Bu Blogda Ara

24 Aralık 2015 Perşembe

Tutmaç Çorbası


Yeni bir günden herkese günaydın.
Yöresel yemeklere olan merakım her geçen gün biraz daha artıyor.Bir yandan haklarında bilgi toplarken diğer yandan reçeteleri tarıyorum.
Genelde orjinal tarifi özelikle de netten bulmak çok zor oluyor.Her baktığım reçete kafamı daha çok karıştırıyor olsa da ana malzemeleri ve varsa farklı bir pişirme metodu onu baz alarak yapmaya çalışıyorum.Tabi bir de o yöreden olup bire bir birkaç kuşaktır yapan insanlardan bizzat tarifi aldığım da oluyor.Sanırım en garanti tarif de bu şekilde elde edilebilir.Bir de aynı yemeğin farklı yörelere göre yapılışı ve adları var ki o zaman işin içinden çıkmak daha da zorlaşıyor.

İşte tutmaç çorbası da benim için o tariflerden biri.Hakkında bir çok yazı okudum,bir dünya reçete taradım ama çoğu bir biriyle alakasız tarifler idi.Daha çok Doğu Anadolu yöresinde yapılan çorba aslında çok daha eskilere,Selçuklular zamanına dayanıyormuş.
Tutmaç,un,tuz,yumurta ve suyla yapılan hamuru ince yufkalar halinde açtıktan sonra kare şeklinde kesilip,kurutulan çorbalık hamurmuş,yani anlayacağınız erişteden tek farkı şekli.Ben yine her zaman ki gibi ana malzemeleri baz alarak bir reçete çıkardım ortaya.Sonuç muhteşem oldu,sık sık yaparım dediğim bir çorba tarifim daha oldu.Sizlere de tavsiye ediyorum mutlaka deneyin,tadın bu çorbayı,eminim sizlerde çok beğeneceksiniz.
Diğer Çorba tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.


6-8 kişilik
MALZEMELER
1/2 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı erişte
1 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı et suyu
3 su bardağı su
tuz
sos için:
1 adet küçük kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurtanın sarısı



HAZIRLANIŞI
Öncelikle yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ilave edip 3-4 dakika kadar kaynatıp yarı haşlayın.Suyunu süzün bir kenarda bekletin.Tereyağı tencereye alın eritin,erişteleri ekleyin 2-3 dakika kadar kavurun.Haşlanmış mercimekleri de ekleyip biraz daha kavurun et suyunu ve suyunu ekleyip kaynamaya bırakın.Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, erişteler ve mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
Diğer taraftan küçük bir sos tenceresine sıvı yağı alıp ısıtın.Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin şeffaflaşana kadar kavurun kapağını kapatıp karamelize olana kadar pişirin.En son rendelenmiş sarımsak ve naneyi de ekleyip sosun altını kapatın.
Büyük bir kasede terbiye malzemelerini topak kalmayacak şekilde çırpın.Yeteri kadar pişen çorbadan kaşık kaşık ve yavaş yavaş terbiyeye ekleyerek terbiyenin ılınmasını sağlayın.Ilıyan terbiyeyi çorbayı karıştırarak ve yavaş yavaş çorbaya ilave edin.Bu aşamadan sonra tencerenin kapağını kapatmayın ki çorbanız kesilmesin.Terbiyeyi ekledikten sonra 5 dakika daha kaynattıktan sonra çorbayı ocaktan alın.Karamelize ettiğiniz soğanları ve tuzunu da ekleyip karıştırın.Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...

Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..