19 Eylül 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI
Herkese merhabalar,
  umarım kötü haberlerden uzak ,güzel bir gün olur hepimiz için.
Bugün hava yine kapalı ! ama ben size güneş ışıklarıyla bezenmiş fotoğraflar ve nefis bir tarif getirdim,belki içimiz açılır ne dersiniz?
Eminim çoğunuz zaten yapıyorsunuz pazı sarmasını, ama bakalım ben nasıl yapıyor muşum ?

MALZEMELER

2 bağ pazı
2-2,5 su bardağı pirinç (pazı demetinin büyüklüğüne göre 2 yada 2,5 bardak kullanın)
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
1 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
tuz
tuzot
değirmende çekilmiş karabiber
2 çay kaşığı dolma baharı
2 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı su
suyu için:
4 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
1/2 limonun suyu
sarmaların hizasına kadar su
yoğurt sosu için:
yeteri kadar yoğurt (tercihe göre)
üzerine:
kuru nane
sıvıyağ yada tereyağı

ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle ayıklayıp yıkadığımız pazıları kaynattığımız suda 1 dakika kadar haşlayalım.Yalnız dikkat edelim pazının cinsine göre süre azalabilir yada kısalabilir.Mesela çok körpe bir pazıyı biraz daha az haşlayalım.Sürekli kontrol edersek sorun çıkmayacaktır.

   Ardından iç harcımız için, yağı tencereye alıp ısıtalım,rendelenmiş soğanları ve sarımsağı atıp kavuralım.Sonra rendelenmiş domatesleri,kesme şekeri ekleyip biraz daha kavuralım ve yıkanmış pirinçleri de ilave edip kavurmaya devam edelim.Tuzunu ve çeşnisini de katıp ocağın altını kapatalım.Ocağın altını kapattıktan sonra baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip iyice karıştırıp,ılımaya bırakalım.Ilıdıktan sonra pazıları sarmaya başlayabiliriz.Önce pazların kalın damarlarını kesip sonra  sarılabilecek büyüklükte parçalara ayıralım ve iç harcını koyup sarmaya başlayalım.
ZEYTİNYAĞLI PAZI SARMASI

  Sarma işlemi bittikten sonra sosu için yağ,tuz,limon suyu ve sıcak suyu derin bir kasede iyice karıştıralım.Tencerenin dibini pazı saplarıyla ve maydanoz saplarıyla kaplayalım,bu hem dibinin tutmasını hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.Yarım demet maydanozun sapı yeterli olacaktır.Sonra bir kat sarma dizip hizasına kadar sos dökelim,tekrar bir kat daha sarma dizip yine sos dökelim,aynı işleme sarmalar bitene kadar devam edelim.Yani,tüm sarmayı dizdikten sonra sosu dökmek yerine her kata döküyoruz.Sos sarmaların hizasında olmalı ne daha az nede daha fazla.Üzerini uygun bir tabakla kapatalım,hatta ben tabak hafif gelir diye üzerine su dolu bir kasede koyuyorum.eğer sizde dolma taşı varsa onuda kullanabilirsiniz.Kaynayınca altını kısalım ve hem pazı hem de iç harcı orta ayarda yumuşayana kadar pişirelim.Piştikten sonra ılıyana kadar kapağını fazla açmamaya dikkat edelim çünkü sarmalar hemen kuruyup kararıyor.
   Soğuk olarak servis edelim.Tabi soğumasını bekleyebilirseniz:)
sosuna limon kattığımız için ekstradan limon sıkmaya gerek yok ama yinede siz bilirsiniz.
    En son dilerseniz üzerine çırpılmış yoğurt ve onun üzerine de yağda yakılmış nane dökebilirsiniz,yada benim gibi sade yiyebilirsiniz.


AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

56 yorum:

  1. ohh nefis görünüo :) acıktım da zaten :) elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. bİ SEVERİM Bİ SEVERİM Bİ SEVERİM Kİ SORMA. eLLERİNE SAĞLIK CANIM BENİM..hEPİNİZE AFİYET OLSUN..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))bende bende ,sağol canım ,çoktannn oldu bile:)

      Sil
  3. Cok harika görünüyor!!! Hmmm? Pazi Hollanda da bulunurmu ki? Bulursam kesinlikle denemek isterim. Canim nasil cekti bilemezsin:)) ellerine saglik!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hollan'da da bulunur mu hiç fikrim yok ama bulursanız mutlaka deneyin,teşekkür ederim...

      Sil
  4. Ben hiç pazı sarması yapmadım ama annem etlisini çok güzel yapar..ellerinize sağlık,zeytinyağlısını hiç yemedim..anneme söyleyimde birde zeytinyağlı yapsın..canımm çekti..sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımmm etlisine de bayılırım,annenin ellerine sağlık,sağolasın..

      Sil
  5. pirinç ne kadar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. unutmuşum,hatırlattığınız için teşekkürler,yazdım miktarını...

      Sil
  6. pazı sarmasını çok severim ama hiç yapmadım.yapan olsada yesem.ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sana yaparım :)sağol canım...

      Sil
  7. pazı yaprağından sarma yapmak zordur...
    yaprak ince olduğu için çabuk dağılıyor...
    seni tebrik ediyorum canım...
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım zor oluyor ama haşlama oranını iyi ayarlarsan çok sorun olmuyor,sağol tatlım...

      Sil
  8. Bayılırım ben buna,eline sağlık..

    YanıtlaSil
  9. ben ilk yaptığımda haşlamayı fazla tutmuşum saramadıydım,dediğin gibi çok çabuk çıkarmak lazım en şahanesinden yapmışsın ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen 30 saniye bile fazla kalsa suda çok kötü olabiliyor malesef,dikkat etmek gerek,sağol canım...

      Sil
  10. ALLAHIM ALLAHIM ÇOK ENFES GÖZÜKÜYOR.
    OLSADA YESEM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    HAYIRLI GÜNLER

    YanıtlaSil
  11. Harika olmus ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  12. Pazıyı çok severim ama zeytinyağlısını hiç duymamıştım. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de en çok zeytinyağlısını yaparız,ama etlisi de nefis olur,teşekkür ederim...

      Sil
  13. merhaba,sitenizi yeni izleyenlerdenim. pazı sarması hiç yemedim. pek aramda yok. ama gene elinize sağlık. benim sitemi de izlerseniz sevinirim.
    www.yasemintasarimevi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pazı sevmeyen çok azdır sizde onlardan birisiniz sanırım:)teşekkür ederim...

      Sil
  14. patateslisi de nefis oluyor canım dene derim:) ellerine sağlık..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onubir kez denemiştim denizcim,sahiden çok güzel olmuştu,aklıma düşürdün bak tekrar yapmak farz oldu:)sağol canım...

      Sil
  15. tadına bakmış kadar oldum güzel yapıyormuşsun ,eline sağlık...

    YanıtlaSil
  16. çerez gibi gider bu dolmalar eline sağlıkcanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yapan için biraz sinir bozucu olsa da,verdiği mutluluk onu örtüyor:)sağol canım...

      Sil
  17. Pazıyı seviyorum her şeyden önce. Hele sarmasına bayılırım.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Canım Karalahanadan sonra en sevdiğim sarmadır pazı sarması.Bende çok sık yaparım ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımm kara lahanayı da özledim derhal onu da yapmak gerek,sağol derya'cım..

      Sil
  19. Pazının kavurmasına, dolmasına herşeyine bayılırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kim bayılmaz ki,hem sindirimi kolay hem de leziz,sağol canım..

      Sil
  20. pazının tadı da bir başka olur, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  21. PAZININ ZEYTİNYAĞLISINI HİÇ YAPMADIM.ETLİ DOLMASINI VE KAVURMASINI YAPARDIM.SUNUM ŞAHANE,O KADAR İŞTAH AÇICI DURUYOR Kİ ZEYTİNYAĞLISINI DA YAPMAK LAZIM DEDİRTTİN BANA:)ELLERİNE SAĞLIK,SEVGİLER:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence kesinlikle yapmalısın,ayrı güzel oluyor,sağol canım...

      Sil
  22. Yummm yummm ellerine emegine saglik

    YanıtlaSil
  23. Gerçekte baktıkça içim açıldı.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel ne güzel :)sağol canım...

      Sil
  24. bu kış komşum vermişti pazı,o topraksı tadı (pazardan aldıklarımda )yoktu,çok sevdim,tohum bile aldım ,konservesini bile yaptım ,ellerine sağılık,nefis olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende o tadı sadece anneannemin memleketindeki pazılardan alıyorum ama buralarda malesef pazar pazısıyla yetiniyoruz,sağol canım...

      Sil
  25. agzimin suyu akti simdi.ee pazida bulamayiz burada.sen gonderirsin artik canim yAA.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aşkolsun gönderrirm tabiii,yeterki iste sen :)sağol canım...

      Sil
  26. Biz ailece çok severiz pazı dolmasını, ellerine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
  27. şuan pişiyo..sıradan sitelerden cok iyi bir blog elinize saglık..eşim ve ben teşk.ediyoruz.. (bohça giibi bohça gibi ben de sardım 10 kadar:D)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel sözleriniz için hem size hem de eşinize çok teşekkür ederim.beğeneceğinizi umuyorum,sonucu da bekliyorum..

      Sil
  28. bende sardim dün gece bugün pisiriyorum cok lezzetli biseyy :D bencede cok haklisin soguk olunca daha bir lezzetli oluyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ellerinize sağlık eminim nefis mi nefis olmuştur.çok teşekkür ederim..

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..