İRMİK HELVASI |
Bugünün anlam ve önemine yakışacak bir tarifle kandilinizi kutlamak istedim.Ne kadar kolay görünse de püf noktalarına uymazsanız ve el alışkanlığınız yoksa iyi bir irmik helvası yapamazsınız.Tıpkı benim ilk yapmaya başladığım dönemlerdeki gibi.
En güvenilir diye düşündüğüm sitelerden aldığım tariflerle bile eşimi ve kendimi memnun edecek helvayı yapamamıştım.Çoğu malesef ayrıntılara girmiyor,bende o zamanlar hiç helva yapmamışım,direk onların yazdıklarına uyuyordum ama olmuyordu işte !
Baktım olmuyor kendi kafama göre yapmaya karar verdim.Deneme yanılmayla doğru yapımı ve ölçüleri bulmuştum.Zaten belli kuralları vardır irmik helvası yapmanın,ben sadece kimseye değil kendi el becerime dayanarak yaptım ve ilk yaptığımda da olmuştu.Eşimden de benden de tam not almıştı.Biz şerbetini bol seviyoruz,çok kuru irmik helvası genel olarak makbul değildir,hele bizde hiç makbulü yoktur.
Fotoğrafını çekemeden bittiği için bir türlü yayınlayamamıştım,kısmet bugüneymiş.
Ben sıcak yemek için genelde bu ölçülerle az yaparım siz dilerseniz,ölçüleri çoğaltarak yapabilirsiniz.İdeal kıvam ve lezzette bir helva istiyorsanız ,mutlaka deneyin derim.
İRMİK HELVASI |
1 su bardağı irmik
100 gr tuzsuz tereyağ
1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
demlemek için:
1/2 yemek kaşığı toz şeker
İRMİK HELVASI |
Öncelikle tereyağı tencereye alıp eritelim ve yakmadan kızdıralım.Ardından irmiği ekleyip kısık ateşte,sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavuralım.Rengi dönünce ocaktan alıp şekerini ekleyelim ve karıştıralım.suyu ve sütü de ekleyip biraz daha karıştırıp tekrar ocağa alıp,orta ateşte önce kaynamaya,sonra kısık ateşte arada karıştırarak şerbetini çekmesini sağlayalım.Suyunu tamamen çekene kadar kavurmaya devam edelim.
Suyunu tamamen çekince ocağın altını kapatıp yarım kaşık şekeri de ekleyip,karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım ve 30 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Ilık olarak servis edelim.
Afiyet olsun...
YAPIM AŞAMALARı |
İRMİK HELVASI |
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Hayırlı kandiller...Gerçekten konsepte uygun bir tarif olmuş...
YanıtlaSilhakikaten bugüne layık bir tarif olmuş,ellerine sağlık. hayırlı kandiller canım
YanıtlaSilhayırlı kandiller tatlım...
YanıtlaSilirmik helvasını çok ama çok severim...
ellerine sağlık...
benimde evde irmik ve süt var..
acaba yapsam mı?
evet evet kesinlikle yapmalıyım..
ama fıstık yok...
olsun seninkinde de yok...
napalım bu seferlik böyle olsun...
sevgiler canım...
Bende bugün ne yapsam diye düşünüyordum.Size de hayırlı kandiller...
YanıtlaSilKandiliniz mübarek olsun...
YanıtlaSilTekrar hayırlı kandiller,bende kandilde irmik helvasına ya da pişiye bayılırım.Ellerine sağlık,reyhancım.
YanıtlaSilKararmış gönüllerimizi gözyaşlarıyla yıkayıp bembeyaz bir yaprak gibi olabilmek ve Allah-u Teala'dan, Beraat Belgemizi alabilmek umuduyla...Beraat Gecemiz mübarek olsun.
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK,BENDE İRMİK HELVASINI SICAK SEVERİM.KANDİLİN MÜBAREK OLSUN
YanıtlaSilHayırlı Kandiller Dua ile iç içe..
YanıtlaSilRABBIM Her daım yar ve yardımcın olsun.
Sevgiler.
Emeğine sağlık..Kandilin mübarek olsun:)
YanıtlaSilHayırlı kandiller canım. Çokta severim irmik helvasını. Özelliklede bu sıcaklarda vanilyalı dondurma ile. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilkandilin mübarek olsun
YanıtlaSildua ile...
sunum harika uygun eline sağlık
YanıtlaSilHayırlı kandiller..
YanıtlaSilKandiliniz mubarek olsun RABBİM dualarınızı kabul ve makbul eylesin sevgiler
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM.
YanıtlaSilALLAH KABUL ETSİN..
HAYIRLI KANDİLLER.
Ellerine sağlık.Sizinde kandiliniz kutlu olsun.ölçüyü az tutmanız iyi olmuş. Helva sıcakken güzel oluyor.Ben hep 1 pk yaparım.Soğuyunca aynı tadı vermiyor.Tarifi deniyorum Paylaşım için teşekkürler...
YanıtlaSilRABBİM'İze açılan ellerin,yapılan duaların kabul olunduğu.Rahmet ve mağfirete ulaşmayı ifade eden.Berat Kandiliniz mubarek dualarınız kabul olsun canım.
YanıtlaSilAilece Kandilinizi kutlar,sağlıklı hayırlı ömürler dilerim.
İrmik helvası nefis görünüyor ellerine sağlık:)
Sevgiler...
Ellerinize sağlık...Tam kandile uygun olmuş..Hayırlı kandiller..
YanıtlaSilhayırlı kandiller canım sunumun yine şahane ellerin dert görmesin :)
YanıtlaSildimi ama püf nokta o kadar önemliki tarifi bilen sanki tüm detayı anlatmış gibi hissediyor ama ilk denemelerini yapana yeterli olmayabiliyor...
Hayırlı kandiller blog arkadaşım :)
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Simdi bu nefis helva burda olmaliydi tatli krizindeyim
YanıtlaSilEllerine saglik canim seninde kandilin mubarek olsun
hayırlı kandiller canım bu arada irmik helvasıda harika tabi ki eline koluna sağlık:)
YanıtlaSilBayilirim irmik helvasina..ellerine saglik..hayirli kandiller..Yagiz i kucakladim
YanıtlaSilReyhan hanımcım denedim tarifini.Çok güzel oldu.Şekerli sevdiğini söylediğin için ben miktarı biraz azaltım gerçekten de tam istediğim gibi oldu.Paylaşım için teşekkürler....
YanıtlaSilbeğenmenize çok sevindim,evet azıcık şekeri fazla yapıyorum ben ki,sizin dediğiniz nedenle de özellikle belirtmiştim iyikide öyle yapmışım,afiyet bal olsun,hayırlı kandiller..
Silhayırlı kandiller
YanıtlaSilÇok severim, ellerine sağlık, Allah kabul etsin. Hayırlı Kandiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım , hayırlı kandiller.
YanıtlaSilçok güzel gözüküyor, içim gitti: )
YanıtlaSilDenendi test edildi,harika.Teşekkürler...
YanıtlaSilDenendi test edildi,harika.Teşekkürler...
YanıtlaSil4 sene önce vermiş olduğunuz tarifi şimdi görüp yaptım bende dediğiniz gibi cıvık sevenlerdenim komşumuz sevim teyze hep öyle yapardı anneme yap derdim ama annem hep kum gibi yapardı hiç sevmezdim Allah sizden razı olsun ellerinize kollarınıza sağlık başta yaparken tedirgin oldum ya buda olmazsa diye ama tam istediğim gibi bakalım annemler de beğenicek mi tekrardan çok sağolun iyi ki bu tarifi bizimle paylaştınız iyi günler
YanıtlaSilçok güzelmiş
YanıtlaSil