Bu Blogda Ara
5 Temmuz 2012 Perşembe
ANANAS REÇELİ
Herkese güzel bir gün diliyorum ve muhteşem reçelimi derhal yazmaya başlıyorum.
Daha evvel denediniz mi bilmiyorum? ama eğer reçel ve ananas severseniz,mutlaka bu reçeli yapmalısınız.Ben ananası çok seviyorum,hatta bayılıyorum da diyebilirim.Karşıma çıktıkça alırım,hiç affetmem,genelde meyve olarak tüketmeyi tercih etsem de ,geçtiğimiz haftalarda eşim 2 tane alınca kafamda şimşekler çaktı ve hemen reçel yapmaya başladım.Sonra da iyi ki yapmışım dedim.
Zaten hepimizin de bildiği gibi reçel yapmanın belli kuralları vardır,genelde bire bir kullanırız meyve ve şekeri,bende o yolla başladım işe,limon zaten en baş kurallarındandır,anlayacağınız çok da değişik bir taktiği yok bu reçelin.Sadece değişik ve alternatif bir reçel tarifi o kadar.
Yalnız ben yağız'la uğraşırken azıcık fazla kaynattım rengi ve kıvamı biraz koyu oldu,bu nedenle birde su takviyesi yapmak zorunda kaldım.Çocuklu olmak zor tabi,oluyor böyle aksilikler :)
Aman siz dikkat edin !
Diğer reçel tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz..
MALZEMELER
700 gr ananas
700 gr şeker
2 adet limon suyu
1/2 su bardağı su
1/2 çay kaşığı tereyağ (köpük yapmaması için)
HAZIRLANIŞI
Öncelikle kabuğu soyulmuş ananasları doğrayalım ve pişireceğimiz tencereye alalım.Şekeri de üzerini örtecek şekilde dökelim ve kapağını kapatıp 5-6 saat dinlendirelim.Dinlendirdiğimiz ananas ve şeker karışımına suyu ve tereyağını ilave edip,karıştırıp ocağa alalım.Kaynayana kadar orta ateşte,kaynadıktan sonra limon suyunu da ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Tereyağından dolayı pek köpük yapmasa da biz yine de arada tel süzgeçle kontrol edip varsa köpüklerini toplayalım.Ben yukarıda da bahsettiğim gibi yağızla uğraşırken azıcık fazla kaynatıp su ilavesi yapmak zorunda kaldım.Aman siz dikkat edin çabuk kıvam alıyor çünkü.Kaynadıktan 10 dakika kadar sonra kıvamına mutlaka bir göz atalım.
Kıvamını anlamak için küçük bir sır vermiştim buradaki yazılarımda tekrar yineleyeyim,reçeli yapmaya başladığımız da küçük bir tabağı buzluğa koyalım ve kıvam alan reçelden 1 çay kaşığı kadar soğuk tabağa dökelim, parmağımızla kontrol edelim,eğer kıvamı olması gerektiğinden daha akışkansa biraz daha kaynatacağız,yok eğer kıvamı tamamsa ocağın altını kapatacağız,çünkü reçelimiz artık hazırdır.
Pişen reçelimizi 30 dakika kadar bekletip saklayacağımız kavanoza aktarıp, ağzını sıkıca kapatalım ve ışık almayan serin bir yerde saklayalım.
Not: anasınızın tatlılık oranına göre yada damak tadınıza göre biraz şeker miktarını azaltabilirsiniz,ama asla çoğaltmayın!
Not: tereyağı hem taşmasını hemde köpüklenmesini önlüyor mutlaka ekleyin derim.
Not: her reçelde olduğu gibi köpüklerini toplamayı ihmal etmeyin.
Not: limonu bol olduğundan çabuk kıvam alıyor, sık sık kıvamını kontrol etmeyi unutmayalım.
Not: benim aldığım ananasın soyulmuş hali 700 gr kadardı şekeri ona göre kattım,sizin aldığınız ananas daha büyük yada küçük olabilir gr'mına göre şeker miktarını ayarlamalısınız.
AFİYET ŞEKER OLSUN...
27 yorum:
değerli yorumlarınız için teşekkürler...
blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Ananasi cok seviyorum ama recel hic denemedim. Tarif icin cok tesekkur ediyorum. Deneyecegim :) Ellerinize saglik
YanıtlaSilİlk defa duydum ananas reçelini ilginç geldi:) Ellerinize sağlık..Sevgiler!
YanıtlaSilEllerinize sağlık bence hiç rengi ve kıvamı hiç koyu değil ben böyleyi severim zaten ;)
YanıtlaSilAnanasın her şeyi güzeldir galiba...
Canım çok severim epeyidir yapmamıştım ellerine sağlık sunumda süper olmuş sevgiler.
YanıtlaSilAnanasın hiç reçelini denemedim güzel olduğunu düşünüyorum en azından fotograftan harika gözüküyor.Eline sağlık
YanıtlaSilsevgilerimle
reçelsiz bir kahvaltı düşünemeiyorum canım...
YanıtlaSilananas zayıflatıyor diyorlar doğru mu acaba ??
ellerine sağlık canım...
kocaman sevgiler...
çOK SEVERİM REÇELİ VE BU HARİKA TARİFİN İÇİN TEŞEKKÜRLER. SEVGİLER CANIM BENİM..
YanıtlaSilAnanası bende çok severim.reçel yapmak güzel fikir.deneyecegim.elinize saglık...
YanıtlaSilNerdeyse her kahvaltıda Reçel yerim ve çok severim. Ananas reçelini hiç denemedim yapmayıda çok bilmiyorum ama verdiğin bu tariften sonra mutlaka denicem, ellerine sağlık...
YanıtlaSilAnanas meyvesini çok severim ama reçelini hiç tatmadım .
YanıtlaSilÇok güzel olmuştur eminim , ben de deneyeceğim canım .
Tarif için teşekkürler , ellerine sağlık , sevgiler.
Inanamiyorum. Ananasin recelinimi yaptin? Harikasin. Ellerine saglik. Cok guzel gorunuyor. Kizarmis ekmegin uzterine biraz tereyag ve senin ananas recelin. Mmmmmmm.
YanıtlaSilCanım ellerine emeklerine sağlık olsun fırsat bulduğumda muhakkak yapacağım.Severim değişik reçelleri öpüyorum seni kuzummm
YanıtlaSilTereyagini bilmezdim recelde..iyiki yazmissin..bundan sonra koyarim bende ki kopuk olayi kalksin ortadan ellerine saglik..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım ananası çok severim ama reçelini hiç yemedim denemek lazım.
YanıtlaSilAnanasa bayilirimmmm receliniyse hic denemedim kesinlikle denicem ellerine saglik harika gorunuyor canim:))
YanıtlaSilBu da ne ? :) çok leziz görünüyo.Anneme söylemem lazım hemen. Bayılıyorum bu tarz reçellere
YanıtlaSilAnanasın yağ eritici özelliği var diyorlar,acaba bu reçel zayıflatır mı? Şaka şaka , nefis olmuş.Ayrıca yaratıcı bir fikir.Denemeli...iyi tatiller,sevgiler.
YanıtlaSilCanım anansın reçelini bende ilk duydum ama bir çok şeyin yapılıyorsa neden olmasın ki,.. eline sağlık çok güzelde görünüyor bizim evde reçel neredeyse hiç yenmiyor bu yüzdende çok yapamıyorum. canım istedi mi sana gelirim değil mi? sevgiler.
YanıtlaSilAnanas reçelini hiç denemedim ama nefis görünüyor. İlk fırsatta deneyeceğim inşallah. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
YanıtlaSilNe güzel bir fikir, kesinlikle deneyecegim :)
YanıtlaSilellerinize saglik
YanıtlaSildenemedim ama ananasa tek kelime ile bayılırım ben yaa ohh miss :)
YanıtlaSilreçeli demek peki denicim :)
ellerine sağlık ...
ellerinize sağlık çok nefis gözüküyorlar :) hemen tarifinizi bende alıyorum ama bir sorum olacak. 2 adet limon suyu reçele fazla ekşilik vermez mi? normalde reçellere genelde yarım limon veya 1 adet limon katıyorum, onun için sormak istedim :)
YanıtlaSiltabi ki yazmaya başladım tarifi sizden haber bekliyorum :)
HAYIR FAZLA GELMİYOR,TAM KIVAMINDA OLDU ,HATTA BENİM İÇİN TATLI BİLE DİYEBİLİRİM.GÖNÜL RAHATLIĞIYLA YAPABİLİRSİNİZ.KOLAY GELSİN.TEŞEKKÜRLER..
Silellerinize sağlık , mis gib görünüyor :) bir de oruçlu oruçlu tarif yazmaya çalışıyorum :)
YanıtlaSilbir şey sormak istiyorum, normalde çilek ya da şeftali reçeli yaparken yarım limonun suyunu koyuyorum. Ananas reçelinde 2 adet limonun suyunu koymanızdaki amaç, ananasın yapısından dolayı mı?
beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Ellerinize sağlık tekrardan :)
evet anansın yapısından dolayı,ananas kaynadıkça aşırı tatlı oluyor,limon birazda olsa tatlılığını kesiyor.bu nedenle fazla limon istiyor.tekrar teşekkür ederim:)sevgiler...
SilBen denedim çok güzel oluyor. Migrosta satılan ananastan aldım. Bir buçuk su bardağı şeker koydum ama şekerli oldu. Şekeri fazla olursa limon ekleyin. Şekerini azaltıyor. Kesinlikle yapın derim 😊
YanıtlaSil