Bu Blogda Ara

21 Nisan 2014 Pazartesi

TEREYAĞLI ,ŞEKERLİ KURABİYE ( İSKOÇ KURABİYESİ )

TEREYAĞLI ,ŞEKERLİ KURABİYE ( İSKOÇ KURABİYESİ )
  Bazı tarifler vardır çoğumuz biliriz,çok aşaması yoktur,püf noktası yok denecek kadar azdır,göz kararıdır falan vs.Bu tür tarifleri yazarken çok zorlanmıyorum,çünkü ben küçük de olsa bir hata yapsam dahi bilirim ki okuyucularım bunu fark eder,zaten çok da hayati bir hataya sebep olmaz.
Ama bazı tarifler var ki,çok zor görünmez ama aslında oldukça alengirlidir.Püf noktaları,aşamaları vs ,malzeme listesinden küçük bir sapma bile sonucu etkiler,işte bu tür tarifleri de yazarken bir yazıp on okuyorum,aman bir hata,bir eksik olmasın diye.Aslında böyle tariflerin en zor yanı gram ölçülerini bardak ve kaşık ölçüsüne çevirmek,çevirmeden direkt gram ölçüleri ile yazıyor olsaydım bu kadar zorlanmazdım belki de.Bu durumlardan dolayı da en az iki kere denemeden tarifini asla yazmıyorum,ölçülerden ve aşamalardan sonuna kadar emin olmazsam elim gitmiyor ne yapayım ?
Her şey sizler için :)
  İşte böyle alengirli tariflerden biri de uzunca bir zamandır taslakta yayına alınmak için bekleyip duruyor.ilk yaptığımda İnstagram'da paylaşmıştım ve tarifini isteyen çok kişi olmuştu ama dedim ya böyle tarifleri en az iki kere deniyorum yoksa içim rahat etmiyor diye.Önce ikinci deneme için beklettim,ardından düzenleyip ayrıntılı bir tarif yazayım diye derken bayağı bir zaman geçti üzerinden.Gün bugündür dedim ve bu gece (dün gece) yazmaya başladım.
  Kurabiyeye gelince, az malzemeden oluşan,şekil itibari ile kurabiyeden biraz farklı görünen ama oldukça leziz bir kurabiye.Biz çok beğendik,denerseniz eminim sizlerde beğeneceksiniz,mutlaka deneyin,tadın derim.
  Hepimize mutlu ,huzurlu haftalar...

 Diğer Kurabiye tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.

TEREYAĞLI ,ŞEKERLİ KURABİYE ( İSKOÇ KURABİYESİ )
22 cm'lik kelepçeli kalıp
8-10 kişilik
MALZEMELER

150 gr tuzsuz tereyağı   (oda sıcaklığında)
4 tepeleme yemek kaşığı toz şeker      (75 gr   )
8-9 tepeleme yemek kaşığı elenmiş un (175 gr )
3 tepeleme yemek kaşığı mısır unu       (50 gr   )
kalıbı yağlamak için:
yumuşak tereyağı
üzerine serpmek için:
toz şeker


HAZIRLANIŞI  

  Öncelikle kelepçeli kalıbın tabanına ve yan duvarlarının yarısına kadar yumuşak tereyağı sürün.Tabanına yağlı kağıt yerleştirin ve kalıbın çemberini kapatın,yanlardaki yağlı kağıdın fazlalıklarını bir makas yardımı ile kesin.Yumuşak tereyağı ve toz şekeri derin bir kaseye alın ,mikserle rengi açılana ve kabarana dek çırpın.Elenmiş unu ve mısır ununu yağlı karışıma ekleyin,tahta  bir kaşık yardımı ile alttan üste doğru karıştırın.Unu iyice yedirdiğinizde karıştırmayı bırakın.Sert,kolayca ufalanan bir hamur elde edeceksiniz kurabiyenin özelliği bu olduğu için endişelenmeyin.
  Hazırladığınız hamuru çemberli kalıba alın,ellerinizle eşit bir şekilde incelterek ve bastırarak kalıba yayın,üzerini düzleyin.Hamurun üzerinde keskin bir bıçakla 8 dilim çizin,üzerine bir çatal yardımı ile delikler açın.Hamuru streç film ile hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabında yaklaşık 1 saat kadar soğumaya bırakın.Yeteri kadar dinlenen ve soğuyan hamuru önceden ısıtılmış 150-160 dereceli fırının orta bölümünde yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirin.Fırından aldığınız kurabiyenin üzerindeki dilim çizgilerinin üzerinden tekrar geçin.Sıcakken üzerine ince bir tabaka toz şeker serpin.
  Soğuduktan sonra üzerindeki çizgilerden kesip servis edebilirsiniz.

Not : Kurabiye özelliği gereği kesinlikle kızarmamalı,hafif renginin dönmesi gerekiyor,tıpkı un kurabiyesi ya da benzeri kurabiyeler de olduğu gibi.Eğer pişirme süresinin başlarında ya da ortasında kahverengileşmeye başlarsa üzerini alimünyum folyo ile kapatıp pişirme işlemine bu şekilde devam etmelisiniz.
... Dinlendikçe daha lezzetli ve daha kıyır kıyır olacağı için,soğuduktan sonra en az birkaç saat hava almayan bir kapta dinlendirmenizi tavsiye ederim.Hatta ertesi gün daha lezzetli olacaktır.
... Orjinal tarifinde gram üzerine verilen tarifi ben sizler için kaşık ölçüsü ile ayarlamaya çalıştım.Ancak evinizde mutfak tartınız var ise gr. hesabı ile yapmanızı öneririm.


TEREYAĞLI ,ŞEKERLİ KURABİYE ( İSKOÇ KURABİYESİ )       
AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

12 yorum:

  1. görüntüsü bile canımı çektirmeye yetti Reyhanım bu nasıl bir şey böyle :) çayın yanına olsa da yesem. ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Canım çok leziz bir görüntü ilk fırsatta deneyeceğim inşAllah ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. görüntü harika :) çok sevdim elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Denemeye değer,değişik bir tarif.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Okurken ilk fırsatta yapayım dediğim bir kurabiye Reyhan'cım,ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel olmuş. İnşallah denenecek. Tarifler konusunda çok haklısınız. Çok şükür biraz ayrıntılı yazıp bazen sıksamda deneyenler memnun kalıyorlar. Siiznde dikkatiniz ve titizliğiniz takdir ediliyor. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  7. çok çok güzel görünüyor canım ama söylemeden edemeyeceğim Erzincan lokumuna benzettim biraz ben :)
    ellerine emeklerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Rehoooooooo sen yap ben yiyeyim yahu, giriş yazını okurken bile yoruldum :)))

    Ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Reyhanim yine denicegim bir tarif, sunum harika
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Reyhanim yine denicegim bir tarif, sunum harika
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. aaaaa. bunu bilmiyom görüntüsü ne ilginç ya, yapcam bunu. ne güzel yeni bişi öğrendim hem de kurabiyee :)

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..