Sırada nefis herkesin farklı yaptığı isminin yöreye göre değiştiği ama aslen Karadeniz yemeği olan mıhlama var.Mıhlama yapmak çok kolay gibi görünse de aslında o kadar da kolay değildir,en azından iyi mıhlama yapmak,tutturmak biraz tecrübe işi sanırım.ilk mıhlama yapmak istediğimde netten biraz araştırmıştım,çünkü annemin yada bir başkasının elinden hiç yememiştim,o dönemde ilk denemem olacağı için ölçüler çok abuk gelmemişti çünkü ne yemiştim ne de yapmıştım.Ama yinede Allah Allah dedirtmişti,şimdi zamanla olması gerektiği gibi bir tarifi kendime kendime oluşturunca o tarifleri verenlere çok kızıyorum.1 su bardağı suya 1 su bardağı mısır unu olur mu hiç?
Kopyala yapıştır yada oradan buradan duyup yazarsan oluyor işte.Neyse o günler çok ziyan verdim sonrada bir daha mıhlama tarifi bakmadım.
Beni bu yazıyı yazmaya iten de bu oldu sanırım.
Yalnız şunu da unutmamak lazım ki birçok yörenin kendine has aynı yada farklı adla mıhlama tarifi var,kimisi, bizim gibi peynirini bol koyar,kimisi mısır ununu daha çok koyup çok az peynir koyuyor.Kimisi sütle kimisi de suyla yapıyor,biz en çok bu halini seviyoruz, yani bol peynirli .
Şimdi sizlere dilim döndüğünce deneyerek bulduğum püf noktalarını yazacağım,eğer sizlerinde önerileri varsa açığım, hemen o şekilde de dener yazıma eklerim zaten denedikçe yeni bir püf noktası bulursam yazıma ekleyeceğim.
Bu arada,Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.
#En önemlisi malzemenizin kalitesi,tereyağı,peynir ve mısır ununun kalitesi oranında başarı sağlarsınız.
#Tereyağının piştikten sonra üzerine çıkmasını istiyorsanız (ki benim en büyük sorunum buydu ve kimse bununla ilgili yazmamıştı) tereyağı tavada eritip hemen mısır ununu eklemeyin,yağı yakmadan fokur fokur kaynatın ondan sonra ekleyin mısır ununu.
#peyniriniz mutlaka eriyen,kaliteli bir peynir olsun,Trabzon kolot peyniri ya da dil peyniri en iyi sonucu veriyor ama ben bazen kaşar peyniriyle bile yapıyorum yinede güzel oluyor.
#En son mutlaka tereyağı üzerine çıkmış olmalı,yoksa pişmiş sayılmıyor maalesef ,buna dikkat edip ocaktan öyle alın.Ve daha bol tereyağlı olsun isterseniz,pişmeye yakın üzerine biraz daha tereyağı ilave edebilirsiniz.
#mutlaka sıcak tüketin yoksa ilk lezzeti bulamazsınız.
#içine katacağınız yarı yarıya süt daha lezzeti olmasını sağlayacaktır.
#Lezzetli olsun istiyorsanız tereyağından kaçmayın derim,ben biraz kaçtığım haliyle verdim ölçüyü ,sağlık açısından bir probleminiz yoksa biraz daha katabilirsiniz ama mutlaka köy tereyağı olsun derim.
#İlk yaptığınızda başarılı olamayabilirsiniz bunu da aklınızdan çıkarmayın,yukarıda da dediğim gibi kolay görünen ama biraz tecrübe el alışkanlığı isteyen bir yemektir.
#mısır ununu rengi dönene kadar ama yakmadan iyice kavurun,hazır kavrulmuş mısır unlarından da kullanabilirsiniz o zaman daha çabuk kavruluyor.
#Tuz miktarını peynirin türüne göre ayarlamanızı tavsiye ederim,dil peyniri gibi tuzsuz bir peynir kullanırsanız bu ölçüye 1 çay kaşığı yeterli olacaktır,tuzlu peynir kullanırsanız tuz miktarını azaltmalısınız hatta hiç katmaya da bilirsiniz,tercih sizin.
Şimdilik benden bu kadar ,eklemem gereken bir madde olursa yazımı tekrar güncelleyeceğim,sizden de öneriler bekliyorum.
![]() |
MIHLAMA (KUYMAK) |
2 dolu dolu yemek kaşığı tereyağı
(eğer sağlık sorununuz yoksa ,tereyağı seviyorsanız 1 kaşık daha katabilirsiniz daha lezzetli oluyor)
2 yemek kaşığı mısır unu
(ben kavrulmuş kullandım)
1 su bardağı su ve süt karışımı (200 ml)
1,5 -2 su bardağı kadar ince dilimlenmiş eriyen peynir
(Trabzon kolot peyniri,çeçil peyniri,dil peyniri yada kaşar peyniri olabilir)
yarım çay kaşığı tuz
(dil peyniri gibi tuzsuz peynir kullanırsanız tuz miktarını biraz daha artırabilirsiniz)
Öncelikle tereyağı tavaya alıp kızdırın,yakmadan fokur fokur kaynamasını sağlayın.Yağ kızınca mısır ununu ekleyip rengi hafif dönene kadar kavurun.Ben kavrulmuş mısır unu kullandığım için çok fazla kavurmadım.
Ardından su ve süt karışımını,tuzunu ekleyip,karıştırıp kaynamaya bırakın.Kaynayınca içine peynirini atıp ocağın altını iyice kısın,bir iki karıştırıp, peynirin erimesini sağlayın.Tereyağı üzerine çıkana kadar kısık ateşte çok müdahale etmeden pişirin.
Tereyağı üzerine çıktıysa mıhlamanız hazır demektir.Bu aşamadan sonra dilerseniz üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağını bir cezvede eritip üzerine dökebilirsiniz.
Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...
Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
offf.bayıldım canım görüntüye.olsada yesem dedim şimdi.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilsağol canım..
SilTEŞEKKÜRLER
Silben teşekkür ederim..
SilBu tarifi ilk buldum internette bi kac tarif bulup deneyip pes etmistim yine bi mucadele edip tarif ararken bu tarifi buldum ve bugun denedim gercekten tbrk ediyorum arkadasim helal olsun tarif mukemmel tutuyoz daha once yaptiklarimla alakasi yok evdekiler ve ben bayildik cok tsekkurler Allah razi olsun bilginizi paylasimiz icin
Silbeğenmenize çok sevindim,Allah sizden de razı olsun.
Silçok teşekkürler,sevgiler...
aslen trabzonlu olup kuymağı çok sevenlerdenim :)
YanıtlaSilacayip güzel oluyor yahu yok böyle bir tat :))
ekmeği bana bana yerdim şimdi :))
ellerine sağlık arkadaşım...
kocaman sevgiler...
canım teşekkür ederim..
SilCanım bir Karadeniz kızı olarak sıcak sıcak yemeye bayılırım.O peynirler uzayınca aklım gider:)))Elle
YanıtlaSilrine sağlık sevgiler.
bende bende :) sağol canım..
SilÖncelikle belliki çok sevmişsiniz kuymağı bukadar uğraştığınıza göre :))
YanıtlaSilTereyağının üzerine çıkması konusunda sıkıntı yaşadığınızı yazmışsınız ..Bol tereyağı kullanırsanız ve kvamıda sulu değilse üzerine yağ kolay çıkar..Ama fazla tereyağı kullanmak istemeyenler için sıvıyağ karışık kullanılabilir..kesinlikle yağda sorun yoksa koku olmaz kuymakta..Ve üzerine yağ çıkma sorunu yaşamazsınız...
Orjinal peyniri (aho) peyniri dediğimiz peynirdir..Pişmek üzerede tel peyniri dediğimiz kaşar peyniri benzeri bir peynir kullanırız uzaması için :))
Mıhlama daha sulu değişik olduğu için kuymaktan farklıdır aslında biraz...Kuymak suyu ve peynir kıvamından emin olunca kısık ateşe alınır ve pişene kadar bidaha asla karıştırılmaz ..
Sıcak tüketilmesi ve süt kullanılması konusunda katılıyorum..Hatta bizde bu kuymak sade kaymaktan yapılır ve döndürüle döndürüle pişirildiği için buna dönme kuymak deriz..İnanın bana onun tadına bakınca normal kuymaktan çok çok lezzetli olduğuna emin olabilirsiniz...
Ben tereyağı mısır unu ve peynirimi trabzondan getirtiyorum...Hatta çevremdeki arakadaşlarımada getirtiyorum..Normal marketlerden daha uyguna mis gibi hakiki tereyağı ve mısır unu yiyorum...Türkiyenin heryerine kargoyla gönderebiliyorlar..Bozuk çıkması durumunda İade garantiside var..İsteyenlere adres verebilirim bana bulogumdan ulaşabilirsiniz...
Kuymak yemeyen kalmasın bence..Ama iyi yapan birinin elinden :))
Sevgiler...
Merhaba bahsettiginiz yerin adresini verebilir mısınız? Bloğunuzdan paylaşabileceğinizi söylemissiniz ama bloğunuzu bulamadım.
Silevet sevili beşpaarsız,ilk başlarda o sorunu yaşadım ama deneyerek öğrendim,suluda denedim yine olmadı,en önemli püf noktası tereyağını kızdırmak.bende genelde köy ürünleri kullanmaya çalışıyorum zaten kullanılan malzemenin kalitesi çok önemli ,önerilerin için teşekkür ederim..
SilMerhaba bana tereyagi peynir ve misir unu konusunda yardimci olirmusunuz
SilMerhaba bana tereyagi peynir ve misir unu konusunda yardimci olirmusunuz
Silmerhaba dilek hanım,arkadaşın adının üstüne tıklayıp bloguna giderseniz size yardımcı olacaktır..
Silben tereyağını yakmak istemediğim için,piştikten sonra eritip üzerine gezdiriyorum....önce unu kavurup suyunu(sütünü) ilave ediyor,kaynayınca peyniri koyup erimesini bekliyorum.sadece burada karıştırıyorum(peyniri alt üst edecek şekilde)..erittiğim tereyağını üzerine döküp,bir taşım kaynayınca altını kapatıyorum...deneyin,pişman olmazssınız..afiyet olsun
SilAdres isteyenlerlistesinde bende varım...yöresel tatlar korunmalı sevgiler...
Silcanım ellerine sağlık bizim evin favorisi bu harika yapmışsın sende,bende kaşar peyniri ile yapıyorum ama süt ilk defa duydum mutlaka denerim ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
süt ve su karışımı olursa çok daha güzel oluyor bahar'cım,tavsiye ederim.sağolasın..
Silçok güzel gözüküyor ellerine sağlık, tarif için teşekkürler deneyeceğim
YanıtlaSilsevgiler:)
tavsiye ederim,sağol canım..
Silkaşarı kesip mi yoksa rendeleyerek mi yapacaz
SilEllerinize sağlık nefis gözüküyor ben bir trabzonlu ve devamlı kuymak yapan biri olarak tarifinizi doğru buldum, biz o kadar yaparız ki ölçü bile kullanmayız ama dediğiniz gibi internette öyle tarifler varki onları yapınca neye benzer merak ediyorum doğrusu :)sevgiler..
YanıtlaSilaslında bende göz kararı yapıyorum ancak tarif vereceğim için bu defa ölçtüm,malum bilmeyen tutturamaz.teşekkür ederim..
SilOF of ki ne offfff,ellerine sağlık...
YanıtlaSilteşekkürler :)
SilOf çok nefis görünüyor.Bende adını çok duymuş, fakat hiç tatmamıştım.Güzel tarifinizi görünce çok sevindim.Hemen denemek istiyorum.
YanıtlaSiltavsiye ederim canım,sağolasın..
Silharika olsada yesem dedim :) ben ilk ve son kez üniversitede bolulu bir arkadaşımın elinden yemiştim o mıhlama olarak tanıtmıştı çok ilginç gelmişti özellikle mısır ununa ekmek batırmak acaip bir deneyim olmuştu :)) her yorenın kendine has tarifleri var... tarifin için çok tesekkurler bir ara denemek lazım ...sevgilerr.
YanıtlaSililk başta bana da tuhaf gelmişti ama deneyince bayılmıştım :) sağol canım..
SilEllerine sağlık.Bazen insan deneyerek en doğru yöntemi buluyor.Sevgiler:)
YanıtlaSilkesinlikle öyle,sağol canım..
SilHiç yemedimm:)) ellerine sağlık canım size afiyetler olmuş:))
YanıtlaSilmutlaka yemelisin canım,nefis bir şey :)teşekkürler..
SilOf of of çok güzel ama kalori bombası,ellerine sağlık,sevgiler.
YanıtlaSilo kaloriler onu nefis kılan sanırım :)teşekkürlr..
SilBu ne muhteşem.
YanıtlaSilKaradeniz gezimiz geldi aklıma
Nefis nefis ellerine sağlık
Sevgiler
teşekkür ederim..
Silgüzel görünüyor püf noktaların vermen de iyi oldu inşallah denemeye cesaret edebilirim. güzel eriyen bir peynir bulduğumda. ayrıca kavrulmuş mısır unu da ilk kez duyuyorum bunu da dikkate alacağım sevgiler iyi haftasonları...
YanıtlaSiltavsiye ederim canım,teşekkürler..
SilBen bu mıhlamayı bir türlü sevemedim.Fırsat bulduğumda orjinalini,yerinde yemek istiyorum.Herhalde iyi yapan birine denk gelmedim. Püf nokataları çok güzel olmuş keşke,canlı tadma imkanı da olsa,elelrine yüreğine sağlık canım mutlu haftasonları..
YanıtlaSileminim dediğin gibi iyi yapan birinden yememişsindir,yoksa sevilmeyecek bir şey değil.teşekkür ederim..
Silwaooww... muhteşem. eline koluna sağlık arkadaşım afiyetler olsun:))
YanıtlaSilsağol canım :)
Sililk kez Trabzonlu bir teyzeden yemiştim,tereyağ böyle güzelce üste çıkmıştı.Bandıra bandıra yemek için kesin öyle olması lazım bence.Peyniride uzayacak şöyle.Off.Senin yaptığında harika olmuş,yemiş kadar oldum valla,eline sağlık.
YanıtlaSilteşekkür ederim..
SilKaradeniz'de yaşayan biri olarak benden de bir püf noktası...Mıhlama ve kuymak asla teflon tavada yapılmaz,aluminyum tava yada bakır tava olması gerekiyor:)
YanıtlaSilbende yukarıda belirtmiştim zaten,ben muhakkak bakırda yaparım,teşekkürler..
SilKaradeniz'de yaşayan biri olarak benden de bir püf noktası:) Mıhlama asla teflon tavada yapılmaz,aluminyum yada bakır tavada yapılır:)
YanıtlaSilÇok güzel anlatmışsınız,denemek isterim.Hatta hemen, çünkü hiç tatmadığım bir tat.
YanıtlaSilElinize sağlık.
tavsiye ederim dilek'cim.sağol canım..
SilBi karadeniz gelini olarak puf noktalar icin gercekten cok tesekkurler :) Bu arada resimden mihlamanin tam kivaminda oldugu cok bariz :) Ellerinize saglik sevgiler
YanıtlaSilçok teşekkür ederim,bilir kişilerden onay almak daha bir güzel oluyor :)
Silseverim mıhlamayı.
YanıtlaSilama evet kuymak hiç duymadım.
:)
hayatının ışığı şeflik de yapıyo galiba.
:)
canım ikisi zaten hemen hemen aynıdır,yöreye göre adı değişiyor.aynen öyle küçük şefim o benim :)
SilAmanıııın ne yaptın sen böyle..:)))
YanıtlaSilEkmeği bandıra bandıra,doya doya en tereyağlısından yemek vardı şimdi..:)))
Çok severim çok..
Ellerine sağlık canım..
ellerine saglik hayatim.cok yedim ama hic yapmadim.rizeliler de sogan da katarlar bu karisima.ama sen de gordumya denerim ben simdi bunu.sevgilerle hayatiù.
YanıtlaSilben soğanlı hiç denemedim,soğanla yapan rize'liye pek denk gelmedim ama demek farklı yapanlar da var,sağol canım..
Silhiim degisik bir yemek, fotolarda harika, hic yemedim bizim yörede yapilmaz ondan dir,
YanıtlaSilsevgiler
mutlaka denemelisin,aminim çok seveceksin.sağol canım..
SilYanında da bazlama ya da lavaş..karadenizli değilim ama çok seviyorum özellikle de kahvaltıda yemesi çok güzel oluyor:)
YanıtlaSilellerine sağlık,var ol:)mutlu akşamlar
sanırım sevmeyen pek yok,bazlama dedin beni benden aldın :)sağol canım..
Silçok güzel gözüküyor..bendenizde Trabzon'luyum bizde genelde kahvaltılarımızda yaparız.Sıcak sıcak taze ekmeği banıp banıp yiğeceksin ahhh ahh.bide fazla kalorili olmasa hergün yapıcamda malum kalorisi bol bir yemek.selamlar sevgiler...
YanıtlaSiloh oh mis gibi,canım çekti bak şimdi :)sağol canım..
Silben de fotolu tarif yazdım ama.
YanıtlaSil:)
geldim,baktım,yorumladım:)
SilEwet oldukça ağır bir yemektir yağından dolayı ama bir Rizeli olarak ben yemiyim de kim yesin:) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilçok teşekkür ederim tümay arkadaşım.valla ağır olsa yediriyor kendini:)
Silah insanın canı şu saatte bu sıcakta kuymak istermi yaaaaaaa ellerine sağlık reyhancım harika görünüyor:)))
YanıtlaSilçok teşekkür ederim,inanki istiyor ben kuymağı ilk yaptığımda gecenin bir körüydü eşimle nasılda yemiştik:)eksik olma...
Silama benim canıııııııııııım yinee istedi yapsanda yeseeeeeeeeeek:)))))
YanıtlaSiltamam ben sana geçen seferse yapmamıştım ama bu sefer yapacğım ,istanbul yolcusu kalmasın:))))
Silben yarın öğlen yapıcam mısır unu aldım bence bursa yolcusu kalmasıın:)))))))
YanıtlaSilsonunda aldınmı,tamam yarın bursadayım,geleyom:)
Silhele bir yapta görelim ,aylar oldu yapcağım ,canım çekiyor:)
valla bugün geç olmasaydı yapcaktım benimde çok canım çekti aşmı eriyorum ne:)))) zaten benden başka kimse yemez evde sen gelde beraber yiyeeeeeeeeek:))))
YanıtlaSilbu saatte sakın yapma ağır gelir yarın yaparsın canım,tamam geliyorum varmıdır bu saate bir feribot seferi:))
SilBen çok severim ama koleterol tavan yapıyo..
YanıtlaSildoğru söylüyorsun begonya arkadaşım,kolestrolü olanlara biraz sakıncalı,beni bile bazen kötü etkiliyor.ama arada yiyoruz işte.yorumun için teşekkür ederim.
Silohh yaa icime sinen bir tarif buldum sonunda.ariflere uyarak yapiyordum husran ama sizinki icime sindi simdi yapacagim. ellerinize saglik cok tesekkurler
YanıtlaSilumarım başarılı olursunuz,sonucu bekliyorum..
Silsimdi denedim ve sonuc muhtesem yapacakcalara sesleniyorum gercek mihlama burda lokanta usulu. tekrar tesekkurler rehyan hanim
YanıtlaSilçok sevindim beğenmene,afiyet şeker olsun demekki püf noktalarına uymuşsun.
Silburaya sonucu yazdığın içinde ayrıca teşekkür ederim.
geçen yıldan bu yana hiç yememiştim yine gecenin bir körü yine canım çok fena çekti hele birde diyette olunca gözüm döndü resmen:):):):) ellerine sağlık reyhan harika görünüyor
YanıtlaSilo zamanda benim yüzümden yemişti galiba,yine sebebin ben olmasam bari:)aman yapta ye boşver diyeti falan:)sağol canım..
Silyüzünnden değil sayende diyelim ödül amaçlı yapabilirim ama :):):) tekrar ellerine sağlık reyhan
YanıtlaSilyüzümden değilde sayemdeyse sevindim,hadi ödülünde benden olsun:)
SilSize cOk teşekkür ederim ne zamandır kuymak tarifi arıyordum. Bulduklarımda hiç güzel olmamıştı. Bu tarif harika :)
YanıtlaSilBEĞENMENİZE ÇOK SEVİNDİM,BEN TEŞEKKÜR EDERİM...
SilBu sabah bu tarifi birebir denedim. Firin misiri unu ve dil peyniri kullandim. Bir de memleketten gelen tereyagim vardi. Sonuc muhtesem oldu. Esim sevmez benim gibi karadenizli degil, ama o bile yedi, begendi.
YanıtlaSilbeğenmenize çok sevindim,birçok yemek te ve özellikle bu tarifte malzemelerin kalitesi çok önemli ve birebir etki eder lezzete.Ellerinize sağlık afiyet olmuş,teşekkür ederim..
Silbu.mıhlama.mıhlama.deyildir.izmir.mıhlaması.en.güzelidir.
YanıtlaSilbu karadeniz mıhlamasıdır,izmir'e özel bir mıhlama olduğunu bilmiyordum, bu nedenle en güzeli hangisi yorum yapamayacağım ne yazık ki...
Sil2gün önce tarifinizi denedim gerçekten çok güzel anlatmışsınız ilk kez yapmama rağmen gayet lezzetli oldu eşimde bende tavanın dibini en ufak noktasına kadar sıyırdık :))
YanıtlaSilDeneyiminizi aktardığınız için teşeküür ederiz...
ne güzel,ne mutlu bana, beğenmenize çok sevindim.elinize sağlık
Sil,afiyet olmuş.çok teşekkür ederim.
tuz katilmiyo mu acaba
YanıtlaSilmerhaba,
Silpeynirin tuzu yeterli olduğu için genelde katılmaz,bende katmıyorum ama siz peynirin tuzu bana yetmez derseniz çok az miktarda katabilirsiniz.
merhabalar, tarifiniz için teşekkür etmek istedim, bir Trabzonlu olmama rağmen bu kadar iyi bir tarifi başka hiç bir yerde bulamadım, ölçüler kesinlikle mükemmel ,kuymakta aşmış bir tarif kesinlikle ! :)))
YanıtlaSilbeğenmeniz beni çok mutlu etti,çok çok teşekkür ederim.bende bu ölçüleri deneye yanıla bulmuştum,çok kolay olmamıştı :).afiyet şeker olmuş sizlere..
SilDaha önce kafadan sallayanların yazıları ile deneme yapmış, sonra mıhlamam rezil hale dönmüştü.Az önce verdiğiniz tarifin aynısı ile yaptık hepimiz neredeyse parmaklarımızı yiyecektik :) çok teşekkür ederim size.Yıllar önce tattığım bu lezzeti sayenizde yine tatmış oldum iyi günler dilerim.
YanıtlaSilne güzel,ne mutlu bana,beğenmenize çok sevindim,afiyet olmuş hepinize.güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim..
Siloff off mükemmel :) bu hafta sonu bu tarifini deneyecegim reyhancım :) ben "efser serra" bu arada :)
YanıtlaSildenedin mi canım merak ettim ?sonucu beklerim,afiyet bal olsun :)
Siloff çok güzel görünüyor.gaziantep li olarak hiç tatmadm ama tatöak isterim.
YanıtlaSiltarifleriniz için çok teşekkür ederim...
kesinlikle bu akşam deniyecem.
ellenize sağlık
tereyağını ve mısır ununu seviyorsanız eminim bayılacaksınız.şimdiden afiyet ,şeker olsun size.teşekkür ederim..
Silmrb dedğim gibi akşam denedim,sanırım güzel yapamadm.bilenin elinden yemem lazım
YanıtlaSilbu arada gaziantep de kuymak bizde farklı yapılır
siz tuz koymssunuz bız ise şeker koyuyoruz
merhaba,
Silbence siz güzel yapamadığınızdan değil damak tadınız alışık olmadığı için beğenmediniz.Çünkü bizim oralarda tatlı yapılır diyorsunuz bu kadar zıt bir lezzeti hemen damağınız kabullenmeyecektir.ama sizin de dediğiniz gibi bilen birinin elinden yerseniz fikriniz değişecektir.
sevgiler...
merhaba
YanıtlaSilben bunu 6-7 kisilik yapmak istiyorum. ne kadar malzeme koymam gerekir?
merhaba, aslında ölçü o 6-7 kişinin ne kadar yediğiyle ilgili bir durumdur,ama ortalama bir ölçü verecek olursak,iki katı ya da üç katı malzeme ile yapmalısınız.Çünkü üstteki ölçü 2 kişilik,en azından bizde ancak iki kişiye yetiyor :)en makul olanı siz üstteki malzemenin 3 mislini kullanın derim ben. malzeme listesi üstte ona göre ayarlayabilirsiniz. sevgiler..
Silbayıldım görüntüsüne vallahi :) çok uzun süredir yapmak istiyordum ama cesaret edemedim şimdi sizin tarifinizle kahvaltıya yapıcam inş. becereebilirim :)
YanıtlaSilumarım beğenmişsinizdir,çok teşekkür ederim :)
SilLor peyniri kullanılabilirmi?
YanıtlaSilmerhaba,
Sillor peynirini tavsiye etmem,mutlaka eriyen peynirle yapılmalı.trabzon peyniri,çeçil olmadı taze kaşarla bile yapabilirsiniz ama lor olmaz.
bu harika kahvaltılığı bir iki kez yaptı annem ama bilmeyince olmuyor ellerinize sağlık harika görünüyor birde yaparken video olsa daha iyi anlardım o zaman malzemeyi karadenizden tedarik edip yeniden deneyeceğim tarifinizle tabii, mersinde kaliteli malzeme bulunmuyor kargo ile getirtebileceğim bir tavsiyeniz varsa alabilirim teşekkürler
YanıtlaSilmalesef henüz videolu yayını yapamıyorum,inşallah bir gün o da olur.ben internetten alışveriş yapmadığım için size bir site öneremem ama google'a bakarsanız muhakkak bulursunuz.Teşekkür ederim,sevgiler...
SilIcine tuz ekleniyor mu?
YanıtlaSilnormalde peynirin tuzu yeterli geliyor ama size peynirin tuzu az gelirse çok az daha ekleyebilirsiniz.
Siltesekkurler bugun iftarda denicem insallah guzel yapabilirim
SilOruç Oruç da bakılmıyorki enfes bir görüntüsü var bu akşam iftardan sonra hemen deneyecem nefis işte çekiyor :)
YanıtlaSilAllah kabul etsin :)
Silbende yaptım fakat bu kıvamda olmadı çok koyu oldu neden acaba ölçüleri tam yapmıştım
YanıtlaSilmerhabalar,
Silölçüleri bire bir uygulandığında kıvamı tam ideal mıhlama kıvamıdır,belki siz mısır ununu silme yemek kaşığı yerine tepeleme kullandıysanız ondan olmuş olabilir.Çünkü mısır unu azıcık bile fazla katsanız kıvamda büyük fark olur.Aklıma başka bir neden gelmiyor ya da su bardağınız küçük olabilir,benim su bardağım klasik eski bardaklardan,onunda etkisi olabilir.tutmamış olmasına üzüldüm ama siz birde bu yazdıklarımı dikkate alıp tekrar deneyin derim,çünkü yapıp da memnun kalmayan hiç olmadı.
sevgiler...
merhaba,bu ölçülerden kaç kişilik servis çıkıyor acaba?
YanıtlaSilmerhabalar,
Silkişilerin ne kadar yediğine göre değişir ama bu ölçülerle ortalama 2-3 kişilik servis çıkar.mesela biz üç kişiyiz bize bu ölçüler yeterli oluyor.
merhabalar,bu tarif ölçülerinden kaç kişilik servis çıkıyor acaba?
YanıtlaSilkişinin yeme oranına göre değişir ama biz 3 kişiyiz ve bizim için yeterli oluyor.Ama çok seven biri tek başına da yiyebilir :)
Silsevgiler...
Merhaba bn ayni bu yazilanlari yaptim ama ne tereyag ustune ckti ne de boyle peynirler uzadi tadi fena degil ama topaklasti biraz :(( bn nerdeee yanlis yaptimm Allahimmm :)
YanıtlaSilmerhabalar,
Silblogumdaki sorundan dolayı yanıtım biraz gecikti lütfen kusura bakmayın.
Yukarı da yazdım ama sizin için buradan bir kez daha yazayım.Yağın üzerine çıkması için.1.Tereyağını yakmadan iyice fokurdatıp mısır ununu öyle eklelemelisiniz.2.Tereyağınız ve diğer malzemeleriniz kaliteli olmalı,mesela pastörize tereyağında her zaman başarılı olamaya bilirsiniz.3.Mıhlamaya peyniri kattıktan sonra mümkün olduğunca karıştırmayıp kendi haline bırakmalısınız.Sadece arada dibini kontrol etmelisiniz.Umarım bir daha ki sefere daha başarılı bir sonuç elde edeceksiniz.
sevgiler...
Bende tarifinizi okudum denemeye karar verdim ama kullanılan su sıcak mı ?soğuk mu ?cavap verirseniz mutlaka deneyeceğim:))))
YanıtlaSilmerhabalar,
Silkusura bakmayın blogumdaki sorundan dolayı yorumunuza ancak yanıt verebiliyorum.soğuk ya da ılık su kullanabilirsiniz,her ikisi de olur.
sevgiler...
Selam ellerinize sağlık :) Bizim buralarda yani azerbaycanda da quymaq (mıhlama) yapılıyor ama biraz başka türlü un, yağ ve su kullanılarak yapılıyor. Ben çok severim.Bu tarifde güzel resimlere bakınca canım çekti valla :) bu tarifi kopyaladım anneme söyleyeceğim yapsın tadını çok merak ettim :)
YanıtlaSil
Silselam,
Buralarda da aynı şekilde yapanlar var ama sanırım o mıhlama dan farklı bir yemek.Bu şekilde de mutlaka denemelisiniz.Eminim çok seveceksiniz.
Annenize de selamlar,sevgiler...
Şunun adın bi doğru yazın, karadeniz yemeği ve karadenizde bunun adı "muhlama" saçma sapan türkçeleştirme hareketleri yapmayın, her yerde aynı hata !
YanıtlaSilsize de merhaba,
Silbende karadenizliyim ve çocukluğumdan beri mıhlama olarak duyduğum ve bildiğim için mıhlama yazdım.Ama bende muhlama diyor olsaydım eğer mıhlama diyenlere de hiç kızmazdım.Önemli olan geleneksel lezzetlerimizi unutmamak,unutturmamak diye düşünüyorum.Zira mıhlama ile muhlamanın aynı şey olduğunu herkes biliyor.Bunun bir sorun olduğunu sanmıyorum.
Ben aslen bingöllüm yapipta yedigimde yeniden dünyaya geliyorum bilgileriniz icin tesekkur ederim
YanıtlaSilne güzel ifade etmişsiniz hislerinizi.Beğenmenize çok sevindim,faydam oldu ise ne mutlu bana.Çok teşekkür ederim.
Silsevgiler...
Merhaba Bende daha demin arastirdim ve sizin tarifi buldum yaptik yedik cok begendik esimle tesekkur ederiz :) Yalniz birseyi merak ettim disarida karsdeniz yemekleri yapan yerde yemistik birjac defa onlarin rengi daha sari acik bir renk nedebn oyle oluyor acaba Birde daha koyu bizimki tat olarak iyidi fakat o peynirin uzamasi olayini yakalayamadik :)(kasarpeyniri kullandim)velhasili iyiydi ya bir Malatyali olarak karadenizin sevdigim tatlarindan :)
YanıtlaSilmerhabalar,
SilAnladığım kadarı ile sizin mıhlamanın rengi koyu olmuş bu genellikle mısır ununun fazla kavrulmasından kaynaklanır.Peynirin uzamaması da peynirle ilgili,trabzon peyniri ile daha iyi sonuç alabilirsiniz.Bir daha ki sefere bir de çeçil peyniri ile deneyin derim.Beğenmenize çok sevindim,afiyet olmuş.
Sevgiler...
Daha önce yaptığımda hiç güzel olmadıgı icin çekinecek denedim fakat sonuc harikaydi:-))tüm ayrıntılarına kadar yazmışsınız emeginiz icin cok teşekkür ediyorum...
YanıtlaSilBeğenmenize çok sevindim, fikriniz yazdığınız için asıl ben teşekkür ederim.
SilSevgiler...
bi baksana bilokumaaaa lütfeen.
YanıtlaSil:)
Hemen geliyorum :)
Sil2 yemek kaşığı az değil mi
YanıtlaSilBu ölçüler için 2 yemek kaşığı idealdir.
Sileklenen su sıcak mı soğuk mu?
YanıtlaSilsoğuk su ve süt karışımı olacak.
Silmerhaba tarifinize adım adım uyarak yaptım mıhlamayı, çok güzel oldu. Ölçüleri çok güzel ayarlamışsınız. Diğer tariflerde buluşmak üzere, sevgiler.
YanıtlaSilmerhaba Ahu hanım,
Silbeğeninize çok sevindim,afiyetler olmuş.
sevgiler...
Çok güzel babamla pazar günü yapacağız saolun
YanıtlaSilYa ben yaptim faat su ve süt karisimini koymayi unuttuk acaip bir sey oldu su ve sutkarisimli da yapacaiz :-) bu arada ellerine saglik :-)
YanıtlaSilMerhaba bu tarifiniz çok guzel yaptik fakat su ve sut karisimini koymayi unuttuk yeniden yapacağiz yedik sutsuzde guzel oldu :-)
YanıtlaSilmerhaba bu ölçüler kaç kişilik acaba :))
YanıtlaSilmerhaba,
Silyeme kapasitesine göre değişir ama :) 2 kişilik bir ölüçüdür...
Çok severim kuymağı, nedendir kıvamını hiç tutturamadım evde yaparken. Pazar sabahı kahvaltısı..... umarım başaracağım bu sabah :)
YanıtlaSilölçülere ve püf noktalarına uyarsanız eminim nefis olacaktır.Teşekkür ederim,sevgiler...
Silbir laz gelini olarak kahvaltıda en sevdiğim şeydir:) sen de çok güzel yapmışsın ya mis gibi görünüyor:)
YanıtlaSilhem de en güzel laz gelinisin sen,öperim seni :)
Sil2 silme yemek kaşığı derken dolu dolu demek istediniz
YanıtlaSil2 silme yemek kaşığı derken dolu dolu demek istediniz
YanıtlaSilhayır silme olacak yani kaşığın hizasında ,dolu dolu olunca mutlaka tepeleme diye belirtiyorum.
SilSevgiler...
İlk defa yaptım, nefffiiisss oldu! Tarif için çok teşekkürler, özellikle püf noktaları çok iyi tespit edilmiş, tereyağının üste çıkması için verilen tavsiye çok isabetli. Soğutmadan yemek için bu kadar yorum yeter. Süt ürünlerinden hoşlananlar mutlaka denemeli. Teşekkürler Reyhan Ksc :)
YanıtlaSilİyi Akşamlar muhteşem görünüyor yarın anneme yapmak istiyorum acaba peynirleri ne kadar ufak dilimlemeliyim? Bir de ölçüleri iki katına çıkarmamin bir sakıncası var mı?
YanıtlaSiliyi geceler,
Silince ince dilimlerseniz erimesi daha kolay olur.tabi ki iki katına çıkarabilirsiniz sorun olmaz,yalnız peynir ölçüsünü iki katından biraz daha fazla katmanızı öneririm.
teşekkür ederim,sevgiler...
Bu sabah denedim ve mükemmel oldu. Annem çok sevindi. Ölçüleri iki katına çıkardım ve ne yazık ki süt olmadığı için tamamen su ile yaptım buna rağmen gerçekten lezzetli oldu. En kısa zamanda süt ile de deneyeceğim. Çok çok teşekkür ederim elinize sağlık şimdi yine sizin sitenizden bulduğum bir pastayı deneyeceğim. Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim anneler gününüzü de kutlarim :)
Silbeğenmenize çok sevindim,afiyet olmuş sizlere.
SilTeşekkürler çok incesiniz,bende sizin annenizin gününü kutlarım ne mutlu ona ki sizin gibi düşünceli bir evladı var.
Sevgiler...
Merhaba peynirini koymadan onceki kvami besamel sos gibi mi olacak yoksa daha kati mi su konusunda karasiz kaldim tesekkurler
YanıtlaSilPeynir koymadan onceski kivami besamel sos gibi mi olacak acaba suyu ona gore koyacagim yoksa daha mi kati olacak tesekkurler
YanıtlaSilMerhaba melek hanim,
SilPeyniri koymadan önceki kıvamı besamel Sos tan biraz daha akışkan olmalı, peynir ilavesi ile kıvamını alacak.
Sevgiler...
Bu lezzeti cok merak eden biri olarak internetten defalarca tarif bulup yapip sonu husranla biterdi benim icin ve pes etmistim artik taaki dune kadar dun tekrar nette tarif kurcalarken bu tarifinizi gordum ve mantikli geldi tarif tekrar denemeye karar verdim ve bu sabah yaptim sonuc mukemmel evdekiler bayildi gercekten tbrk ediyorum helal olsun arkadasim bu guzel tarifi deneyimlerin sonucu bizlerle paylastigin icin Allah sensen razi olsun
YanıtlaSilbeğenmenize çok sevindim,ne mutlu bana,çok teşekkür ederim.
Silsevgiler...
Tarifinizin başındaki eleştirileri okuyunca tamam dedim buldum sonunda aradığım tarifi..çünkü gerçekten ilk iki denememde ben de iç güdülerime ters gelsede o tariflerle yürüdüm ve malzemeye de yazık olmuştu. Çok çok teşekkürler. Artık bir evde daha gerçek bir kuymak yenilebilecek :) bir iki notum olacak yalnız nacizane; kullandığınimiz mısır unu tuzsuzsa eğer,su-sut karışımımıza biraz tuz baştan eklemek iyi olur. Çünkü sonradan içine işlemiyor ne kadar eksek de üstüne. Bir de mısır unu iki silme yemek kaşığı değil de tepeleme olursa daha güzel bir yoğun kıvam oluyor. Tekrar çok teşekkürler. Elinize sağlık.
YanıtlaSilEzgi Eraslan
beğenmenize çok sevindim,evet kullanılan peynire göre tuz ilavesi gerekebiliyor, ben her ihtimale karşı tuz yazmadım tarife kullanılan peynirden dolayı çok tuzlu olursa diye.Güzel yorumunuz ve önerileriniz için teşekkür ederim.
Silsevgiler...
cookk sağolun gercekten suan asırı canım çekti ve suan sadece sizin tarifinize güveniyorum ve yapıyorum bi kastamonulu olarak bende cok seviyorum Allah ım cok lezzetli görünüyor yaaaaaa ağlıcam resmen harikaaaa sizede cok tesekkür ediyorum harika tarifiniz için :D
YanıtlaSilben teşekkür ederim bu güzel yorum için :)
Silsevgiler...
Çok önceden denemiş ve başarılı olamamıştım, bugün sizin tarifinizle tekrat denedim ve muhteşem oldu , elinize sağlık teşekkür ederim....
YanıtlaSilellerinize sağlık,ben teşekkür ederim.
Silsevgiler...
Daha önce başka tarifler deniyip ziyan edenlerdenim...ama sizin tarif tam kıvamında oldu gerçi bunun tereyağı peynir ve mısır unu faktörüde var bu sefer hepsi trabzon mahsülüydü☺Teşekkürler tarif için
YanıtlaSilbeğenmenize çok sevindim,güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Silsevgiler...
Merhaba;
YanıtlaSilNasipse ben de bu akşam Antakya Künefelik peynir ile yapacağım ölçünüzü kullanarak. Hadi baaaalım :)
O akşam Künefelik peynirle yaptım gerçekten çok güzel oldu, tarife bayıldım.Künefe peyniri tuzsuz olduğu için biraz tuz katmayı da unutmadım. geçen hafta marketten aldığım tereyağı ile tekrar yaptım fakat bir önceki sefer köy tereyağı ile yapmışken kaynamasına şahit olduğum için tereyağının kaynamasını beklerken maalesef yağ yandı ve mıhlama kahverengiye yakın bir hale geldi. Yine de yedik. Köy tereyağı ile yapılması hakkındaki uyarıyı dikkate almanızı tavsiye ederim, teşekkürler.(Hakan)
SilBloğunuzu çok begendim emeginize saglık allah razı olsun :)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim,Allah sizden de razı olsun.
Silsevgiler...
Karadeniz’in Renklerini Keşfetmeye Hazır Mısınız?
YanıtlaSilŞiirlere, şarkılara konu olan, yemyeşil coğrafyası ile dünyaca ünlü Karadeniz’de, Karadeniz turları ile muhteşem deniz manzaraları arasında yol alacak, yeşilin her tonuna hayran kalacaksınız. Uçsuz bucaksız yaylaları, nefes kesen vadileri, hırçın Karadeniz suları, tarihi köyleri sizleri tam anlamıyla büyüleyecek! 4, 6, 7, 8 ve 10 günlük Karadeniz turları ile unutulmaz bir tatil geçireceksiniz!
Mükemmelsiniz ilk defa denedim ölçüleriniz tam yedik bitirdik hemen yazmalıyım dedim teşekkür ederim böyle güzel anlatımınıza :)
YanıtlaSilbeğenmenize çok sevindim,afiyet olmuş :)
Silsevgiler...
Mıhlama için en iyi peynir trabzonun golot peyniridir . ben buradan aldım çok güzel oldu https://www.dogadanaldim.com/sut-urunleri/132-100-dogal-golot-peyniri.html
YanıtlaSilgerçekten mükemmel olmuş teşekkür ederiz
YanıtlaSilben teşekkür ederim.
SilBirkaç defa yaptığım bir tarifti ama hiç istediğim gibi olmamıştı.Bu tarif gerçekten mükemmel ölçülerde bayıla bayıla yedik ben peynir olarak dil peyniri kullandım teşekkürler tarifiniz için:)
YanıtlaSilbeğenmenize çok sevindim,ellerinize sağlık.ben de güzel yorumunuz için teşekkür ederim :)
SilHerhangi eriyen bir peynir olur mu künefe peyniri ile kasar peynirini karıştırarak yapsam mesela nasıl olur
YanıtlaSilolur tabi ki,önemli olan eriyen bir peynir kullanmanız.
Silsevgiler...
Allahım sen en iyisini bilirsin ..ama ben neden Karadenizli doğmadım ki
YanıtlaSilKaşar loru kullansam olur mu tarif için.evde kaşar lorum var merak ettigimde bir tarif ama boşa emek malzeme harcamakda istemiyorum Teşekkürler simdiden
YanıtlaSilKaşar loru kullansam olurmu denemek istediğim bir tarif elimdede kasar loru var ama olmazsa boşa emek ve malzeme harcamak istemiyorum simdiden Teşekkürler
YanıtlaSilKaşar loru kullansam olur mu tarif için.evde kaşar lorum var merak ettigimde bir tarif ama boşa emek malzeme harcamakda istemiyorum Teşekkürler simdiden
YanıtlaSilKaşar loru derken kaşar peynirini kast ettiyseniz ,evet deneme amaçlı kaşar peyniri ile de yapabilirsiniz,önemli olan eriyen ve uzayan bir peynir kullanmak.Ancak baştan söyliyeyim trabzon peyniri ya da dil peyniri ile daha güzel oluyor öyle de denemenizi tavsiye ederim.
SilMerhabalar bende ilk kez yapıcam kuymağı anlayamadığım bir kısım var tek çeşit mi 3 çeşit mi peynir ilave ediliyor??
YanıtlaSilAyrıca bu verdiğiniz tarif kaç kişilik onu da öğrenebilirmiyim.
Merhabalar bende ilk kez yapıcam kuymağı anlayamadığım bir kısım var tek çeşit mi 3 çeşit mi peynir ilave ediliyor??
YanıtlaSilAyrıca bu verdiğiniz tarif kaç kişilik onu da öğrenebilirmiyim.
Merhabalar ben de ilk kez yapıcam kuymağı anlayamadığım bir kısım var tek çeşit mi 3 çeşit mi peynir ilave ediliyor?
YanıtlaSilAyrıca bu verdiğiniz tarif kaç kişilik bunu da öğrenebilirmiyim..