Bu Blogda Ara

5 Temmuz 2013 Cuma

MALEZYA PALM YAĞI İLE ANANASLI SEBZE YATAĞINDA ANTRİKOT

PALM OİL İLE ANANASLI SEBZE YATAĞINDA ANTRİKOT
Herkese merhaba,hayırlı cumalar.
   Geçtiğimiz günlerde katıldığım palm oil  etkinliğinden kalma nefis bir tarif ve notlarla haftayı bitirmek istiyorum.

Malezye palm yağını daha evvel duydunuz mu bilmiyorum ? ben duymuştum ancak hakkında çok fazla bilgim yoktu ve hiç kullanmamıştım.Bu etkinlik vesilesiyle palm yağı hakkında oldukça fazla şey öğrendim sizlere de biraz bahsetmek istiyorum.


Palm yağ hakkında

 İkame edilebilirliği, fiyatının ucuzluğu ve akademisyenlerin sağlığa yararlı olduğu yönündeki araştırmaları, palm yağının üretim ve tüketimini  hızla artırıyor
  Palm yağının tüketimi ve üretimi tüm dünyada hızla artıyor. İstatistikler, dünyada şu anda toplam yağ üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan palm yağının, 2012 yılında dünyada en çok üretilen ve tüketilen yağ olacağını ve 2020 yılında ise palm yağı ihtiyacının 40 milyon tonu aşacağını ortaya koyuyor. Üretimi Malezya ve Endonezya'nın, dünya ticareti ise Malezya'nın kontrolü altında olan palm yağı, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yağ sektörünün bir numaralı tartışma konusu halinde. Özellikle de; soya-palm yağı konusunda Amerika ve Malezya arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu. 
   Yağların ikame edilmesinden kaynaklı palm yağının fiyatının ucuz olması ve kolesterol içermemesi nedeniyle, margarin, bisküvi ve çikolata üreticileri, kozmetik ve temizlik sektörü palm yağını tercih ediyor. Öte yandan Türkiye'de palm yağının ithalatında yüzde 15, soya yağında yüzde 31.2 ayçiçek yağına ise yüzde 36 oranında vergi uygulanıyor olması da palm yağı ithalatını artıran etmenlerden.  
Alıntı...


  Gelelim etkinliğe; Bu defa diğer workshop'ların aksine belli reçeteler uygulamak yerine şefimiz Serkan Bozkurt bize üstteki masadan ve kasap bölümünden seçeceğimiz malzemelerle dilediğimiz yemeği yapabileceğimizi söyleyince çok mutlu oldum.

  Tabi hemen kafamda bir şeyler oluştu ama farklı bir şeyler katmak istediğim yemeğimi ananasla yapmaya karar verdim.Tabi yanında da en sevdiğim et olan antrikotu tercih ettim ve ortaya aşağıda tarifini yazdığım nefis yemek çıktı.Ben çok beğendim eğer sizde değişik lezzetleri ve karışık aromaları seviyorsanız mutlaka deneyin derim.




Marine ettiğim antrikot,mümkünse en az 3-4 saat önceden marine edin.


Ben bu sebzeleri uygun buldum ama siz içinden istemediğinizi çıkarıp,dilediğiniz sebzeyi ekleyebilirsiniz.

PALM OİL İLE ANANASLI SEBZE YATAĞINDA ANTRİKOT

ANANASLI SEBZE YATAĞINDA ANTRİKOT

2 kişilik
MALZEMELER

2 dilim antrikot
marine için:
zeytinyağı
taze kekik
taze biberiye
tuz
1 adet küçük kuru soğan (rendelenmiş)
değirmen karabiber

ananaslı sebze sote için:
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
100 gr istiridye mantarı
1 adet çarliston biber
2-3 adet küçük kırmızı biber
2-3 adet küçük sarı biber
1 adet girit kabağı
1 adet küçük havuç
2 sap taze soğan
1-2 sap kereviz yaprağı
2-3 dilim ananas
tuz
değirmen kara biber
acı sos (tercihe göre)

HAZIRLANIŞI

Öncelikle eti marine etmek için,bir kapta tüm marine malzemelerini karıştırıp eti alt üst edip,içine yatırın.

  Diğer tarafta sıvı yağı tavaya alıp,ısıtın,uzun doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyip soteleyin.Ardından sebzelerin pişme sürelerine göre sırayla tavaya ekleyin.Önce yuvarlak doğradığınız biberleri ve havucu ekleyip soteleyin.İki parmak uzunluğunda doğradığınız yeşil soğanı,yarım ay şeklinde doğradığınız girit kabağını ekleyip onu da biraz çevirip,çok küçük olmayacak şekilde doğradığınız istiridye mantarı ve kereviz yaprağını ekleyip bir süre pişirin.En son çok küçük olmayacak şekilde doğradığınız ananası,tuzu,kara biberi ve acı sosu da ekleyerek pişirin.
  Yeteri kadar marine olan eti ızgarada yada tavada (ızgaranız varsa mutlaka ızgarada yapmanızı tavsiye ederim) mühürleyerek pişirin.
   Sotelenen sebzelerden bir yatak hazırlayıp,pişen eti üzerinde yada yanında servis edin.

AFİYET OLSUN...



Sağlıcakla kalın...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

22 yorum:

  1. Ellerinize sağlık,nefis bir et olmuş..Çok güzel bir etkinlik olmuş,ama palm yağını hiç duymadım..Merak ettim doğrusu..

    YanıtlaSil
  2. Böyle etkinlikleri çok seviyorum:(:)
    Bir etkinlikte karşılaşmak dileğiyle
    Yemeğe gelince harika olmuş ellerinize sağlık:)
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Ananası et ve tavukla birlikte ben de çok seviyorum. Çok güzel bir seçim yapmışsın Reyhan'cım. Eşlikçileri de bir harika...Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Canım nefis bir görüntü ellerine sağlık,hayırlı cumalar,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Adı da havalı kendi de pek havalı olmuş.güzel bir çalışma.

    YanıtlaSil
  6. bende bayıldım görüntü harika. ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. resimler harikaaa.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. OOO nefis bir yemek hazirlamisiz ve beni cagirmamissin:))) ellerine saglik diyorum bu etkinliklerinize bayiliyorum..resimler harika..en alttaki resimde gulmussun ama uzulme:)) yemek yapmak ciddi istir insan kendini kaptiriveriyor dimi:)) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çalışırken sadece böyleyim normalde çok ciddi olduğum söylenemez :)sağ ol canım,bir daha kine seni bekliyoruz :)

      Sil
  9. Ellerine emeğine sağlık Reyhancığım. Hepsi çok nefis gözüküyor canım.
    Sana sevdiklerinle birlikte gönlünce bir hafta sonu diliyorum.
    Öptüm sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. Yine harikalar yaratmışsın,Reyhan'cım.Tebrikler...

    YanıtlaSil
  11. Palm yağını ilk kez duyuyorum Reyhan, yazdıklarını okudum ama bu yağ konusunda bende biraz araştırma yapayım. Hem fiyatı uygun hemde sağlığa yararlı.
    Böyle etkinliklerden sizler sayesinde haberdar oluyorum bende :) şeflerin malzemeleri verip istediğiniz tarifi yapabilirsiniz demesi ayrı güzel bence.
    Çok nefis görünüyor ellerine sağlık, birde ben eti çok seviyorum ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. araştır canım,belki kullanmak istersin.teşekkür ederim...

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..