Bu Blogda Ara

28 Şubat 2014 Cuma

ÇİLEKLİ ,LABNELİ YAŞ PASTA



Geçtiğimiz hafta bu pasta sayesinde bir kez daha anladım ki verdiğimiz sözden asla dönmeyeceğiz,yok eğer tutamayacak isek o sözü hiç vermeyeceğiz.Ne alaka diyeceksiniz belki ama tam da konumuz bu aslında.
Yağız'a pasta yapacağıma dair söz verip ertesi gün hastalanıp yataklara düşünce aldı beni bir düşünce, pastayı yapmazsam başıma gelecekleri bildiğimden oldukça tedirgin oldum.Zira bir insanın hele de bir çocuğun güvenini bir kez kaybederseniz bir daha kazanmak çok zor olabilir.Hele ki o çocuğun annesi iseniz durum daha da vahim diyebilirim.Bırakın pasta yapmayı nasıl bir pasta yapacağım hakkında bir fikrim bile yoktu.Sadece çilekli ve vanilyalı olacak onu biliyorum.Hasta hasta kalktım yaptım pastamı,benim için çok zor oldu ama verdiğim sözü tutmanın hafifliği ve mutluluğu paha biçilmezdi.Hele de Yağız'ın pastayı ayıla bayıla yediğini görünce mutluluğum tavan yaptı :)
Velhasıl kelam ;yetişkin olsun ,çocuk olsun verilen söz her zaman yerine getirilmeli,aksi taktirde yol açtığı tahribat sandığımızdan daha büyük olabilir deyip mesajımı da vermiş olayım :)

Sondan ikinci cümleden de anlaşılacağı üzere beklediğimden daha enfes bir pasta oldu.Kremasının içinde labne peyniri var,inanılmaz lezzetli bir krema mutlaka denemelisiniz.İlerleyen zamanlarda bu kremanın çikolatalısını da yapmak niyetindeyim bakalım o nasıl olacak ? beğenilirse sizlerle buluştururum yok beğenilmezse haberiniz bile olmaz :)
Pandispanya olarak da daha evvel Burada ki pastamda kullandığım pandispanyayı kullandım,azıcık bir şerbetle bile yumuşacık oluyor.Sözün özü şiddetle önerebileceğim nefis bir pasta tarifi,sizler de çocuğunuza yapın,yedirin ve yüzünde ki o mutluluğa şahitlik edin derim.


Diğer yaş pasta tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.



MALZEMELER

24 cm'lik kelepçeli kalıp için
Pandispanya için:
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şurup için:
1/2 çay bardağı sıcak su
1/2 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon suyu
Labneli krema için:
300 gr labne peyniri
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çimdik tuz
2 paket vanilya
200 gr pudra şekeri
200 gr küçük doğranmış çilek
Üzerine:
150 gr kadar çilek
toz Antep fıstığı


HAZIRLANIŞI

pandispanyanın hazırlanışı:

   Öncelikle yumurta aklarını mutlaka cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyip ve şeker eriyinceye kadar tekrar çırpın.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve  yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.sıvı malzemeleri katarken mutlaka yumurta sarısının içindeki şekerin erimiş olmasına özen gösterin.
· İki kere elediğimiz toz malzemeleri  , yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
·Katı yağla yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, eğer kelepçeli kalıp kullanıyorsanız sadece altını yağlayın ,kenarlarını yağlamayın ki pandispanyanız iyi kabarsın.

     Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
 Tabi bu süre ve derece fırına göre değişir,benim verdiğim süre sevgili müge'nin verdiği süre ve derece ama benim fırınımda 160 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirdim,siz 160-170 derece arsında ilk 30 dakika kapağını açmadan pişirin hatta mümkünse hiç açmamaya çalışın pandispanya sönmesin, sonra kürdan testi yapıp fırından alın.
   pandispanyanın daha lezzetli ve daha kolay dilimlenmesi için bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim.

Şurubun hazırlanması:
Toz şekeri kaynar suyun içinde karıştırarak eritin,limon suyunu da ekleyip ılınmaya bırakın.

Labneli kremanın hazırlanışı:

  Öncelikle labneyi ince bir süzgeçte suyu iyice süzülene kadar bekletin.Suyu iyice süzülen labneyi oda sıcaklığındaki tereyağı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.Ardından pudra şekeri,tuz ve vanilyayı da ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edin.Daha tatlı bir krema olsun isterseniz,şeker miktarını kontrol edip bir miktar daha ilave edebilirsiniz.Hazırladığınız kremanın yarısından biraz fazlasını ayırın (bu kremayı üzerine ve yanlarına kullanacağız) kalan yarıdan az olan kremaya küçük küçük doğradığınız çilekleri ekleyip karıştırın.Çilekli ve sade kremayı ayrı kaplarda streç filme sarıp derin dondurucu da 45 dakika kadar dinlendirin.



  
Pastanın birleştirilmesi:

  Öncelikle pandispanyayı iki pata bölün,dilerseniz üç pata da bölebilirsiniz,tercih size kalmış.Bir tepsinin üzerine tel ızgara yerleştirin ve böldüğünüz pandispanyanın ilk katına şurubun yarısını gezdirin.Hazırladığınız çilekli kremayı yavaş yavaş dökün ve spatula yardımıyla kekin her yerine eşit bir şekilde gelmesini sağlayın. İkinci kek patını üzerine dikkatlice kapatın,kalan şurubu da üstteki keke serptikten sonra sade kremayı bir spatula yardımı ile düzgün bir şekilde üzerine ve yanlarına yayın.İyice düzelttikten sonra üzerine dilimlediğiniz çilekler ve toz Antep fıstığı ile süsleyip dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.En az 3-4 saat mümkünse bir gece dinlendirin.

Afiyet olsun.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.
                                                

16 yorum:

  1. ellerine sağlık Reyhan' cım..
    çilek yakında gelir pazarlara sonrada gelsin pastalar :)
    afiyetle..

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle geçmiş olsun..
    Pastan da harika görünüyor ellerine sağlık:)
    Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  3. Çilekli tarifler bloglarda kendini göstermeye başladı :) Ellerine sağlık Reyhancım
    Çok ta severim.
    Sevgiler
    İyi hafta sonları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yavaş yavaş zamanıdır :) teşekkür ederim canım...

      Sil
  4. Geçmiş olsun arkadaşım.Bende söz verdi mi mutlaka yerine getirmeye çalışırım yoksa çok rahatsız oluyorum senin gibi. Yağız'a afiyet olsun seninde ellerine sağlık.Selam ve sevgiler:))

    YanıtlaSil
  5. Mımmm.ne çok severim çilekli pastayı..ellerinize sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. cıleğı ozlemısım enfes olmus elıne sağlık

    YanıtlaSil
  7. Ev yemekleriniz, ev yapımı çiğ köfte, kefir, tandır ekmeği, tatlılar, tuzlular, gün sofralarınız, misafirlerinize kahvaltı sofrası, ankastre ürünlerin temizliği ve yemeğe ve temizliğe dair elimizden gelen herşey.
    SİPARİŞLERİNİZİ BEKLERİZ.
    Siparişleri birkaç gün önceden vermeniz bizim için daha iyi olur.
    Twitter ve İnstagram hesaplarımız da vardır.
    Twitter:@tatlisivetuzlusu
    İnstagram:TATLİSİVETUZLUSU
    YEMEK SİPARİŞLERİNİZİ BEKLİYORUZ.
    TEŞEKKÜRLER :)
    ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN.

    YanıtlaSil
  8. Canım tarifini okudum. Pasta işinde acemiyim oldukça ama yapabilirim gibi geldi. Mutlaka denemek isteyeceğim bir tarif. Önümüzdeki günlerde lisedeki kız arkadaşlarımla toplanacağız. Onlara yapmayı düşünüyorum. Gerçekten nefis görünüyor. Sade ve lezzetli. :) Ellerine sağlık. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim canım,gerçekten nefis oluyor.Çok teşekkür ederim...

      Sil
  9. tavsiye ederim canım,gerçekten nefis oluyor.Çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..