Bu Blogda Ara

23 Ağustos 2019 Cuma

Semizotu yatağında Fellah Köfte


Herkese günaydın.
Geçtiğimiz günlerde Fellah köfte tarifini paylaşmıştım.Bugün de sizlere Fellah köftenin lezzetini ikiye katlayan başka bir tarifim var.
Fellah köfte kendi başına zaten enfes bir yemek iken semizotu salatası ile tam bir lezzet şölenine dönüşüyor,üstelik daha doyurucu oluyor.
Bu halini de mutlaka deneyin derim,eminim çok beğeneceksiniz.



Diğer Yöresel tariflerime göz atmayı unutmayın.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.



Malzemeler

Köfte için:
2 su bardağı ince bulgur
2,5 su bardağı kaynar su (bulguru ıslatmak için)
1 su bardağım irmik
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
4 silme yemek kaşığı un
tuz

Haşlamak için :
2 lt su 
1 çay kaşığı tuz
2-3 parça limon tuzu,

Tepsiyi unlamak için un

Sos için:
1,5 çay bardağı zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
4 adet rendelenmiş domates (2 su bardağı)

Semizotu yatağı için:
1 bağ semizotu
1 kase yoğurt
1-2 diş rendelenmiş sarımsak
Tuz

Üzerine:
Maydanoz


Hazırlanışı

Fellah köftenin hazırlanışı:

Öncelikle 2 su bardağı ince bulguru 2,5 su bardağı kaynar su ile ıslatıp,üzerini kapatın.Suyunu çekip,şişen bulgura,irmik,yumurta,tuz,un ve salçaları ekleyip yoğurmaya başlayın.Eğer kıvamı çok kuru olduysa arada kaşıkla su ekleyerek yoğurmaya devam edin.Çok kuru ya da cıvık olmayacak ama elinize hafif yapışacak macun kıvamında bir hamur elde edin.Bu hamuru bezelere ayırın,bezeleri üstteki fotoğrafta olduğu gibi elinizle yuvarlayarak uzun şeritler haline getirirseniz köfteleri daha pratik yapabilirsiniz.Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.Ortasına işaret parmağınızla hafifçe bastırın.Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrar edin.Hazırladığınız köfteleri unladığınız tepsiye atıp sallayın.
Bir tencerede 2 litre kadar suya tuz ve limon tuzunu ekleyip kaynatın.Hazırladığınız köfteleri çok olmayacak şekilde kaynayan suya atın ve 7-8 dakika kadar haşlayıp,süzgeç kepçeyle sudan alın.Kalan köfteleri de aynı şekilde haşlayıp bir tepsiye alın,üzerine 1 kepçe kadar köfteleri haşladığınız sudan gezdirin.
Diğer yandan sos için tavaya yağı alıp,ısıtın.Rendelenmiş sarımsakları ekleyip,biraz çevirin.Salçaları da ekleyip biraz daha kavurduktan sonra domates rendesini ekleyip fazla suyunu çekene kadar pişirin.


Semizotu salatasının hazırlanışı:

Semizotunu ayıklayın,yıkayın ve süzün.Elinizle ya da bıçakla iri iri doğrayıp bir kaseye alın.Üzerine,yoğurt,sarımsak ve tuzunu ekleyip karıştırın.

Yoğurtladığınız semizotunu servis tabağına alın,üzerine haşladığınız köfteleri yerleştirin,onun üzerine de domates sosunu dökün.Son olarak ince kıydığınız maydanozları da serpip ılık,sıcak ya da dilerseniz soğuk olarak servis edin.Ama en güzel hali hazırlandıktan sonra biraz dinlenmiş ılık hali.

Afiyet olsun.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..