Bu Blogda Ara

1 Şubat 2016 Pazartesi

Mahluta Çorbası


Şöyle arşivime ve taslağıma bir baktım da kırmızı mercimekle ne çok çorba tarifi biriktirmişim.Bizim evin en sevilen çorbası olduğu için farklı malzemeler kullanarak çeşitlendirmeyi seviyorum.Hele de Mahluta gibi,Çeşmi Nigar gibi geleneksel lezzetleri yapmayı daha çok seviyorum.
Mahluta çorbası Antakya yöresine ait nefis bir mercimek çorbası,en önemli özelliği
içinde  kişniş ve kimyon olması,çorbayı farklı kılan bu baharatlar,bir de içinde salça ya da domates yok.Bu baharatları katmazsanız normal mercimek çorbasından çok da farklı bir çorba olmayacağı kesin. Orjinal tarifte çorba her hangi bir ezme işlemine tabi tutulmuyor sadece pişerken tahta kaşıkla eze eze pişiriliyor,bende öyle yaptım.Ama fotoğraf çekiminden sonra Yağızhan yemediği için bir tur blendırdan geçirdim.Dilerseniz sizde ezebilirsiniz ve salçasız olmaz diyenlerdenseniz,piştikten sonra bir miktar yağda salçayı kavurup servis esnasında üzerine gezdirebilirsiniz.Farklı aromalı bir mercimek çorbası içmek isterseniz bu tarifimi mutlaka deneyin derim.
Diğer Çorba tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.



8-10 kişilik
MALZEMELER

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 küçük çay bardağı dolmalık ya da kırık pirinç
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
3 su bardağı su
4 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 tatlı kaşığı kaşığı kişniş
1 çay kaşığı kimyon
karabiber
tuz



HAZIRLANIŞI

Öncelikle yağları tencereye alın,eritip ısıtın.küçük küçük doğradığınız soğan ve sarımsağı da ekleyip pembeleşene kadar kavurun.Yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimek ve pirinci de ekleyip biraz daha çevirdikten sonra su ve et suyu karışımını ilave edip orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın tuzunu ve baharatlarını ekleyip arada tahta kaşıkla ezerek pişmeye bırakın.Mercimek ve pirinç yumuşayınca kıvamını kontrol edin eğer çok koyu ise biraz daha kaynar su ilave edin (eğer su ilave ederseniz bir taşım daha kaynatın) ocaktan alın.Dilerseniz blendırdan geçirip ezin dilerseniz ezmeden sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...


Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..