29 Mayıs 2012 Salı

Çilekli Tart



Herkese mutlu,huzurlu bir gün diliyorum..

 Bugün yedi tepeli şehrin,benim doğduğum,yaşadığım  her şeyine rağmen asla kopamayacağım ,istanbul'un fethinin 559.yıldönümü,bu özel günü kutluyor FatihSultan Mehmet'i saygıyla anıyorum,Allah gani gani rahmet eylesin.
 “Kostantiniye (İstanbul) muhakkak fethedilecektir.Onu fetheden emir ne güzel emir; onu fetheden ordu ne güzel ordudur.
 Demiş peygamber efendimiz (Sav) bir hadisinde,ne de güzel demiş.
....................
Bugün gelmeyen yaza inat içinizi açacak bir tarif getirdim sizlere.

Yine gök gürültüleriyle başladık güne,bakalım ne kadar sürecek bu havalar,gerçi ben yazı çok sevmem kış çocuğuyum ama kapalı havaların ruhumu kararttığı gerçeği de ayrı bir durum.
Neyse efendim geçelim fotoğraftaki güzelliğe,ne kadar şık değil mi?
Bayılıyorum ben bu görüntüye ama her güzelin bir kusuru vardır ya,bu güzelinde bir kusuru var maalesef.
Servisi çok zor oluyor.şık dilimler kesmek oldukça güç,hamur keserken kırılıyor,aslında bu tüm tart hamurları için geçerli bir durumdur,bunu önlemenin en etkili yolu küçük tartoletler olarak yapmak,dilerseniz aynı tarifi tartolet olarak da uygulayabilirsiniz,tercih size kalmış diyorum ve geçiyorum tarifime.


MALZEMELER

tart hamuru için:
2,5 su bardağı un (250 gr)
1 adet büyük boy yumurta
125 gr tuzsuz tereyağ (soğuk olmalı)
1 çay bardağı pudra şekeri (60 gr )
6-7 damla vanilya esansı yada 1 adet vanilin
1 çay kaşığı kabartma tozu



krema için:
3 Su bardağı (600 ml.) Süt
2 Çay bardağı toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Mısır Nişastası
1 Adet Yumurta Sarısı
1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
üzerine:
taze çilek
toz Antep fıstığı

Dilerseniz ilave olarak jöle de yapabilirsiniz.

HAZIRLANIŞI

tart hamurunun hazırlanması
Öncelikle soğuk tereyağını küçük parçalara bölüp derin bir kaseye alalım.unu ve pudra şekerini birlikte eleyelim.vanilya esansı,yumurta,un,pudra şekeri ve kabartma tozunu tereyağla birlikte yoğuralım.
Hamur hafif ele yapışabilir,çok yapışıyorsa azıcık daha un ilave edebilirsiniz ama sakın abartmayın.Yoğurduğumuz hamuru buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirelim.

Fırınımızı 160 dereceye ayarlayalım ,dinlenen hamuru unlanmış tezgahta merdaneyle 26 cm 'lik tart kalıbına göre açalım ve kırmadan üzerine kapatalım.Hamuru kalıba güzelce yerleştirip yine merdane yardımıyla fazlalıklarını üzerinden geçerek keselim. (üstteki fotoğrafta kare kare nasıl yapılacağını görebilirsiniz).
Hamurun üzerine birkaç yerinden bıçakla çizik atalım ve yağlı kağıtla üzerini kapatıp,her yerini kaplayacak kadar nohut yada her hangi bir bakliyatı dökelim.Bu işlem fazla kabarmasını önleyecektir.
Normalde alümiyum folyo sererler ama ben asla kullanmıyorum çünkü folyonun sıcakla teması çok tehlikeli,kağıtla biraz zor oluyor ama emin olun daha sağlıklı.
Hamurumuzu önceden ısıtılmış fırına sürüp 15 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkarıp üzerindeki folyoyu ve bakliyatı da alıp bir 10 dakika daha pişirelim.
Ancak sertleşmemesine ve renginin koyulaşmamasına dikkat edelim.
  Tart hamurumuz artık hazır,bir kenarda kremayla birleştirmek için bekletebiliriz.




Kremanın hazırlanması

Tüm malzemeleri bir tencereye alıp iyice çırpalım ve orta ateşte karıştırarak pişirelim.kaynamaya başlayınca ocaktan alalım ve karıştırarak soğutalım.
Krema da artık hazır olduğuna göre tartı birleştirebiliriz.

  (kremanın tarif müge'ye aittir )

Kremamızı hamurumuzun üzerine bir sıkma torbası yardımıyla sıkalım.dilerseniz kaşıkla da koyabilirsiniz ama böyle daha şık oluyor,aklınızda olsun derim.
Kremayı sıktıktan sonra ben üzerine dilimlediğim çilekleri koydum,siz dilerseniz püre halinde dilerseniz de bütün olarak koyabilirsiniz.En son toz antep fıstığıyla süsleyelim.
Ve dilerseniz jöleyle kaplayabilirsiniz.Ben bu defa tercih etmedim.

Not:   Tartı servisten en fazla 1-2 saat önce birşleştirelim ki hamurumuz çok yumuşamasın.
Tartı bölerken çok dikkatli olmalısınız,çünkü hamur çok kolay parçalanıyor,bunu önlemek için küçük tartolet şeklinde de yapabilirsiniz,tercih size kalmış.
Afiyet olsun...



Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
   

41 yorum:

  1. Ellerine sağlık, servisi zor ama tadı çok güzel hem de çilekli tart:=)

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuş canım.resime bakınca belli nasılda lezzetli olduğu.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SAĞOL CANIM BENİM,BEN YİNE AYNI ŞEYİ SÖYLEYECEĞİM AMA BEN SENİN BLOĞUNA GİREMİYORUM SERAPCIM,İZİN VERMİYOR SİSTEM,AKLINA BİRŞEY GELMESİN LÜTFEN.

      Sil
  3. Ne kadar güzel gözüküyor, ellerinize sağlık. Hiç cesaret edip yapmadım tart. Öyle güzel anlatmışsınız ki sanki gitsem eve yapabilirim: )

    YanıtlaSil
  4. Günaydın pişti olmuşuz :) Çok güzel görünüyor eline emeğine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. çok çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Tartın nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık harika gözüküyor

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık çok güzel görüntüsü, eminim tadı görüntüsündende güzeldir.. :)

    YanıtlaSil
  9. Hımmm, ellerinize sağlık Reyhan hnm. Harika bir tart!

    YanıtlaSil
  10. Biri çilekmi dedi)))
    parçalansın sorun değil midemde birleşir onlar canım:)))
    ellerine sağlıkk)

    YanıtlaSil
  11. süper görünüyor. tarifin kaydettim mutlaka yapmalıyım. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BEĞENECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM ÖZLEMCİM,SAĞOL CANIM..

      Sil
  12. Çok güzel görünüyor canım ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  13. Bu yenmez seyredilir... İnsan yemeye kıyamaz yardım eden tatlı olunca tartın tadına doyum olmaz zaten..sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. çilek olurda insanın içi açılmaz mı hiçç:)
    ben fotoğrafa bakıp duruyorum halla:)
    eline sağlık canım hatta elinize:)
    tam zamanı çilekler nasılda lezzetli şu aralar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SAĞOL CANIM BENİM,ÇOK TATLISIN:))

      Sil
  15. Reyhan,süpersin çok başarılı bir tart anlatımı olmuş.Ben bu fransız tatlılarının workshopına katılmıştımda ordan biliyorum, çilekli tartta gel beni ye diyor, ellerine ve anlatımına sağlık.Sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. workshop'a katılıp benim anlatımımı beğenmen çok hoşuma gitti dilekcim,ben zaten tüm tariflerimi zor olsada ayrıntılı anlatmayı seviyorum,ata payı az olsun diye,çok sağol canım..

      Sil
  16. varsin keserken parcalansin,goruntusu yeter,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  17. eline sağlık canım hem çilek hem de tart daha ne denir ki:)) afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  18. ELLERİNE SAĞLIK NET VE GÜZEL OLMUŞ
    MMMMMMMMM:))

    YanıtlaSil
  19. oooo canım benim harika görünüyor...
    ellerine emeklerine sağlık....
    1 dilim de benim için ye :)))
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Harikasın. Çok güzel olmuş. İlk fırsatta yapacağım. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağol canım ,beğeneceğini düşünüyorum..

      Sil
  21. ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim sibelcim,sevgiler..

      Sil
  22. Canım enfes bir tart olmuş ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Ellerinize saglik, goruntu harika eminim tadi dahada harika:-)0

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadı görüntüsündende güzeldi desem abatmış olmam,teşekkür ederim..

      Sil
  24. Ne güzel olmuş,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  25. Eline saglik olsun harika goruntu olmus..
    Bakliyat fikrine bayildim..
    Cilek bitmeden yapmak lazim..
    Aldim tarifi ..
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  26. tart nefis ama oradaki yakışıklı daha güzel:)ellerine sağlık canım benim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Görüntü süper,ikinizin de ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  28. Hmm nefis görünüyor. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..