Bu Blogda Ara

26 Ağustos 2019 Pazartesi

Şirince Köyü


Herkese merhabalar.
Bugün sizlere İzmir'in adı gibi şirin köyü Şirince'den bahsetmek istiyorum.
Şirince köyü,2012 yılı öncesi pek kimse tarafından bilinmeyen bir köy iken kıyamet kehanetlerinin ardından hem ülkemizde hem de dünyada gündeme oturmuştu.



Hatırlayanınız çoktur Maya takvimine göre 21 Aralık 2012 'de Dünyanın sonu gelecek yani kıyamet kopacaktı.Tabi ki ben ve bir çok insan buna inanmadı,ama inananların sayısı  hiç de az değildi.Özellikle kendilerine Mavi Enerji Grubu diyen bir grup dünyaya 21 Aralık'ta Marduk adında bir gezegenin çarpacağını ve dünyanın yok olacağını iddia etmiş ve dünyada yalnızca Şirince köyünün ve Fransa’daki Bugarach köyü'nün bu çarpışmadan etkilenmeyeceğini söylemişti.


Tabi ki buna da inananların sayısı oldukça fazlaydı.Bu nedenle o tarihte Şirince Köyü'nde izdiham olma ihtimaline karşı jandarma teyakkuz ilan etmiş.


Kahve içtiğimiz cafe'nin sahibine o gün gerçekten gelen oldu mu diye sorduğumda; pek kimsenin gelmediğini ama teyakkuza geçen jandarma, gazeteci ve televizyoncuların bayağı bir izdiham yaptığından bahsetti :)
Neyse ki çok fazla inanan olmamış bu beni insanlık adına sevindirmedi değil.Ya da başka bir ihtimal ile çoğunluk Fransa'da ki köye gitti :)

Şirince’nin Tarihi

Tarihinin Milattan Önce 5. yüzyıla kadar dayandığı bu masalsı köy zamanında üst tabakadan ve varlıklı ailelerin yaşadığı bir yermiş. Bu insanlar Şirince’yi öylesine seviyorlarmış ki keşfedilip kalabalık olmasın diye bu güzelliği dillere destan köye Çirkince demişler.

1924’te gerçekleşen mübadeleden sonra köydeki Rumların yerini Selanik göçmeni Türkler almış. İzmir valisi köyü ziyaret ettiğinde köyün güzelliğinden o kadar etkilenmiş ki bu köye Çirkince demenin haksızlık olacağını düşünüp köyün adını Şirince olarak değiştirmiş.

1995 yılı ise Şirince için adeta bir dönüm noktası olmuş. Ünlü yazarlarımızdan Sevan Nişanyan 1995’te eşiyle birlikte Şirince’ye yerleştikten sonra Şirince Köyü’nün çehresi de usul usul değişmeye başlamış. Köydeki eski Rum evlerini yavaş yavaş restore eden yazar bu hamlesiyle Şirince’yi ülkemizin cazibe merkezlerinden biri haline getirmiş. O tarihten sonra turizm kulvarında da koşmaya başlayan Şirince’nin mimarı olan Sevan Nişanyan ise sit alanı olarak koruma altına alınmış Şirince’de izinsiz inşaat yaptığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmış.


Bugün Şirince ülkemizdeki ve İzmir’deki diğer köylerden oldukça ayrı bir konumda. Tarih ve estetiğin bir arada ilmek ilmek işlendiği bu masalsı köyde kendinizi çok farklı bir atmosferde hissediyorsunuz.
Bir tarafında Meryem Ana diğer tarafında Efes gibi kültürel hazinelerimizin olduğu bereketli toprakların üzerindeki Şirince’ye adım attığınız anda buradan ayrılmak istemeyeceksiniz.

Peki Şirince 'de neler yapabilirsiniz?

Öncelikle sokaklarını gezin,
dar taş yollardan oluşan sokakları,eski Rum evleri ile harika bir gezinti olacaktır sizin için.Hodri Meydan kulesinden köy manzarasını izleyebilir,fotoğraf çekebilirsiniz.



Tiyatro medresesini,
Nesin matematik köyü'nü,
Aziz John Baptist Kilisesi'ni,
Saint Dimitrios Kilisesi'ni görebilir,
Çarşısından köylülerin sattığı ürünlerden hediyelik ya da organik ürün alışverişi yapabilirsiniz.



Konaklamak isterseniz eski Rum evlerinin çoğu butik otel olarak hizmet veriyor,onlardan birinde konaklayabilirsiniz.


Şirince'yi gezmek,yemek,içmek en fazla yarım gününüzü alacaktır,hatta 3 saat bile yeterli olacaktır.Eğer yemek yemeyi,ya da tadım yapmayı  tercih etmezseniz daha kısa bir süre de bile gezebilirsiniz.Konaklamayı düşünmüyorsanız,kendinizi ve zamanınızı ona göre ayarlayın derim.


Çünkü,bir sonra ki gezi yazımda bahsedeceğim,Efes antik kenti de Şirince'ye çok yakın gitmişken onu da mutlaka görün derim.Biz İstanbul'a dönerken önce Efes'e gittik oradan da Şirince'ye geçtik,birbirlerine çok yakın olmaları büyük kolaylık sağlıyor.Zamanınızı bu iki geziye göre ayarlamanız için bunu da hatırlatmış olayım,Efes ile ilgili detaylardan da ilgili yazımda bahsedeceğim :)

Sizlere son tavsiyem ise,günün yorgunluğunu atmak için kumda kahve içmeden dönmeyin derim.



Diğer gezi yazılarıma göz atmayı unutmayın.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.


1 yorum:

  1. yakınından geçtik ama uğrayamadık. Ama bir daha gidişimde kesin uğrayacağım :) tavsiye için teşekkürler canım.

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..