kum gibi bir hamur elde ederiz ve sonuç başarısız olur.Bunun da çaresi var aslında böyle bir durumla karşılaşırsak kontrollü bir şekilde ,biraz daha sıvı yağ katarak hamuru tekrar toplayabiliriz.

  Sonra hamurdan parçalar koparıp dilediğimiz şekli verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim.
Önceden ısıtılmış 160-170 dereceli fırında 10 dakika kadar pişirelim.Yaklaşık 10 dakika sürüyor pişmesi ama fırından fırına değişiklik göstereceğinden sürekli kontrol etmekte fayda var.Beyaz un kurabiyesi gibi rengini kontrol etme şansımız da olmadığından sık sık kontrol etmelisiniz.
  Fırından ilk çıktığında yumuşak olacaktır sizi aldatmasın,soğuyunca sertleşiyor.
Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edebiliriz.

Not:   Toz şeker daha çıtır çıtır olmasını sağlıyor ama dilerseniz tamamını pudra şekeriyle de yapabilirsiniz,tercih size kalmış.
AFİYET OLSUN...

28 Kasım 2012 Çarşamba

KAKAOLU,MEYVE ŞEKERLEMELİ KEK

KAKAOLU,MEYVE ŞEKERLEMELİ KEK
Herkese merhabalar.
  Bugün sizlere öyle bir tarif getirdim ki,ne zaman yaptığımı,taslağa ne zaman attığımı bile hatırlamıyorum,o kadar eski yani ,)Anneanneme giderken ikramlık olarak yapmıştım,bilseler yeni yayınladığımı onlar bile inanamazlar ;)Ama ne yapayım,ramazan,mevsimlik sebzeler,bayram araları,kış hazırlıkları derken hep geri plana atmak zorunda kaldım,bu nefis keki ve benzerlerini.Kısmet bugüneymiş deyip kendimi avutayım bari ,)
   Yumuşacık dokusuyla,nefis kakao aroması ve içindeki şekerlemelerle harika bir kek'dir,şiddetle tavsiye ederim,yanına da bir bardak çay yada kahve soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacağının garantisi benden ,)

Diğer kek ve muffin tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
3 su bardağı kadar elenmiş un
1 su bardağı kadar meyve şekerlemesi

KAKAOLU,MEYVE ŞEKERLEMELİ KEK

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle şeker ve yumurtaları köpürene kadar çırpalım.Her kek tarifimde yazıyorum,malzemelerin hepsi mutlaka oda sıcaklığında olmalı.
Yağı ve yoğurdu da ekleyip çırpmaya devam edelim.Un,kakao,kabartma tozu ,vanilyayı eleyelim ve karışıma ekleyelim.Ardından meyve şekerlemelerini dibine çökmemesi için bir buzdolabı poşetine biraz un koyup iyice çalkalayıp,fazla ununu silkeleyip kek karışımına ekleyelim.Yağlayıp,un serptiğimiz kek kalıbına dökelim ve önceden ısıtılmış 180-190 dereceli fırında 10 dakika kadar pişirip sonra ayarını biraz düşürelim.En az 30 dakika kadar fırının kapağını açmadan pişmeye bırakalım.Kek karışımı biraz fazla olduğu için tepsiyi yada kalıbı büyük tercih etmelisiniz.Batırdığımız kürdan temiz çıkana kadar pişirelim.Ilımasını bekleyip kalıptan öyle çıkaralım ve ılık yada soğuk olarak servis edelim.

KAKAOLU,MEYVE ŞEKERLEMELİ KEK
AFİYET,ŞEKER OLSUN...

26 Kasım 2012 Pazartesi

AŞURE -2012


Herkese merhabalar,hepimize güzel bir hafta diliyorum.
  Son yayınımda aşure günüydü ve o güne dair yazmıştım.Aynı gün aşuremi de kaynattım,bugünde onun tarifiyle haftaya merhaba demek istedim.Aslında geçen yıl ki tariften çok büyük bir farkı yok,tek değişen ölçüler ve fotoğraflar.Bu yıl biraz daha fazla kaynattım,bu nedenle ölçülerde değişti.

  Bu sene de kaynattım,süsledim,dağıttım ve yedik,çok şükür.Alttaki fotoğraftakiler komşulara dağıtıldı,üstteki de evin beyi ve benim için süslendi. Yağızhan bey yemediği için ona özel bir çalışma yapmadım :)
  Neyse efendim gelelim sadede,bu sene de tarifimiz budur,tencere setinin en büyük tenceresi ile yaptım,ölçülerde ona göre.
Aşağılarda ki notlarda püf noktaları yazdım,onlara dikkat etmenizi öneririm.Denemek isterseniz nefis geleneksel bir aşure tarifidir,tavsiye ederim.
  Allah hepimizin aşuresini ve hayrını kabul etsin inşallah.

KOMŞULARIM İÇİN HAZIRLADIĞIM AŞURELER
MALZEMELER


1 su bardağı nohut
1/2 su bardağı kuru fasulye
5 su bardağı haşlanmış buğday
1/2 çay bardağı pirinç
3-3,5 su bardağı kadar toz şeker(damak tadınıza göre ayarlayın)
12 su bardağı kadar su (daha fazlada olabilir,kıvamını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)

1 su bardağı fındık kırığı
25 adet kuru kayısı
13-14 adet kuru incir
1 su bardağı kuru üzüm
1-1,5 çay bardağı kuş üzümü
200 gr kadar kuru dut
1/2 çay bardağı dolma fıstığı (isteğe bağlı)

RENGİ KARARMIŞ AŞUREYİ ASLA YİYEMEM,MUTLAKA ALTIN SARISI OLMALI,PÜF NOKTALARINI AŞAĞIDA YAZDIM,SİZDE BENİM GİBİ SEVİYORSANIZ MUTLAKA GÖZ ATIN DERİM.
süslemek için:
tarçın
ceviz kırıkları
kuş üzümü
toz antep fıstığı
file fındık
dolmalık fıstık
nar taneleri
kuru dut
hindistan cevizi
kuru kayısı
badem
susam
v.s

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle akşamdan buğdayı,kuru fasülyeyi ve nohutu ıslatalım.Ertesi gün her birini ayrı tencerelerde haşlayalım ve sularını süzelim,nohutun kabuklarını soyalım.Ardından haşlanan buğday,fasülye,nohut,yıkanmış pirinç ve fındıkların üzerine 9-10 bardak kadar su ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım.Ara ara mutlaka karıştıralım ki dibi tutmasın.
  Bu arada kuru kayısı,kuru üzümü sıcak suda bir süre bekletip yumuşatalım,ve suyunu süzelim.Küp küp doğranmış incirleri,kuş üzümünü ve kuru dutu üzerini geçecek kadar su ekleyip bir taşım kaynatıp süzelim ki kara suyunu atsın.Kayısıları da küp küp doğrayalım ve bir kenarda bekletelim.
  Bir süre kaynayan aşure karışımına , sırasıyla kuru üzüm,kuru kayısı,kuş üzümü,dolma fıstığını ve toz şekerini katıp güzelce karıştıralım.Biraz sulanacaktır şekeri katınca ama kaygılanmayın kendini tekrar toplayacak. 
(şeker miktarını ve aşurenin kıvamını kontrol etmek için küçük bir kaseye bir kaç kaşık aşure koyup ılıtıp tadına baktıktan sonra, su ve şeker ilavesi yapalım.Çünkü ;sıcak olan aşure gözünüze sulu gelmesine rağmen,soğuduğunda daha kıvamlı olacaktır,şeker miktarı da aynı şekilde farklılık gösterir,tıpkı reçelde yaptığımız gibi biraz ılıtıp ona göre tadına ve kıvamına karar verirsek sonuç daha başarılı olacaktır )
Suyunu kontrol edip kaynar su ilavesi yapabilirsiniz.ben yaklaşık 11 bardak su kullandım, ne sulu nede çok koyu olmamasını tavsiye ederim.

     En son incir ve kuru dutu katıp biraz daha pişirelim ve ocağın altını kapatalım.
 Pişen aşureyi kaseleri bölüştürüp üzerini süsleyelim ve ılık yada soğuk olarak servis edelim.

Not:  tarçını ve cevizi ben kesinlikle içine katmıyorum,rengini karartıyor,sadece üzerine süs olarak kullanıyorum size de tavsiye ederim.inciri,kuş üzümünü ve kuru dutu da, doğrayıp bir taşım kaynatıp kara suyunu atıp en son pişmeye yakın ilave ediyorum.

Not:  şeker miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz,bir de aşurenin kıvamını ayarlarken soğuduğunda donup kıvam alacağını hesap ederek yapınız..


ALLAH KABUL ETSİN...
AFİYET OLSUN...

Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
  

24 Kasım 2012 Cumartesi

AŞURE ve ÖĞRETMENLER GÜNÜ

AŞURE

Herkese merhabalar.
Normalde hafta sonları pek yayın yapamıyorum ama bugün başka.İki özel gün bir araya gelince,kutlanmadan,dua edip,almadan olmaz dedim.

  Öncelikle tüm öğretmenlerimizin gününü kutlarım.Dün de yağız'ın öğretmeninin, gününü kutlamıştık.Toplu olarak hediye alınmasına rağmen,yağız kendine özel bir şeyler olsun istediği için ,öğretmenine bir şiir yazdı.Daha doğrusu o uydurdu,söyledi ben yazdım.Çok değişik sözler değildi belki ama 5,5 yaşındaki bir çocuğun yüreğinden akıyordu ve bence çok kıymetliydi.Eminim öğretmeni de çok beğenmiştir.
  Bu arada ayıptır söylemesi çok centilmen bir erkek çocuğu yetiştiriyorum ,) dün öğretmenine bu şiiri yazıp,götürdü,iki gün önce de öğretmenine doğum günü için resim yapıp götürmüştü.Bu kadar düşünceli ve centilmen olursa,ileride karısı bana ne çok dua eder,ne kadar güzel anar kim bilir ? ,)



  Tabi bugün birde muharrem ayının 10'u ,yani aşure günü.Biliyorum şuan çoğunuzun evinde aşure kazanı kaynıyor,az sonra bir aksilik olmazsa bende başlıyorum,azıcık geç kaldım ama olsun .
  Bu mübarek ay hepimize hayırlar getirsin inşallah.Allah hepimizin hayırını kabul etsin.
Geçen sene ki AŞURE tarifime ve hakkında yayınladığım yazıya Buradan ulaşabilirsiniz.Bu sene yaptığım aşureyi de kısmetse,önümüzdeki hafta görselleriyle birlikte yayınlarım.

Sağlıcakla kalın..

22 Kasım 2012 Perşembe

ÇÖKERTME KEBABI (BODRUM KEBABI)


ÇÖKERTME KEBABI
Herkese merhabalar.
  Dün mis gibi bir çorba içmiştik,bugün de ana yemeğe geçmek lazım diye düşündüm.Size en güzelinden bir kebap getirdim.Çökertme kebabını çok önceden yayınlayıp,güncellemek için yayından almıştım.İşte bugün güncelleme zamanı.Çok sık olmasa da,arada yaptığım nefis bir kebaptır ama bu defa bir değişiklik yapayım dedim.Patatesleri,kibrit çöpü şeklinde doğramak yerine rendeledim ,Çıtır çıtır oldular ancak kızgın ve bol yağda kızartmış olmama rağmen biraz fazla yağ çekti.Tabi bu da bana tecrübe oldu,bundan sonra eski usül kibrit çöpü şeklinde doğrayarak kızartacağım,size de öyle tavsiye ederim.Çökertme kebabını daha evvel denemediyseniz,şiddetle tavsiye ederim,tam bir ana yemek.Davet sofralarına da çok yakışıyor.

  Diğer Ana yemek tariflerime BURADAN Et yemeklerine de BURADAN ulaşabilirsiniz.

ÇÖKERTME KEBABI

MALZEMELER

5 adet orta boy patates
kızartmak için:
sıvı yağ

1 kg kadar jülyen doğranmış bonfile
2 orta boy kuru soğan
tuz
pul biber
değirmende çekilmiş karabiber
kekik
yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
yoğurt sosu için:
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
domates sosu için:
3 adet büyük boy domates
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 diş sarımsak
tuz
ÇÖKERTME KEBABI

 HAZIRLANIŞI

  Öncelikle soyduğumuz patatesleri kibrit çöpünden biraz kalın olacak şekilde doğrayıp kızgın yağda kızartalım ve kağıt havlu serili tabağa alalım.Yada benim bu defa yaptığım gibi rendeleyip de kızartabilirsiniz.Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi fazla yağ çekiyor,bu nedenle en güzeli kibrit çöpü şeklinde doğramak.
  İkinci aşamada sıvı yağımızı tencereye alıp kızdıralım ve etlerimizi ekleyip önce yüksek ateşte biraz mühürleyelim,sonra ateşin altını kısıp pişmeye bırakalım.pişen etlere,tuzunu ve piyazlık doğranmış soğanları da ekleyip kavurmaya devam edelim.Soğanlar yeteri kadar kavrulunca baharatlarını da ekleyip ocaktan alalım.
piştikten sonra baharatlarını da ekleyip ocağın altını kapatalım.(ben bonfile kullandığım için su ilave etmeme gerek kalmadı,kendi suyuyla pişti,üstelik lezzeti garanti,ama siz başka et türü kullanırsanız,pişmediği takdirde biraz sıcak su ilave edebilirsiniz ).

  Üçüncü aşamada, rendelenmiş domatesleri,bir diş sarımsağı ve tuzu karıştırıp, suyunu salıp çekene kadar pişirelim.ama suyunu çok çektirmeyelim.

  Dördüncü aşama da ise ,rendelediğimiz sarımsakları yoğurda ilave edelim,dilersek birazda tuz ilavesiyle iyice karıştırıp bir kenara alalım.
  Son aşama olan servis aşamasında ise, servis tabağına patates kızartmasıyla kaplayalım,üzerine et,onun üzerine sarımsaklı yoğurt,en son da domates sosu döküp sıcak olarak servis edelim.

AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

21 Kasım 2012 Çarşamba

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI
Herkese merhabalar.
  Dünkü tatlıdan sonra,sırada nefis bir çorba var.Aslında bu tarifi daha evvel verecektim ama taslakta sıkıştı kaldı.Neyse ki zor da olsa,hala güzel domates bulmak mümkün,olmadı benim gibi kış için hazırladığınız domates konservesinden de yapabilirsiniz.Ben Yağız sayesinde,kışın konservelerimi en çok domates çorbası için açıyorum.Daha evvel domates çorbası tarifi vermiştim ancak o sadeydi,bunu sütle yaptım ayrı bir güzel oldu.Bizden tam not aldı,denemenizi öneririm.

Diğer çorba tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

1 kg domates (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet küçük kuru soğan
1/2 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı et suyu
2,5 su bardağı su
1 su bardağı süt
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
çay kaşığının ucuyla kimyon

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle yağlarımızı tencereye alıp,ısıtalım.Doğradığımız soğanı ve sarımsağı ekleyip kavuralım.Kavrulan soğanlara salçayı ekleyip onuda biraz çevirelim ve unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edelim.En son domatesleri ekleyip onu da 5 dakika kadar kavurduktan sonra,et suyunu ve suyunu da ekleyip kaynamaya bırakalım.Kaynadıktan sonra altını kısıp bir süre pişirelim ve pürüz kalmayacak şekilde blendırdan geçirelim.Son olarak sıcak sütü,tuz ve baharatlarını da ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.
  Sıcak olarak servis edelim.

  NOT: Eğer çorbanız koyu olursa çünkü herkesin çorba tercihi farklıdır,biraz kaynar su ilave edebilirsiniz..
         ..Ve mutlaka et suyuyla yapın derim,lezzeti inanılmaz oranda fark ediyor.
        .. Birde yukarıda da yazdığım gibi çorbanızın lezzeti domatesin lezzetiyle birebir orantılı.

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

20 Kasım 2012 Salı

BOŞNAK TATLISI

BOŞNAK TATLISI

Herkese merhabalar.
  Bugün de,yazdan kalma güneşli ,güzel bir hava var dışarıda.Sanırım artık güneşin son demlerini yaşıyoruz,fazla sürmez bizi kendine hasret bırakmaya başlar.Dışarıda olmadığım sürece kış mevsimi çok severim aslında,özellikle kış akşamlarını.Uzundur kolay kolay gece olmaz.Çay'ımla,çerezimle tembellik yapmayı çok severim.Ama dediğim gibi evde olduğum zaman seviyorum kışı,hele de İstanbul gibi bir şehirde kış dışarıda çok zor geçiyor.
  Şuan konuyu nasıl bağlasam diye düşünüyorum ama bir türlü bulamadım,kıştan tatlıya nasıl geçeyim bilemedim ,)Aslında geçerim de azıcık daha konuyu uzatmam gerekecek,bunu da istemiyorum,derken bağladım gitti işte,)
  Takip edenler bilir Bayram sofram'da bir tatlı vardı,işte bu o tatlı,yayınlamam için çok istek geldi ancak bir türlü sıra gelmedi.Çok beğenildi,hatta tam puan aldı,deneyin derim.
   Bu arada ben boşnak değilim,sahiden boşnak'lara özgü bir tatlı mı? onu bilemiyorum.Tarif ,Annem'den aldığım çok eski bir yemek dergisi'ne ait,bende o'nun yalancısıyım.Bu boşnak tatlısı değil,biz bunu daha değişik yaparız gibi tepkilere karşı önceden gardımı da aldığıma göre artık tarife geçebilirim ,)

Diğer şerbetli tatlı tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

250 gr tuzsuz tereyağ
3 adet yumurtanın sarısı
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un (elenmiş)
içine:
1/2 su bardağından bir parmak fazla dövülmüş ceviz
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı hindistan cevizi
üzerine:
1 adet yumurta sarısı
toz antep fıstığı
hindistan cevizi
şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
BOŞNAK TATLISI

HAZIRLANIŞI

 Öncelikle yumurta sarılarını ve eritip,soğuttuğumuz tereyağını derin bir kaba alalım.Bir tutam tuz ilave ve kabartma tozunu ilave edip,elenmiş unu yavaş yavaş ekleyip karıştıralım.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğuralım.
 Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp,elimizle yuvarlayalım ve elimizle açabildiğimiz kadar açalım.Karıştırdığımız dövülmüş ceviz,hindistan cevizi ve tarçın karışımından içine 1 tatlı kaşığı kadar koyup dikkatlice kapatalım.Ek yeri alta gelecek şekilde düzeltip yağlanmış tepsiye aralıklarla dizelim.Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrar edelim.Üzerine yumurta sarısı sürüp 190 dereceli fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.
  Tatlıları fırına atmadan önce şerbetimizi ocağa alalım ki tatlı pişip,ılıyana kadar şerbette ılısın.Şekeri suyu bir tencereye alıp kaynatalım.5 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edip ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım.
  Pişen tatlılarımızı da fırından alıp ılımaya bırakalım.Dikkat edelim tamamen soğumasın.Tatlıda ,şerbette mutlaka ılık olmalı,bu nedenle pişme vakitlerini iyi ayarlamak gerekiyor.Ilıyan tatlıya ,ılık şerbeti döküp,üzerini başka bir tepsiyle kapatalım ve şerbetini çekmeye bırakalım.Şerbetini yeteri kadar çeken tatlımızı üzerine antep fıstığı ve hindistan cevizi döküp servis edelim.
AFİYET OLSUN...

19 Kasım 2012 Pazartesi

ÇOCUKLAR ENERJİ TASARRUFU HAKKINDA SİEMENS İLE DAHA BİLİNÇLİ


Herkese merhabalar.
  Geçtiğimiz ay, blog yazarı arkadaşlarım ve çocuklarımızla birlikte ,harika bir etkinlikte buluştuk.Çocuklarımız müze gezip sosyalleşirken,bizde dışarıda sohbetin dibine vurduk,) ama müzeyi gezemediğim için aklımda da kalmadı değil,neyse ki,müze çok yakınımda, oğlumu alıp tekrar gitmek için vakit kolluyorum ,)
  Anne,çocuk etkinlikleri en sevdiğim,en keyif aldığım etkinlik türüdür,mümkün olduğunca kaçırmamaya çalışıyorum.Bu da çok güzel ve faydalı bir etkinlik oldu bizim için.Müzeyle ilgili bilgiler aşağıda,yolunuz düşerse mutlaka gidin gezin derim.
  Hepinize mutlu haftalar...



ÇOCUKLAR ENERJİ TASARRUFU HAKKINDA SİEMENS İLE DAHA BİLİNÇLİ
Santral İstanbul Enerji Müzesinde, Siemens sponsorluğunda 2010 yılından bu yana devam eden “Gelecek=Çocuk ve Enerji” eğitimlerinde çocuklar, sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu konusunda bilinçlenmeye devam ediyor. 2011- 2012 eğitim öğretim yılında şimdiye kadar 3 bin 293 öğrenci, evdeki elektrik tüketiminin yüzde 46’sının gerçekleştiği beyaz eşyaların çevreci özelliklerinin, doğal kaynakların sürdürülebilirliği açısından taşıdığı önemi, öğrencilerin yaşayarak öğrenme fırsatı elde ediyor.
Santral İstanbul Eğitim Birimi tarafından, Siemens Ev Aletleri sponsorluğunda yürütülen çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programı “Gelecek=Çocuk ve Enerji” projesinde, 2010- 2011 eğitim öğretim ve 2011- 2012 eğitim öğretim yılında, şimdiye kadar katılan öğrencilerin sayısı yaklaşık 8.000 çocuğu buldu.

Öğrenciler eğitim programında buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü, bilgisayar gibi elektrikli ev aletlerinin ne kadar enerji harcadıkları bilgisinden hareketle geliştirilen grup oyununa katılıyor. Çocuklar kendilerine dağıtılan kartlar aracılığı ile hangi beyaz eşyanın ne kadar enerji tükettiğine ilişkin fikir yürütüyor. Üzerinde çeşitli beyaz eşya resimleri ve enerji tüketim miktarlarının yer aldığı kartlar, çocukların inter aktif bir ortamda, yaşayarak çevre bilinci kazanmalarına destek sağlıyor. Kartlar daha sonra evde aileleri, okulda arkadaşları ile oynayabilmeleri için çocuklara hediye ediliyor.

Enerji Müzesinde çocuklara ve gençlere yönelik, enerjinin doğru kullanımına ilişkin eğitimler, müzenin açıldığı 2010 yılından bu yana devam ediyor. Yılda yaklaşık 15 bin öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen programlar Salı günleri “Gelecek=Çocuk ve Enerji”başlığı altında Siemens Ev Aletleri desteği ile ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Program kapsamında 3- 6 yaş, 7- 12 yaş, 13- 15 yaş ve 16-18 yaş olmak üzere dört gruba, farklı içerikler sunuluyor.

Enerji Müzesi’nde bulunan hemen her şeye dokunabildikleri eğitimler sırasında öğrenciler, Silahtarağa Elektrik Santralı’nın tarihi, elektriğin elde edilme yöntemleri hakkında bilgi ediniyor. Farklı enerji kaynakları ve özellikle enerji tasarrufu gibi konularda bilinçleniyor, çeşitli oyun ve aktiviteler ile eğlenirken öğreniyorlar.
Yaklaşık 25 kişilik gruplar halinde gerçekleştirilen eğitimler, yaş gruplarına göre 1.5- 2 saat sürüyor. Eğitim, Enerji Müzesi içinde yer alan “Enerji Oyun Alanı”nda, tüm yaş gruplarının ilgisini çeken elektrik ve enerji temalı interaktif oyunlarla sona eriyor.
sağlıcakla kalın....

16 Kasım 2012 Cuma

SPAGETTİ BOLONEZ (BOLONEZ SOSLU SPAGETTİ)

SPAGETTİ BOLONEZ (BOLONEZ SOSLU SPAGETTİ)

Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
  Bugün çay saati tariflerine ara verip nefis bir makarna ve sosuyla akşam yemeğinize renk katmaya geldim,)
Yapmayan varsa da duymayan yoktur herhalde, bolonez soslu spagetti'yi,kimine göre domatesli makarna olsa da,ben orjinal adıyla yayınlamak istedim.Tabi ki sosu biraz kendi damak tadıma göre ayarladım.Ama yine de içeriği hemen hemen aynı.Eğer hala denemediyseniz bu defa spagettinizi bu sosla deneyin derim,beğeni garanti ,)
Hepimize mutlu hafta sonları...

Diğer makarna tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

1 paket spagetti makarna (çubuk makarna) (ben yassı spagetti kullandım)
haşlamak için yeteri kadar su
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
tuz

makarnayı kavurmak için:
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz

bolonez sos için:
6 adet orta boy domates
200 gr kıyma
1 diş sarımsak
1 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1-2 adet defne yaprağı
1/2 yemek kaşığı domates salçası (ben kullanmadım ama dilerseniz kullanabilirsiniz)
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber


SPAGETTİ BOLONEZ (BOLONEZ SOSLU SPAGETTİ)

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle makarnayı haşlamak için derin bir tencereye yeteri kadar suyu,zeytinyağını ve tuzu alıp kaynamaya bırakalım.Kaynayan suya spagettileri bütün olarak bırakalım ve yapışmasını önlemek için arada karıştırarak kısık ateşte pişirelim.6-7 dakika kadar pişmesi yeterli olacaktır,ne çok pişmiş olsun ne de çok diri kalsın,paketin üzerinde önerilen dakikayı uygulamak da fayda var.
  Spagettiler pişerken bir yandan da sos hazırlığımıza başlayalım,çünkü spagettileri hiç bekletmeden kavurup hazırlayacağız,(makarnayı süzdükten sonra,kesinlikle soğuk sudan geçirmeyelim,makarnanın lezzetini tamamen yok eden bir uygulamadır,aklınızda olsun ) makarna piştiğinde sos hazır olursa ikisini birleştirip aynı ısıda yemek mümkün olacaktır.

 Sos için domatesleri,sarımsağı rendeleyelim.Dilerseniz kuru soğanı da rendeleyebilirsiniz yada benim gibi küçük küçük de doğrayabilirsiniz.
  Bir yemek kaşığı yağı tavaya alıp ısıtalım.Isınan yağa kıymayı ekleyip kavuralım.Kavrulan kıymaya kuru soğan ve sarımsağı da ekleyip kavurmaya devam edelim.Ardından rendelenmiş domatesleri ve defne yapraklarını ekleyelim suyunu salıp çekene kadar pişirelim.Eğer salça kullanacaksak bu aşamada salçayı da ekleyebiliriz.Domatesleri suyunu saldıktan sonra tamamen kurutmadan biraz suyunu çektirelim,yoksa çok kuru bir sos olacaktır.Hazır olan sosa tuzunu baharatlarını da ekleyip ocaktan alalım.

  Haşlanan makarnaları bir süzgeç yardımıyla süzelim ve hemen kavuracağımız tencereye yağlarımızı alıp eritelim ve vakit kaybetmeden(yineliyorum!makarnayı soğuk sudan geçirmeyeceğimiz için çabuk yapışacaktır,bu nedenle seri olmak da fayda var)  makarnayı ekleyip biraz tuzla kavuralım.

  Kavrulan makarnayı servis tabağına alıp üzerine sostan döküp sıcak olarak servis edelim.

Not: Eğer makarnayı her hangi bir sebepten dolayı kavurmak istemiyorsanız,sosuna biraz daha yağ ilave etmenizi öneririm,aksi taktirde çok yavan olur.
SPAGETTİ BOLONEZ (BOLONEZ SOSLU SPAGETTİ)

AFİYET,ŞEKER OLSUN...

15 Kasım 2012 Perşembe

TAHİNLİ KURABİYE ve HİCRİ YILBAŞI

TAHİNLİ KURABİYE

Herkese merhabalar.
  Bugün hicri yeni yılın ilk günü,hepimiz için hayırlı bir yıl olsun inşallah.9-10 güne kadar aşure kazanları da kaynamaya başlayacak,o günü sabırsızlıkla bekliyorum.Bir an evvel gelse de yapsak,süslesek,dağıtsak ve afiyetle yesek ,)
  Bugün sizlere nefis bir kurabiye tarifim var.Çok eskiden arkadaşımda, lezzet dergisinin bir ekinde görüp hemen not etmiştim ama bir türlü yapamamıştım.Sonra yaptım ama bu defada yayınlamak kısmet olmadı.Kısmet bugüneymiş ,)Tahini,cevizi ve un kurabiyesi kıvamında kurabiyeleri seviyorsanız,mutlaka deneyin derim.
  Bu arada tarifimi ''p.d.ç.s ''etkinliği için Gelibolu17 'ye gönderiyorum,kolay gelsin arkadaşıma ,)

Diğer kurabiye tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı +1/4 su bardağı pudra şekeri
 (bana şekeri az geldiği için ek olarak, çeyrek su bardağı daha ilave ettim,siz dilerseniz yalnızca 1 su bardağı kullanabilirsiniz)
2 Türk kahvesi fincanı tahin
1 paket vanilin
1 su bardağı dövülmüş ceviz
3,5 su bardağı kadar

HAZIRLANIŞI

  Tüm malzemeleri derince bir kaba alıp, güzelce yoğuralım.En önemli noktalardan biri,su bardağıyla olan tüm malzemelerde aynı su bardağını kullanalım ki ,ölçü şaşmasın.Hamurun kıvamı tıpkı un kurabiyesi gibi dağınık olacak telaşa kapılmayın.Hazırladığımız hamuru rulo yapıp streç filme saralım ve buzdolabında 45 dakika kadar dinlendirelim.Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verelim ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye en az 1 cm aralıklarla dizelim ve önceden ısıtılmış 170 dereceli fırına verelim.Rengi değişmeye döndüğünde fırından alalım.Yani mümkün olduğunca rengi değişmesin.Her fırının ısısı farklı olduğu için dakika vermek istemiyorum,bu nedenle sık sık kontrol edin derim.Pişen kurabiyeleri fırından alıp,soğumaya bırakalım.Sıcakken çok çabuk dağılıyor aklınızda olsun.
  Soğuk olarak servis edelim.

AFİYET,ŞEKER OLSUN...

13 Kasım 2012 Salı

KAKAOLU ,CEVİZLİ KEK

KAKAOLU ,CEVİZLİ KEK
Herkese merhabalar,hepimiz için güzel bir hafta olsun.
  Ben bu haftaya güzel başladım,yine Eminönü'nün altını üstüne getirdim.İstanbul'da yaşayanlar yada daha evvel gitmiş olanlar bilirler,Eminönü birçok rengi içinde barındıran,buram buram tarih kokan,aynı zamanda aradığınız her şeyi bulabileceğiniz çok yönlü bir semttir.Gez gez bitmez,yüzlerce kez gitmiş olmama rağmen benim bile keşfetmediğim yerleri vardır.Tüm olumsuzluklarına ve zaman zaman itici yönlerine rağmen en sevdiğim semtlerden biridir.Orada gezmek,alışveriş yapmak bana çok iyi geliyor.
  Hem ne demişler kadın'san en güzel terapi alışveriştir,hele de o alışverişin içine mutfak,pasta,kurabiye malzemeleri v.s  girmişse değmeyin o hatunun keyfine ,) (kendimden bahsediyorum :) Tabi mutluluklar kadından kadına değişir o başka !Bir de ayakkabı ve çanta durumu var ki o konuya hiç girmiyorum,işin içinden çıkamam sonra ,)

Bu arada,kekimizi yalnız yapmadım,minik bir fare bana yardım etti:) 
kimmiş ki o ???
  Neyse efendim asıl konumuz bu değil tabi ki,sadece bugünün üzerinden azıcık geçmek istedim,yazdım, rahatladım.
  Taslakta o kadar kek tarifi varken,ben en son yaptığımı,dumanı üstündeyken yayınlamak istedim.Cevizin ve kakaonun nefis aroması ve pamuk gibi bir hamur birleşince ortaya nasıl bir lezzet çıkar? artık onu da siz tahmin edin yada deneyip tadına bakın.İkincisi daha mantıklı galiba ,)

Diğer kek ve muffin tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 çimtik tuz
3 su bardağı un
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 su bardağı ceviz kırığı

KAKAOLU ,CEVİZLİ KEK

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle tüm malzemelerimiz oda sıcaklığında olmalı.Yumurtaları ve şekeri,şeker eriyene ve köpürene kadar iyice çırpalım.Ardından,sıvı yağı,sütü,yoğurdu ekleyip karışana kadar tekrar çırpalım.Elenmiş unu da yavaş yavaş ekleyip karıştırmaya devam edelim.Bardak boyu değiştiği için 3 bardak az yada çok gelebilir bu nedenle yavaş eklemek de fayda var.
  Kek karışımına yine elenmiş kakao,kabartma tozu ve vanilini de ekleyip onları da karıştırdıktan sonra,en son  ceviz kırıklarını ekleyip son kez karıştıralım.
   Kek karışımını yağlayıp,un serptiğimiz (fazla unu tepsiyi sallayarak dökelim) fırın tepsisine dökelim.Bu kek karışımından büyük kalıp yada büyük tepsiyle bolca kek çıkıyor,o'na göre bir kalıp kullanmalısınız.Kekimizi ilk başta kabarana kadar 190-200 dereceli önceden ısıtılmış fırına sürüp,kabardıktan sonra 160 dereceye düşürelim ve üzerine batırdığımız kürdan temiz çıkana kadar pişirelim.
   Her zaman yineliyorum,tekrar üzerinden geçmek de fayda var.Fırının kapağını en az 30 dakika asla açmayın,bu süre kekin pişme süresine göre biraz daha uzayabilir yada kısalabilir.
   Ilık olarak servis edelim...

KAKAOLU ,CEVİZLİ KEK

AFİYET,ŞEKER OLSUN...

10 Kasım 2012 Cumartesi

ATATÜRK'Ü ANIŞ


Şuan saat 09:05,her yerde sirenler çalıyor ve herkes saygı duruşunda.
  Ama biz, bu yıl bir hafta önceden başladık Ata'mızı anmaya.Üstte gördüğünüz şiir bir haftadır Yağız'la ikimizin elinde,ezberledik,provalar yaptık.
  Cumartesi günü okullar kapalı olduğu için de cuma gününden yapıldı anma töreni.Mevsim kış ve bizim okulumuz bir yuva,bu nedenle töreni bahçede değil,oyun salonunda yaptılar.Yani bizi davet etmediler.Cumhuriyet bayramı'nda da aynısı olmuştu.Ve ben oğlumun okuduğu ikinci şiiri de göremedim,duyamadım, o gururu sadece öğretmeninin güzel sözleriyle yaşadım.
   Ben de mutluluğumu ve gururumu sizlerle paylaşarak avunuyorum işte.Hem de tarihe notumu düşmüş oluyorum.




   Annesine,selamını çaktı ve şiirini okumaya gitti,eminim bunu da başarmıştır benim oğlum (maşallah diyeyim)

  Geçen sene ki gibi kuru kuruya değil de,konuyla ilgili bir şekilde Ata'mızı anmış olmak istedim.Ben,öyle çok ağdalı cümleler kuramam,ne yapayım yapım bu.Öyle işin siyasi tarafına da hiç girmem,sevmem de.
  Ata'mız ve tüm asker arkadaşları nur içinde yatsınlar.Biz, bu yıl onları oğlumla birlikte andık...

Sağlıcakla kalın...

7 Kasım 2012 Çarşamba

İSPANYOL OMLETİ (TORTİLLA DE PATATAS)


İSPANYOL OMLETİ

Herkese merhabalar.
  Yağmurlu bir gece,kahvem,başımda ki tahammül edilemez ağrı ve hiçbirine aldırmadan ,bloğunu güncellemeye çalışan ben .)
  Güncel olmak konusunda azimliyim ama yine de lafı çok uzatmak istemiyorum.Sizlere tarifini çok uzun zaman önce Nilay'dan aldığım nefis bir kahvaltılık getirdim.Aslında çay saati ve sahur için de çok uygun bir tarif.Üstelik de çok pratik,mutlaka deneyin derim.

Diğer kahvaltılık tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

3 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
4 adet yumurta
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle patatesleri soyup,yıkadıktan sonra yuvarlak doğrayalım.Eğer dilimler çok büyük olursa yarım ay şeklinde ikiye de bölebiliriz,dilimler en fazla yarım cm eninde olmalı..Tavaya yağları alıp ısıtalım ve yemeklik doğranmış soğanları ekleyip kavuralım.Patatesleri de ekleyip biraz daha kavurup, tuz ve baharatlarını da ekleyip karıştıralım.Üzerine bir kapak kapatalım,patatesler yumuşayana kadar arada karıştırarak pişirelim.Piştikten sonra iyice çırptığımız yumurtaları da ekleyip düzeltelim ve altını pişmeye bırakalım.
Yalnız balık tavası gibi kapaklı bir tava kullanmalıyız,eğer yoksa çevirmek için,tavaya uygun bir servis tabağı da kullanabiliriz.
  Altı piştikten sonra kapağa yada servis tabağına ters çevirip ,tekrar tavaya alalım,diğer yüzünü de pişirelim.
sıcak yada ılık olarak servis edelim...

İSPANYOL OMLETİ
AFİYET,ŞEKER OLSUN....

5 Kasım 2012 Pazartesi

ET KAVURMA


Herkese merhabalar.
  Güneşli,aydınlık bir güne uyandığımdan mıdır?nedir bilmiyorum ama bugün kendimi çok iyi hissediyorum.Umarım siz de haftaya güzel başlamışsınızdır.Madem güne iyi başladım,bir türlü yazamadığım tarifimi tamamlayayım dedim.Yoksa kaldı mı kalır,biliyorum ben kendimi .)
  Takip edenler bilir,bayram sofram da bir et kavurma vardı,işte bu kavurma o kavurma .) Bayramda ya da ertesinde çoğumuzun evinde kavurma pişmiştir.Bizim evde,kavurma tenceresi ancak son gün kaynadı.Bir de benden okuyun bakalım,nasıl yapmışım?
  Benim etlerim çok yağsızdı bende ona göre bir kavurma yaptım,tarifi de o'na göre yazıyorum.İç yağı, mecbur kalmadıkça kullanmamaya dikkat ederim ancak siz kullanmak isterseniz yada etiniz benimkinin aksine yağlıysa diye ,ayrıca onların tarifini de yazdım.Etinizin cinsine ve damak tadınıza göre hangisini yapmak isterseniz onu seçin artık .)

ÖNEMLİ !! Etleri dinlendirmeden asla tüketmeyin,dinlenmemiş et bakteri barındırır,sağlık için çok zararlıdır.Mümkünse 2-3 gün dolapta yada derin dondurucuda dinlendirin,en azından 1 tam gün mutlaka dinlendirin derim.

Diğer et tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

MALZEMELER

1,5 kg. kadar kuşbaşı dana eti
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 adet orta boy soğan
3-4 adet arpacık soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz
değirmende çekilmiş karabiber
pul biber


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle ocağı yüksek ısıda açıp tencereyi ocağa alalım ve ısıtalım.Ardından kuşbaşı etleri,kabuğunu soyduğumuz sarımsak ve arpacık soğanları bütün olarak, kızgın tencereye bırakalım.Hararetli ateşte tencereyi sallayarak etleri mühürleyelim.Etler hafif kabuk bağlayınca en kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye bırakalım.Arada tencereyi sallayarak etlerin yer değiştirmesini sağlayalım.Et kendi suyunu salacak ve tekrar çekecek.Etler suyunu çektiğinde birkaç tanesinin tadına bakalım,eğer hala yumuşamamışsa,biraz kaynar su (mutlaka kaynar olmalı) ilave edip tekrar pişmeye bırakalım.
   Pişen etlerimize yemeklik doğradığımız soğanlarımızı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Ocaktan almaya yakın tuzunu (mutlaka tuzu,ocaktan almaya yakın atılmalı) ve baharatlarını ilave edip karıştıralım.En son,1 yada 2 kaşık (etinizin yağ oranına göre azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz) tereyağını tencereye bırakıp tekrar karıştırıp biraz daha kavuralım ve etimizi ocaktan alalım.Eğer tel tel dağılan bir kavurma isterseniz biraz daha kavurabiliriz.Ama dikkat edelim yanmasın.
  Sıcak olarak servis edelim.

Kuyruk yağıyla yapmak isterseniz;

  Eğer kuyruk yağı kullanacaksanız;tencereyi ocağa alıp kızdıralım ve benim ilk olarak koyduğum sıvıyağ yerine kuyruk yağını tencereye atıp eritelim.1,5 kg.et için 100 gr'ma yakın kuyruk yağı yeter ama siz kendi damak tadınıza göre daha az ya da daha fazla katabilirsiniz.Eriyen kuyruk yağının içine,etleri,arpacık soğanları ve sarımsağı atalım ve bundan sonraki aşamaları üstteki gibi uygulayalım, kuyruk yağı olduğu için en son katılan tereyağını katmanıza gerek yok.

Yağlı et kullanacaksanız;

  Etiniz çok yağlıysa,mesela koyun ya da kuzu eti kullanacaksanız,kızdırdığımız tencereye çok az sıvıyağ koyup,etleri,arpacık soğanları ve sarımsağı tencereye atıp kızgın ateşte biraz mühürleyip,altını kısalım.Yine bundan sonraki işlemler aynı ve yine en son eklenen tereyağını eklemeye gerek yok.
Yalnız etiniz çok yağlıysa fazla yağını alın derim
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

2 Kasım 2012 Cuma

Siyah Kuru Erik Hoşafı


Herkese merhabalar,hayırlı cumalar.
Bugün sizlere hem çok pratik,hem sağlıklı hemde oldukça lezzetli bir hoşaf tarifim var.Özellikle bağırsaklar için çok faydalı bir hoşaf.