Bu Blogda Ara

5 Kasım 2018 Pazartesi

Lutenitsa (Göçmen Sosu)



Herkese mutlu haftalar.
Bugün sizlere nefis bir kahvaltılık sos tarifi vereceğim.Bulgarlara ait Lutenitsa,nam-ı diğer göçmen sosu.Bu sosu benim yaptığım malzemelerle yapanlar olduğu gibi
daha fazla malzeme ile yapanlarda var mesela havuç,soğan gibi malzemelerde eklenebiliyor ama ben kendi damak tadıma göre bir tarif oluşturdum.Bence çok da güzel oldu hatta ağzına patlıcan ve kırmızı biber sürmeyen Yağızhan bile çok beğendi,beğenmekten öte neredeyse bitirmek üzere en çok o yiyor.Bu sos sayesinde patlıcan ve bibere karşı olan ön yargısını da kırdığını umuyorum :)
sevmeyen bile bu kadar beğendiyse patlıcan ve biber seven birinin sevmeme ihtimali yok bence.Hala tam olarak patlıcan ve biberin zamanı geçmiş değil ama bir haftaya kadar sera ürünleri gelir o zamana kadar yapın derim.Ben domatesi kış için hazırladığım konserveden kullandım ama hala iyi domates bulabilirsiniz.Çok geç kalmış sayılmazsınız bence.Uzun lafın kısası kahvaltıda değişik sosları seviyorsanız mutlaka yapın derim,hatta makarna v.b soslarınıza da Lutenitsa ile lezzet katabilirsiniz. 


Diğer kahvaltılık tariflerime Buradan,Kış hazırlıkları tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.


Malzemeler

1 kg domates
5 adet patlıcan
1 kg kırmızı kapya biber (10 adet orta boy)
5 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3-4 yemek kaşığı elma sirkesi(isteğe bağlı ama çok yakışıyor tavsiye ederim)


Hazırlanışı

Öncelikle kırmızı biberleri ve patlıcanları yıkayıp üzerilerine bıçakla delikler açın ve ocak üzerinde yada fırında közleyin (ben fırın közünü sevmediğimden hep ocakta közlüyorum,siz hangisini tercih ederseniz o şekilde yapabilirsiniz).
Közlenen biber ve patlıcanları bir poşetin içine alıp poşetin ağzını bağlayın en az otuz dakika bekletin ve kabuklarını soyun.Patlıcanları ve biberleri ayrı ayrı rondodan geçirin.Ayrı bir tencerede kavanoz ve kapakları kaynatmak için ocağa su koyun.
Diğer taraftan yine rondodan geçirdiğiniz domatesi derin bir tencereye alın,pişirmeye başlayın.Domates suyunu çekip yarısına inene kadar kısık ateşte pişirin.Suyunu çeken domatese közlenmiş biberi,patlıcanı,rendelenmiş sarımsakları,tuzunu,şekerini ve sirkesini ekleyip karıştırın,beş dakika kadar sürekli karıştırarak pişirin.Pişen sosu ocaktan alın pürüzsüz bir kıvam alana kadar blenderdan geçirin ve tekrar ocağa alın. Zeytinyağını da ekleyip kıvamı koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kısık ateşte15 dakika kadar daha pişirin.Sosu ocaktan alın,hiç bekletmeden kaynattığınız ve iyice kuruladığınız kavanozlara doldurun ve yine kaynatıp iyice kuruladığınız yeni kapaklarla ağızlarını sıkıca kapatıp ters çevirin.Bir gün boyunca yerinden hiç oynatmadan vakumlanmasını bekleyin.Ertesi gün vakum tutup tutmadığını kontrol edip(kapağın ortası içe çökmüşse vakum tutmuştur demektir) serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek üzere kaldırın.
Not:Mümkün olduğunca küçük tek kullanımlık yada birkaç günde bitecek kavanozlarda hazırlamanızı tavsiye ederim.
Not:kavanozlara vakum işlemi uyguladığımız için serin,kuru ve ışık almayan bir dolapta muhafaza edebilirsiniz.Ama açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edin.birkaç gün içinde tüketmeyecekseniz eğer,üzerini hava almayacak şekilde zeytinyağıyla kapatıp yine buzdolabında muhafaza edin.
Afiyet olsun...

Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..