25 Şubat 2012 Cumartesi

İNEGÖL KÖFTE (KAŞARLI)

İNEGÖL KÖFTE (KAŞARLI)


    Herkese merhabalar.
Son birkaç gündür bayağı bir yoğunum tarif yayınlamakta bile zorlanır oldum ,allah'tan taslak ağzına kadar doluda birkaç eklemeyle yayına alabiliyorum.
Yine yeni fotoğrafı ve tarifiyle güncelleme zamanı gelen bir tarifle sizler leyim,hemde ne tarif:)
   Bu nefis köftenin tarifini yıllar önce daha blogger bile değilken sevgili  evcini  'nden almıştım,iyi kide bulmuşum denemişim dedirten nefis bir köfte oldu doğrusu, hayatımda yaptığım ve yediğim en güzel köfte diyebilirim sizlere.aslında tarif birebir değil sadece yapılışı aynı ben ölçülerini bayağı bir değiştirdim ama olsun köfte yine aynı köfte.
  Yapımı kolay ancak aşamalardan geçirmek gerek,öyle hemen yoğurup hop attım tavaya pişti ,yedim yok ,maalesef:) azıcık sabır lazım,en önemli püf noktası dinlenmek,birde et seçimi,yağlı olmasına rağmen dana döş kullanılmalı,veeee birde mangalda pişirmek mümkün olursa tadına doyum olmaz.

      Dipnot:)  orjinal inegöl köfte böyle olmaz şöyle olur diyen arkadaşlarımız çıkabilir ki tarifi aldığım arkadaşıma böyle yorumlar gelmiş, sahisi nasıl olur bilmem çünkü köfteciler tarif vermiyor ama lezzet birebir aynı bende arkadaşımın tarifine ve damak tadıma güvenerek adını değiştirmedim,bunuda dipnot olarak düşmek istedim,amerikan salatası mevzusundan sonra böyle bir ihtiyaç hissettim(:

MALZEMELER

350-400 gr dana döşünden kıyma
1/2 çay bardağı bayat ekmek içi
1/4 su bardağı su
tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı silme karbonat
1 orta boy kuru soğan
kaşar peyniri rendesi (tercihe bağlı ama ben tavsiye ederim)

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle akşamdan kıyma,tuz,su ve ekmek içini karıştırıp 10 dakika kadar yoğuralım.kapaklı bir saklama kabına koyup buzdolabına kaldıralım.Sabaha kadar dinlensin.sonra sabah dolaptan çıkarıp limonla karbonatı karıştırıp köpürünce harcımızın üzerine dökelim.Soğan ve kaşar rendesinide ekleyip iyice yoğuralım ve tekrar buzdolabına kaldıralım,akşama kadar tekrar dinlensin.akşam pişirmeden 10 dakika önce dolaptan oda sıcaklığına çıkaralım ki köftemiz kendini biraz salsın sonra şekil verip ister fırında ister tavada istersenizde ızgarada pişirebilirsiniz.
   Her hali güzel olacaktır,ben tavada yaptım enfes oldu.bu tariften 2-3 kişilik ancak çıkıyor,daha fazla yapmak isterseniz malzemeleri çoğaltabilirsiniz.hatta yaptıktan sonra buzluktada saklayabilirsiniz.yalnız buzluğa kaldıracağınız parçayı ikinci kez bekletmenize gerek yok kaşarla soğanını kattıktan sonra hemen buzluğa kaldırabilirsiniz.

Not:   1.Lezzetli olmasını istiyorsanız ki,istersiniz o zaman hiçbir aşamayı atlamıyoruz,yani acele etmiyoruz.

         2.dana döşü yağlı olmasına rağmen en iyi sonucu veriyor çok yağlı olması derseniz karışıkta çektirebilirsiniz kıymayı,birde iki kez çekilmiş olsun..

AFİYET,ŞEKER OLSUN....

96 yorum:

  1. yarin icin köfte yapacagim ama galiba simdiden hazirlamam gerek,hic mutfaga gidesim yaok ve ben bu tarifi yillardir merak ederim,artik mutlaka sizin tarifle denicem,cok tesekkürler,ac ac fotografta iyi geldi hani;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım yaparsın ve beğenirsin,ca nım çok sağol...

      Sil
    2. ben tarifi yaptım harika oldu teşekkür ederim ve tavsiye edıyorum hanımlar lütfen bu lezzet kaçmaz

      Sil
    3. keşke adınızıda yazsaydınız sevgili adsız arkadaşım,ama beğenemnize ve buraya fikrinizi yazmanıza çok sevindim,sevgiler..

      Sil
  2. Merhaba, çok hoş bir görüntü. Elinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. SABAH SABAH IYI OLMADI PEK BU KOFTELER AMA.ŞAHANE.ELLERINE SAĞLIK HAYATIM.MUTLU BIR HAFTASONU DILIYORUM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım:)
      sanada iyi haftalar...

      Sil
  4. MMMMMMMM...Sabah sabah canım çekti doğrusu. Nefis bir görüntü. Eminim tadı da muhteşemdir. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadı dahada güzel canım,çok sağol..

      Sil
  5. Ohh nefis görünüo ama yapmaya vakit yok evlenince inş. yaparım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında çok vaktini almaz sadece bekleme süresi uzun,ama sen evlenincede yapsan olur:)
      sağol canım...

      Sil
  6. Bayılırım ama inegöl köfteye ekmek koyulduğunu bilmezdim. Ben sadece karbonat eklerim. Ama köfte gerçekten dana döşten çok lezzetli oluyor, özellikle mangalda yapılacaksa.Ellerine sağlık, canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla dilekcim benim aldığım arkadaş koymuş bende kattım sonuç değişmedi ama istemezsen katmayadabilirsin,sağol canım...

      Sil
  7. Köfteler nefis , nefis , ellerine sağlık canım , mutlu haftasonları.

    YanıtlaSil
  8. harika görünüyorlar ellerine sağlık.son derece iştah açıcılar :)
    bu arada bende bloguma beklerim.http://aishasbazaar.blogspot.com/
    yakında açılışıma özel çekiliş düzenleyeceğim.katılımınız beni mutlu edecektir.sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler,tabiki gelirim seve seve...

      Sil
  9. Ellerinize saglik nefis istah kabartici gorunuyor.

    YanıtlaSil
  10. canım iyi haftasonları enfes görünüyor aldım kaçtımmm ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım sanada iyi haftalar...

      Sil
  11. Ellerine sağlık reyhancım görüntü harika,iştah açıcı :)bahar gelsede mangalda yapsak yanında ayranla:)iyi haftasonları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. offf ya mangalda ne güzel oluyor,en çokta o halini seviyorum:)
      sağol canım...

      Sil
  12. Çok güzel olmuş,eline sağlık...

    YanıtlaSil
  13. güzel bir hafta sonu diliyorum canım ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım sanada iyi haftalar...

      Sil
  14. Hımm ellerine sağlık canım benim elimi uzatıp alıveresim geldi hani;)) Sevgilerimle iyi haftasonları;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım ,almak isteyen alabilir sorun yok benim için:)

      Sil
  15. Tek kelime söyleyebilirim. Harika..Ellerine saglık..

    Güzel, keyifli bir hafta sonu diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım benim,sanada güzel haftalar canım...

      Sil
  16. enfess...nasilda istah acici bir görüntüsü var.Ellerine saglik canim,iyi bir hafta sonu dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım benim,sanada iyi haftalar..

      Sil
  17. reyhancığım ellerine sağlık yine muhteşem şeyler çıkarmışsın ortaya sevgilerimi gönderiyorum tatlım iyi haftasonları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol tatlım,bende sana kocaman sevgimi gönderdim...

      Sil
  18. çok hoş görünüyor.eminim tadı da öyledir.elinize sağlık.en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadı dahada güzel inan,sağol canım...

      Sil
  19. Nefis görünüyor ellerine ameğine sağlık güzel bir hafta sonu dileğimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım,sanada güzel bir hafta dilerim...

      Sil
  20. bu tarifi bende yaparım gerçekten çok güzel oluyor denemeyenlere tavsiye ederim ellerine sağlık canım afiyetler olsun kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seninde ellerine sağlık arkadaşım,çok sağol..

      Sil
  21. Reyhan,
    maalesef bende bazı arkadaşlarımda aynı sorunu yaşıyorum izleyicileri olmama rağmen kontrol panelimde yazıalrını göremiyorum,benim ve senin gibi başkalarıda var yalnız değiliz bu bize google amcanın gıcıklığı olsa gerek,,,bende bu soruna göremediğim arkadaşlarımı izlemeden çıkıp tekrar izlemeye alarak şimdilik çözüm buldum,,,hey Allah'ım aylardır izlediğim dostlarımı sanki yeni izliyormuş gibi yaptırttı bana google emmim alacağı olsun,sende dene istersen işe yarıyor :)
    teşekkürler yorumun için,selamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende öyle yaptım canım,hallettim sorunu umarım tekrarlamaz,sende sağol canım,selamlar..

      Sil
  22. Ellerine sağlık canım nefis ve iştah açıcı görünüyor.Olsaydıda yeseydim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olsaydıda bende yeseydim,kalmadı malesef :)
      sağol canım...

      Sil
  23. cnm görüntü süper tadı da öyledir muhakkak ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadı dahada güzel,sağol canım...

      Sil
  24. süper iştah açıcı görünüyor canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  25. Çok iyi oldu bu tarifi vermen.Çok teşekkürler,mutlu akşamlar gönlünce bir hafta sonu dilerim.Sevgiler Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım,sanada mutlu akşamlar..

      Sil
  26. Ouww harika gözüküyor. Ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  27. Güzel bir tarif ariyordum. Nihayet güzel bir tarif buldum ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence tam aradığın tarif,mutlaka denemelisin,sağol..

      Sil
  28. offf bunu hemen denemeliyim ellerine saglik hayirli günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka denemelisin nefşs bir köfte,sğol canım...

      Sil
  29. ellerine sağlık nefis olmuş
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  30. bence seninki ev yapımı nefis bir inegöl köfte olmuş ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  31. ben hazırını sevmiyorum ama ew yapımı harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende hazır yemiyorum canım en güzeli evde yapılanı,sağolasın...

      Sil
  32. harika görünüyorlarrr muhteşemmm ellerine sağlıkk:9

    YanıtlaSil
  33. Bende dün yaptım bu kadar çok karbonat koymammıştım bir dahakinede böyle yapayım bakalım nasıl olacak benimkinde tek fark içine azıcıkta çemen kattım baharatlısıda gzüel oluyor ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  34. Ellerine saglık arkadaşım nefis leziz gözüküyo

    YanıtlaSil
  35. Süper bir lezzet. Seninki de harika görünüyor. Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  36. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Nasıl da canlı bir görüntü olmuş. Evde sağlıklı ve missler gibi.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel yorumun için çok teşekkür ederiz,sevgiler..

      Sil
  37. ellerinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  38. ellerine sağlık canım çok lezzetli gözüküyor..sevgiler..

    YanıtlaSil
  39. Mmmm, bizim mutfagimizda da sevilerek hazirlanan bir köfte cesididir kendileri..::)
    Ellerinize saglik... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kim sevmezki zaten bu nefis köfteyi,sağol canım ...

      Sil
  40. Canım ellerine sağlık. Seviyorum her daim ben köfteyi. Neli olursa olsun. :) Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  41. Canım eline sağlık. Et olsun ne olursa olsun hesabı. Severim et köfteyi. :) Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  42. Süper görünüyor,ellerine sağlık canım.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  43. ooooh görüntü süper, gel beni ye diyor gerçekten. Lezzeti fotoğrafa yansımış afiyet olsun. Oğlum gelince bende hemen yapayım. Canım baharat yokmu içinde bildirirsen sevinirim. Sevgiler.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır canım içinde baharat yok,aşamalar ve dinlendirmeler var sadece:)
      bugünden başlarsan yarına hazır olur,sağol canım..

      Sil
  44. HARIKA bir köfte ellerıne sağlık canım cok guzel olmus

    YanıtlaSil
  45. Bu tarifi bilgisayarıma kopyaladım. En kısa zamanda deneyeceğim. İlk defa evde yapılabilen bir İnegöl köfte tarifi alıyorum. Normalde köftem çok kötü oluyor Bu nedenle tarif arıyordum. Faydalı bir yazı olmuş. Yalnız baharatlar içine değilde sadece üstüne mi konuyor anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içinde hiç baharat yok yalnızca tuz katıyorum ama üzerine baharat serpebilirsiniz,özellikle kekik ve pul biber çok yakışıyor,aşama atlamazsanız başarılı olacağından eminim,teşekkür ederim..

      Sil
  46. Tarifi ekmek içi kullanmadan yaptım. Mangalda pişirirken de sık sık çevirerek pişirdim. Lezzeti güzeldi ancak köfteler sert olmuştu. Neden sert olmuş olabilir? Yumuşak olması için ekmek içi mi kullanmalıyım?

    YanıtlaSil
  47. Tarife ekmek içi eklemeden yaptım. mangalda sık çevirerek pişirdim. Lezzeti güzeldi ancak kofteler sert olmuştu. Yumuşak olması ekmek içi mi gerekiyor?

    YanıtlaSil
  48. merhaba volkan bey,
    aslında ekmek içinin yumuşaklığına fazla bir etkisi olmaz ,ekmek içi tok tutmasını sağlar,ama diğer bekletme aşamalarında bir eksiklik varsa sertleşme yapabilir,aslında inegöl köfte daha evvel mutlaka yemişsinizdir,lastik gibi bir yapıya sahiptir,içi yumuşak dışı biraz sert,benim tarifimle de aynen orjinali gibi oluyor.üstelik birçok kez yaptım,çok da yapan oldu,büyük olasılıkla püf noktalarından birini atlamış olabilirsiniz.buzluktan çıkardıktan sonra 10 dakika kkadar oda sıcaklığında bekletmek bile bu öfteler için çok önemli,sizden ricam yukarıda yazdığım püf noktalarını bir daha okumanız büyük olasılıkla orada bir hata vardır,küçük bir hata bile etkili olur çünkü,tekrar öğrenmek istediğiniz birşey olursa yazabilirsiniz elimden geleni yaparım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin köfteler çok güzel görünüyor, bir sonraki denemede tarife tam uyarak sizinki kadar güzel olmasına çalışacağım. Teşekkür ederim.

      Sil
  49. Her cuma günü işyerimizde arkadaşlar ile yiyoruz ama henüz kendim yapma fırsatım olmadı. Hafta sonu deneyeceğim kısmet olursa tarifinizi. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..