sıradaki tarifim zahmetli ama yemesi harika bir tatlı olan profiterol..
sevmeyen varmıdır bilmem ama ben tatlı yemediğim halde bayılıyorum bu lezzete,şuan bir taraftanda kaşıklıyorum:)
zahmetli dedim çünkü 3 aşamada yapılıyor ve bir sürü püf noktası var birini yanlış yaptığınız zaman sonuç malesef hüsran oluyor.bu nedenle aşağıda sıralayacağım püf noktalarını eksiksiz uygulamalısınız..
diyorum ve tarifime geçiyorum..
MALZEMELER
hamuru için:
1,5 su bardağı su
100 gr margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tozşeker
iç kreması için:
2,5 su bardağı süt
2 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilin
2 adet yumurta sarısı
üzerine:
hazır çikolata sosu(biraz bu aşamada tembellik yaptım,iftar saati gelmişti çünkü)
arkasındaki tarife göre hazırlanacak.
HAZIRLANIŞI
öncelikle hamurunu yapmak için suyu tencereye alıp kaynatalım.kaynayan suya margarini ekleyip eriyene kadar karıştıralım.unu,tuzu ve şekeride ekleyip hızlıca karıştıralım topaklanmasın.üzeri kısa bir süre sonra göz göz olunca altını kapatalım.5-10 dakika ılımaya bırakalım.
ılıdıktan sonra yumurtaları eklemeye başlayacağız fakat hepsini tek tek katacağız.ilk püf noktamız bu.
1 yumrtayı ekleyip 1-2 dakika kadar iyice karışana kadar mikserle çırpalım,sonra ikinci yumurtayıda kırıp tekrar 1-2 dakika daha mikserle çırpalım.yumurtalar bitene kadar aynı işleme devam edelim.çırpm işlemi bitince hamuru buzdolabına kaldıralım ve bir saat kadar dinlendirelim.
bu arada muhallebi için vanilin hariç tüm malzemeyi iyice katıştırıp ocağa alalım ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.ocaktan aldıktan sonra vanilinide ekleyip ılımaya bırakalım.
dinlene hamurumuzu dolaptan alıp yağaldığımız tepsiye 1,5 çay kaşığı kadar 2 cm aralıklarla dökelim.şekli çok önemli değil siz ne yaparsanız yapın o sizden bağımsız şekil alacaktır zaten ama çok dağılırsa kaşıkla düzeltebilirsiniz.bu şekilde en az 2 tepsi çıkıyor.
tepsilerimizi önceden ısıtılmış önce 200 dereceli fırında 15 dakika kadar sonra ayarı 150 dereceye düşürerek bir 20-25 dakika kadar daha pişiriyoruz,asla kapağını açmıyoruz.piştikten sonrada kapağını açmayalım bir süre fırında kalsın yoksa kabaran hamurlar hemen söner.
ben size dakikaları verdim ama pişirme süreleri fırından fırına değiştiği için siz yinede dikkatli olun üzeri hafif pembeleşince fırını kapatın ve fırının sıcağıyla içinde kaldığı için biraz daha pişceğini hesaplayın..
fırından çıkardığınız hamurları bıçakla dikkatli bir şekilde kesin içine kremadan eşit bir şekilde bolca sürün.
en son çikolata sosunuda tarife göre ayarlayıp dilerseniz az dilerseniz tamamını kaplayacak şekilde üzerine dökün.
profiterol artık servise hazırdır..
not: fırının kapağını hiç bir aşamada çamıyoruz,piştikten sonra bile bir süre açmayalım.
not: yumurtaları pişen hamura tek tek katıp mikserle çırpalım,iyice yedirerek yoksa hamur kabarmaz.
not: olduda biraz fazla pişirdiniz,kesmesi iraz zor olur dağıtmadan kesmeye özen gösterin ve içinin kremasını birde çikolata sosunu fazla dökerseniz bir süre sonra yumuşayacaktır.ama yinede dikkat edin fazla kızarmasın..
AFİYET,ŞEKER OLSUN...
İnanmayacaksınız, şimdi yalancısını yaptım, hatta pratik diye 1-2 güne tarif vereceğim.
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
inanırım neden inanmayayım,ben hiç yapmadım ama yapanlar çok fazla en azından krema tarifi işlerine yarayacaktır.ellerinize sağlık dilek hanım..sevgiler..
YanıtlaSil6.blog yazarları buluşmasında bu tarifi ayak üstü senden almıştım. Anneminde doğumgünü sebebiyle tatlıyı bugün yaptım. Çok beğendiler((: Çok teşekkürler, sevgiler...
YanıtlaSilçok teşkkür ederim canım,çok sevindim beğendiğinize,seninde ellerine sağlık,anneninde öperim ellerinden..
YanıtlaSilsevgiler..