KADAYIF MANTI |
Son yazımda sizlere Sevgili Refika Birgül ile katıldığımız Mucize lezzetler workshop'undan bahsetmiştim.Artık hepimizin bildiği üzere bloglara yazmadan önce bir çok şeyi sosyal medya aracılığı ile an be an paylaşıyoruz,en son bloga yazıyoruz ki bu süre bazen çok uzuyor.
Ama ben bu defa kendi adıma bir ilke imza attım ve katıldığım günün ertesi bir etkinliği yazdım.Bunun nedeni belki tariflerin sosyal medya da çok ilgi görmesi ,belki de çok keyif almış olmam,belki de her ikisi birden.
Sonuç itibari ile bu benim için bir ilk oldu ve yayınlanacaklar listesini yeniden düzenlemek zorunda kaldım.Bir önceki yazımda az çok bu nefis mantılardan bahsetmiştim ama okumamış olanlar için bir kez daha söylemek isterim.Gerek tadıyla,gerekse sunumuyla on numara bir lezzet.Görüntü zaten fotoğraflardan belli de lezzetini ancak deneyerek anlayabilirsiniz ve tattığınızda ne demek istediğimiz daha iyi anlayacaksınız.
Bu güzel tarifi bizlerle dolayısı ile sizlerle paylaştığı için Sevgili Refika Birgül'e bir kez daha teşekkür ediyorum.
Tarifle ilgili notları okumayın unutmayın !
Hepimize mutlu haftalar...
4 kişilik
MALZEMELER
250 gr kadar taze kadayıf
köfte için:
100 gr kıyma
1 çay kaşığı köfte baharı
değirmen karabiber
1/2 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
10 dal ince kıyılmış maydanoz
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 tatlı kaşığı galeta unu
elinizi yağlamak için yumuşak tereyağı ya da sıvı yağ
yoğurt sosu için:
3 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
domates sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağ
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 domates rendesi ya da 4-5 yemek kaşığı domates püresi
4-5 dal taze kekik
2 dal taze nane
değirmen karabiber
süslemek için:
sumak
kimyon
taze nane
taze kekik
HAZIRLANIŞI
Öncelikle köfte için tüm malzemeyi bir kaseye alıp güzelce yoğurun.Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp sıkıca yuvarlayın.Tereyağı ya da sıvı yağ ile ellerinizi yağlayın.Bir tutam kadayıfı elinize alın,ortasına köfteyi koyun ve sarma sarar gibi sarın.(her bir kadayıf topu 2 cm çapında olsun yani ceviz büyüklüğünde).Avucunuzda ki yağ hem kadayıfın daha lezzetli olmasını sağlayacak hemde saraken zorlanmayacaksınız.Tüm kadayıf ve kıyma harcı bitene kadar aynı işlemi tekrar edin.Hazırladığınız kadayıf toplarını fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 230 derecede çevirerek kızartın.Kadayıflar fırından fırına değişiklik göstermek sureti ile yaklaşık 8-10 dakika arasında pişecektir.Üstü kızardıktan sonra altını çevirip ayrıca kızartmayı unutmayın !
Yeteri kadar kızaran kadayıfları fırından çıkarıp bir kenara alın.Bu arada oda sıcaklığında ki yoğurdu krema kıvamına gelene kadar çırpın.Sarımsakları rendeleyip ekleyin ,damak tadınıza göre tuzunu da ilave edip tekrar çırpın.
Diğer taraftan domates sosu için;
Yağları bir tavaya alıp,eritin.Eriyen yağlara salçaları ve domates rendesi ya da domates püresini ekleyin ve malzemeler biri birine karışana kadar pişirin.Yeteri kadar pişen sos karışımını ocaktan alın,taze ve kuru baharatlarını ekleyip karıştırın.
Kadayıf mantısını fırın tepsisinden bir servis tabağına alın.Üzerine önce sarımsaklı yoğurdu ardından da domates sosunu gezdirin.Son olarak hem süslemek hem de lezzetini artırmak için bir miktar sumak,kimyon,taze nane, taze kekik serpin ve kadayıf mantınızın yumuşamasına izin vermeden hemen servis edin.
Notlar:
Not 1: Kadayıfların kurumaması için üzerine mutlaka nemli bir bez örtün.Mantıyı sararken bile üzerini mümkün olduğunca kapalı tutmaya özen gösterin.
Not 2: Kadayıflara tuz katılmadığı için sarımsaklı yoğurda normalden biraz daha fazla tuz ekleyebilirsiniz.
Not 3: Kadayıf mantınızın çıtır kalması için yoğurt sosunu ve domates sosunu mutlaka servisten hemen önce ilave etmelisiniz.Aksi taktirde çok kısa bir süre içinde kadayıflar yumuşayacaktır
Not 4: Mantılar yüksek ısıda pişirildiği için çok çabuk kızarıyor gözünüz sürekli üzerinde olmalı ve sık sık çevirmelisiniz.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Muhteşem bir görüntü,bende çok merak ediyorum lezzetini..En kısa zamanda denenecek..ellerinize sağlık..
YanıtlaSiltavsiye ederim,çok teşekkürler...
Silon sene düşünsem kadayıfla böyle bir tarif hazırlamak aklıma gelmezdi :)
YanıtlaSilhepinizin ellerine sağlık :))
artık her malzeme her yemeğe uyar oldu deniz'cim :)teşekkürler canım...
SilReyhancım bu harika görünüyorrr
YanıtlaSilDenicem en yakın zamanda
Ellerine sağlık
dene canım,hatta bize yap :) sağol tatlım...
SilGörüntü süper,kıymalı harç var,sarımsaklı yoğurt var,domates sosu var,baharatlar var..Lezzette süperdir o zaman,ellerine sağlık Reyhan'cım:)
YanıtlaSilkesinlikle öyle canım,teşekkürler...
SilPek benim damak tadıma uymuyor ama görüntü çok güzel görünüyor :) Şık sunumlar için denenebilir :) Ellerinize sağlık tatlım :)
YanıtlaSilniye uymuyomuş bakıyım damak tadına,mantı yemiyor musun sen ? :) teşekkürler tatlım :)
SilReyhan'cım nefis bir görüntü çıtır çıtır ve leziz ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilteşekkür ederim ablacım...
SilCanım uzun zamandır bu tarif arşivlerimde var ama bir türlü yapma cesareti bulamadım.Görünüm süper.Ellerine sağlık
YanıtlaSiltavsiye ederim mutlaka yapmalısın,nefis bir şey.teşekkürler...
Silbunu merak ediyorum,sana geldiğimizde muhakkak yapıver cicim :) pek bi nefis görünüyor. ellerinize sağlık hepinizin.
YanıtlaSiltamam yaparım cicim :)teşekkür ederim...
Sil