Bu Blogda Ara

11 Nisan 2014 Cuma

KİMYONLU MERCİMEK ÇORBASI


   Blog yazmaya başladığımdan beri hayatımda bir çok şeyin değiştiğini defalarca yazmışımdır.Evet çok şey değişti,blog yazmak bana bir çok yeni özellik kazandırdı.Mesela eskiden mutfağıma bile sokmadığım bir çok yiyecek,baharat ve sebzeyle barıştırdı beni.
Önce süslemelerde kullanırım diye aldım bazılarını,ardından sadece süsleme işi ile tüketemeyince yemeklere katmaya başladım ya da bir yemeğin olmazsa olmazı ise bir defaya mahsus alayım ben yemem nasıl olsa dedim.Bir baktım ki hiç yemem dediğim aromalara zamanla iyi kötü alışmışım.Örneğin,maydanoz,dereotu,kereviz,enginar v.s gibi.
  Kimyon da bu aromalardan yalnızca biriydi ,yalnızca az bir miktarda  köfteler de kullanırdım.Şimdi ona bile alıştım desem yeridir.Tabi hala ön yargılı olduğum,mutfağıma sokmadığım ,soksam bile kendim asla yemediğim yiyecekler yok değil.Kim bilir belki zamanla onlara da alışırım.
   Mesela bu çorbada adına yakışır şekilde yoğun bir kimyon aroması var.Eşim özellikle mercimek çorbası konusunda çok hassastır,çünkü en sevdiği çorbadır ve fazla değişiklikten hoşlanmaz.Bu durum beni biraz ürkütmüş olsa da riske girdim ve yaptım.Neyse ki sonuca değdi,eşimde ben de çok beğendik.
Eğer kimyon aromasını seviyorsanız mercimek çorbasını bir de böyle deneyin derim.

  Yalnız size tavsiyem kaliteli bir kimyon kullanın hatta bu kural tüm baharatlar için geçerli ,lezzete bire bir etki ettiği gibi kalitesiz bir baharat sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.Renk vermek için ışın/radyasyon verilen baharatların zararlarını yazmaya bile gerek duymuyorum, zira radyasyonun zararlarını hepimiz biliyoruz. Ve maalesef ki zararları bununla da sınırlı değil.Bu nedenle, tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi baharatta da kalite çok önemli,aklınızda bulunsun istedim !
Hayırlı Cumalar...

Diğer Çorba tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.


6 kişilik
MALZEMELER

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy patates
1 orta boy kuru soğan
1 orta boy havuç
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 su bardağı su
2 su bardağı tavuk suyu
1 tepeleme çay kaşığı kimyon
tuz
değirmen karabiber



HAZIRLANIŞI

  Öncelikle yağları tencereye alın ve eritin.Ardından doğranmış soğanı ekleyip biraz çevirdikten sonra doğranmış havucu ve patatesi ekleyip kavurmaya devam edin.Salçaları ekleyin onu da kavurun,en son yıkanmış mercimeği ekleyin.Mercimeği de biraz kavurduktan sonra tavuk suyunu ve suyunu ekleyip orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve pişmeye bırakın.Sebzeler ve mercimekler yumuşayıp,pişince pütür kalmayacak şekilde blendırdan geçirin.Bu aşamada çorbanın kıvamı yoğun gelirse (ki gelecektir ben her ihtimale karşı su ölçüsünü az veriyorum ) damak tadınıza göre biraz daha kaynar su ekleyebilirsiniz.Son olarak,tuzunu,kimyonunu ve karabiberini ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
  Sıcak olarak servis edin.
AFİYET OLSUN...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

17 yorum:

  1. Benim de en sevdiğim çorba mercimektir ve kimyonsuz hayatta içmem, çok yakışıyorlar birbirlerine.

    YanıtlaSil
  2. Bayilirim mercimege ama hic kimyonlu denememistim..birdahakine ilave edecegim bende..afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim canım çok yakışıyor.teşekkür ederim...

      Sil
  3. Yani mercimek corbasina:)) mercimek dedim sadece ama anlasilir diye:)) yinede duzeltiyorum..

    YanıtlaSil
  4. ELLERINIZE SAGLIK COK LEZZETLI GORUNUYOR

    YanıtlaSil
  5. Yaaa çok yakışır mercimek çorbasına neden aklıma gelmedi ki?
    yarın yapıcam mercimek çorbası dur kimyon ekleyeyim. Sevgiler canım :)

    YanıtlaSil
  6. kaşığınız çok güzelmiş nerden? :))
    biz normalde de ekliyoruz biraz kimyon,bol baharatlı yapıyoruz canım annem :) ellerine sağlık olsa şimdi ne güzel içerdim iki kase mımm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmem ki nerden acaba ? :)
      ben normalde eklemiyordum ama bol baharatlı yapardım o ayrı,bu yalnızca kimyonla pişti sevgili gelinim adını da oradan alıyor zaten :)
      teşekkür ederim...

      Sil
  7. kimyon enn sevdiğim baharatlardan biridir. mercimekli köfteye de ne güzel yakışır :) çorbaya eklemeyi hep unutuyorum, bir dahakine böyle yapayım ben de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir daha kine unutma ekle o zaman, eminim bayılacaksın :)

      Sil
  8. ellerine sağlık... Mercimek çorbasına kimyonu ben de çok yakıştırıyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..