Bu Blogda Ara

7 Aralık 2015 Pazartesi

İncir Uyutması (İncir Uyuşturması)


İncir Uyutması

Herkese merhabalar.
 Haftaya tatlı başlayalım tatlı devam etsin diye düşündüğümden midir nedir bilmiyorum genelde haftaya hep tatlı tariflerle başlıyorum.
Bugün sizlere hem pratik hemde enfes bir tatlı tarifi vereceğim.Biz ailecek tadına doyamadık artık sık sık bizim mutfakta pişecek ondan eminim.Sizde mutlaka denemelisiniz,eminim sizlerde çok beğeneceksiniz incir uyutmasını.

İncir uyutması genelde bolu ili olmak üzere bir çok il de ve yörede yapılıyormuş,hatta bir çoğunun milli tatlısı olduğunu bile duydum desem yalan olmaz.
 Yalnızca sütle,incirle tatlı mı olurmuş demeyin,incirin özünde bulunan ve mayalanmayı sağlayan mucize gibi sütü sayesinde sütü mayalıyor ve dinlenme esnasında uyuyan incirler nefis bir kıvama ve tatlıya dönüşüyor.Hatta incir sütü ile yoğurt mayalandığını bile duydum,daha öğreneceğimiz ne çok bilgi,ne çok mucize var kim bilir?
Oldukça pratik bir tatlı ancak püf noktalarına uymak şart yoksa incirleriniz uyumayabilir :)

Diğer sütlü tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.

4 kişilik
MALZEMELER

3 su bardağı süt
10 adet kuru incir
1 yemek kaşığı şeker
Üzerine:
ceviz kırıkları
Tarçın

İncir Uyutması

HAZIRLANIŞI

Öncelikle İncirleri yıkayıp yaklaşık 1-1,5 saat kadar ılık suda bekletin.Eğer incirleriniz yumuşaksa daha az kabuk kısmı sertse biraz daha bekletebilirsiniz.Bu işlem incirlerin blendırdan daha kolay geçmesi için.
Yeteri kadar yumuşayan incirlerin suyunu süzün ve küp küp doğrayın.Sütü ocağa alın kaynama noktasına gelene kadar ısıtın,ama asla kaynatmayın.Ardından yeteri kadar ısınan sütün yarısını ve 1 yemek kaşığı şekeri doğradığınız incirlerin üzerine dökün ve hiç bekletmeden pürüz kalmayacak şekilde blendırdan geçirin.Bu işlemi yaparken oldukça hızlı davranmalısınız çünkü,sıcak sütü yiyen incirler hemen uyumaya başlıyor.Ezdiğiniz incirli süte kalan sıcak sütü de ekleyip karıştırın ve yine hiç bekletmeden orta boy kaselere paylaştırın.
 Kaselerin her birinin üzerini çay tabağı ile kapatın,üzerine bir de örtü örtüp 2 saat kadar uyumaya bırakın. 2 saat sonra kontrol edin eğer kıvamını almış ise soğuması için buzdolabına kaldırın.
Üzerini ceviz ve tarçınla süsleyip soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...
                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi

4 yorum:

  1. bende bir kez yapmıştım gerçekten çok leziz ve sağlıklı bir tatlı iyi ki hatırlattınız, ellerinize sağlık güzel haftalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim,mutlu haftalar.
      sevgiler...

      Sil
  2. İlk defa duydum . malzemeler ve yapımının kolay olması sebebiyle hemen defterime yazdım. Elinize sağlık. Son aldığı kıvam acaba muhallebi kıvamımı olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet İlhan bey kıvamı muhallebi gibi ya da koyu kıvamlı mus gibi,aslında içine kattığınız incirin miktarı kıvamını belirliyor da diyebiliriz.bu tarife göre orta kıvamlı bir muhallebi elde edebilirsiniz.
      Teşekkür ederim.

      Sil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..