FİNCANDA KAYISILI GÜLLAÇ |
Günaydın,mutlu haftalar.
Yeni haftaya,yeni bir tarif ve yeni bir iftar sofrası ile başlayalım mı ?
Başlayalım bence :)
Seviyorum sofra kurmayı,bazen misafirlerim ne gerek var bu kadar özeniyorsun,nasılsa birazdan harap olacak deseler de ben seviyorum işte.Gerçi bu bir davet masası değil,çekirdek aileme kurduğum günlük mütevazi iftar sofram ama ona da elimden geldiğince özenmeye çalışıyorum.Sofra kurmayı seviyorum da hani ''sofrayı kuran kaldırsın '' mantığını hiç sevmiyorum,ben kursam ama başkaları kaldırsa ne güzel olur :)
Konuyu yine çok dağıttık birazda günün lezzetinden bahsedeyim sizlere.Bugünkü tarifim, Ramazanın gülü güllaç.Bu defa fincanda yaptım,iç malzemesini ben eşimin isteği doğrultusunda oluşturdum.Siz dilerseniz başka malzemelerde ekleyebilirsiniz,taze kayısı da kullanabilirsiniz.Ancak iç malzeme ölçülerini biraz azaltmanız gerekebilir,çünkü fincanın içi fazla malzeme almaz,alsa da fincandan çıkarırken dağıtabilirsiniz.Ama bu hali çok güzel oldu,deneyin derim.
Aşağıda günün menüsüne ilaveten bu masada ki menümü de fikir olsun diye yazdım ama bir çok tarif henüz blogda olmadığı için link veremedim,en kısa zamanda onları da ekleyeceğim.
Bugünlük benden bu kadar,şimdiden hepinize hayırlı iftarlar.
Menümüzde neler vardı ?
Un çorbası
Çoban salata
Soya soslu tavuk kanatları
Fırında Soya soslu,fesleğenli patates
iftariyelikler
meyve tabağı
Fincanda kuru kayısılı güllaç
Karışık meyve kompostosu
Diğer iftar menülerime Buradan , İftar önerilerime Buradan , Sahur önerilerime Buradan ,Sütlü tatlı tariflerime Buradan ,Güllaç tariflerime de Buradan ulaşabilirsiniz.
(21.GÜN)
Günün menüsü
Ezogelin çorbası
Tavuk büryan (kapama)
Kabak tarator
Zeytinyağlı taze fasulye
Fincanda kuru kayısılı güllaç
Sahurda ise nefis ve yumuşacık poğaçalarımı tavsiye ederim,eminim çok seveceksiniz.Tarif için tıklayın lütfen...
FİNCANDA KURU KAYISILI GÜLLAÇ
FİNCANDA KAYISILI GÜLLAÇ |
MALZEMELER
3 yaprak güllaç
3 su bardağı süt
1,5 çay bardağı toz şeker (klasik küçük çay bardağı)
içine:
12 adet kuru kayısı
6 tatlı kaşığı öğütülmüş fındık
ceviz kırıkları
6 çay kaşığı pudra şekeri
süslemek için:
kuru kayısı
Antep fıstığı
kuş üzümü
FİNCANDA KURU KAYISILI GÜLLAÇ |
Öncelikle toz şekeri süte katın ocağa alın.Karıştırarak toz şekerin eriyene kadar ısıtın.Şeker eridikten sonra ocaktan alın.Güllaç yaprağını düz bir zemine serin üzerine sütten bir kaç kaşık gezdirin yumuşaması için biraz bekletin.Diğer güllaç yapraklarına da aynı işlemi uygulayın.Yeteri kadar yumuşayan güllaç yapraklarının her birini 4 parçaya bölün.Türk kahvesi fincanına bir parça güllaç yaprağını uçları dışarı da kalacak şekilde dikkatlice yerleştirin.Diğer parçanın yarısını da küçük parçalara bölün onunda yarısını fincanın içine yayın.Üzerine 1 tatlı kaşığı kadar öğütülmüş fındık,ceviz parçaları,1 çay kaşığı pudra şekeri ve küçük parçalara böldüğünüz iki tane kuru kayısıyı yerleştirin.en üste ikinci yarımdan kalan güllaç yapraklarını serip,yanlardan sarkan yufka ile üzerini kapatın.1-2 yemek kaşığı süt döküp fincanda ki güllacı ters çevirip tepsiye alın.(Ters çevirmeden önce bıçağı dikkatli bir şekilde yanlarından altına doğru geçirirseniz güllaç fincandan daha rahat çıkacaktır.Tüm güllaç yaprakları bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.Bir yapraktan 2 adet tatlı çıkıyor,toplam 6 adet tatlınız olacak.En son kalan sütü tepside ki güllaçların üzerine dökün ve buzdolabına kaldırın.Servisten önce üzerini toz Antep fıstığı,kuru kayısı ve kuş üzümü ile süsleyip soğuk olarak servis edin.
Notlar :
Not 1: Sütü ilk başta size fazla gelebilir,ancak güllaç bekledikçe sütün tamamını emecek ve kıvamını alacaktır.
Not 2: Güllaç çok çabuk bozulan,bozulmasa da sütünü çektikçe kıvamını yitiren bir tatlı olduğundan günlük yapmanızı tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
ellerine sağlık güzel olmuş görünüyor
YanıtlaSilSofra hazırlamayı bende çok seviyorum.. Çok ayrı bir heyecan bence :)
YanıtlaSilKimileri dediğin gibi ne gerek var derken kimilerinin de daha dikkatli ve yavaş yediğini görüyorum ben :) ve bayılıyorum :)
Ellerine sağlık canım, sofra, menü, tatlı hepsi nefis..
Bu Ramazan arı gibisin maşallah :)
balım dolu dolu olmuş eline sağlık sofran bereketli olsun
YanıtlaSilçok şükür bende girdim tarifimi:)))
hmmm nefis gorunuyor,, afiyet olsun
YanıtlaSilSofra şahane,güllacın meyveli hali de öyle :)
YanıtlaSilBen de yaptım fincan güllaç ama meyve koymak gelmemişti aklıma :)
Fıstıklı yaptım sadece,bu şekli daha albenili olmuş.
Ellerine sağlık canım.
Afiyet şifa olsun.
MUHABBETLE..
Ellerine sağlık Reyhan'cığım çok güzel bir sunum olmuş.Sevgilerimle..
YanıtlaSilCanım hayırlı iftarlar... Bu sofrada olmak şans işi gerçekten ellerine sağlık afiyet şeker olsun güllaça bittim sevgilerimle...
YanıtlaSilCanım nefis görünüyor Güllaç ellerine sağlık,menün her zaman ki gibi harika sevgiler...
YanıtlaSilHarika bir masa ellerine sağlık Reyhancım..Hepsi çok güzel..Afiyet olsun...
YanıtlaSilAynen ya,şu sofraları biz kursakda,başkaları kaldırsa..
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık.
Nefiss görünüyor.
Sen yaparsın da kötü olur mu..Nefis nefisss..Ellerine sağlık...Bence de sofrayı kuran değil yemekleri tadanlar kaldırsınnn:)))Sevgiler..
YanıtlaSilMasa ve menü nefis görünüyor ellerine sağlık ,güllacı porsiyonluk çok şık hazırlamışsın canım bayıldım sunumuna ,afiyet olsun:))
YanıtlaSil