Bu Blogda Ara

17 Temmuz 2012 Salı

ZAHTER (DAĞ KEKİĞİ) KONSERVESİ

ZAHTER KONSERVESİ (DAĞ KEKİĞİ)
  Kısa bir aradan sonra herkese selamlar...
bu sıcaklar ve yoğunluk nasıl bir rehavet attıysa üzerime,o kadar yayınlanmayı bekleyen tarif varken bir türlü yayına alamıyorum.Bari dedim zamanı geçti geçecek zahter konservesini tez yayına alayım.Ben bu hafta bizim pazarda gördüm ama her yerde var mıdır bilemiyorum ? Bulursanız mutlaka deneyin derim.Nefis bir lezzet,tabi bu aromayı sevenler için !

   Daha çok Hatay ve Gaziantep taraflarında yetişen bir kekik türüdür,toz halde daha çok tüketiliyor o yörelerde.Zeytinyağıyla birlikte servis edilip,önce yağa sonra toz zahtere batırılan ekmek afiyetle yenir,genelde kahvaltılarda tüketilir.Toz karışım sadece kekikten değil birçok ottan yapılıyor.Ama bana sorarsanız bu halini her zaman daha çok tercih ederim.Gittiğim restorantlarda da varsa mutlaka isterim.Bilhassa kırma yeşil zeytinle nefis oluyor.İlk kez burada ki etkinlikte yemiştim,çok acıydı ama tadına doyulmuyordu,kırma zeytin bulursam evde kendimde yapmak istiyorum,tabi o zamana kadar benim zahter konservesinden kalırsa:)
ZAHTER KONSERVESİ (DAĞ KEKİĞİ)

   Neyse efendim eğer bu aromayı seviyorsanız ve eğer bulursanız mutlaka yapın bu konserveden derim.Ben elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım,zaten oldukça pratik bir hazırlanışı var,denerseniz şimdiden hem kolay gelsin hem de afiyet şeker olsun.


MALZEMELER

1 demet zahter (dağ kekiği)
yeteri kadar zeytinyağı
2 diş sarımsak
2 çay kaşığı tuz
3 silme çay kaşığı toz kırmızı biber

ZAHTER KONSERVESİ (DAĞ KEKİĞİ)

HAZIRLANIŞI

  Kekikleri saplarından ayırıp yıkayıp süzülmeye bırakalım.Diğer tarafta ayrı bir kapta zeytinyağı,doğramış sarımsak,tuz ve toz kırmızı biber karıştıralım.Süzülen kekikleri kavanoza doldurup üzerine hazırladığımız yağı dökelim.Eğer karışım yetmezse biraz daha zeytinyağı ilave edebiliriz.Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp,güneş almayan serin bir yerde 3 hafta kadar bekletelim.

 Not:   Ben kapağını açtıktan sonra havalar çok sıcak olduğundan, buzdolabında muhafaza ediyorum,sizde öyle yapın derim.
 Not:    taze zahter çabuk karardığı için çok bekletmemek gerekiyor,aldığınız gün ya da ertesi gün mutlaka    konserve işlemini yapmalısınız.
 Not:    acıyı seviyorsanız acı miktarını biraz daha artırabilirsiniz.

ZAHTER (DAĞ KEKİĞİNİN) İŞLENMEMİŞ HALİ
AFİYET OLSUN...
                                                 Twitter :    Reyhan Ksc
                                                 instagram :  reyhanksc
                                                 facebook:   anne eli gibi

24 yorum:

  1. valla mis giibi görünüyor....
    ekmeği koparıp bandırasım gedi :)))
    paylaşım için teşekkürler canım...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem..Bayılırım,ama hiç konservesini yemedim..Hep tozunu yemek kısmet oldu..Keşke bulabilsemde yapsam..ellerinize sağlık..sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Zahter Kekiğini ilk kez duyuyorum, çok kolay gibi görünsede bir hayli zahmetliymiş çok teşekkürler..ellerine sağlık:)
    Mutlu akşamlar Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Harika oluyor canım. Ben de çok severim. Ellerine sağlık. Tazecik ekmekle bandıra bandıra harika olur.

    YanıtlaSil
  5. yemede yanında yat vallahi gayet güzel gözüküyor.sizi izlameye aldım bende bekliyorum

    YanıtlaSil
  6. Çok iştah açıcı gözüküyor,bulabilirsem denemek isterim,ellerinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. antepte çay olarak içmiştik ilk kez, bir daha da nasip olmadı. ama yazınızı görünce bu halini de çok merak ettim. keşke bulsak da yapsak buralarda, araştırmak lazım. yeşil kırma zeytini de bizim memlekette( aydınlıyım ben) yapmayan ve bilmeyen yoktur. bizim evde de favori odur, çerez gibi gider...

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel görünüyor.Eline sağlık.Olsada tatsam, kekeği severim vede toz halinde tüketenlerdeniz. :))

    YanıtlaSil
  9. Ben de çok severim.Salataların üzerine de çok güzel oluyor.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Bende geçen hafta pikniğe gidince dağdan topladım, kuruttum,resimledim daha yayınlamadım.Ellerine sağlık,bir daha toplama şansım olursa tarifini denerim,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Çok iştah açıcı . Bu tarz lezzetlere bayılıyorum . Ekmeği bana bana yemek lazım .
    Ellerine sağlık canım .

    YanıtlaSil
  12. Toz halinde yemiştim ama konservesini bilmiyordum.Bulabilirsem denemek isterim.

    YanıtlaSil
  13. Kahvaltı da nasıl güzel olur tadııı :) Kekiği çok severim. Taze olarak zeytin yağlı yaparım ama konserve olarak denemedim.

    Ellerine sağlık tatlım.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. Zeytinyagi ve baharat karisimini cok seviyorum, ekmegi banarak yemeyide:))Lubnanli komsum hazirladigi hamurun uzerine surer bu tarz karisimi..kekik ve zeytinyagini..ve oyle pisirir oda cok lezzetli oluyor..deneyin derim..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende pizzalarımın üzerine eklerim arada ama eminim sade yapsamda nefs olacaktır,teşekkür ederim aklımda olsun:)

      Sil
  15. Ben de İskenderunlu olarak zahteri sıkça tüketirim,memleketten annemler gönderir.Kahvaltılarda çökelekle birlikte yenebilir.Ayrıca mide bulantısına da iyi gelir.Zeytin konusunda da size katılıyorum.Kırma zeytini maalesef buralarda bulmak zor genelde çizik olarak satılıyor,gerçekten kırma zeytin çok lezzetli oluyor.Zahteri konserve şeklinde denememiştim,çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık,sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. Bunun kokusuna bayılıyorum. Konserve fikride harika. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Evet canım zahterin toz olanını kullanıyorum sürekli bulunuyor bende. Kahvaltılarımızda yeriz. Eşimin şehir dışı seyahatleri oluyor sık sık ve gittiği yerlerden benim için böyle değişik şeyler almayı ihmal etmiyor sağolsun. Ama konservesini hiç duymamıştım. Kekiğin inanılmaz çok çeşidi var gerçekten. Kokuları ve aromaları çok farklı. Bunu denemeyi çok isterim. Şimdi bile canım çekti bak Reyhanım:)Ellerine sağlık, afiyetle tüketin inşallah.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  18. Ben dğer adının Zahter olduğunu ilk kez duydum bilmiyodum. Bulursam mutlaka alırım bence kahvaltıda da nefis olur valla denicem ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  19. Bizim buralarda bol miktarda bulunuyor bende deniyeyim çok severim kekik ve zeytin yağını sıcak ekmekle bandır bandır yeee:))ellerine sağlık arkadaşım.Hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
  20. Ege'de Akdeniz'de zeytinyağına baharatlar konarak yenildiğini biliyordum ama bana çok değişik geliyor. Yağlı olmasından sanırım. Tam aromasını veriyor mu yağa acaba? Tadı değişiyor mu mesela? Denemek isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zahterin toz halinde olanı var üstteki yazımda bahsetmiştim ama onun yenişi farklı,bir kaseye yağ birine zahteri koyu önce yağa sonra zahetere ekmek banılarak yeniyor ama bu hem tazesi hemde yağın içinde bekletildiği için aromasını ne kadar çok beklerse o kadar yağa veriyor,tavsiye ederim nefis bir şey.

      Sil
  21. CANIM BENİM ÇOK GÜZEL PAYLAŞIM KEKİK ÇOK ŞİFALI.
    HAYIRLI RAMAZANLAR SAĞLIK MUTLULUKLAR DİLERİM.

    YanıtlaSil
  22. Yaptım az önce,eminim güzel olacaktır. Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..