ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI |
umarım kötü haberlerden uzak ,güzel bir gün olur hepimiz için.
Bugün hava yine kapalı ! ama ben size güneş ışıklarıyla bezenmiş fotoğraflar ve nefis bir tarif getirdim,belki içimiz açılır ne dersiniz?
Eminim çoğunuz zaten yapıyorsunuz pazı sarmasını, ama bakalım ben nasıl yapıyor muşum ?
MALZEMELER
2 bağ pazı
2-2,5 su bardağı pirinç (pazı demetinin büyüklüğüne göre 2 yada 2,5 bardak kullanın)
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
1 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
tuz
tuzot
değirmende çekilmiş karabiber
2 çay kaşığı dolma baharı
2 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı su
suyu için:
4 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
1/2 limonun suyu
sarmaların hizasına kadar su
yoğurt sosu için:
yeteri kadar yoğurt (tercihe göre)
üzerine:
kuru nane
sıvıyağ yada tereyağı
ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI |
HAZIRLANIŞI
Öncelikle ayıklayıp yıkadığımız pazıları kaynattığımız suda 1 dakika kadar haşlayalım.Yalnız dikkat edelim pazının cinsine göre süre azalabilir yada kısalabilir.Mesela çok körpe bir pazıyı biraz daha az haşlayalım.Sürekli kontrol edersek sorun çıkmayacaktır.
Ardından iç harcımız için, yağı tencereye alıp ısıtalım,rendelenmiş soğanları ve sarımsağı atıp kavuralım.Sonra rendelenmiş domatesleri,kesme şekeri ekleyip biraz daha kavuralım ve yıkanmış pirinçleri de ilave edip kavurmaya devam edelim.Tuzunu ve çeşnisini de katıp ocağın altını kapatalım.Ocağın altını kapattıktan sonra baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip iyice karıştırıp,ılımaya bırakalım.Ilıdıktan sonra pazıları sarmaya başlayabiliriz.Önce pazların kalın damarlarını kesip sonra sarılabilecek büyüklükte parçalara ayıralım ve iç harcını koyup sarmaya başlayalım.
ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI |
Sarma işlemi bittikten sonra sosu için yağ,tuz,limon suyu ve sıcak suyu derin bir kasede iyice karıştıralım.Tencerenin dibini pazı saplarıyla ve maydanoz saplarıyla kaplayalım,bu hem dibinin tutmasını hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.Yarım demet maydanozun sapı yeterli olacaktır.Sonra bir kat sarma dizip hizasına kadar sos dökelim,tekrar bir kat daha sarma dizip yine sos dökelim,aynı işleme sarmalar bitene kadar devam edelim.Yani,tüm sarmayı dizdikten sonra sosu dökmek yerine her kata döküyoruz.Sos sarmaların hizasında olmalı ne daha az nede daha fazla.Üzerini uygun bir tabakla kapatalım,hatta ben tabak hafif gelir diye üzerine su dolu bir kasede koyuyorum.eğer sizde dolma taşı varsa onuda kullanabilirsiniz.Kaynayınca altını kısalım ve hem pazı hem de iç harcı orta ayarda yumuşayana kadar pişirelim.Piştikten sonra ılıyana kadar kapağını fazla açmamaya dikkat edelim çünkü sarmalar hemen kuruyup kararıyor.
Soğuk olarak servis edelim.Tabi soğumasını bekleyebilirseniz:)
sosuna limon kattığımız için ekstradan limon sıkmaya gerek yok ama yinede siz bilirsiniz.
En son dilerseniz üzerine çırpılmış yoğurt ve onun üzerine de yağda yakılmış nane dökebilirsiniz,yada benim gibi sade yiyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
ohh nefis görünüo :) acıktım da zaten :) elinize sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim :)
Silbİ SEVERİM Bİ SEVERİM Bİ SEVERİM Kİ SORMA. eLLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM..hEPİNİZE AFİYET OLSUN..
YanıtlaSil:))bende bende ,sağol canım ,çoktannn oldu bile:)
SilCok harika görünüyor!!! Hmmm? Pazi Hollanda da bulunurmu ki? Bulursam kesinlikle denemek isterim. Canim nasil cekti bilemezsin:)) ellerine saglik!
YanıtlaSilhollan'da da bulunur mu hiç fikrim yok ama bulursanız mutlaka deneyin,teşekkür ederim...
SilBen hiç pazı sarması yapmadım ama annem etlisini çok güzel yapar..ellerinize sağlık,zeytinyağlısını hiç yemedim..anneme söyleyimde birde zeytinyağlı yapsın..canımm çekti..sevgiler.
YanıtlaSilhımmm etlisine de bayılırım,annenin ellerine sağlık,sağolasın..
Silpirinç ne kadar?
YanıtlaSilunutmuşum,hatırlattığınız için teşekkürler,yazdım miktarını...
Silpazı sarmasını çok severim ama hiç yapmadım.yapan olsada yesem.ellerinize saglık.
YanıtlaSilben sana yaparım :)sağol canım...
Silpazı yaprağından sarma yapmak zordur...
YanıtlaSilyaprak ince olduğu için çabuk dağılıyor...
seni tebrik ediyorum canım...
ellerine sağlık...
evet canım zor oluyor ama haşlama oranını iyi ayarlarsan çok sorun olmuyor,sağol tatlım...
SilBayılırım ben buna,eline sağlık..
YanıtlaSilsağol adaşım...
Silben ilk yaptığımda haşlamayı fazla tutmuşum saramadıydım,dediğin gibi çok çabuk çıkarmak lazım en şahanesinden yapmışsın ellerine sağlık...
YanıtlaSilbazen 30 saniye bile fazla kalsa suda çok kötü olabiliyor malesef,dikkat etmek gerek,sağol canım...
SilALLAHIM ALLAHIM ÇOK ENFES GÖZÜKÜYOR.
YanıtlaSilOLSADA YESEM
ELLERİNİZE SAĞLIK
HAYIRLI GÜNLER
çok teşekkür ederim...
SilHarika olmus ellerine saglik...
YanıtlaSilteşekkür ederim canım...
SilPazıyı çok severim ama zeytinyağlısını hiç duymamıştım. Elinize sağlık.
YanıtlaSilbiz de en çok zeytinyağlısını yaparız,ama etlisi de nefis olur,teşekkür ederim...
Silmerhaba,sitenizi yeni izleyenlerdenim. pazı sarması hiç yemedim. pek aramda yok. ama gene elinize sağlık. benim sitemi de izlerseniz sevinirim.
YanıtlaSilwww.yasemintasarimevi.blogspot.com
pazı sevmeyen çok azdır sizde onlardan birisiniz sanırım:)teşekkür ederim...
Silpatateslisi de nefis oluyor canım dene derim:) ellerine sağlık..
YanıtlaSilsevgiler..
onubir kez denemiştim denizcim,sahiden çok güzel olmuştu,aklıma düşürdün bak tekrar yapmak farz oldu:)sağol canım...
Siltadına bakmış kadar oldum güzel yapıyormuşsun ,eline sağlık...
YanıtlaSilsağol canım :))
Silçerez gibi gider bu dolmalar eline sağlıkcanım
YanıtlaSilyapan için biraz sinir bozucu olsa da,verdiği mutluluk onu örtüyor:)sağol canım...
SilPazıyı seviyorum her şeyden önce. Hele sarmasına bayılırım.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilkim sevmezki zaten,sağol canım...
SilCanım Karalahanadan sonra en sevdiğim sarmadır pazı sarması.Bende çok sık yaparım ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilhımm kara lahanayı da özledim derhal onu da yapmak gerek,sağol derya'cım..
SilPazının kavurmasına, dolmasına herşeyine bayılırım
YanıtlaSilkim bayılmaz ki,hem sindirimi kolay hem de leziz,sağol canım..
Silpazının tadı da bir başka olur, ellerine sağlık...
YanıtlaSilhımm hemde nasıl,sağolasın...
SilPAZININ ZEYTİNYAĞLISINI HİÇ YAPMADIM.ETLİ DOLMASINI VE KAVURMASINI YAPARDIM.SUNUM ŞAHANE,O KADAR İŞTAH AÇICI DURUYOR Kİ ZEYTİNYAĞLISINI DA YAPMAK LAZIM DEDİRTTİN BANA:)ELLERİNE SAĞLIK,SEVGİLER:))
YanıtlaSilbence kesinlikle yapmalısın,ayrı güzel oluyor,sağol canım...
SilYummm yummm ellerine emegine saglik
YanıtlaSilyummm yummmm:)sağol canım...
SilGerçekte baktıkça içim açıldı.Ellerine sağlık...
YanıtlaSilne güzel ne güzel :)sağol canım...
Silbu kış komşum vermişti pazı,o topraksı tadı (pazardan aldıklarımda )yoktu,çok sevdim,tohum bile aldım ,konservesini bile yaptım ,ellerine sağılık,nefis olmuş.
YanıtlaSilbende o tadı sadece anneannemin memleketindeki pazılardan alıyorum ama buralarda malesef pazar pazısıyla yetiniyoruz,sağol canım...
Silagzimin suyu akti simdi.ee pazida bulamayiz burada.sen gonderirsin artik canim yAA.
YanıtlaSilaşkolsun gönderrirm tabiii,yeterki iste sen :)sağol canım...
SilBiz ailece çok severiz pazı dolmasını, ellerine sağlık, sevgiler
YanıtlaSilsağol canım...
Silşuan pişiyo..sıradan sitelerden cok iyi bir blog elinize saglık..eşim ve ben teşk.ediyoruz.. (bohça giibi bohça gibi ben de sardım 10 kadar:D)
YanıtlaSilgüzel sözleriniz için hem size hem de eşinize çok teşekkür ederim.beğeneceğinizi umuyorum,sonucu da bekliyorum..
Silbende sardim dün gece bugün pisiriyorum cok lezzetli biseyy :D bencede cok haklisin soguk olunca daha bir lezzetli oluyor :D
YanıtlaSilellerinize sağlık eminim nefis mi nefis olmuştur.çok teşekkür ederim..
SilTamami bitti. Ilk denememde sayenizde gayet güzel oldu. Teşekkürler.
YanıtlaSilTamami bitti. Ilk denememde sayenizde gayet güzel oldu. Teşekkürler.
YanıtlaSilTamami bitti. Ilk denememde sayenizde gayet güzel oldu. Teşekkürler.
YanıtlaSil