28 Mart 2013 Perşembe

Elmalı Turta

ELMALI TURTA
Gri ,iç karartıcı bir perşembe gününden herkese merhabalar.
  Bu yıl da güneşe hasret kaldık buralarda(İstanbul),eminim sizin oralarda da durum çok farklı değildir.Bu nedenden midir? bilemiyorum bugün taslakta en çok elmalı turta fotoğraflarına takıldı gözüm.
Mis gibi tarçın ve elma kokusu,bu iç sıkıcı,kasvetli havayı alıp götürür mü? diye düşündüm.Benim havam oldukça değişti :) umuyorum sizde de aynı etkiye bırakır.
   Hatta siz fotoğraflara baktıktan hemen sonra mutfakta hazırlıklara başlayın,çayın yanında bir dilim afiyetle yiyin bu turtadan,o zaman sonuç daha başarılı olacaktır :)
  Uzun lafın kısası; hamuruyla olsun iç harcının lezzetiyle olsun nefis ve tam kıvamında bir turta,şiddetle öneriyorum.

Diğer tart,turta ve kiş tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.

ELMALI TURTA
MALZEMELER

hamuru için:
125 gr. tuzsuz tereyağ yada margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
5 silme yemek kaşığı pirinç unu
2 küçük çay bardağı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 adet kabartma tozu
1 paket vanilya
2-2,5 su bardağı elenmiş un
elmalı harç için:
5 adet orta boy elma
2 tepeleme tatlı kaşığı tarçın
1 küçük çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
ELMALI TURTA
HAZIRLANIŞI

  Öncelikle elmalı harç için; elmaları rendeleyelim ve yapışmaz bir tavada kapağı kapalı bir şekilde 4-5 dakika kadar arada karıştırarak pişirelim.Yeteri kadar pişen elmalara ,pudra şekeri,dövülmüş ceviz ve tarçını da ekleyip karıştıralım ve ocaktan alıp soğumaya bırakalım.

   Hamur için; tüm malzemeyi derin bir kap da karıştırıp yoğurmaya başlayalım.Hamur ilk başta toplanmıyor gibi görünse de yoğurdukça yumuşuyor, hatta bir miktar daha un isteyebilecek kıvama geliyor.Eğer elinize yapışıyorsa kontrollü bir şekilde azar azar un ilave edebilirsiniz.Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı.Hamur istediğimiz kıvama gelince yumruk kadar bir parçayı koparıp derin dondurucuya atalım (bu aşama üstündeki hamuru daha rahat rendelememiz için gerekli).
  Kalan hamuru da diğer hamurla birlikte buz dolabının normal rafında dinlenmeye bırakalım.

  Buz dolabında ki büyük hamuru unladığımız zeminde merdane yardımıyla turta kalıbı (ben iki parçalı turta kalıplarından kullanmanızı tavsiye ederim)yada fırın tepsisinin ölçülerine göre açalım.Açtığımız hamuru katı yağla iyice yağladığımız kalıba yerleştirip yanlarını yukarı doğru kaldıralım.Soğuyan elmalı harcı eşit bir şekilde hamurun üzerine yayalım.Buzlukta ki hamuru da rendenin büyük bölümüyle hızlıca (hamur yumuşadığında rendelemek zorlaşıyor) elmalı harcın her yerini kaplayacak şekilde rendeleyelim ve önceden ısıtılmış 175-180 dereceli fırında altı,üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...

 Twitter :    Reyhan Ksc

instagram :  reyhanksc      facebook:   anne eli gibi                                                       

62 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım.Benim turta da paylaşılmayı bekliyor... ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seninkini de sabırsızlıkla bekliyorum,eminim nefistir.teşekkür ederim canım..

      Sil
  2. ellerine sağlık canım...
    süper olmuş...

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel görünüyor, mis gibi :) Çayın yanına da nefis olur gerçekten..
    Ellerine sağlık canım..
    Anneciğim çok yapardı eskiden, uzun zamandır yapmıyor, aklıma gelmişken bir hatırlatayım ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ee şimdi sıra sende sen yapacaksın anneciğin yiyecek didem'cim :) sağol canım..

      Sil
  4. Canim muhtesem bir goruntu bu. Ellerine saglik bir dilim nescafemin yanina aldim. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. canım,ellerine sağılık,hamurun dokusunu çok beğendim ,üstü de tabi ki çok güzel,ellerine sağılık,yapmak lazım .

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık,nefis bir turta olmuş..

    YanıtlaSil
  7. günümü neyle renklendireceğimi ben de şaşırdım, hava bir türlü açmadı, son derece kasvetli bir görüntü ama sizin elmalı turta böyle havalarda insanın içini ısıtmak için birebir gibi görünüyor yanına da güzel bir çay, tabii ki hoş sohbet bir dost da diliminize ortak olursa offf offf :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle her şey hoş bir sohbetle,hakiki bir dostla güzel :)çok teşekkür ederim..

      Sil
  8. Dolapta bekleyen elmalarla ne yapacağım belli oldu...Eline sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o halde sana şimdiden kolay gelsin :) sağol canım..

      Sil
  9. Canim antalyada ayni.
    Eline saglik çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sıkıcı :( sağol ablacım..

      Sil
  10. çok severim ellerine sağlık canım nefiss..

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim betül'cüm,öperim..

      Sil
  11. Annaemin klasik elmalı tartı...Bende ondan öğrenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hangimizin annesi yapmadı ki?en güzel de onlar yaparlar zaten...

      Sil
  12. Havanın kasvetini attım ,mis gibi tarçın kokusunu duyar gibiyim ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oh oh ne güzel, ne mutlu bana :) sağol canım..

      Sil
  13. Canım bayılırım elmalı lezzetlere ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Elmalı turtaya hiç dayanamam görüntü harika ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kim dayabilir ki zaten :) sağol arkadaşım..

      Sil
  15. Ellerinize sağlık sevdiğim bir pastadır elmalı turta,sizde bunu çok güzel yapmışsınız yiyen herkese afiyet olsun. :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. çok güzel görünüyor canım ellerine sağlık:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Elmalı tatları çok severim ellerine sağlık,buralarda da yağmur var hava hiçte iç açıcı değil.Sağlık olsun,hayırlı cumalar,sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah güneşli günleri de göreceğiz :)sağol canım..

      Sil
  18. Ellerine sağlık canım, nefis olmuş elmalı turta,tarçın ve elmanın birleşimine verdiği tada bayılıyorum bende.Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Oy oy Nasıl güzel görünüyor Reyhancım. Elmalı tatları çok seviyorum, ama evde de eşim sevmiyor, Yap hepsini otur kendin ye olmuyor. Aldım o dilimi ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olsun sende kendine yaparsın,ya da misafir kollayacaksın artık :) sağol ablacım..

      Sil
  20. Canım,
    Ankara da da havanın suratı çok asık. Güneş karar veremiyor yüzümü göstersem mi göstermesem mi diye. Güneşi çok özledim.
    Ellerine sağlık. Nefis görünüyor. O kesilen dilimi çayımın yanında alsaydım hiç fena olmazdı.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burada hala aynı canım,sanırım artık alıştık :)teşekkür ederim..

      Sil
  21. ellerine sağlık olsada yesek çok severim

    YanıtlaSil
  22. gelemedi yaz baharı yaşayamadıkki:(( güneşi özledim:)
    bu elmalı lezzete kim hayır diyebilir ki ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende çok özledim bu sene,yazın bu yazdığımı bana hatırla olur mu ?:)sağol canım..

      Sil
  23. Ama ben bu ara çok kilo aldım yaaa. Bu yapılırmı Reyhancım. Tabi sen kilo sorunu nedir bilmeyenlerdensin o incelik bende olsa bende yerim her an turta:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru söylüyorsun yapmasam iyiydi ama mecbur napıcan :) sağol canım öperim..

      Sil
  24. Reyhan bugünde hava yaz gibiydi, nasıl güneşli ve güzeldi.
    Elma-tarçın kokusu nefistir ya bayılırım inan. Çok severim ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten bir öyle bir böyle tersimiz şaştı valla :)teşekkür ederim canım..

      Sil
  25. Reyhancımmmm yine döktürüşsün...vay vay süper olmuş aldık bir dilim eline sağlık...sevgiler sana.

    YanıtlaSil
  26. Reyhanımmmm güzel ellerine sağlık fotoğraftan bile belli ne kadar lezzettli oldu.Çok severim elmanın tarcının muhteşem beraberliği bide hamuru turtası off off şahane canımmm çok öptümmm.

    YanıtlaSil
  27. Ellerinize sağlık! Turta harika görünüyor.
    Bahar da gelecek, merak etmeyin :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok ben bahardan vazgeçtim,artık hiç de beklemeyeceğim,alerjiler mahvetti bizi,direkt yaza geçelim:) teşekkür ederim..

      Sil
  28. Siz günes görmeye bizde bahara hasret kaldik hala kar var hala cok soguk buralar
    En sevdigim elmali turtayi yapmissin koca bir dilim yerdim simdi eline saglik reyhancim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bu yazının üzerinden kaç hafta geçti buralar hala aynı,olsun nasıl olsa güneş bize de uğrayacak :) sağol canım..

      Sil
  29. Rüyalarımın elmalısı:)))çocukluğumdan beri yemeye doyamadım ve kilolarımı borçlu olduğumdur kendileri:))ellerine sağlık sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  30. ellerine sağlık balım en sevdiğim ve en sık yaptığım bir lezzetttt bayılırımmm :)
    nası misler gibi görünüyor kahvaltımı yapabilirim kendisi ile o kadar yani :))))

    YanıtlaSil
  31. muhteşem bir görüntü..uzanıp alasım geliyor..ellerine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..