ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI |
Yeni bir günden herkese günaydın.
Şöyle bloguma bir baktım da uzun zamandır dolma tarifi vermemişim.Tabi hemen harekete geçtim ve taslakta bekleyen biber dolmamı devreye soktum :)
Sizler zeytinyağlı dolmaları nasıl seviyorsunuz bilmiyorum ama biz de dolmanın ya da sarmanın içinde dolmalık fıstık ve kuş üzümünün pek yeri yoktur.Belki çocukluktan kalma bir alışkanlıktır,hiç bilmem ki annem dolmada fıstık ya da üzüm kullansın,tabi bizim damak tadımızda ona göre şekillenmiş.Zeytinyağlı yaprak sarmada bile kullanmam.Tabi tariflerimde hep ona göredir.Eğer sizde dolma da fıstık ve üzüm sevmiyorsanız mutlaka tarifimi deneyin derim.He yok ben illaki isterim derseniz de tariflerime eklemek çok zor değil,sadece fıstığı soğandan sonra kavurup,üzümü de suda bekletip son aşamada katarsınız olur biter :)
Bu defa bir değişiklik yaptım ve dolmama pirinçle birlikte biraz da bulgur kattım,sonuç mu ?çok daha leziz oldu.Valla anlatması benden denemesi sizden :)
Şimdiden hepinize hayırlı iftarlar.
Diğer iftar menülerime Buradan , İftar önerilerime Buradan , Sahur önerilerime Buradan ,Sarma ve dolma tariflerime Buradan ,Zeytinyağlılara da Buradan ulaşabilirsiniz.
Günün menüsü
Yoğurt çorbası
Tepsi köftesi (kaşar peynirli)
Çiğ kabak salatası
Zeytinyağlı biber dolması
Şeftalili parfe
Sahurda ise mis gibi simit tadında susamlı poğaçalarımı öneririm,eminim çok beğeneceksiniz.Tarif için tıklayın lütfen...
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI |
MALZEMELER
750 gr. dolmalık biber
4 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı osmancık pirinç
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
1 diş sarımsak
1 adet iri boy domates
1 çay bardağı zeytinyağı (klasik küçük çay bardağı )
1/2 demet maydanoz
2 adet kesme şeker
tuz
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 tatlı kaşığı kuru nane
pul biber
değirmen karabiber
tuzot
kırmızı toz biber
sosu için:
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı (klasik küçük çay bardağı )
tuz
biberlerin 1 parmak altında kalacak kadar sıcak su
dolmaya kapak yapmak için:
1 iri boy domates
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI |
Öncelikle zeytinyağını tencereye alın ısıtın.Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı tencereye alıp sararana dek kavurun.Kesme şekerleri de ekleyip ezin ve karıştırın.Yıkadığınız pirinci,bulguru ve tuzu ekleyip biraz daha kavurun.Son olarak rendelediğiniz domatesi de ekleyip biraz daha pişirin ve ocaktan alın.Ocaktan aldıktan sonra ince kıydığınız maydanozları ve baharatları da ekleyip karıştırın, ılımaya bırakın.
Diğer tarafta dolmalık biberleri yıkayın ve yırtmadan dikkatlice sap kısımlarını çıkartın,çekirdeklerini temizleyin.
Tencerenin dibine harçta kullandığınız maydanoz saplarını yıkayıp,yerleştirin (bu işlem hem dolmanıza lezzet verecek hem de dolmanızın dibinin tutmasını engelleyecektir).Harçtan çok bastırmadan kaşığın arka tarafıyla değilde uç kısmıyla içini en az bir,iki parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.Eğer kaşığın arka tarafıyla çok bastırırsanız hem çok doldurduğunuz için pirinçler taşacak hem de iç harcınız lapa olacaktır.Tüm biberleri doldurduktan sonra ağızlarını kestiğiniz domateslerle kapatın ve tencereye dik bir şekilde yerleştirin.
Tüm dolmalrı tencereye dizdikten sonra üzerine zeytinyağını gezdirin.Salça,sıcak su ve tuzdan hazırladığınız harcı da döktükten sonra üzerine önce uygun bir tabak kapatın (bu işlem dolmaların taşmasını önleyecektir) ardından kapağını da kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra altını iyice kısın ve pişmeye bırakın.Pirinçler ve biberler yeteri kadar piştiğinde ocaktan alın,kapağı kapalı bir şekilde soğumaya bırakın.
Dolmalarınız soğuduğunda ya da dilerseniz ılıkken servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Ben soğuk alayım:)Ellerine sağlık çok severim zeytinyağlı biber dolmasını.Selam ve sevgiler:)
YanıtlaSilBende zeytinyagli denince fistikli uzumlu gelir aklima cok severim eminim seninkide harikadir ellerine saglik
YanıtlaSilBiz de dolmanın fırında pişmiş haline bayyılıyoruz! :)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım, nefis olmuş! mis olmuş yine! :)
Canım bayılırım ellerine sağlık menü de süper sevgiler...
YanıtlaSil