Bu Blogda Ara

17 Eylül 2012 Pazartesi

DOMATES KONSERVESİ ve İLK OKUL GÜNÜ

KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ
Yeni bir haftadan herkese merhabalar.
  Umarım güzel bir hafta olur hem bizler hem de minikler için.Malum birçok minik resmi olarak
 bugün itibariyle okula başlıyor,o miniklerden biri de bizim yağız bey olacak.Aslında geçen sene yuvaya gidiyordu ama, bu başka ! anaokuluna başlıyoruz,yani artık resmen okullu sayılırız.Biz 66 aylık sınırından 2 ayla kurtulduk,istesem ilkokula başlatırdım ama tercih etmedim.1 yıl daha gönlünce oynasın ,nasılsa ondan sonraki yılları hep okuyarak geçecek.Allah hepsine zihin açıklığı versin,tabi bizim gibi anaokuluna gideceklere de bol enerji versin :)
    Heyecan dorukta,kalbimiz pıt pıt.Siz bu yazıyı okurken muhtemelen eğer bir aksilik olmazsa ,ben okulda olacağım,servisle göndermek yerine ilk gün yanında olmayı tercih ettim,her ne kadar geçen yıldan antremanlı olsak da,öğretmeninin değişmesi ve verdiğimiz 3 aylık ara dolasıyla en uygunu bu diye düşündüm.Bende 5,5 yaşında başlamıştım ilkokula ve annem beni bırakıp gittiğinde nasıl bir burukluk yaşamıştım hiç unutmam.Bence imkanınız varsa siz de yalnız bırakmayın,benim gibi kovulana kadar bekleyin okulda :)
  Neyse efendim geçelim asıl konumuza zamanı geçmeden bir tarif de benden gelsin dedim,zaten çoğumuzun hazırladığı konserveleri birde Anne eli gibi'den okuyun istedim.Ben çoğumuzun yaptığı gibi anneden kalma tekniklerle yapıyorum,eğer bana önermek istediğiniz, eklemek istediğiniz bir püf noktası yada öneri varsa beklerim ve seve seve bir daha ki sefere değerlendiririm..



MALZEMELER

5 kg domates (yumurta tipi)
1 tatlı kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı tuz
konserve kavanozu (eski olabilir)
konserve kapağı (kesinlikle yeni olmalı)

HAZIRLANIŞI

  Öncelikle domateslerimiz yıkayıp süzülmeye bırakalım.Süzülen domatesleri tercihe bağlı olarak rendeleyelim yada kabuklarıyla birlikte rondodan geçirelim.Ben rondodan geçiriyorum,hem kabuklarıyla uğraşmıyorum hem de kabuğundaki likopen'den mahrum kalıyorum.Eğer rondodan geçirecekseniz sadece sap kısmını kesip büyük parçalar halinde doğrayıp rondodan geçirelim.
   Doğrayarak yapmak  isterseniz kabuklarını kolay soymak için domateslerin sap kısmından bıçakla çarpı işareti yapıp önce kaynar suya atıp 2 dakika kadar bekletelim,ardından da  buzlu suya atalım,bu şekilde kabuklar çok kolay soyulacaktır.Kabuklarını soyduktan sonra doğrayıp pişirmeye hazır hale getirebilirsiniz.
  Pişirmeye hazır haldeki domatesleri sığacak büyüklükte bir tencereye alalım,tuz ve şekerini de ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakalım.Kaynadıktan sonra saate bakmayı unutmayalım,kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika kadar kaynatacağız.
KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ
   Domateslerin pişme işleminin bitmesine 5 dakika kala kavanozları ve kapakları kaynar suya atıp 1 dakika kadar bekletip çıkaralım.Kavanozların fazla suyunu süzüp,kapakları iyice kurulayalım ve ocağın altını kapatmadan kavanozlara domatesleri doldurmaya başlayalım.Bu aşamada çok dikkatli olmalısınız eliniz yanabilir,kavanozları mutlaka bir havlu yada bez yardımıyla tutmanızı tavsiye ederim.Kavanozları sadece kapak kıvırma bölümü boş kalacak şekilde dolduralım.Kenarlara bulaşan domatesleri silip kapağını sıkıca kapatalım ve hemen bir havlunun üzerine ters çevirelim.Domates bitene kadar aynı işlemleri tekrar edelim.Ters çevirdiğimiz kavanozlar en az sabaha kadar öyle kalsın.
   Soğuduğunda kapaklarını kontrol edelim eğer üzerine bastırdığınızda çöküyorsa o kavanozu hemen kullanabilirsiniz ,en azında 1-2 gün içinde mutlaka tüketelim.Zaten vakum işlemi gerçekleşmemişse kavanozların altındaki havluya da sızacaktır,mutlaka kontrol edin.
   Saklamaya hazır konserveleri güneş almayan kuru bir ortamda muhafaza edelim.


                                                         NOTLAR

NOT:  konserve yaparken en önemli nokta domates seçimidir,ben genelde yumurta domates yada çanakkale domatesi denilen etli domatesten yapıyorum.İçi de dışı da kıpkırmızı olmalı,eğer şimdiki domateslerde olduğu gibi yeşil yada beyazsa o domatesle yapmayın derim.

NOT:  kavanoz kapakları mutlaka yeni olmalı,yoksa vakum işlemi gerçekleşmez,eğer eski kapağınız varsa ve başka çareniz yoksa,kapakları ocağın üzerine bir suyun içinde 10-15 dakika kadar kaynatıp,kurulayın öyle kullanın.Ama ben yine de yeni kapak kullanmanızı öneririm.

NOT:  Güneşli ve nemli ortamlarda bulundurmamaya özen gösterin,güneş almayan,kuru bir yerde saklarsanız ilk yaptığınız günkü gibi kalacaktır.

NOT:  Açtığınız konserveyi tamamen tüketemezseniz mutlaka buzdolabında muhafaza etmelisiniz ve en fazla 2 gün içinde tüketmelisiniz.

AFİYET,ŞEKER OLSUN...

44 yorum:

  1. Şimdi herkes derin dondurucuya poşetlerle atıyor domatesleri bana cam hep sağlıklı gelmişir.Camdaki konservenin tadı başka hiçbişeyde yok bence.Ellerinize sağlık,güzel günlerde tüketmeniz dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BEN O ŞEKİLDE TADININ BOZULDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM,SANKİ BUZ TADI GELİYOR,HATTA ACILAŞTIRDIĞI BİLE OLUYOR,BENDE DE EN SAĞLIKLI VE LEZİZ YÖNTEM BU,TEŞEKKÜR EDERİM...

      Sil
  2. Ellerinize sağlık,ne güzeldir kış hazırlıkları..afiyetle yiyin..sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zahmetli,telaşlı ama çok güzel,teşekkür ederim..

      Sil
  3. yağız için doğru karar vermişsiniz hayırlı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim,bende öyle düşündüm en fazla bir yıl geç başlamış olur okula,aslında bana göre geç değil ama en fazlası o işte...

      Sil
  4. Ellerinze sağlık, çok güzel gözüküyor.

    Allah zihin açıklığı versin tüm öğrencilere...

    YanıtlaSil
  5. tam zamanında hızır gibi yetiştin.. ben de bugün nasıl yapıldığına bakacaktım.. teşekkür ederim paylaşım için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SÜPER OLMUŞ O ZAMAN,ÇOK SEVİNDİM,EN İYİ YÖNTEMDİR DOĞRU YAPILIRSA,ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM...

      Sil
  6. yeni sezonunuz hayirli olsun.ilkokula gondermemekle en iyisini yapmissin.bizimkilerde okul oncesi egitim aldilar 3yil,ve oyunun tadini alip doyuyor ve artik ilkokulda oyuna duskunlugu azaliyor bitiyormu hayir amaen aza indirgeniyor.boyle olmasi daha iyi.
    konservenin renkleri de nasil istah aciyor,afiyetle yersiniz insallah.ellerine saglik sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. böyle yorumlar içimi daha da rahatlatıyor inan,çok sağol canım.Bu arada hoşgeldinnnn:)

      Sil
  7. ellerine sağlık canm..
    Allah ağz tadı ile tüketmek nasip etsin..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Reyhan'cığım, nefis görünüyor. Çok istedim yapmak ama kısmet olmadı bu sene. Seneye inşaallah. Ellerine sağlık canım. Afiyetle tüketin. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağlık olsun bu senede yapmayıver,sağol canım amin...

      Sil
  9. ellerine sağlık canım...
    eminim çok güzel olmuştur...
    ilk okul gününüz heyacan dorukta desene :))
    hayırlı olsun canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım ilk okul günümüzdü,şimdi heyecan yerini alışkanlığa bıraktı bile:)sağol canım benim...

      Sil
  10. Şekerciğim o güzel ellerine sağlık olsun .Renklerine bittim.Ekmeğimi alıp banasım geldi inan ,ne güzel melemenler olur onlardan .Afiyetle yiyin canımcımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gelde beraber ekmek banalım :)sağol canımcım...

      Sil
  11. Elinize sağlık, kışın bu konserveler hayat kurtarıyor :) Ben sizden farklı olarak 1 çay bardağı kadar da zeytinyağı ekliyorum. Hem daha lezzetli oluyor, hem de konservenin yüzeyi havayla temas etmemiş oluyor.
    Ve yeni okulunuz hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben genelde zeytinyağını kavanozu açtıktan sonra tüketemezsem üzerine döküp buzdolabında saklarım,normalde hiç koymadım ama önerin için teşekkür ederim,ayrıca güzel dileklerin içinde teşekkür ederim..

      Sil
  12. Elinize sağlık,bende okullar açılmadan kışlık domates konservelerimi hazırladım..Hemen hemen hepimizin yaptığı gibi yapmışsınız...Benim yaptığımda tek fark,ben domateslerin kabuğunu soyup,dörde bölüp yumuşayana kadar kayanatıp,sonra blendırdan geçirip,biraz daha kaynatıp o şekilde kavanozlara koyuyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o biraz daha zahmetli oluyor,eskiden ne kadar uğraşırdık bu robotlar acayip rahatlık oldu :)sağolasın....

      Sil
  13. Öncelikle Yağız'ın okulu hayırlı olsun.Benim kızım da 5 buçuk yaşında başlamıştı.Şimdi üniversitede okuyor.Her çocuk bir olmadıği için en iyisi vaktinde doya doya oynadıktan sonra okullu olmak tabi.
    Ellerine sağlık domatesler hazır olmuş.Yalnız ben pişirken biraz sıvı yağ 2-3 diş sarımsak ve biber ekliyorum çok lezzetli oluyor...Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maşallah,allah bize de o günleri gösterir inşallah.ben onu melemen sosu için hazırlıyorum bunu da sade yapıyorum ki herşeyde kullanabileyim,önerin ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim...

      Sil
    2. Ay ben bunu da menemen olduğunu düşünmüştüm...Evet haklısın bu sade olanı... tekrar ellerine sağlık...

      Sil
  14. Paylasim icin sagol canim, aslinda birsurude domatesim var ama ne yapacaginimi bilemedim ve kesip cam kavanozlara koyup buzluga attim, kaynatmadan:( kalanlarida seninkiler gibi denemeye calisayim ama kapak almam lazim:))Yagizada anaokulunda guzel gunler diliyorum. Eminim sevecek ve eglenecektir..sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cam kavanoz buzlukta çok dayanmaz ama patlayabilir yada çatlayabilir,bence sen kaynat en güzel yöntemdir,buzluk biraz tadını bozuyor sanki,teşekkür ederim :)

      Sil
  15. bende yaptım çok güzel oldular ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  16. ben seviyorum bu tip hazırlıkları evhanımı olmanın gereği diye düşünüyorum mis gibi olmuş,ellerine sağlık, gönül rahatlığıyla afiyetle tüketin inşallah,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle helede bu zamanda çok gerekli,çok teşekkür ederim...

      Sil
  17. Ben, domatesleri doğrayarak yaptım hatta blogumda da paylaştım.Kavanoz domates çok büyük rahatlık,hatta ben menemenlik de yaptım biraz,o da çok güzel oluyor tavsiye derim.Okula başladığım günü ben hatırlamıyorum maalesef,babamdı benim ilk öğretmenim,hiç yabancılık çekmedim,herhalde o yüzden aklımda o güne dair bir anı kalmadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eeinsanın babası öğretmeni olursa tabi yabancılık çekmez:)ne güzelmiş bende çok isterdim annem yada babam öğretmenim olsaydı.bende menemenlik yapıyorum ayrı olarak ama ona henüz geçemedim bu sene:)

      Sil
  18. Ellerinize sağlık..Kışlık hazırlıkları tamamlamış gibi gözüküyorsunuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tam değil ama bayağı yol katettik gibi:)teşekkür ederim...

      Sil
  19. Reyhan'cım emeğine sağlık afiyetle tüketin sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık arkadaşım ağız tadıyla yiyin inşallah.Bende hazırladım bu şekilde sadece şeker eklemedim birde soda şişelerine hazırladım inşallah ilerleyen günlerde yayılarım:)Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. soda şişesi bildiğimiz küçük şişelermi merak ettim,yayınlasan da görsek keşke,sabırsızlıkla bekliyorum,teşekkür ederim...

      Sil
  21. ellerine sağılık canım ve başarılar dilerim gelecekteki öğrenciye.

    YanıtlaSil
  22. Öncelikle hayırlı olsun. Anaokulu çok önemli bir dönem. Çocuklarımız evet çok oynarlar ama bu oyunlarla o kadar çok şey öğrenirler ki şaşırıp kalırız. Bol eğlenmeli ve öğrenmeli bir yıl olur inşallah. Bu arada ellerine sağlık afiyetle yersiniz inşallah. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende öyle düşünüyorum o nedenle ilköğretime başlatmadım,çok teşekkür ederim...

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..