Bu Blogda Ara

31 Temmuz 2019 Çarşamba

Fellah Köfte (Sarımsaklı Köfte)




Herkese günaydın.
Bugün sizlere nefis yöresel bir tarifim var.Bir çok ilimizde yapılan,yapılış şekli ana özellikleri dışında değişiklik gösteren bir yemektir Fellah köfte.Yöreye göre adı da Fellah,sarımsaklı,soslu köfte ve daha birçok isimle anılıyor.Ama genel bilinen adı Fellah ya da Sarımsaklı köfte.
Yapımı biraz el oyalasa da sonuca değen enfes bir lezzeti var.Dilenirse sıcak olarak yemeklerde ,dilenirse ılık ya da soğuk olarak çay saatinde tüketilebilir.Yani ısısı,öğünü fark etmeyen yemeklerden biridir Fellah köfte.
Bende sizler için Fellah köfteyi tüm püf noktaları ile tam ölçü hazırladım ,püf noktalarına uyarsanız nefis bir fellah köfte yapabilirsiniz.
Mutlaka deneyin derim.


Diğer Yöresel tariflerime göz atmayı unutmayın.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.



Malzemeler

2 su bardağı ince bulgur
2,5 su bardağı kaynar su (bulguru ıslatmak için)
1 su bardağım irmik
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
4 silme yemek kaşığı un
tuz

Haşlamak için:
2 lt su
1 çay kaşığı tuz
2-3 parça limon tuzu

tepsiyi unlamak için un

Sos için:
1,5 çay bardağı zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
4 adet rendelenmiş domates (2 su bardağı kadar)

Üzerine:
Maydanoz



Hazırlanışı

Öncelikle 2 su bardağı ince bulguru 2,5 su bardağı kaynar su ile ıslatıp,üzerini kapatın.Suyunu çekip,şişen bulgura,irmik,yumurta,tuz,un ve salçaları ekleyip yoğurmaya başlayın.Eğer kıvamı çok kuru olduysa arada kaşıkla su ekleyerek yoğurmaya devam edin.Çok kuru ya da cıvık olmayacak ama elinize hafif yapışacak macun kıvamında bir hamur elde edin.Bu hamuru bezelere ayırın,bezeleri üstteki fotoğrafta olduğu gibi elinizle yuvarlayarak uzun şeritler haline getirirseniz köfteleri daha pratik yapabilirsiniz.Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.Ortasına işaret parmağınızla hafifçe bastırın.Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrar edin.Hazırladığınız köfteleri unladığınız tepsiye atıp sallayın.
Bir tencerede 2 litre kadar suya tuz ve limon tuzunu ekleyip kaynatın.Hazırladığınız köfteleri çok olmayacak şekilde kaynayan suya atın ve 7-8 dakika kadar haşlayıp,süzgeç kepçeyle sudan alın.Kalan köfteleri de aynı şekilde haşlayıp bir tepsiye alın.
Diğer yandan sos için tavaya yağı alıp,ısıtın.Rendelenmiş sarımsakları ekleyip,biraz çevirin.Salçaları da ekleyip biraz daha kavurduktan sonra domates rendesini ekleyip fazla suyunu çekene kadar pişirin.
Haşladığınız köfteleri servis tabağına alın,üzerine önce 1 kepçe kadar köfteleri haşladığınız sudan gezdirin,ardından domates sosunu dökün.Son olarak ince kıydığınız maydanozları serpip ılık,sıcak ya da dilerseniz soğuk olarak servis edin.Ama en güzel hali hazırlandıktan sonra biraz dinlenmiş ılık hali.
Afiyet olsun.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..