Bu Blogda Ara

29 Aralık 2011 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KARA LAHANA SARMASI (DOMATES SOSLU)

ZEYTİNYAĞLI KARA LAHANA SARMASI (DOMATES SOSLU)

   Herkese merhabalar.
Bugün yine yöresel bir lezzetle geldim.Karadeniz bölgesine ait nefis bir sarma çeşididir ki ,yememiş olanlar varsa da aramızda en azından duymuşlardır,yani herkesçe bilinen bir yemektir..
     Aslında kara lahana sarmasını ilk kez yaptım.belkide yapmadığım tek sarma çeşidiydi,genelde yaprak ,pazı ve beyaz lahana sararım,birde Karadenizli olacağım.aslında yapmamamın sebebi bizimkiler zaten bol bol yapıp yediriyorlar,sebebi bu olabilir.yoksa insan sevdiği bir lezzeti bu kadar mutfakta vakit geçirmesine rağmen neden yapmasın ki:)
     Ama tabi ben kendi usulümde yaptım.mesela bizimkiler şeker katmazlar ve tabi hakiki zeytinyağı yerine ayçiçek yada mısır özüyle yaparlar.ama benimki sanki daha bir güzel oldu .aman duymasınlar..:))
üzerine sos olarak da yalnız yağ ve su yerine domates rendeledim,daha bir güzel oldu..bunu canım anneannemden görmüştüm o yaprak sarmasına bile domates sosu yapar bende lahanayı öyle deneyeyim dedim,sonuç beni mutlu etti tabi ki..

MALZEMELER

1 büyük demet kara lahana(600-650 gr lık)
3 adet orta boy soğan
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 su bardağına yakın pirinç
3 adet orta boy domates
1/2 su bardağı su
kuru nane
tane karabiber
dolma baharı
pul biber
tuz
tuzot
sosu için:
2 adet rendelenmiş domates
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
sıcak su
ZEYTİNYAĞLI KARA LAHANA SARMASI (DOMATES SOSLU)

HAZIRLANIŞI

öncelikle lahanalarımızı saplarını kesip iyice yıkayalım,diğer tarafta bir tencereye su koyup kaynatalım.kaynayan suya lahanaları atıp orta karar haşlayalım.ne çok haşlayalım nede diri kalsın.haşlanan lahanaları bir süzgece alıp suyunu süzülmeye bırakalım.başka bir tencerede iç harcını hazırlamak için yağı tencereye alalım ve yemeklik doğranmış soğanlarımızı da ekleyip kavuralım.şekerimizi ve rendelenmiş domatesleri de ekleyip kavurmaya devam edelim.pirinçleri ekleyip onları da kavuralım ve tuzla baharatları da ekleyip 1/2 su bardağı suyu da ekleyip suyunuz çekmeye bırakalım.suyunu çekince altını kapatıp ılımaya bırakalım.suyu süzülen lahanaları kalın damarlarını dikkatlice keserek sarmaya başlayalım.çok büyük olanları ikiye bölebilirsiniz.sarma işlemi bitince,tencereye dizmeden önce dibine birkaç lahana yaprağı serelim.sarmaları tencereye yerleştirelim,üzerine rendelediğimiz 2 adet domatesi eşit bir şekilde dökelim onun üzerine tuz,yağ ve sarmaların hizasına gelecek şekilde sıcak su dökelim ve ocağa alalım.tabi üzerine bir tabak koymayı unutmayalım ki sarmalar açılmasın.içi ve lahanalar pişene kadar ocakta tutalım.lahanaların ve içinin orta kararda pişmesine dikkat edelim.soğuk olarak servis edelim..
AFİYET OLSUN...

                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

21 yorum:

  1. oy oy oy tabağı kapıveresim geldi ellerine sağlık cnm mis gibi mis ;))

    YanıtlaSil
  2. uuuuuuu ben şimdi bu fotoğrafa bakınca nasıl durayım da dolaba koşmayayım? aç olmayan insanın bile iştahını açıyor ellerine sağlık canım =)

    YanıtlaSil
  3. Bir Karadenizli olarak oleyyy diyorum:) Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  4. tamda karnım acıkmışken çok güzel görünüyor.
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. çok tatlısınız kızlar yaaa..
    hepinizde aynı tepkiler''uuuu,oy oy ve oley'':))
    valla olsa bende yerdim ama eski tarif malesef kalmadı:(
    teşekkürler ve hepinize kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Canım ben henüz yemedim bu sarmadan çorbasını içtim kara lahananın ama sarmasını yemedim..
    Nasılda iştah açıcı görünüyor ama yaaa..:))
    Kaldıysa bir tabak gönder bana..:))
    Ellerine sağlık canısı..

    YanıtlaSil
  7. Oy oy muhteşem görünüyor nasıl canım istedi..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  8. uzun zamandır sarma yemiyordum birden karşımda görünce canım istedi.Eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  9. ...yok meliha'cım malesef ama şimdi beyaz lahana ve pazı sardım onlardan gönderebilirim:)
    sağol canım..
    ...teşekkür ederim feray:)
    ...sanada teşekkür ederim meri'cim,keşke gönderebilsem hepşinize:(

    YanıtlaSil
  10. Nefis, nefis, nefis ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  11. Agzimin suyu akti yaaaa. Oyoyoyyy

    YanıtlaSil
  12. karalahanın sadece kıymalı sarmasını seviyorum ve hatta bayılırım:))

    ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  13. süperrrr ,ellerine saglik

    YanıtlaSil
  14. nasıl severim canım nasıl çekti tam mevsimi lahananın en lezzetli olduğu zaman sık sık yapıyorum bende ellerine sağlık canım yeni yılın kutlu olsun sağlık ve esenlikler diliiyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Herşeyin gönlünce olduğu sağlıklı, mutlu, çikolata kokulu bir yıl diliyorum. İyi seneler:)

    YanıtlaSil
  16. mis gibi olmuş olsada yesek:) ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Tüm dileklerinin gerçekleşeceği,musmutlu bir yıl diliyorum canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. ...handancım,fransalı gelin ve seher çok teşekkür ederim..

    ...papatyacım bende kıymalıyı çok severim ama zeytinyağlının yeri bir başkadır bende,sağol şekerim:)

    ...teşekkürler sevgili gül sevilmez mi?sanada iyi seneler canım..

    ...tümaycım çok teşekkür ederim canım sanada tekrar iyi seneler..

    ...sağolasın şehrinaz'cım ,sevgiyle ..

    ...bende sana musmutlu bir yıl diliyorum meliha'cım,öperim canım çok sağol...

    YanıtlaSil
  19. muhtesem olmus ama buuuu:)

    YanıtlaSil
  20. harika gözüküyor reyhan abla.en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  21. şimdi yapacağım misafirlerime....Sonucunu bildiririm fatosunmutfakgünlüğü

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..