Başlıktan da anlaşılacağı üzere, bugün benim için çok çok özel bir gün.Gerçek yavrumun yeri her ne kadar ayrı ise de ikinci çocuğum gibi oldu dediğim blogumun bugün doğum günü.Tam 3 yıl olmuş yazmaya,paylaşmaya başlayalı.
Her sene yazıyorum blogumu açarken, sonunu hiç düşünmeden sadece arşivlemek maksadıyla açmıştım.Bu kadar büyüyüp buralara geleceğine ,bu kadar çok okuyucuya ulaşacağımı ben bile tahmin edemezdim.Demek ki emek verince,yaptığın işi önemseyip sevince beklenenden fazlasını elde etmek hiç de zor değilmiş.Ara ara yoğunluktan,tembellikten küçük aralar vermiş olsam da yazmaktan,paylaşmaktan hiç sıkılmadım,üstelik bunu bir görev olarak da değil severek yaptım.Allah'tan bir mani olmazsa da hep devam etmek niyetindeyim.
Bugüne dek tam 397 yayın yapmışım,bu da 398. olacak,belki rakam büyük değil ama bana göre dolu dolu bir arşivim var.Tamamı güvendiğim,emin olduğum tarifler ve önerilerden oluşuyor bu da bana yetiyor aslında.
Blogum sayesinde harika bir okur kitlem oldu,tariflerimi deneyip beğenenlerden aldığım övgüler ve hatta dualar beni en çok motive eden etkenler oldu.Dedim ki; yazmalısın Reyhan,bir kişiye bile faydan dokunsa ,seni bir kişi bile severek okusa ne mutlu sana.Tabi bir de blogum sayesinde çok güzel anılarım ,çok da sevdiğim dostlarım oldu.Kim demiş sanal alem hayal alemi diye,sanal dünyayı gerçek dünyaya dönüştürmek mümkünmüş onu da görmüş oldum.
3.yaşımıza bir doğum günü pastası yakışır diye düşündüm ne de olsa blogum benim bir paçam artık, hakkıdır :)
Gerçi Yağız bu duruma çok güldü ''Anne ya blog insan mı ki ona pasta yapıyorsun'' dedi bende oğlum o na yapıyorum ama sen yiyeceksin deyince ''hııı olur o zaman '' cevabını aldım :)
Velhasıl kelam hep birlikte bir yılı daha geride bıraktık,beni yorumları ile beğenileri ile ve hatta sessiz sakin takipleriyle asla yalnız bırakmayan herkese çok çok teşekkür ediyorum,siz okuduğunuz sürece hep yazacağım.
Diğer yaş pasta tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.
Pastaya gelince; pasta tarifi paylaştığım her yazımda mutlaka değiniyorum,pasta konusunda oldukça acemiyim.Ama azimliyim kendimi geliştiriyorum.Acemi şansı mıdır nedir bilmiyorum ? yaptığım her pasta çok lezzetli oluyor (ayıptır söylemesi :) Genelde doğaçlama yapıyorum ama sonuca ben bile şaşırıyorum.Bu pasta da öyle lezzetli oldu ki ben bile şaşırdım,en iyi pastanelerde satılan pastalardan hiç bir farkı yok,gerek pandispanyası gerekse kreması ile muhteşem oldu.Süsleme de biraz sorun yaşadım,görüntüsü beni çok memnun etmedi ama dedim ya lezzet 10 numara.Eğer muzlu pasta seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin derim,beğeneceğinizin garantisini çok rahat verebilirim sizlere.Süsleme kısmını ben tarifte ayrıntılı olarak anlattım ama siz dilediğiniz gibi de yapabilirsiniz.
22 cm'lik kelepçeli kalıp
MALZEMELER
Sünger pandispanya için:
4 adet yumurta
1 çimdik tuz
2 küçük çay bardağı toz şeker
2 küçük çay bardağı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Vanilyalı pastacı kreması için:
2 su bardağı süt
1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 paket krema (200 ml) (soğuk olacak)
Şerbeti için:
1/2 su bardağı kaynar su
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1/4 limonun suyu
İçine:
3-4 adet orta boy muz
damla çikolata
Üzerine:
3 adet orta boy muz
damla çikolata
rendelenmiş toz çikolata
HAZIRLANIŞI
Sünger pandispanyanın hazırlanışı:
Öncelikle yumurtaların akını ve sarısını ayrı ayrı derin iki kaba ayırın.Aklara sarı hiç bulaşmamış olmalı.Yumurta aklarını bir çimdik tuzla katılaşana kadar çırpın.Şekerin yarısını aklara ekleyip mikserle çırpmaya devam edin.Yumurta akları tabağı ters çevirdiğinizde tabaktan dökülmeyecek kadar katılaştığında çırpmayı bırakın.Diğer tarafta yumurta sarıları kalan toz şekerle köpürüp krema kıvamına gelene kadar çırpın.Unu iki kez eleyin ve yumurta sarılarına ekleyin,homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devem edin.Çırptığınız unlu karışımı yumurta aklarına ekleyip spatula yardımıyla havasını söndürmeden,alttan yukarı doğru tek yöne çevirerek karıştırın.Yeteri kadar karışan pandispanya harcını yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıba dökün ve hiç bekletmeden önceden ısıttığınız 170 dereceli fırında kapağını hiç açmadan 30-35 dakika kadar pişirin.Pişme süresi fırından fırına değiştiği için dikkatli olmak da fayda var ,kekin kokusunu yoğun olarak alınca bir kürdanla test edin,eğer kürdan temizse keki fırından çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutabilirsiniz.Soğuduktan sonra hava almayacak şekilde streçle sarıp tercihen bir gece ,en az 4-5 saat dinlendirin.
Vanilyalı pasta kremasının hazırlanışı:
Vanilya,krema ve tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencereye alın ,tel çırpıcıyla topak kalmayacak şekilde çırpın ve ocağa alın.Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Kaynadıktan sonra yaklaşık 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.Vanilya ve tereyağı ekleyin ,tereyağının erimesi için kremayı hızlıca karıştırın ve ılınması için bir kenara alın (bu arada kabuk bağlamaması için arada karıştırmayı unutmayın)
Diğer taraftan soğuk kremayı derin bir kaseye alın, iyice sertleşip tepecikler oluşana kadar mikserle çırpın ve muhallebi soğuyana kadar buz dolabına kaldırın.
Yeteri kadar ılıyan muhallebiye kremayı ekleyin çırpıcıyla iyice karışana kadar çırpın.Streçle sarıp iyice soğuması için en az 2 saat buzdolabında dinlendirin.Tıpkı pandispanya gibi bir gece önceden de yapabilirsiniz.
Şerbetin hazırlanması:
1,5 yemek kaşığı toz şekeri 1/2 su bardağı suyun içinde eritin,limon suyunu da ekleyip ılınmaya bırakın.Şeker ve şerbet miktarını kendi damak tadınıza göre de ayarlayabilirsiniz.Biz çok şerbetli sevmediğimiz için ben çok az kullanıyorum siz daha şerbetli isterseniz bir miktar daha artırabilirsiniz.
Pastanın birleştirilmesi:
Öncelikle yeteri kadar dinlenmiş pandispanyayı iki pata ayırın.İlk patı servis tabağına yerleştirin.Servis tabağının kirlenmesini önlemek için kekin kenarlarına 4-5 cm eninde yağlı kağıt parçaları yerleştirin.Şerbetin yarısını kekin üzerine gezdirin ve kremanın yarısından azını spatula yardımı ile her yerine eşit gelecek şekilde yayın.Üzerine her yerini kapatacak şekilde muz dilimleri yerleştirin,dilediğiniz kadar damla çikolata serpin.İkinci kek patını da yerleştirip şerbetleyin.Kalan kremayı pastanın üzerine dökün ve eşit bir şekilde üzerine ve yanlarına doğru ince bir tabak şeklinde yayın.Üzerini süslemek için dilimlediğiniz muzları pastanın üzerine yerleştirin,boşlukları damla çikolata serpin.Hiç beklemeden (bekletirseniz katılaşır ve muntazam bir jöle katı yapamazsınız) tart jölesini üzerindeki tarife göre hazırlayıp ilk sıcağı çıkar çıkmaz pastanın üzerine her yerine gelecek şekilde döküp kaşıkla yayın.Üzerine rendelediğiniz çikolata tozunu da serpinve pastayı dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Merhabalar,
YanıtlaSilNice güzel yıllara ve paylaşımlara. Uzun yıllar birlikte olabimek dileğiyle...:))
Sevgilerimle,
amin,çok teşekkür ederim :)
Siltebrik ederim bloğunun doğum gününü, pastası da nefis olmuş..
YanıtlaSilteşekkür ederim canım...
SilPasta harika görünüyor, ellerinize sağlık
YanıtlaSilsevgilerimle, nice güzel yıllara
çok teşekkür ederim,sevgiler...
SilElinize sağlık ayrıca 3. yaşınız hayırlı olsun sevgiler...
YanıtlaSilteşekkür ederim,sevgiler...
SilNice nice güzel bol tarifli yıllar..Pastada tam doğumgününe yakışır olmuş,ellerinize sağlık..
YanıtlaSilteşekkür ederim,amin...
SilYine döktürmüşsün. Nefis olmuş. Ellerine sağlık canım. Dolaptaki muzlarla ne yapacağım belli oldu.
YanıtlaSiltavsiye ederim canım nefis oluyor,teşekkür ederim...
SilCanımm öncelikle blogunun 3. yılı hayırlı olsun.. Daha nice nice uzuuuunnn paylaşımların olur inşallah, bende keyifle okurum :) Bu arada Yağız'ın tepkisi süpermiş :) öperim mis yanaklarından onu :)
YanıtlaSilSon olarak, acemi pastan buysa normalini düşünemiyorum bilesin! :) Lezzeti zaten görüntüsünden belli ellerine sağlık canım, çok hoş görünüyor..
canımm çok teşekkür ederim hem kendi adıma hem de Yağız adına :)
SilCanım kutlarım demekki bloglarımız yasıtmıs...ama maalesef ben bu yıl doğum günümüzde evimde olmadığım için birşey yapamadım.
YanıtlaSilne güzel demek ki aynı yılın çocukları :) teşekkür ederim hülya'cım...
SilCanım ellerine sağlık nice uzun seneler güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle,sevgiler....
YanıtlaSilamin ablacım hep birlikte inşallah,çok teşekkür ederim...
Silellerine sağlık canım pasta çok güzel olmuş bloğunun yaşıda hayırlı olsun canım nice sağlıklı senelere inşallah..
YanıtlaSilteşekkür ederim canım,sevgiler...
Silnice nice nice seneler hep beraber inşallah canım..
YanıtlaSilhayırlı olsun :)
inşallah canım,teşekkür ederim :)
SilNice guzel tariflerle uzun senelerde yazilar yazmani paylasimda bulunmani diliyorum. Yagiz cok seker:)) olsun biz pastayi gorduk ve sanalda olsa yedik..tarifte cok guzel..ellerine saglik olsun..sevgiler
YanıtlaSilamin canım,çok teşekkür ederim :)
Silpasta harika görünüyor
YanıtlaSilnice yıllara sevgiler :)
teşekkür ederim,sevgiler...
SilÖncelikle kutlarım. Hepimiz aynı amaçla başlamışız.. Nice yıllarımız olsun. Pasta becerisi bende hiç yok fakat tariifniz çok hoşuma gitti ve inşallah sizin kadarbaşarılı olurum. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilbende amatör olarak yapıyorum artık elimden geldiğince.tavsiye ederim nefis oluyor.teşekkür ederim...
SilReyhancım güzel paylaşımlarınla daha nice yıllar dilerim iyi ki açmışsın bu blogu ve seni tanımışım çok öpüyorum canım başarılarının devamını diliyorum :)
YanıtlaSilcanım benim bende seni iyi ki tanımışım,sarı şekerim benim :) teşekkür ederim,öperim...
SilCanımm canımm Reyhanım bloğunun yeni yaşını canı gönülden kutlarım nice nice yeni yaşlara yol alması dileği ile kocaman öpüyorum tatlım.Pastan da harika olmuş ellerine sağlık sevgilerimle.
YanıtlaSilcanım vişnapım hep birlikte inşallah.teşekkür ederim canım,çok çok öpüyorum...
SilCanım,
YanıtlaSilkutluyorum nice yıllara diyorum. İyi ki blogunu açmışsın seni ve güzelliklerini tanımış olduk.
Ellerine sağlık. Yaş pasta çok güzel olmuş. Yağız paşama afiyetler olsun.
Sevgiyle kal.
çok teşekkür ederim,hep birlikte inşallah...
SilGüzel tariflerle dolu nice yıllara, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilteşekkür ederim,sevgiler...
SilNice nice bol tıklanmalı uzun yıllara diyorum ve mis gibi pasta için ellerine sağlık diyorum.
YanıtlaSilcanım benim çok teşekkür ederim,hep birlikte inşallah...
SilMerhabalar,
YanıtlaSilYemek blogları için hazırladığım özel tasarım blog şablonu hediye ediyorum, etkinliğime sizi de beklerim,sevgiler...
Amigurumi Aşkına
ilk fırsatta göz atacağım,sevgiler...
Silhımmm nefis gözüküyor canım yumuşacık puf puf bir pasta olmuş...eline sağlık sevgiler
YanıtlaSilteşekkür ederim canım,sevgiler...
Silspam klasörüne düşmüş olabilir,hemen kontrol ediyorum.
YanıtlaSilEllerine saglik.nice yillara sen de acemiysen pasta konusunda biz nr yapalım?
YanıtlaSilsahiden öyleyim ne pastalar yapıyorlar,gördükçe bazen şaşıyorum ,hayran kalıyorum :) teşekkür ederim canım...
Sil