Bu Blogda Ara

31 Temmuz 2011 Pazar

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

   Sırada hem bizim soframızın hemde tüm türk sofralarının sultanı yaprak sarması var.insanın yaptığı yemeği hem yeyip hemde tarifini yazması da ayrı bir keyif imiş:)
   yalnız benim sarmam da tarçın,kuş üzümü yada fıstık bulamazsınız,çünkü hiç sevmem.ama sevenlere ve yapanların damak tadına saygım vardır o ayrı..sonuçta herkesin damak zevki farklıdır.
mutlaka çoğunuzun mutfağında birçok kez zeytinyağlı yaprak sarması pişmiştir,herkesinde ayrı bir tarzı ve püf noktaları vardır.benim tarifimde aklınızın bir köşesinde bulunsun istedim.hazır ramazanda gelmişken davet sofralarını süsleyecek bu harika lezzetin tarifi blogumda yerini alsın istedim..
  yalnız dikkat edeceğiniz en önemli hususlardan biri yaprağın kalitesi,istediğiniz kadar güzel bir dolma harcınız olsun ,yaprak güzel değilse malesef sonuç fiyasko oluyor.sırf yaprak almak için dün eminönü'ne gittim desem inanır mısınız bilmiyorum:),Çünkü bu aralar buralarda güzel bir yaprağa nedense rastlamadım.sevgili görümcemi de bulmuşken hemen saralım dedim,malum bir elin nesi var iki elin sesi var:)
buradan sema'cığıma teşekkür ediyorum ve geliyorum sadede:)
 
  Hazır ramazanda gelmişken hem ramazan-ı şeifinizi kutlamış olayım hemde davet sofralarınızı süsleyecek bu güzel tarifimi vermiş olayım...aman ha akşamları ve sahurda bol su içmeyi ve meyve yemeyi unutmayın sakın,zira havalar çok sıcak ve günler çok uzun,dolayısıyla yemekten çok sıvıya ihtiyacımız olacak.
  Tekrar ramazanınız hayırlı olsun,Allah yar ve yardımcınız olsun diyorum ve mutlaka denemenizi tavsiye ederek tarifime geçmeden önce bu güzel tarifimi,RAMAZAN LEZZETLERİ ETKİNLİĞİNE

gelibolu17 ve

cafemis.com  'a gönderiyorum...
MALZEMELER

750 gr asma yaprağı
4-5 adet orta boy  kuru soğan
2 çay bardağı zeytinyağı
3 adet orta boy domates
2 adet kesme şeker
2,5 su bardağı pirinç
3-4 tutam maydanoz
4 çay kaşığı dolma baharı
değirmende çekilmiş karabiber
çeşni
4 çay kaşığı kuru nane
tuz
dilerseniz biraz pul biber
sosu için:
1 adet limonun suyu
1/2 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
tuz
sıcak su

HAZIRLANIŞI

 Öncelikle yapraklarımızı 2-3 dakika kaynar suda bekletip,ardından soğuk suyla iyice yıkayalım ve süzmeye bırakalım.ardından iç harcımız için yağımızı tencereye alıp ısıtalım ve rendelenmiş soğanlarla kesme şekeri atıp kavuralım.sonra rendelenmiş domatesleri de ekleyip biraz daha kavuralım ve yıkanmış pirinçleri de ekleyip kavurmaya devam edelim tuzunu ve çeşnisini de katıp ocağın altını kapatalım.ocağın altını kapattıktan sonra baharatlarını ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyip iyice karıştıralım,ılımaya bırakalım.ılıdıktan sonra artık kalem gibi sarmaya başlayabiliriz.Yaprakların büyüklüğüne göre iç harcını koyup sarmaya başlayalım.harcını koyarken pirinçlerin pişerken şişeceğini göz önünde tutarak ayarlayın ki dolmalarınız piştikten sonra olması gerekenden kalın olmasın,yoksa görüntü pek hoş olmaz.

  Sarma işlemi bittikten sonra sosu için yağ,tuz,limon suyu ve sıcak suyu derin bir kasede iyice karıştıralım.tencerenin dibini asma yaprakları ile ve maydanozla kaplayalım ki dibi tutmasın ve maydanoz sarmaya ayrı bir lezzet katsın.yarım demet maydanoz yeterli olacaktır.sonra bir kat sarma dizip hizasına kadar sos dökelim,tekrar bir kat daha sarma dizip yine sos dökelim,aynı işleme sarmalar bitene kadar devam edelim.yani,tüm sarmayı dizdikten sonra sosu dökmek yerine her kata döküyoruz.sos sarmaların hizasında olmalı ne daha az nede daha fazla.üzerine uygun bir tabakla kapatalım,hatta ben tabak hafif gelir diye üzerine su dolu bir kasede koyuyorum.eğer sizde dolma taşı varsa onuda kullanabilirsiniz.kaynayınca altını kısalım ve yapraklar ve iç harcı orta ayarda yumuşayana kadar pişirelim.piştikten sonra ılıyana kadar kapağını fazla açmamaya dikkat edelim çünkü sarmalar hemen kuruyup kararıyor. soğuk olarak servis edelim.tabi soğumasını bekleyebilirseniz:)
sosuna limon kattığımız için ekstradan limon sıkmaya gerek yok ama yinede siz bilirsiniz.ben yalnızca süs olarak kullandım....
AFİYET OLSUN....

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

19 yorum:

  1. ellerine sağlıkkk:) bir tabak alıp kaçıyorum müsadenizle:)


    hayırlı ve bereketi ramazanlar diliyorum sizlere...

    muhabbetle....

    YanıtlaSil
  2. Canım ellerine sağlık. Bir tencere yaprak sarması rahat yerim herhalde. Ewet ewet yerim! :)

    YanıtlaSil
  3. Canım ya ne güzel site,ne güzel tarifler bunlar,yaprak sarmasız sofra ülmaz diyenlerdenim,şeker gibi her gün olsa her gün yerim,ellerine sağlık,bugün yayına vereceğim,yalnız rica etsem format geregi bir sey ekleyebılırmısın "Bu tarifimi cafemis ve gelibolu17 için yaptım,Ramazan Lezzetleri Etkinliğine gönderiyorum..." gibi bir şey yazıp linklerimizi vermen,biz de senin linkinle alıp bir kaç yerde birden yayın yapacağız. http://cafemis.com ve http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com linklerimiz,her şey gönlünce olsun,hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  4. çok teşekkür ederim,kekik'ciğim,tabiki alabilirsin:)

    YanıtlaSil
  5. saolasın canım arkadaşım,valla tümay'cığım,kim görse aynı şeyi söylüyor,sanırım biz türkler,sarma delisi olmuşuz:)

    YanıtlaSil
  6. tamam ayşegül'cüğüm şimdi aldım yorumunu,tamam yazarım .diğer yazının altına yazsam olur sanırım.saol canım benim..

    YanıtlaSil
  7. canım benım,burda eklermısın,nereye yazdın bılmıyorum burda yazkı ılerde sorun yasamayalım....artık yarına kaldı....sahura bır seyler hazırlayacagım,iyi sahurlar sanada,gorusuruz,sevgıler

    YanıtlaSil
  8. tamam canım halletmeye çalışıyorum,yorumunu yeni gördüm.linki bir türlü istediğim gibi yazmadım..

    YanıtlaSil
  9. ayşegül'cüğüm linkleri ekledim,baktığın zaman olmuşmu olmamışmı bana yazarsın canım..sevgiyle kal..

    YanıtlaSil
  10. GELİBOLU17:
    selamlar,ellerinize sağlık,bu güzel tarif için çoook teşekkürler ediyorum,şimdi yayınlaıdm bende http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com adresimde,gene beklerim,sevgiler,selamlar,hayırlı iftarlar olsun :)

    YanıtlaSil
  11. çok teşekkür ederim,tabiki seve seve inşallah yeni tariflerde göndermeye çalışacağım.sevgiler,sizede hayırlı iftarlar..

    YanıtlaSil
  12. iste bu beni bitirdi,gece gece bu tabak tivit atilir mi?sen her yerden takip etmenin kötü yani:)ellerine saglikkkk

    YanıtlaSil
  13. merhabalar

    ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor sarmalar. benim merak ettiğim harcı kavururken su koymalı mıyız yoksa soganın ve domatesin suyu yeterli gelecek midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba ayşe hanım,
      normalde domatesin suyu yeterli oluyor ancak yaprak taze ve çok körpe ise çok az su ekleyebilirsiniz.

      Sil
  14. ellerinize sağlık, muhteşemler

    YanıtlaSil
  15. Merhaba
    Öncelikle mesaj yeri bulamadığım için faceden ve burdan buraya yazıyorum.
    Tarifleriniz için cok teşekkür ederiz .inanın yemek yapmayı bilmeyip çalışan bayanlara cok yardımcı oluyosunuz.cok teşekkürler … yalnız önceden sitedeki tarifler kopyalanıyodu ;ben de işten çıkarken o gün yapacağım tarifi yazıcıdan döküp ,markete uğrayıp eve gidip hevesle yapıyodum tarifleri.. Artık kopyalanmıyor ve elle yazmak inanın cok zor oluyor.bunun bir çözümü var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.Bu arada yemek kitabı çıkarırsanız kitabınızı da severek alırız.
    Sağlıkla,huzurla,mutlulukla daha nice yemekler yapıp paylaşmanız dileğiyle…selamlar…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar derya hanım,
      bu aralar çok yoğun olduğumdan bloga bakma fırsatım olmadı bu nedenle yorumunuzu şimdi gördüm,kusura bakmayın lütfen.Kopyalamayı yasaklamamın sebebi yayınlarımı izinsiz alıp yayınlanan sitelerden korumak amaçlıydı.Ama sizi ve sizin gibi yasağı kaldırmamı isteyen okuyucularımı daha fazla kırmak istemiyorum bu nedenle az önce bu yasağı kaldırdım,artık rahatlıkla kopyalayabilirsiniz.Umarım emek hırsızları yüzünden tekrar kapatmak zorunda kalmam.
      Ayrıca güzel sözleriniz ve beğenileriniz için teşekkür ederim,çok mutlu ettiniz beni.
      sevgiler...

      Sil
    2. Tekrar Merhaba..
      Çok teşekkür ederim umarım yayınlayan sitelerde kaynak belirtirler..
      ben butun arkadaşlarıma öneriyorum..çok güzel bir blog.tekrar tebrik ederim sizi.herkezin bilse bile yapamayacağı bir şey..ayrıca bir kurs falan açarsanız ilk kursiyerlerinizden biri olabilirm :( Sevgilerimle...

      Sil
    3. Tekrar Merhaba..
      Çok teşekkür ederim umarım yayınlayan sitelerde kaynak belirtirler..
      ben butun arkadaşlarıma öneriyorum..çok güzel bir blog.tekrar tebrik ederim sizi.herkezin bilse bile yapamayacağı bir şey..ayrıca bir kurs falan açarsanız ilk kursiyerlerinizden biri olabilirm :( Sevgilerimle...

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..