Bu Blogda Ara
17 Mart 2014 Pazartesi
PORTAKAL SOSLU İRMİK TATLISI
Üç yıldır blog yazıyorum her kategoriden çeşit çeşit tarif vermişim ama nedense irmik helvası dışında irmikli hiç bir şey paylaşmamışım.Nedense dediğime bakmayın siz ,nedenini çok iyi biliyorum aslında.
Eşimin irmikli tatlı sevmemesi ve yaptığım tatlıları en çok onun tüketiyor olması beni irmikten hep uzak tuttu.Her yapayım mı dediğimde Reyhan maceraya ne gerek var,yap bir irmik helvası da yiyelim dedi :)
Ama son dört tarifle blogda ki irmikli tatlı eksiğini de gidermiş oldum,üstelik eşimde çok severek yedi,demek ki neymiş ön yargıyı kırmak gerekiyormuş :)
Daha evvel paylaştığım Vişne soslu irmik tatlısı ile arasındaki tek fark sosunun portakallı olması.Ayrıca yine evvelden paylaştığım evimin ilk misafir sofrası için yapmıştım bu tatlıyı.Misafirlerimden tam puan aldı,hatta eşimden bile :) Portakal mevsimi geçmeden mutlaka deneyin derim.
Hepimize geçtiğimiz haftadan daha huzurlu ve sakin bir hafta diliyorum.
Diğer sütlü tatlı tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER
1 paket yulaflı bisküvi (155 gr)
İrmik tatlısı için:
1 lt süt
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı nişasta
7 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya
bir limon kabuğu rendesi
portakal sosu için:
3 adet portakal
1 küçük çay bardağı su
1 küçük çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzerini süslemek için:
toz antep fıstığı
hindistan cevizi
fındık kırıkları
portakal kabuğu şekerlemesi
HAZIRLANIŞI
Öncelikle yulaflı bisküviyi rondo ile ya da elinizle öğütün.Islatıp fazla suyunu süzdüğünüz kare borcama ezdiğiniz yulaflı bisküviyi eşit bir şekilde yayın.
Ardından irmik tatlısı için;
Limon kabuğu ve vanilya hariç tüm malzemeyi bir tencereye alın tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın ve ocağa alın.Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelen tatlıyı ocaktan alın, rendelediğiniz limon kabuğu ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
Hazır olan irmik tatlısını hiç bekletmeden dikkatli bir şekilde bisküvilerin üzerine döküp soğuması için bir kenara alın.
Portakal sosu için;
Portakalın suyunu sıkın,toz şeker,su ve nişastayla birlikte nişasta ezilene kadar karıştırın.Orta hararetli ocakta kıvamı koyulaşana kadar pişirin ve ocaktan alın.Kabuk bağlamış ve soğumuş tatlının üzerine her yerine eşit gelecek şekilde dökün ve soğumaya bırakın.Oda sıcaklığına ulaştığında buzdolabına kaldırın en az 3-4 saat mümkünse bir gece dinlendirin.Tatlıyı ne kadar dinlendirirseniz servisi o kadar kolay olacaktır.
Ben dilimledikten sonra, hindistan cevizi ve toz antep fıstığı,fındık kırığı ve portakal şekerlemesi ile süsleyip servis ettim.Siz dilerseniz başka bir malzeme ile de servis edebilirsiniz ama üzerine ne serperseniz serpin mutlaka servis esnasında yapın bu işlemi.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
23 yorum:
değerli yorumlarınız için teşekkürler...
blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
yüzbintane link eklemişsin yazıya,ondan sonra vay linklerim kırılırsa :P pöf sanaaaaa.
YanıtlaSilben de irmik helvasını severim sadece.sana gelirsek filan haberin olsun.dereotunu sevmediğimi de söylemiş miydim :D hahah :)
neyse uzattım yine :P tictocdan devam edeyim :D
ellerine emeklerine sağlık canım.
Merhabalar,
YanıtlaSilEllerinize emeğinize sağlık. Nefis görünüyor. Bizim evde çok sevilir irmik tatlısı. Size de afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilEski tarifler pek değerli oluyor. Bende arada ilk yaptığım tarifleri yapıyorum. Ellerine saglik.
YanıtlaSilharika olmuş, eline sağlık.
YanıtlaSilhmmmmm portakallar son demlerını yasarken yapmalı ki tadı damağımızda kalsın :)
YanıtlaSilellerine sağlık Reyhancığım..
afiyetle..
portakala bayılırım, irmikli sütlü tatlılara da :) ah reyhan ne yaptın senin yüzünden kalkıp bunu yapasım geldi:) ellerine sağlık :)
YanıtlaSilReyhan'cığım ellerine sağlık canım görüntü harika sevgiler...
YanıtlaSilReyhan'cığım ellerine sağlık görüntü nefis,sevgiler...
YanıtlaSilİrmikle yapılan her şey bizim evde çok sevilir bu tarifi mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık Reyhan'cığım.Sevgilerimle..
YanıtlaSilBu tatlıyı bu hafta hemen denicem tam benlik çünkü
YanıtlaSilZaten canım çekti yapılır mı bu bize Reyhoş ya:)
Ellerine sağlık,öpüyorum
Kocaman sevgiler:)
Bizde de durum tam tersi:))Eşim seviyor ben sevmiyorum :))Ellerine sağlık canım,sevgiler..
YanıtlaSilEllerine sağlık çok lezzetli bir tatlı sevgiler...
YanıtlaSilAh canım ah, bizim evde de durumlar sizinkiyle aynı. Benim eşimde irmik helvasını çok sevmesine rağmen sütlü irmik tatlısını pek sevmiyor. Bende genelde günlerimde yapıyorum :)) Çok da hafif bir tatlıdır üstelik, ben çok seviyorum. Ellerine sağlık senin de, nefis görünüyor. Şimdi o portakalın kokusuyla miss gibi de olmuştur :)))
YanıtlaSilAfiyetler olsun canım, çok öpüyorum seni, sevgiler.....
Görüntü harika, ellerinize sağlık. Yiyenlere afiyet olsun :)
YanıtlaSileminim bu lezzet harikadır ellerine sağlık kesinlikle haklısın ön yargıyı kırmak gerek :)
YanıtlaSilsevgiler
Reyhan'cığım :) Tatlı sevmeyen ben bu aralar tatlılara saldırır durumdayım. Ellerine sağlık canım. Yağız'ı öperim. Sevgiler.
YanıtlaSilGel de yeme .enfes görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Sütlü irmik tatlısı benim yaptığım ilk tatlıdır, daa çocukkene :) O yüzden bende anlamı bir başkadır :)
YanıtlaSilAma hiç bu kadar havalısını yapmamıştım bugüne kadar :) Ellerine sağlık canım..
İrmik tatlısına bayılırııım birde portakalın o nefis aromasıyla muhteşem olur eline sağlık arkadaşım
YanıtlaSilüzülerek belirtmeliyim ki irmikli tatları sevmiyorum :/ hani sen yaparsın da yemem mi diyemiyceğim nihahah :P
YanıtlaSilama ellerine sağlık derim tabiki o kadar nankör olamam :P
Ellerine sağlık canım …
YanıtlaSilPortakallı irmik tatlısını çok severim…
Her zamanki gibi çok güzel olmuş afiyetler olsun…
Sevgilerimle...
süper görünüyor elinize sağlık
YanıtlaSil