ŞAKŞUKA |
Birkaç günlük aradan sonra tekrar merhabalar.
Güzel,huzurlu bir hafta olmasını diliyorum.
Ayrıca son posttaki 9. yıl yazıma gelen tüm güzel yorumlar ve dualar için de çok çok teşekkür ederim,iyi ki varsınız,hep olun.
Bugün aylar sonra taslaktan çıkaracağım şakşukanın haklı gururunu yaşamaktayım.Bu fotoğrafları ne zaman çektiğimi bile hatırlamıyorum.Allah'tan yapılışı zor değil,her zaman yaptığım birşey ,yoksa çoktan unutmuş olurdum herhalde:)
Zaten çoğumuzun evinde sık sık pişen bir mezedir şakşuka, ama ben kendimce yorumlar ekleyerek yapıyorum,özellikle sosuna katılan yeşillikler ayrı bir lezzet katıyor.İçlerinde sevmediğiniz bir malzeme varsa tabi ki çıkarabilirsiniz ama birde böyle deneyin derim.
MALZEMELER
3 adet patlıcan
7-8 adet çarliston biber
3 adet kabak
3 adet patates
tuz
kızartmak için sıvıyağ
domates sosu için:
6-7 adet orta boy domates
4-5 diş sarımsak
1 dal taze soğan
1 tutam taze nane
1 tutam maydanoz
2-3 adet arpacık soğan
tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (kızartmanın yağından kullanabilirsiniz)
bir miktar su
ŞAKŞUKA |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle kızartılacak tüm sebzeleri yıkayıp,kurulayıp,kabuklarını soyalım ve parmak kalınlığında doğrayalım.Patlıcanları acı suyu çıkması için tuzlu suya atalım ve en az 20 dakika bekletelim.Patlıcanlar suda beklerken diğer sebzeleri kızgın yağda önce patates,biber ve kabak sırasıyla kızartalım.Mutlaka kızgın yağda pişirelim ve fazla yağını alması için kağıt havlunun üzerine alalım.En son süzüp kuruladığımız patlıcanları da kızartıp diğer sebzelerin yanına alalım.
Domates sos için de tüm sebzeleri yıkanıp,süzelim.Ardından taze soğanın koyu yeşil kısmı,nane,maydanozu doğrayalım.Ardından irice doğradığımız domatesleri,arpacık soğanı,sarımsağı ve doğradığımız diğer yeşillikleri rondodan geçirip püre haline getirelim.Püreye bir miktar su ve tuz ekleyip ocağa alalım,önce orta ateşte kaynatalım sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.Su miktarını yazmadım siz nasıl kıvam istiyorsanız o kadar ekleyin diye,domates sosunu kimisi sulu sever kimisi ise daha kıvamli sever,damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Ancak suyu, domatesler suyunu salıp çekince ekleyin ki fazla katma ihtimali ortadan kalksın.
Pişen sosu kızarmış patlıcanlarla buluşturma zamanı geldi bile :)Sostan eşit bir şekilde kızartmanın üzerine gezdirip,naneyle süsleyip sıcak yada ılık olarak servis edelim.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Ben Mmmmmm diyorum. aha da birşey demiyorum. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSil:))sağol canım...
SilEn çok sevdiğim yemeklerden biri muhteşem gözüküyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilkim sevmez kiii?teşekkür ederim...
SilEllerinize sağlık,sevmeyeni yoktur heralde şakşukanın..çok güzel görünüyor..inşallah bu haftamız ve acısız geçer...Artık haber dinlemek bile istemiyorum..
YanıtlaSilkesinlikle yoktur,en azından benim bildiğim yok :)teşekkür ederim...
Silnice dokuz yıllar yaşayın canım kutlarım:)
YanıtlaSilşakşukayıda pek severim nefis görünüyor:)
sevgiler..
çok teşekkür ederim canım,sevgiler...
Silyazın köfte yada tavuğun yanına yaptığım kızartma...
YanıtlaSilçok severim...
ellerine sağlık canım...
ben tek bile yerim,ekmeği bana bana :) canım çok sağol...
Siloohh ellerine sağlıkk.. canım çekti vallla yaaaav.
YanıtlaSildaha dün yedim ama benimde canım çekti valla:)teşekkür ederim...
SilBayılırım bayılırım aslında ençok patates kızartmasına bayılırım, kabak ve biberi de seviyorum sadece patlıcanın kızartmasını sevmiyorum neden bilmem..tadı biraz acı geliyor (belki içindeki nikotindendir)biraz da diğerlerine göre daha yağ çekiyor...mesela kabak ve biber kızartmasını çok seviyorum ama patlıcanı közlenmiş limonla salatasını sadece seviyorum...
YanıtlaSilEline sağlık canım...ben de patates alıp kızartmak istiyorum ama ocak batıyor diye istemiyorum:((öyle güzel temizledim ki, pırıl pırıl..kıyamıyorum:)))
sevgiler
hahha alemsin abla valla,ocak batıyor doğru ama tadına da doyum olmuyor ,yap sen bence hemen temizlersen birşey olmaz,yada kapak kapatırsan fazla sıçrama,tabi birde sebzeleri kurutmak çok önemli.Bu arada patlıcan sevmemene çok şaşırdım bayılırım kızarmış patlıcana çerez gibi yerim:)
Silsağol ablacım,öpüyorum..
Kızartma herşey güzeldir,hele de bu sosla şakşuka eminim harika olmuştur. Ellerinize sağlık,sevgiler!
YanıtlaSilhemde nasıl hemde nasıl:)teşekkür ederim..
SilHarika gozukuyor ben cok severim ama benim ki farkli biraz kizartmadan pisirerek yapiyorum:) Seninki cok daha lezzetlidir..canim istedi simdi :)) ellerine saglik canim..hersey gonlunce saglikla olsun..
YanıtlaSilkızartmanın tadı başka oluyor,sanırım sağlıksız olduğu için :)
Silteşekkür ederim..
Ellerine emklerine saglik nefis kahvaltida bile yiyebilirim afiyetler olsun.
YanıtlaSilben kahvaltı için daha sık hazırlıyorum şakşukayı,çayla mis oluyor,teşekkür ederim..
Silbizim oralarda, makedonya'da tıçeni diye bir yemek vardır. şakşukanın ezilip bulamaç edilmiş hali gibi. şimdi bu yazını görünce, annemin akşam yaptığı tıçeniye daldırdım kendimi :)
YanıtlaSilbunun görünüşü de çok harika!
ezilip yapıldığını biliyorum ama adının tıçeni olduğunu bilmiyordum,anneciğininde ellerine sağlık,teşekkür ederim..
SilEllerine sağlık canım nice 9 yıllara buarada :)
YanıtlaSilçok çok teşekkür ederim :)
SilEline sağlık ve nice yıllara...
YanıtlaSilteşekkür ederim adaşım...
SilCanim eline saglik olsun. Harika olmus. Yine bir patlican tarifi. Pisirdikce guzellesen nimet..
YanıtlaSilAyrica 9 yilini bende kutluyorum nice 19 29 lu ve daha uzun yillara canim benim.
Sevgiler diliyorum..
Canim eline saglik olsun. Harika olmus. Yine bir patlican tarifi. Pisirdikce guzellesen nimet..
YanıtlaSilAyrica 9 yilini bende kutluyorum nice 19 29 lu ve daha uzun yillara canim benim.
Sevgiler diliyorum..
patlıcansız bir buzdolabı düşünemiyorum her yemeğe katsam yerim o kadar yani:)sağol canım benim inşallah hepimizin çok çok uzun mutlu yıllarımız olsun...
Silçok severim reyhancığım , bu saatte canım çekti valla :) ellerine emeklerine sağlık.
YanıtlaSilsevgilerimle...
sağol canım benim...
SilÇok sık yaparım,severek yeriz ama şimdi fark ettim blogumda hiç paylaşmamışım:)Taslaklarda ne çok şey bekliyor,seni anlıyorum bu konuda.Sunum çok güzel,ellerine sağlık:)
YanıtlaSilaynı durumu bende çok yaşıyorum ,sürekli yaptığım birşey bakıyorum blogda yok,bir türlü sıra gelmemiş yada fotosunu çekememişim:)sağol canım..
Silellerinize sağlık afiyetler olsun:))
YanıtlaSilteşekkür ederim :))
SilŞu kilolar olmasa ekmekle dalardım vallahi...Yanında çay...Offf..
YanıtlaSilaman boşverrr kilolar öylede var böylede dal gitsin :)sağolasın...
SilDün yapmıştıom, bitti tabii; bizie şakşuka mı dayanır? Brn bunu fırında yapıyorum çok güzel oluor denedin mi hiç?
YanıtlaSilaynen bizede hiç dayanmaz çayın yanında lüpletiyoruz harika oluyor:)evet birkaç kez fırında yaptım hafif ve güzel oluyor ama bizimkiler kızartmayı daha çok sevdiğinden genelde böyle yapıyorum..teşekkür ederim..
Silöf öf ellerine sağlık canım. bayılırım...
YanıtlaSilöf öfff :)sağol canım...
Silımmm süper olmuş ellerine sağlık,nice yıllar canım
YanıtlaSilsağol canım...
Silbu tadı sevmeyen birini hayal dahi edemiyorum: ) ellerine sağlık: )
YanıtlaSilvalla bende hayal edemiyorum:)belki sadece sağlıksız olduğu için uzak duranlar vardır,sağol canım..
SilBak şimdi hepsi var, niye ben de yapmıyorum.
YanıtlaSilÖzenmiş anne Çiğdem
evet niyee ?hemen yapman lazım :)
SilOoffffff nefissss...baylırım...
YanıtlaSilbende bende :)
SilKızartmayı çok severim en güzel yaz yemeğidir.Sosu da çok güzel.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilkim sevmez ki zaten ah birde zararlı olmasa,sağol canım...
Siltatlım nası harika görünüyor sabah sabah bile tadına bakabilirim yani o kadar :)ellerine sağlık öpüyorum...
YanıtlaSiltatlım biaz bunu kahvaltıda bile severek yiyoruz inan:)sağol canım benim bende öpüyorum..
SilHarika bir tat....
YanıtlaSil