Bu Blogda Ara

18 Nisan 2012 Çarşamba

EKMEĞİMİ SEVİYORUM







Bayat  ekmek israfına son

Bizler EKS Yemek Blogları platformu olarak ,ekmek israfına  dur diyoruz. Ülkemizde her sene 44 milyar ekmek üretiliyor ve bu ekmeklerin 4 milyarı ne yazık ki israf ediliyor.Ekmek israfının günlük maliyeti ise tam olarak 2.6 milyon lira.İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Edirnekapı İşletme Müdürü Abdullah Arslan’ın TBMM sunduğu yazılı rapora göre; günlük üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonu çöpe atılıyor.Yani her 10 ekmekten biri israf ediliyor.Ülkemizde her sene israf edilen ekmeklerle 60 tane hastane,180 tane okul inşa ettirebileceğimizi biliyor muydunuz?

İsraf Önlenebilir

Ekmek israfının önüne geçmek ve bu vesile ile milli servetimizin kaybolmasını engellemek, basta evlerde ev hanımları olmak üzere,okullar,hastaneler,yemekhanesi olan iş yerleri,askeri tesisler gibi  bütün toplumumuzun farklı kesimlerinin dikkat etmesi gereken bir konudur.Bu konuda halkımızı ve işletmeleri bilinçlendirme çalışmalarının kesintisiz sürdürülmesi gerekmektedir.


 EKS Yemek Blogları Platformu

EKS Yemek Blogları Platformu üyeleri olarak bizler;Şefimiz Eyüp Kemal Sevinç önderliğinde bu konunun takipçiliğini üstlendik.15/04/2012 Pazar günü bu konuyla ilgili baslattığımız çalışmalarımızın bir kısmını EKS Mutfak Akademisi’nde yaptığımız etkinliğimizle gerçekleştirdik.Bu etkinlikle , Show Tv Ana Haber Bülteni’ne haber olarak girişimimizi bütün Türkiye ile paylaştık.Her blog yazarı  kendine özel reçetelerini  uygulayarak bayat ekmeklerden;mantı,kek,içli köfte,pizza gibi yiyecekler yapılmasının mümkün olduğunu gösterdi. Ülkemizde bu konuda kamuoyunun dikkatini çekmek,bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi konusunda halkımızı bilinçlendirmek ,bayat ekmek kullanarak geliştirdiğimiz reçetelerimizi paylaşmak,yeni cözüm yolları üretmek ve ekmek israfına yol açan olası sebeplere karşı toplumumuzu  uyarmak amacıyla yaptığımız çalışmalar çoğalarak devam edecek.

Ekmek israfının önüne geçerek milli servetimize katkıda bulunmak  için herkesin dikkatini bu konuya çekmek istiyoruz.Ekmek israfını önlemek için önce kendi evlerimizde basit önlemler alabilir ve ekmekleri israf etmek yerine;

  • İhtiyacımız dışında alınan,elimizde kalan ekmekleri ihtiyac sahipleri ile paylaşabiliriz
  • Onları farklı formatlara sokarak farklı menülerde değerlendirebiliriz
  • Hayvan dostlarımızın da dışarıda aç olduğunu bilerek onlarla paylaşabiliriz


Bizler çevremizi ekmek israfı konusunda duyarlı davranmaya davet ediyoruz…


24 yorum:

  1. Merhabalar,
    Cok guzel bir konuya deginmissiniz. Aslinda sadece ekmek degil, herhangi bir yiyecegi sadece ihtiyacimiz kadar almaliyiz. Ben yurtdisinda yasiyorum ve buraya ilk geldigimde, tipik bir Turk olarak benim de dikkatimi tane ile satilan sebze/meyve cekti. Zamanla, zoraki olan bu durumun, aslinda israfa karsi ne kadar guzel bir onlem oldugunu anladim. Ulkemizde hersey cok bol oldugu icin farkinda degiliz. Bu konu ele alinip, tane ile satisa gidilebilir. hem israf onlenir, hem de ic piyasada satilacak urunlerin bir kismi ihracat icin gonderilir.

    Bu arada, benim en sevdigim yemeklerden biri olan "ekmek asi" da kuru ekmek ile yapiliyor. Ilgilenenler icin tarifi surada: http://topologistskitchen.blogspot.co.uk/2011/07/ekmek-as.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sevgili ayşe,tek satmak güzel bir yöntemmiş,aslında burdada isteyen artık tek olarak alabiliyor ama marketlerde,mesela ben 2 tane kabak alıyorum ama patlıcanı kilo kilo alırım çünkü kabak daha az tüketiyorum.ama pazarlarda hala kilo işi olduğundan ve biraz daha ekonomik olduğu için insanlar kiloyla alıp israf yapıyor,bu konuda çok önemli.
      ekmek aşını bende yaparım ama senin tarifinede bakacağım,desteğin için çok teşekkür ederim..

      Sil
  2. çok önemli bir etkinlik olmuş ekmek israfına son diyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım son diyelim hep beraber,bizlere çok iş düşüyor.
      sağol canım..

      Sil
  3. paylaşım için teşekkürler. Hepimizin bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor, bence de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim desteğiniz ve duyarlılığınız için..

      Sil
  4. ben de yiyeceğimizden fazlasını almayarak bu israfı önlemeye çalışıyorum, kalanlar da ufalanıp dondurucuda köfte içi olmayı bekliyor. Bu konu gerçekten çok önemli, değindiğin için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ufalayip, dondurucuya atmak hic aklima gelmemisti. Fikir icin tesekkurler.

      Sil
    2. sevgili ayşe en güzel ve en basit yöntemlerden biridir mutlaka denmelisin,hiçbirşey olmasa köfteleri katarsın..

      Sil
    3. desteğiniz için asıl ben teşekkür ederim,sevgili hayat mutfakta güzel,senin yöntemini bende uyguluyorum ama daha çok yolu var önümüzdeki günlerde göreceksiniz ve inanamayacaksınız..

      Sil
  5. Reyhan'cığım bende ekmek zaten atılmıyor ama bazen olursa ayrı bir poşette duruyor asla çöpe atmam, kışın karda güvercinler,serçeler üşüştü, karınları doydu, tabii üzerine tavuk suyu döküp yumuşatıp kedilere de verdiğim oluyor...çok severek yiyorlar..epeydir uğramıyorsun bloguma nerelerdesin diye de sorayım?:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel ediyorsun ablacım,bende arada kuşlara aradada kendimiz için değerlendiriyorum.bu aralar o kadar yoğunum ki gelemedim ilk fırsatta sendeyim,öperim..

      Sil
  6. önemli bir konu, ekmekle başlayıp diğer yiyecekler için de devam etmesi dileğiyle...
    ekmek konusunda, elimdekileri bitirmeye çalışıyorum, kalanları da fırında kurutup robottan çekerek galeta unu olarak kullanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o da çok güzel bir yöntem benimde yöntemlerimden biri hatta ama yetmiyor malesef keşke herkes aynı olsa,umarım diğer yiyecekler içinde devam edeceğiz,daha çok projelerimiz var,çok sağol...

      Sil
  7. papara yapılabilir,yumaurtalı ekmek yapılabilir,küçük kareler halinde fırında kızartılıp çorbanın içine atılabilir yine fırında pişirilen üzerlerine peynir tereyağ domateslerle bir nevi pizza yapılabilir daha daha bir çok altarnatiflerle israfı önlemiş oluyoruz:)

    çok önemli bir konuydu değindiğin,bu nedenle var ol arkadaşım:)sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet hepsi yapılabilir canım hemde çok çok fazlasıyla önümüzdeki günlerde etkinliğimizi yayınlayacağım inanamayacaksınız neler yaptığımıza..
      sağol arkadaşım..

      Sil
  8. Bende ekmeğimi seviyorum, bayatlayanları kroton yapıp yiyiyorum. Yiyemediklerimi kuşlara küflenmeden kötü olmadan yediriyorum. Ve ekmek atanları şiddetle kınıyorum. Dünyada binlerce aç varken israf niye?. Sizi kutluyorum bu paylaşım için. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim bende aynı şekilde israf edenleri kınıyorum hiçbirşey yapılmıyorsa sokak hayvanlarına verilebilir..

      Sil
  9. Süper. Asla ekmek atmayalım..

    YanıtlaSil
  10. nekadar onemli bir konuyu yazmissin.cok fazla israf ediliyor ekmekler.bende elimden geldigince degerlendirmeye calidiyorum.gecen sene kuslar icin balkona ekmek koyuyordumda.alman komsularim beni ev sahibine sikayet etmisti.bizdeki merhamet onlarda yok anlamistim..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet avrupalı bu konuda bizdende beter malesef,olsun sende mutfakta değerlendirirsin bence,sağol canım..

      Sil
  11. kesinlikle çok önemli bir konu herkes yiyebileceği kadar alsın!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle aylincim bu en önemlisi sanırım..

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..