Bu Blogda Ara

20 Eylül 2019 Cuma

Menemen Konservesi





Herkese selamlar.
Tatil,bayram,tadilatlar derken bir süre ara vermek zorunda kaldım.Kış tariflerimde bu nedenle biraz gecikti ne yazık ki.Zamanı geçenler artık seneye kaldı ama henüz zamanı geçmeyenleri fırsat buldukça yazmaya çalışacağım.Bugün sizler için menemen konservesinin detaylı tarifini hazırladım.
Ben her sene bu şekilde yapıyorum,kavanozu açınca yağda az pişiriyorum (daha doğrusu ısıtıyorum:),baharat ve yumurta kırıyorum hemen menemen sofrada.Yazın biraz uğraşıyoruz ama kışın değmeyin keyfimize :)
Ben menemende sarımsak seviyorum size de tavsiye ederim ama eklemezseniz de olur tercih size kalmış. 
Mutlaka deneyin bu tarifi eminim çok beğeneceksiniz.


Diğer Kışlık tariflerime de göz atmayı unutmayın.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.




Malzemeler

5 kg domates (Yumurta ve Çanakkale domatesi karışık tavsiye ederim)
500 gr tatlı yada acı kıl biberi
1 çay bardağı sıvı yağ
6-7  diş sarımsak
1 yemek kaşığı kaya tuzu




Hazırlanışı

Öncelikle kavanoz ve kapakları kaynatmak için,derin bir tencereyi suyla doldurun.Su kaynayınca temiz kavanoz ve mümkünse yeni kapakları en az 3-4 dakika kadar kaynatıp dezenfekte edin.Temiz bir bez üzerinde fazla suyunu süzdürüp,yine temiz bir bezle hiç nem kalmayacak şekilde kurulayın.
Diğer taraftan,yıkadığınız domatesleri,iri parçalara bölün ve rondodan geçirin.Ben rondo ile parçalayarak yapıyorum ama siz dilerseniz rendeleyerek ya da kabuğunu soyup doğrayarak da yapabilirsiniz,tercih size kalmış.Yıkadığınız biberleri ve sarımsakları dilediğiniz büyüklükte kıyın.Derin bir tencereye sıvı yağı alın,ısıtın.Doğradığınız biberleri ve sarımsakları ekleyip biberlerin rengi dönene kadar kavurun.Yeteri kadar kavrulan biber ve sarımsakların üzerine parçaladığınız domatesleri ve tuzunu ekleyip arada karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynayınca altını kısın 30 kadar daha pişirin.Pişen menemenlik domatesin altını kapatmadan kavanozlara doldurmaya başlayın.Kavanozun kapak kapatma yerine kadar doldurun,kapağı kapatacağınız kısmı silip kurulayın.Kaynatıp,kuruladığınız kapakla sıkıca kapatın ve hemen bir bezin üzerine ters çevirin.Kavanozları tek tek doldurup hemen kapağını kapatıp ters çevirmelisiniz,tüm kavanozları doldurup sonra kapaklarını kapatmayın,bu sosun soğumasına sebep olur ve vakum işlemi geçekleşmez.Tüm domates bitene kadar aynı işlemi tekrar edin.
Ertesi gün konserveleri yerleştirdiğini bezde herhangi bir akma yoksa konserveler tutmuş demektir.Ama siz yine de tek tek kapaklarının orta kısmına bastırarak kontrol edin,eğer bastırdığınızda oynama ve bombe yoksa konserveler serin,karanlık ve güneş görmeyen bir yere kaldırıp,kışın afiyetle tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.





1 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, yazın şunu yapmasak yazın tadı çıkar mı? :)

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..