Belki çoğunuz zaten yapıyorsunuzdur,en azından bulgur ve pirinci karıştıranların çok olduğunu biliyorum ama ben ilk kez denedim ve çok beğendim.İlk olarak da pazı ile denemek istedim,sanırım en çok ona yakışacağını düşündüm.Çok da haksız değilmişim gerçekten bir birlerine çok yakıştılar,bir de işin içine nar ekşisi girince parmaklarımı yedim desem abartmış olmam sanırım :)
Ben, o an evde yalnızca bir bağ pazı olduğu için ancak 3 kişilik sarma çıkarabildim ama siz ölçüleri çoğaltarak daha fazla da yapabilirsiniz ki bence çoğaltarak yapın bol bol yiyin de uğraştığınıza değsin :)
Hem değişik hem de oldukça lezzetli bu tarifi mutlaka deneyin,tadın derim,eminim çok beğeneceksiniz.
Sağlıcakla kalın...
Diğer Sarma ve Dolma tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.
3 kişilik
MALZEMELER
1 büyük bağ pazı (yaklaşık 650 gr kadar)
1/2 su bardağından biraz fazla pilavlık bulgur
1 orta boy kuru soğan
2 sap taze soğan
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kesme şeker
tuz
değirmen karabiber
pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1/4 demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıcak su
üzerine:
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz
sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su
HAZIRLANIŞI
Öncelikle pazıların saplarını kesin,ayıklayın ve yıkayın.Derin bir tencereye yeteri kadar su koyup kaynatın.Kaynayan suya pazı yapraklarının bir kısmını bütün olarak atın 30 saniye kadar suda bekleyen pazı yapraklarının arkasını çevirin.Bir 30 saniye kadar da diğer yüzünü haşlayıp sudan alın,soğuk suya atın ardından süzgece alın.Kalan pazı yaprakları bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
Diğer taraftan iç harcı için zeytinyağını tencereye alın ısıtın.Yemeklik doğranmış soğanı,sarımsağı ekleyin biraz kavurun,ince doğranmış yeşil soğanı da ekleyin biraz daha kavurun.Bulguru ekleyip kavurmaya devam edin.Son olarak domates salçası,pul biber,karabiber ve tuzu ekleyip biraz daha çevirin ve 1 küçük çay bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Pişen harca ince kıyılmış maydanozu, kuru naneyi ekleyin,karıştırın ve ılınması için bir kenarda bekletin.
Suyu süzülen pazı yapraklarını tezgaha alın kalın damarlarını bir bıçak yardımıyla inceltin.İçine bulgurlu harçtan yaprağın boyuna göre yeteri kadar koyun ve sarın.Yapraklar çok büyükse ikiye bölebilirsiniz.Tüm pazı yaprakları ve iç harç bitene kadar aynı işlemi tekrar edin.Tencerenin dibine kıydığınız maydanozların ve pazıların saplarından yerleştirin,üzerine sardığınız sarmaları yerleştirin.En son 1 su bardağı sıcak suyla nar ekşisi,tuz,zeytinyağını karıştırın ve sarmaların üzerine dökün.Eğer su dolmaların hizasına gelmiyorsa biraz daha sıcak su ekleyin,üzerine düz bir tabak ya da dolma taşı yerleştirin ve kısık ateşte çok yumuşamasına izin vermeden pişirin.Pişen sarmaları tencerede kapağı açık kalmayacak şekilde soğumaya bırakın.
Ilık ya da soğuk olarak servis edin.
AFİYET OLSUN...
Twitter : Reyhan Ksc
instagram : reyhanksc
facebook: anne eli gibi
Yediden Yetmişe Blogger Buluşması 1
YanıtlaSilUzun zamandır plandığım blogger buluşmasını, sevgili Saglıklı Mutfak Hilal ile gündeme getirmeye karar verdik.
Bundan bir kaç sene önce yaklaşık 120 kişinin katıldığı bu güzel buluşmayı yenilemek ve siz blogger dostlarımızla tanışmak istedik.
İstanbul'da bulunan tüm moda, yemek, teknoloji, anne-bebek, gezi, mekan, fotograf, dekarasyon, makyaj yazan tüm blog yazarları bu buluşmaya davetlidir.
Bizlerle keyifli bir kaç saat geçirmek isterseniz, yapmanız gereken bulusma2014@gmail.com adresine isim, soyisim ,blog adı ve telefon numaranızı yazarak "Geliyorum" demek.
80 kişi ile sınırlı olan bu güzel buluşmada sizleri çok güzel hediyeler bekliyor olacak.
Haydi acele edin. Katılım ücreti 25 Tl dir.
Sormak istediğiniz her bilgi için bizlere, bulusma2014@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Canım pazı favori sarmadır bana göre daha leziz oluyor ellerine sağlık nar ekşisi ayrı lezzet katmıştır sevgiler...
YanıtlaSilellerine sağlık reyhancım çok leziz görünüyorlar.. sevgilerimi gönderdim :)
YanıtlaSilMımmm nefis olur,üstelikte nar ekşili..hiç dayanamamm..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilben pazıya karşı hep mesafeli durmuşumdur, ama bir kere pazardan aldım ve bulgurla denedim 10 numara 5 yıldız birbirlerine harika yakışıyorlar :) senin de ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilBulgurlu sarmayı, ne yaptım ne de başka bir yerde yedim. Bulgurun pilavını sevdiğimize göre sarmasını da denemekle iyi etmişsiniz. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilNefis görünüyor dolmalar,ellerine sağlık.Selam ve sevgiler:)
YanıtlaSilBulgurlu sarma yapmayı uzun zamandır çok istememe rağmen yapmak bir türlü kısmet olmadı,tarifini mutlaka deneyeceğim Reyhancığım.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilPazı bulgur en sevdıklerım ellerıne saglık canım sarmanın her turlusu bızde cok sevılır.
YanıtlaSilNefis görünüyor Reyhanımm
YanıtlaSilNarekşili ya benim için tamamdır:)
Ellerine sağlık
Tam öğle vakti görmem iyi olmadı :) Nefis görünüyor Reyhancım
YanıtlaSilEllerin dert görmesin Afiyet olsun
Sevgilerimi bırakıyorum
çok sevdığim dolma tam bızım yöremızın yapılışı elıne sağlık
YanıtlaSil