Bu Blogda Ara

5 Ocak 2016 Salı

Kadayıfa Bastı


Kadayıfa Bastı
Bu sene geçen senenin aksine biraz hızlı başladım sanırım,tabi bu hız araya hafta sonu girince kesildi ama olsun buna da şükür :)
O kadar uzun ara vermişim ki bunu en çok taslağıma baktığımda anlıyorum.Mesela bu tatlıyı 2014'ün ramazan ayında atmışım taslağa,orada yayına alınmak için beklemiş durmuş.Kısmet bugüne imiş demek ki,öyle ya her şeyin bir zamanı var ne de olsa.
Yaklaşık iki yıl evvel facebook'ta görüp hemen denemiştim bu tatlıyı,
tarif sevgili Neşeli tatlarım 'a ait.Malzemelerine bakınca güzel olacağından emindim ve yanılmadım da.Çok zengin bir tatlı ve lezzeti harika.Sizlerde mutlaka deneyin derim,eminim çok beğeneceksiniz.

Diğer Şerbetli Tatlılarıma Buradan ulaşabilirsiniz.

Kadayıfa Bastı

10-12 kişilik
MALZEMELER

250 gr. tereyağı (eritilip,soğutulmuş)
1/2 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı süt
1 limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı kadar)
200 gr. doğranmış kadayıf
1 yemek kaşığı tereyağı (kadayıfı kavurmak için)
1 çay bardağı iri öğütülmüş ceviz
1 su bardağı irmik
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Kadayıfa Bastı

HAZIRLANIŞI

Öncelikle şerbet için,suyu ve şekeri bir tencereye alın ve kaynamaya bırakın.Yaklaşık 10 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin,2-3 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Ardından kadayıfı elinizle didikleyip bir bıçak yardımı ile küçük küçük kesin.Bir tavaya 1 kaşık tereyağını alıp eritip,ısıtın.Doğradığınız kadayıfları ekleyip rengi değişene kadar kavurun.Rengi değişip kavrulan kadayıfa cevizleri de ekleyip bir kaç dakika daha kavurun ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Diğer yandan derin bir kaba 2,5 su bardağı su ve kabartma tozunu eleyip ortasını havuz gibi açın.Açtığınız havuza eritip soğuttuğunuz tereyağı,sıvı yağ,vanilya,limon kabuğu rendesi ve sütü ilave edip yoğurmaya başlayın.hamur elinize yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı,kıvamını alana kadar yavaş yavaş biraz daha un ilave edin.Yaklaşık 3 ya da 3,5 su bardağı un ilave edeceksiniz.

Yapım Aşamaları

Yoğurduğunuz hamura kavrulmuş kadayıf ve ceviz karışımını da ekleyip yoğurmaya iyice karışana kadar yoğurun.Fırın tepsisine irmiğin yarısını (yarım su bardağı) yayın.Üzerine yoğurduğunuz kadayıflı hamuru bastırarak yerleştirin.Kalan irmiği de her yerine gelecek şekilde serpin ve tatlıyı bir bıçak yardımı ile dilimleyin.Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında üzeri hafif kızara kadar pişirin ve fırından alın.
Tatlıyı fırından aldıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar soğutun ve soğuk şerbeti üzerine dökün.Üzerine başka bir tepsi ile örtüp bir aç saat dinlendirin ve dilerseniz üzerine ceviz ve hindistan cevizi serperek servis edin.
Afiyet olsun...

Yapım aşamaları


Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc      

facebook:   anne eli gibi  

1 yorum:

  1. çok değişik bir tarif olmuş. ellerinize sağlık... Çayımı yudumlarken tatlı hayallerime iyi geldi...

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..