Bu Blogda Ara

22 Aralık 2015 Salı

Helva-yı Hakani (Ballı Helva)

Hayırlı sabahlar,Mevlit kandilimiz mübarek olsun,Gönlümüzden geçen tüm güzel dualar bu gece kabul görsün inşAllah.(Amin)
Kandil günlerinde helva kavurmak geçmişten bugüne belki de en önemli geleneklerimizden biridir.
Bol bol kavurur konu komşuya dağıtır kalanı da afiyetle yeriz.Gerçi bizim evde kandil olsun olmasın aklımıza düşünce hemen kavrulur o ayrı.Genelde un helvası kavururum ama arada değişik tarifleri de denemiyor değilim.Hatta taslakta bir kaç tarif daha var yazılmayı bekleyen.Bugün ise Anavarza bal etkinliğinde yaptığımız Osmanlı mutfağına ait Ballı helvanın tarifini vereceğim sizlere.Ben çok beğendim bu helvayı,değişik ve geleneksel lezzetleri seviyorsanız sizlerde mutlaka denemelisiniz.
Diğer Helva tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.


3-4 kişilik
MALZEMELER
65 gr.tereyağ
300 ml süt
275 gr bal
2 küçük çay bardağı un (65 gr)
1,5 küçük çay bardağı nişasta (65 gr)
1,5 küçük çay bardağı pirinç unu (65 gr)
Üzerine:
Badem

HAZIRLANIŞI
Öncelikle tereyağını tencereye alın,eritin.Yağ kızınca pirinç unu ve nişadtayı ekleyin,kavurmaya başlayın.Ardından unu da ekleyip kısık ateşte kavurmaya devam edin.Diğer tarafta ayrı bir tencerede balı ve şekeri kısık ateşte bal eriyinceye kadar ısıtın (sütü kesinlikle kaynatmayın).
Kavrulan unun kokusu çıkınca ballı sütü ekleyin bir kez karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.Yaklaşık 10 dakika kadar kapağı kapalı,kısık ateşte pişirin.
Servis tabağına dilediğiniz gibi döşeyin,üzerini bademle süsleyip sıcak ya da ılık olarak servis edin.
Not:Reçetede her şey gram ölçüleriyle idi ben sizler için bardak ölçüsüne çevirdim ama siz evinizde mutfak teraziniz varsa gr hesabı ile de yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...

Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi                                           

1 yorum:

  1. Bu gece peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa SAV ‘in dünyaya şereflendirdiği gecedir. O peygamber ki insanların sapıklıkta sınır tanımadığı, cehalette en üst seviyelere ulaştığı, küfür ve şirkin kölesi olduğu bir zamanda dünyaya şeref vermiş ve dünyaya ilahi bir nur, rahmani bir şifa olmuştur. Dualarımız bu gece eksik olmasın, kalplerimiz imanla dolsun.Gül bahçesine girenler gül olmasalar da gül kokarlar. Kainatin en güzel gülünün kokusunun üzerinizde olması temennisiyle.
    Tüm Müslüman Aleminin Mevlid Kandili Mübarek Olsun.http://www.marifetane.com/

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..