ELMALI TURTA |
Bu yıl da güneşe hasret kaldık buralarda(İstanbul),eminim sizin oralarda da durum çok farklı değildir.Bu nedenden midir? bilemiyorum bugün taslakta en çok elmalı turta fotoğraflarına takıldı gözüm.
Mis gibi tarçın ve elma kokusu,bu iç sıkıcı,kasvetli havayı alıp götürür mü? diye düşündüm.Benim havam oldukça değişti :) umuyorum sizde de aynı etkiye bırakır.
Hatta siz fotoğraflara baktıktan hemen sonra mutfakta hazırlıklara başlayın,çayın yanında bir dilim afiyetle yiyin bu turtadan,o zaman sonuç daha başarılı olacaktır :)
Uzun lafın kısası; hamuruyla olsun iç harcının lezzetiyle olsun nefis ve tam kıvamında bir turta,şiddetle öneriyorum.
Diğer tart,turta ve kiş tariflerime BURADAN ulaşabilirsiniz.
ELMALI TURTA |
hamuru için:
125 gr. tuzsuz tereyağ yada margarin (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
5 silme yemek kaşığı pirinç unu
2 küçük çay bardağı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 adet kabartma tozu
1 paket vanilya
2-2,5 su bardağı elenmiş un
elmalı harç için:
5 adet orta boy elma
2 tepeleme tatlı kaşığı tarçın
1 küçük çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
ELMALI TURTA |
Öncelikle elmalı harç için; elmaları rendeleyelim ve yapışmaz bir tavada kapağı kapalı bir şekilde 4-5 dakika kadar arada karıştırarak pişirelim.Yeteri kadar pişen elmalara ,pudra şekeri,dövülmüş ceviz ve tarçını da ekleyip karıştıralım ve ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
Hamur için; tüm malzemeyi derin bir kap da karıştırıp yoğurmaya başlayalım.Hamur ilk başta toplanmıyor gibi görünse de yoğurdukça yumuşuyor, hatta bir miktar daha un isteyebilecek kıvama geliyor.Eğer elinize yapışıyorsa kontrollü bir şekilde azar azar un ilave edebilirsiniz.Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı.Hamur istediğimiz kıvama gelince yumruk kadar bir parçayı koparıp derin dondurucuya atalım (bu aşama üstündeki hamuru daha rahat rendelememiz için gerekli).
Kalan hamuru da diğer hamurla birlikte buz dolabının normal rafında dinlenmeye bırakalım.
Buz dolabında ki büyük hamuru unladığımız zeminde merdane yardımıyla turta kalıbı (ben iki parçalı turta kalıplarından kullanmanızı tavsiye ederim)yada fırın tepsisinin ölçülerine göre açalım.Açtığımız hamuru katı yağla iyice yağladığımız kalıba yerleştirip yanlarını yukarı doğru kaldıralım.Soğuyan elmalı harcı eşit bir şekilde hamurun üzerine yayalım.Buzlukta ki hamuru da rendenin büyük bölümüyle hızlıca (hamur yumuşadığında rendelemek zorlaşıyor) elmalı harcın her yerini kaplayacak şekilde rendeleyelim ve önceden ısıtılmış 175-180 dereceli fırında altı,üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc facebook: anne eli gibi
Ellerine sağlık canım.Benim turta da paylaşılmayı bekliyor... ;)
YanıtlaSilseninkini de sabırsızlıkla bekliyorum,eminim nefistir.teşekkür ederim canım..
Silellerine sağlık canım...
YanıtlaSilsüper olmuş...
sağol canım...
SilNe güzel görünüyor, mis gibi :) Çayın yanına da nefis olur gerçekten..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Anneciğim çok yapardı eskiden, uzun zamandır yapmıyor, aklıma gelmişken bir hatırlatayım ben :)
ee şimdi sıra sende sen yapacaksın anneciğin yiyecek didem'cim :) sağol canım..
SilCanim muhtesem bir goruntu bu. Ellerine saglik bir dilim nescafemin yanina aldim. Sevgiler :)
YanıtlaSilteşekkür ederim :)
Silcanım,ellerine sağılık,hamurun dokusunu çok beğendim ,üstü de tabi ki çok güzel,ellerine sağılık,yapmak lazım .
YanıtlaSilsağolasın canım benim..
SilEllerinize sağlık,nefis bir turta olmuş..
YanıtlaSilteşekkür ederim..
Silgünümü neyle renklendireceğimi ben de şaşırdım, hava bir türlü açmadı, son derece kasvetli bir görüntü ama sizin elmalı turta böyle havalarda insanın içini ısıtmak için birebir gibi görünüyor yanına da güzel bir çay, tabii ki hoş sohbet bir dost da diliminize ortak olursa offf offf :)
YanıtlaSilkesinlikle öyle her şey hoş bir sohbetle,hakiki bir dostla güzel :)çok teşekkür ederim..
SilDolapta bekleyen elmalarla ne yapacağım belli oldu...Eline sağlık....
YanıtlaSilo halde sana şimdiden kolay gelsin :) sağol canım..
SilCanim antalyada ayni.
YanıtlaSilEline saglik çok güzel.
çok sıkıcı :( sağol ablacım..
Silçok severim ellerine sağlık canım nefiss..
YanıtlaSilsevgiler
teşekkür ederim betül'cüm,öperim..
SilAnnaemin klasik elmalı tartı...Bende ondan öğrenmiştim.
YanıtlaSilhangimizin annesi yapmadı ki?en güzel de onlar yaparlar zaten...
SilHavanın kasvetini attım ,mis gibi tarçın kokusunu duyar gibiyim ellerine sağlık....
YanıtlaSiloh oh ne güzel, ne mutlu bana :) sağol canım..
SilCanım bayılırım elmalı lezzetlere ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilsağol canım..
SilElmalı turtaya hiç dayanamam görüntü harika ellerine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilkim dayabilir ki zaten :) sağol arkadaşım..
SilEllerinize sağlık sevdiğim bir pastadır elmalı turta,sizde bunu çok güzel yapmışsınız yiyen herkese afiyet olsun. :) Sevgiler.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim ..
Silçok güzel görünüyor canım ellerine sağlık:)
YanıtlaSilsevgiler..
teşekkür ederim deniz'cim..
SilElmalı tatları çok severim ellerine sağlık,buralarda da yağmur var hava hiçte iç açıcı değil.Sağlık olsun,hayırlı cumalar,sevgiler:)
YanıtlaSilinşallah güneşli günleri de göreceğiz :)sağol canım..
SilEllerine sağlık canım, nefis olmuş elmalı turta,tarçın ve elmanın birleşimine verdiği tada bayılıyorum bende.Sevgiler
YanıtlaSilsağol canım..
SilOy oy Nasıl güzel görünüyor Reyhancım. Elmalı tatları çok seviyorum, ama evde de eşim sevmiyor, Yap hepsini otur kendin ye olmuyor. Aldım o dilimi ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilolsun sende kendine yaparsın,ya da misafir kollayacaksın artık :) sağol ablacım..
SilCanım,
YanıtlaSilAnkara da da havanın suratı çok asık. Güneş karar veremiyor yüzümü göstersem mi göstermesem mi diye. Güneşi çok özledim.
Ellerine sağlık. Nefis görünüyor. O kesilen dilimi çayımın yanında alsaydım hiç fena olmazdı.
Sevgiyle kal.
burada hala aynı canım,sanırım artık alıştık :)teşekkür ederim..
Silellerine sağlık olsada yesek çok severim
YanıtlaSilgelemedi yaz baharı yaşayamadıkki:(( güneşi özledim:)
YanıtlaSilbu elmalı lezzete kim hayır diyebilir ki ellerine sağlık
bende çok özledim bu sene,yazın bu yazdığımı bana hatırla olur mu ?:)sağol canım..
SilAma ben bu ara çok kilo aldım yaaa. Bu yapılırmı Reyhancım. Tabi sen kilo sorunu nedir bilmeyenlerdensin o incelik bende olsa bende yerim her an turta:))
YanıtlaSildoğru söylüyorsun yapmasam iyiydi ama mecbur napıcan :) sağol canım öperim..
SilReyhan bugünde hava yaz gibiydi, nasıl güneşli ve güzeldi.
YanıtlaSilElma-tarçın kokusu nefistir ya bayılırım inan. Çok severim ellerine sağlık..
zaten bir öyle bir böyle tersimiz şaştı valla :)teşekkür ederim canım..
SilReyhancımmmm yine döktürüşsün...vay vay süper olmuş aldık bir dilim eline sağlık...sevgiler sana.
YanıtlaSilsağol canım :)
SilReyhanımmmm güzel ellerine sağlık fotoğraftan bile belli ne kadar lezzettli oldu.Çok severim elmanın tarcının muhteşem beraberliği bide hamuru turtası off off şahane canımmm çok öptümmm.
YanıtlaSilcanım öperim seni,sağolasın..
SilEllerinize sağlık! Turta harika görünüyor.
YanıtlaSilBahar da gelecek, merak etmeyin :)
Sevgiler...
yok yok ben bahardan vazgeçtim,artık hiç de beklemeyeceğim,alerjiler mahvetti bizi,direkt yaza geçelim:) teşekkür ederim..
SilSiz günes görmeye bizde bahara hasret kaldik hala kar var hala cok soguk buralar
YanıtlaSilEn sevdigim elmali turtayi yapmissin koca bir dilim yerdim simdi eline saglik reyhancim
canım bu yazının üzerinden kaç hafta geçti buralar hala aynı,olsun nasıl olsa güneş bize de uğrayacak :) sağol canım..
SilRüyalarımın elmalısı:)))çocukluğumdan beri yemeye doyamadım ve kilolarımı borçlu olduğumdur kendileri:))ellerine sağlık sevgilerimle...
YanıtlaSilsağol canım :)
Silellerine sağlık balım en sevdiğim ve en sık yaptığım bir lezzetttt bayılırımmm :)
YanıtlaSilnası misler gibi görünüyor kahvaltımı yapabilirim kendisi ile o kadar yani :))))
canımmmm çok teşekkür ederim..
Silmuhteşem bir görüntü..uzanıp alasım geliyor..ellerine sağlık..sevgiler..
YanıtlaSilteşekkür ederim :)
Sil