Bu Blogda Ara

8 Ekim 2019 Salı

Efes Antik Kenti

KURETLER CADDESİ

Herkese mutlu sabahlar.
Geçtiğimiz günlerde sizlere Şirince gezimizden bahsetmiştim,Şirince'ye gitmişken Efes'e gitmemek olmazdı.Hatta aslında biz Efes için çıkmıştık yola hazır oralara kadar gitmişken benim çok merak ettiğim ve görmek istediğim Şirince'yi de görmüş olduk.



CELSUS KÜTÜPHANESİ
Eşim de,bende Antik kentleri çok severiz,ama nasıl olduysa yıllardır istememize rağmen Efes'e gitmek bir türlü kısmet olmamıştı.Sonunda bu sene tatilimizi bir gün önce bitirip rotayı Selçuk'a çevirdik.İyi ki de gitmişiz,gerçekten adını,namını hak eden bir antik kent.
LİMAN CADDESİ
Efes Antik Kent'inde gezilecek bir sürü yapı ve yer var,yazımda gerek görseller ile gerekse yapı hakkındaki detayları sizlere anlatmaya çalışacağım.

Bu yapılardan ilki,üstte fotoğrafı bulunan Liman caddesi;
Bu yol; Kralların karşılandığı ve dini törenlerin düzenlendiği bir yol ve dönemin ihtişamlı yaşantısını gözler önüne seriyor.


Meryem Kilisesi; 
Liman Caddesi’nin kuzeyinde bulunuyor. Dünyada Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden birisi imiş ve Hristiyanlar için çok özel bir kilise imiş. Ekümenik Konsülü, 431 yılında Meryem Kilisesi’nde toplanıp aldığı kararlarla Katolik mezhebi doğmuş.
KURETLER CADDESİ
Kuretler Caddesi;
Herakles Kapısı’ndan Celsus Kütüphanesi’ne kadar uzanan şehrin en işlevsel caddesi. Mermer plaklarla kaplı zemininin altında bulunan geniş kanalizasyon sistemi bize,kentin o dönemde ulaştığı uygarlık seviyesini hakkında bilgiler veriyor.
Traianus Çeşmesi, Hadrianus Tağınağı ve Skolastika hamamları gibi anıtsal yapılar bu cadde üzerinde bulunuyor.


Yamaç Evler;
kentin zenginliğinin yanı sıra burada yaşayan seçkinlerin kişisel zevkleri ve servetlerinin boyutu hakkında ip uçları veriyor. Duvarları fresklerle, zeminleri mozaiklerle süslenmiş Yamaç Evler’i görmek için Efes giriş ücreti dışında ayrıca 36 TL ödemek gerekiyor. Yamaç Evler'in, Efes'in içinde ayrıca bir girişi var ve müze kart geçerli değil.

Ben çocuklardan dolayı Yamaç Evler'i göremedim,eşim tek başına gitti o nedenle fotoğraf çekemedim,ama anlattığına göre bugünkü hali ile bile o zaman ki ihtişamını yansıtıyormuş.
BÜYÜK TİYATRO
Büyük Tiyatro;İmparator Cladius döneminde inşa edilmeye başlanan tiyatro ve MS. 117’de tamamlanmış. Çok süslü ve üç katlı sahne yapısı ile, 24 bin kapasiteli oturma basamaklarıyla antik dünyanın en büyük tiyatrosu olarak geçiyor. Tiyatronun büyüklüğü kentin o zamanki nüfusu ve kültürel yapısına dair de ipuçları veriyor. Tiyatro gösterilerinin yanı sıra gladyatörler arenası olarak da kullanılıyormuş. 

HADRİAN TAPINAĞI
Hadrian Tapınağı;
Roma İmparatoru Hadrianus’u onurlandırmak için yapılmış. Antik çağdan bugüne kadar ulaşan kentin nadir yapılarından. Kapı kirişi üzerinde Efes’in kuruluş efsanesini betimleyen ilgi çekici kabartmalar bulunuyor. Geçen onca zamana rağmen üzerindeki işlemeler hayranlık uyandırıcı. Tapınağın önündeki yazıtlı kaideler,zamanında üzerlerinde Roma imparatorlarının heykellerini taşıyormuş.

Odeon;

Döneminde kent meclisi toplantıları, tiyatro ve yarışmaları Odeon denilen yerlerde yapılırmış. Efes Antik Kenti’ndeki Odeon, tiyatro şeklinde 1400 kişilik bir alan. Günümüzde de zaman zaman klasik müzik konserleri ve jaz festivallerine ev sahipliği yapıyor. 
CELSUS KÜTÜPHANESİ
Celsus Kütüphanesi;
Efes Antik Kenti içerisinde günümüze ulaşmayı başarmış en sağlam ve en göz alıcı yer diyebiliriz. Celsus Kitaplığı’nın görkemli ön cephesi kentin o zamanki zenginliğini gözler önüne seriyor. Tüm ihtişamıyla yükselen dış duvar üzerinde dört kadın heykeli bulunuyor. Romalı senatör Celsus’un ölümünden sonra anısına yaptırılan kütüphane aynı zamanda anıt mezar niteliğinde imiş. Yapının batı duvarının altında Celsus’un lahdi varmış.
Zamanında 14 bin kitabın bulunduğu kütüphane antik çağın en zengin içeriğine sahip kütüphanelerinden biriymiş. Öyle ki Bilge Herakleitos, Rüya tabircisi Artemidoros, Şair Callinos ve Hekim Soranos gibi ünlü kişilerin yetişmesinde önemli bir role sahip olmuş. 

Efes ,Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiymiş. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın on iki şehrinden biriymiş. Kuruluşu Cilalı Taş Devri MÖ 6000 yıllarına dayanıyormuş.
1994'te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Efes, 2015'te ise Dünya Mirası olarak tescil edilmiş.

Efes Antik Kenti tarihi hakkında bilgiler
Akdeniz dünyasının en büyük antik kentlerinden Efes, bütünüyle benzersiz bir kent. Helenistik dönemden Selçuklu dönemine kadar iyi korunmuş Roma kenti Efes, modern zamanlarda üzerine yeniden bir şeyler inşa edilmemiş tek mega kent. Bütün cadde ve sokaklar birbirini dik açıyla kesiyor. Farklı dönemlerden en rafine ve iyileştirilmiş mimarlık ve kentsel planlama örneklerine sahip.
Bugün gezilen Efes, Büyük İskender’in haleflerinden Lysimakhos tarafından, Panayır ile Bülbül dağları arasındaki vadiye MÖ 300 yıllarında kurulmuş. Dönemin en büyük limanlardan birine sahip olan Efes, MÖ 133’te Roma toprağına dâhil edilmiş. Önemli politik, ticari ve dini merkez olarak 5. ve 6. yüzyıllarda Küçük Asya eyaletinin başkenti olmuş.
Helenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan şehrin nüfusu 100 bin kişiyi aşmış. Bugün gördüğümüz kalıntıların çoğu Roma döneminden kalma. Küçük Asya’nın kentli seçkin sınıfları tarafından yaptırılan Yamaç Evler’in bugünkü konumu ünlü Pompei ve Herculaneum kentleriyle karşılaştırılabilir düzeyde sağlam.

Efes Antik Kentine iki kapıdan giriş yapılıyor. Ben üst kapıdan giriş yapmanızı öneririm. 

Celsus Kütüphanesi, Büyük Tiyatro, Teras Evler,Hadrian Tapınağı ve Kuretler Caddesi mutlaka görülmesi gereken yerler.
Şehri rahat rahat gezmek için en az 3-4 saatinizi ayırmanız gerekiyor.

Efes'e giriş ücreti 60 TL.,bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebiliyor. 
Yılın 365 günü açık olan Efes Antik Kenti ziyaret saatleri, Nisan-Ekim döneminde 08.00-19.00, Kasım-Mart döneminde ise 08.00-17.00 olarak düzenlenmiş.


Diğer gezi yazılarıma göz atmayı unutmayın.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.


Sağlıcakla kalın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..