Bu Blogda Ara

1 Ekim 2018 Pazartesi

Çekirdeksiz Üzüm Reçeli


Herkese mutlu haftalar.
Yaz meyveleri ile reçel serimizin şimdilik sonuncu tarifi ile haftaya başlayalım istedim.Daha evvel üzüm reçeli yaptınız mı bilmiyorum ama eğer denemediyseniz bence bir şans vermelisiniz.Özellikle tarçın aroması ile çok leziz bir reçel oldu diyebilirim.siz de benim gibi sofrada çeşit çeşit ev reçelleri seviyorsanız üzüm reçelini mutlaka denemelisiniz.



Diğer reçel tariflerime Buradan,diğer kış tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.


Malzemeler

500 gr. çekirdeksiz yeşil üzüm (saplarından ayıklanmış olarak)
500 gr. toz şeker
1/2 limonun suyu
1 çay kaşığı tereyağ
1 çubuk tarçın



Hazırlanışı

Öncelikle üzümlerin tanelerini saplarından koparıp 500 gr olacak şekilde tartın ve yıkayıp,süzülmeye bırakın.Suyu süzülen üzümleri ve çubuk tarçını bir tencereye alın,üzerini toz şekeri ile kapatıp tencerenin kapağını kapatın.üzümler bu şekilde oda sıcaklığında en az 5-6 saat kadar beklesin.Dilerseniz gece yapıp sabah ,dilerseniz sabah yapıp akşama pişirebilirsiniz.
Yeteri kadar bekleyip sulanan üzümlere 1 çay kaşığı kadar tereyağını da ekleyip (bu işlem reçelin köpüklenmemesi için)orta ateşte ocağa alın.Şeker eriyip iyice sulanıncaya kadar arada karıştırarak kaynamaya bırakın.Bu arada kıvamını anlamak için buzluğa bir çay tabağı koymayı unutmayın.Kaynayan reçel az da olsa köpüklenmeye başlayacaktır,bir kevgir kepçe ile tüm köpükleri toplayın.Kaynadıktan yaklaşık 15 dakika kadar sonra buzlukta ki tabağı çıkarın ve reçelden bir çay kaşığı kadar soğuk tabağa döküp çok az bekleyip kıvamını kontrol edin.Eğer reçel hala çok akışkan ise biraz daha kaynatın.Bu arada tabağı tekrar buzluğa koyun kıvamını kontrol ederken tekrar lazım olacak.Reçel ne çok akışkan ne de çok katı olmamalı,tekrar kontrol ettiğiniz reçel kıvamını almış ise limon suyunu da ekleyip iki dakika kadar sonra ocaktan alın.Eğer hemen tüketecekseniz temiz her hangi bir kavanoza doldurabilirsiniz.Ama kış için yapıyorsanız beş dakika kadar kaynattığınız kavanoz ve yeni kapakları iyice kurulayıp sıcak reçeli içlerine doldurun,kapak kısmını reçel bulaştı ise temizleyip,kapağını sıkıca kapatın ve kavanozları ters çevirin.Soğuduktan sonra güneş görmeyen,kuru bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.






Not: Tereyağını reçel köpüklenmesin diye ekliyoruz,normalde çok köpüklenen reçel tereyağının etkisiyle genelde hiç köpüklenmiyor. Ancak bazı meyvelerde  az da olsa köpüklenebilir,onları mutlaka toplayın ki reçeliniz şekerlenmesin ve bozulmasın.

Not: Reçelinizi hemen tüketmeyecekseniz mutlaka beş dakika kadar kaynattığınız kavanoz ve yine kaynatılmış yeni kapak kullanın ve sıcak olarak içlerini doldurup ters çevirin.Bu şekilde kuru ve güneş almayan bir yerde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Not:Soğutulmuş tabak yöntemini ben her zaman kullanırım,hızlı ve pratik olduğu için sizlere de tavsiye ederim. Ama yine de reçel tamamen soğuduktan sonra orada ki kıvamın bir tık üstünde koyu olabilir,kıvamını ona göre ayarlayın derim.

Not: reçelin dayanıklı olması için üzümlerin çürük olmamasına dikkat edin.
Not: 500 gr'lık ölçü üzümlerin saplarından ayrıldıktan sonra ki tane hali,saplarıyla 500 gr. kullanırsanız şeker miktarı fazla gelebilir.

Afiyet olsun...




Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..