Bu Blogda Ara

24 Temmuz 2019 Çarşamba

Kapadokya


Üç Güzeller
Herkese günaydın.
Bugün sizlere gezdiğim,gördüğüm kadarı ile  Nevşehir Kapadokya'dan bahsetmek istiyorum.
Hatırlayanınız çoktur bir zamanlar Asmalı Konak dizisi vardı,birçoğumuz severek takip ettik diziyi.Diziden bana kalan en önemli şey ne Seymen ile Bahar'ın aşkı ne de başka bir şeydi
,o diziden sonra  Kapadokya en çok görmek istediğim yerler listesinde en üst sıralara yerleşmişti.Nasip olursa bir gün mutlaka gidip göreceğim demiştim.Tabi ki Kapadokya'yı sadece dizide izlemedim,sonrasında bir çok belgesel ve videoda da izledim,izledikçe de hayranlığım daha da arttı.


O Peribacalarına artık nasıl hayran olmuşsam,Şehir merkezine girer girmez bizi bir kaç tane şapkalı Peribacası karşıladı.O an ki mutluluğum,heyecanımı anlatmam mümkün değil.Onca yer gezdim,gördüm hiç birinde bu kadar heyecanlandığımı hatırlamıyorum,çocuk gibi mutlu oldum desem yeridir :)



Tek üzüldüğüm nokta sadece bir gece konaklaya bilecektik,o nedenle gezebildiğim kadar hızlı bir şekilde daha çok yer görmeliydim.Ama hava çok sıcaktı,doğru düzgün ağacı olmayan yani gölgelik alanı olmayan Kapadokya'yı çocukla gezmek biraz zor olacaktı,oldu da :)
Siz siz olun Kapadokya'ya yaz mevsiminde gitmeyin,en güzel mevsim bahar ayları,eşimi kandıra bilirsem tekrar gitmeyi çok istiyorum,o geziyi mutlaka bahara denk getirmeye çalışacağım.Bahar diyorum ama çok soğuk olmasına rağmen kışın kar yağdığında da görseli muhteşem oluyor Kapadokya'nın.Eğer soğukta gezmenin sizin için bir sakıncası yok ise kışında gidebilirsiniz.

Tekrar gitmek istememin sebeplerinden biri de balona binmek bir yana izleyemedik bile.Sabah gün doğumunda uçuyorlarmış,biz maalesef yetişemedik,aklınızda olsun siz ona göre ayarlayın kendinizi.En azından bir kare fotoğraf almayı çok isterdim ama kısmet olmadı,bir daha ki sefere inşallah :)


Tabii tekrar gitmek istememin tek sebebi bu değil,Kapadokya o kadar geniş toprakları kapsıyor ki,bir günde gezmek imkansız,yani çoğu yeri göremedik maalesef.

Biz sadece Nevşehir kısmını gezebildik,oysa Kapadokya,merkezi Nevşehir olmak üzere,Aksaray,Niğde ve Kayseri'ye kadar uzanıyor.Özellikle Aksaray'ı mutlaka görmek istiyorum.



Kapadokya’yı gezerken size yardımcı olması için Piri uygulaması'nı indirebilirsiniz. Anadolu bilgesi olarak anılan tarihçi Ali Canip Olgunlu’nun kendi sesinden dinleyerek, uygulama içindeki harita ve yönlendirmeleri takip ederek çok keyifli bir şekilde gezebilirsiniz. Üstelik tur boyunca yanınızda gerçekten rehber varmış gibi gezecek bir yandan da mekanlara uygun müzikler ve hikayeler de size eşlik edecek. Piri uygulamasını, Apple cihaz kullanıcıları App Store‘dan, Android kullanıcıları ise Google Play Store‘dan indirebiliyor.Bu da aklınızda bulunsun derim.

Şimdi gelelim Kapadokya'da nereler gezilir,neler yapılır kısmına.


Kapadokya'da gezilecek yerler :


Ürgüp Gezilecek Yerler:

1.Üç Güzeller
2. Asmalı Konak
3. Ortahisar Kalesi
4. Temenni Tepesi
5. Gomeda Vadisi
6.İstanbul'lu bozacının yeri



Göreme Gezilecek Yerler:

1. Aşk Vadisi
2. Aşıklar Tepesi
3.Göreme Açık Hava Müzesi



Avanos Gezilecek Yerler:

1. Tarihi Taş Köprü
2. Tahta Köprü
3. Saç Müzesi
4. Devrent Vadisi
5. Zelve Açık Hava Müzesi


Uçhisar Gezilecek Yerler:

1. Güvercinlik Vadisi
2. Uçhisar Kalesi
3. Saklı Konak


Çavuşin Gezilecek Yerler:

1. Rahipler Vadisi (paşabağı)
2. Kızılçukur Vadisi
3. Güllüdere Vadisi
4. Çavuşin Eski Cami
5. Çavuşin kilisesi
6. Seyyah Han



Yeraltı Şehirleri:

1. Mazı yeraltı Şehri
2. Tatlarin Yeraltı Şehri
3. Derinkuyu Yeraltı Şehri
4. Kaymaklı Yeraltı Şehri
5. Özkonak Yeraltı Şehri


Kapadokya'da başka ne yapabilirsiniz:

Sabah gün doğumunda balonla uçabilir ya da izleyebilir,trekking yapabilir,atlı safari yapabilir,dağ bisikletine binebilirsiniz.


Kapadokya'da konaklayacaksanız; 
Bütçenize uygun butik bir mağara otelinde kalmanızı tavsiye ederim.Genelinin manzarası çok güzel oluyor,hatta Balonları izleyebileceğiniz otellerde mevcut.



Ne yerim,ne içerim derseniz; 
Nevşehir'in öyle meşhur pek bir yemeği yok,bu konuda açıkçası tam bir hayal kırıklığına uğradım maalesef.

Bir Kuru kaymağı,halk arasında Anadolu jelibonu ya da lokumu denen Köftür'ü ve pekmezli helva yani Dolaz'ı var dilerseniz onları tadabilirsiniz.



Kapadokya'nın Tarihi ve Jeolojik Oluşumu:


60 milyon yıl önce 3. Jeolojik devirde Toroslar yükselir. Kuzeydeki Anadolu Platosu'nun sıkışmasıyla yanardağlar faaliyete geçer. Erciyes, Hasandağı ve ikisinin arasında kalan Göllüdağ, bölgeye lavlar püskürtür ve Platoda biriken küller yumuşak bir tüf tabakası oluşturur. Tüf tabakasının üzeri yer yer sert bazalttan oluşan ince bir lav tabakasıyla örtülür.

Bazalt çatlayıp parçalara ayrılır ve yağmurlar çatlaklardan sızıp yumuşak tüfü aşındırmaya başlar. Isınan ve soğuyan hava ile rüzgârlar da oluşuma katılır ve böylece sert bazalt kayasından şapkaları bulunan koniler oluşur. Bu değişik ve ilginç biçimli kayalara halk bir Peribacaları adını yakıştırır.



Bazalt örtüsü olmayan tüf tabakları ise erozyonla vadilere dönüşür.Daha sonraları işin içine insan eli, emeği ve duygusu girer. Dokuz-on bin yıl öncesine ait yerleşimlerden ilk Hristiyanların kayalara oydukları kiliselere, büyük ve güvenli yer altı kentlerine kadar uzun bir dönemde büyükana bir uygarlık yaratılır.

İnsan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Hititler'in yaşadığı topraklar daha sonraki dönemlerde Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kayalara oyulan evler ve kiliseler, bölgeyi Roma İmparatorluğu'nun baskısından kaçan Hristiyanlar için devasa bir sığınak haline getirmiştir.


Diğer gezi yazılarıma göz atmayı unutmayın.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..