28 Haziran 2019 Cuma

Frambuazlı Pasta ve Furkan 2 Yaşında



Herkese günaydınlar.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere bizim evde yine bir doğum günü vardı..Ben hariç evin tüm fertleri 23 Mayıs-26 Haziran tarihleri aralığında doğduğu için,hepsi peşi sıra geliyor.Aslında bir bakıma iyi de olmuyor değil,arka arkaya hepsini aradan çıkarıyorum :)

Evvelsi gün, yani 26 Haziran Furkan'ımın doğum günüydü.Geçen senenin aksine bu sene kimseyi çağırmadık,konsept bir parti de hazırlamadım.Bu sene çekirdek aile aramızda kutlamak istedik.Zaten boncuğumun büyük azı dişleri çıkacağı için pek keyfi yoktu,yani böylesi hepimiz için daha iyi oldu.
Acısıyla,tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık,ama sanırım geçen seneye nazaran bu sene acıdan çok tatlıydı bizim için (çok şükür).
Allah bize, birlikte sağlıklı nice nice yıllar nasip etsin inşallah.
İyi ki doğmuş benim minik Anka kuşum.


Pastaya gelince,tek kelime ile enfes bir pasta oldu.Kreması ve pandispanyası sürekli yaptığım tariflerdi zaten.Geri kalan kısmını da her zaman ki gibi hayal gücüme bıraktım :)
Aslında niyetim içine ve üzerine frambuazları dizmekti ancak frambuazlar çok parçalı çıkınca ve suyu fazla olunca jöle yapmaya karar verdim.Ee mutfakta çareler tükenmez :)
İyi ki de öyle yapmışım düşündüğümden çok daha leziz bir pasta oldu.
Öyle tarifinin çok uzun olduğuna bakmayın en ince detayına kadar yazdığım için öyle görünüyor,yoksa çok da zor değil.Vakitten kazanmak isterseniz pandispanyayı hazır kullanabilirsiniz.
Eğer frambuazı seviyorsanız bu pastayı mutlaka deneyin derim,eminim sizlerde çok beğeneceksiniz.

Diğer pasta tariflerime göz atmayı unutmayın.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.


22 cm'lik kelepçeli kalıp
MALZEMELER


Sünger pandispanya için:
4 adet yumurta
1 çimdik tuz
2 küçük çay bardağı toz şeker
2 küçük çay bardağı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ

pastacı kreması için:
2 su bardağı süt
1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya (isteğe bağlı)
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 paket krema (200 ml) (soğuk olacak)

1/2 limon kabuğu rendesi

Şerbeti için:
1/2 su bardağı kaynar su (100 ml)
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1/4 limonun suyu


Jölesi için:
1,5 su bardağı frambuaz suyu ve su karışımı
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

Üzerine ve içine:
1 kutu dondurulmuş frambuaz (350 gr)
1 paket sütlü çikolata
Toz Antep fıstığı
nane yaprakları
HAZIRLANIŞI

Sünger pandispanyanın hazırlanışı:

Öncelikle yumurtaların akını ve sarısını ayrı ayrı derin iki kaba ayırın.Aklara sarı hiç bulaşmamış olmalı.Yumurta aklarını bir çimdik tuzla katılaşana kadar çırpın.Şekerin yarısını aklara ekleyip mikserle çırpmaya devam edin.Yumurta akları tabağı ters çevirdiğinizde tabaktan dökülmeyecek kadar katılaştığında çırpmayı bırakın.Diğer tarafta yumurta sarıları kalan toz şekerle köpürüp krema kıvamına gelene kadar çırpın.Unu iki kez eleyin ve yumurta sarılarına ekleyin,homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devem edin.Çırptığınız unlu karışımı yumurta aklarına ekleyip spatula yardımıyla havasını söndürmeden,alttan yukarı doğru tek yöne  çevirerek karıştırın.Yeteri kadar karışan pandispanya harcını yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıba dökün ve hiç bekletmeden önceden ısıttığınız 170 dereceli fırında kapağını hiç açmadan 30-35 dakika kadar pişirin.Pişme süresi fırından fırına değiştiği için dikkatli olmak da fayda var ,kekin kokusunu yoğun olarak alınca bir kürdanla test edin,eğer kürdan temizse keki fırından çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutabilirsiniz.Soğuduktan sonra hava almayacak şekilde streçle sarıp tercihen bir gece ,en az 4-5 saat dinlendirin.

Vanilyalı pasta kremasının hazırlanışı:
Vanilya,krema ve tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencereye alın ,tel çırpıcıyla topak kalmayacak şekilde çırpın ve ocağa alın.Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Kaynadıktan sonra yaklaşık 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.Vanilya ve tereyağı ekleyin  hızlıca karıştırın ve ılınması için bir kenara alın (bu arada kabuk bağlamaması için arada karıştırmayı unutmayın).
Diğer taraftan soğuk kremayı derin bir kaseye alın, iyice sertleşip tepecikler oluşana kadar mikserle çırpın,muhallebi soğuyana kadar buz dolabına kaldırın.
Yeteri kadar ılıyan muhallebiye kremayı ekleyin mikserle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın.Streçle sarıp iyice soğuması için en az 2 saat buzdolabında dinlendirin.Tıpkı pandispanya gibi bir gece önceden de yapabilirsiniz.

Şerbetin hazırlanması:
1,5 yemek kaşığı toz şekeri 1/2 su bardağı suyun içinde eritin,limon suyunu da ekleyip ılınmaya bırakın.Şeker ve şerbet miktarını kendi damak tadınıza göre de ayarlayabilirsiniz,ama sakın çok yapmayın.


Jölenin hazırlanması:
Eriyen frambuazları bir süzgece yerleştirin,suyunu iyice süzün.Çıkan frambuaz suyunu,su ile 1,5 su bardağına tamamlayıp küçük bir sos tenceresine alın. İçine toz şeker ve nişastayı ekleyip nişastayı azin.Frambuazın 3/1 inide ekleyip kıvam alana kadar pişirin.Kıvamını aldıktan sonra altını kapatın,kabuk bağlamaması için sık sık karıştırarak ıkıtın.Çok bekletmemeye özen gösterin durdukça katılaşacağı için pastaya sürmekte zorlanabilirsiniz.Oda sıcaklığına gelmesi yeterli. 

Pastanın birleştirilmesi:

Öncelikle yeteri kadar dinlenmiş pandispanyayı iki pata ayırın.İlk patı servis tabağına yerleştirin.Servis tabağının kirlenmesini önlemek için kekin kenarlarına 4-5 cm eninde yağlı kağıt parçaları yerleştirin.Şerbetin yarısını kekin üzerine gezdirin ve kremanın yarısından biraz azını spatula yardımı ile her yerine eşit gelecek şekilde yayın.Üzerine suyunu süzdüğünüz frambuazın 3/2 sini dizin.Çikolatanın yarısını bıçakla çentikler atarak kesin frambuazların üzerine serpin.Eğer çok çikolatalı olsun isterseniz iki pakette kullanabilirsiniz,birini arasına,diğerini üzerine.İkinci kek patını da yerleştirip şerbetleyin.Kalan kremayı pastanın üzerine dökün ve eşit bir şekilde üzerine ve yanlarına doğru yayın.Üzerine önce ılıyan jöleyi yavaş yavaş dökün kaşıkla yayın,önce üzerini sonra da yavaşça yanlara akıtın ve düzeltin.üzerine çikolata ve nane yaprakları ile dilediğiniz gibi  süsleyin.Son olarak yanlara ve üzerine Toz antep fıstığı serpip soğuması ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.
Afiyet olsun.


Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..