Bu Blogda Ara

14 Ocak 2016 Perşembe

Süt Reçeli (Dulce De Leche)


Bilmem kaç kere yapmışımdır süt reçelini ama bir çok tarif gibi onu da yayımlamak nasip olmadı.ilkinde çektiğim fotoğraflar silinmişti,ikincisinde fotoğrafını bir türlü çekememiştim,ardından da verdiğim uzunca ara yüzünden unutulanlar arasında ki yerini aldı maalesef.Kısmet bugüneymiş,denemeyen kaldı mı bilmiyorum ama eğer hala denemeyen varsa ve arşivimde ki yerini alsın diye bir tarif de benden gelsin istedim.
ilerleyen günlerde çikolatalısını da denemek niyetindeyim umarım onun tarifi bu kadar gecikmez :)
Pişirme süresi biraz uzun ama verdiğiniz emeğe değiyor doğrusu,püf noktalarına uyarsanız yapımında oldukça basit aslında. Yukarıda da yazdığım gibi eğer hala denemediyseniz mutlaka deneyin derim.

Diğer Reçel tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.



MALZEMELER
1 kilo tam yağlı inek sütü (pastörize olmasın)
1 su bardağı toz şeker
1/2 çay kaşığı karbonat




HAZIRLANIŞI
Öncelikle sütü ve toz şekeri derin bir tencereye alın orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra yine orta ateşte 30 dakika daha kaynatın.30 dakikanın sonunda yarım çay kaşığı karbonatı ekleyin ocağın altını kısın.Bu aşamada çok dikkatli olmalısınız karbonatı ekledikten sonra oldukça kabarıyor.Sık sık karıştırarak kaynatmaya devam edin.Kısık ateşte yaklaşık 3 saatte ancak kıvam alıyor ama ben bu defa arada ocağın altını açarak 2 saate yakın bir sürede sonuca ulaştım.Yalnız altını açtığınızda çok dikkatli olmalısınız,en küçük bölmede açacaksınız,büyük gözde olmasın ve sürekli karıştırın,30 saniyeden fazla sürmesin hemen altını tekrar kısın.Son aşamaya yaklaştığınızda hep kısık ateşte pişirin.Yavaş yavaş rengi dönmeye ve kıvam almaya başlayacaktır.Soğuyunca kıvamı yoğunlaşacağı için boza kıvamını alması yeterli.Mantık reçel yapımı ile aynı zaten bu da bir nevi reçel.Reçel yönteminde olduğu gibi reçeli yapmaya başladığınızda derin dondurucuya bir tabak koyun,reçeli üzerine dökün eğer hala akışkan ise biraz daha pişirin yok eğer akmıyorsa reçeliniz hazır demektir.Rengi dönüp koyulaşınca ocaktan alın,beklemeden hemen kavanoza doldurun ve soğumaya bırakın.Soğuyan reçeli buzdolabında 2 ay kadar muhafaza edebilirsiniz. Bu ölçülerle 1 su bardağı kadar reçel elde edeceksiniz.

Notlar:
...Reçeli mutlaka yağlı inek sütü ile yapın hem daha lezzetli hemde daha kıvamlı olacaktır.
...Karbonat eklendikten sonra süt çok kabarıyor o nedenle büyük tencerede yapmanızı tavsiye ederim,yoksa taşabilir.
Afiyet olsun...

Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..