Bu Blogda Ara

30 Eylül 2018 Pazar

Şeftali Reçeli


Herkese mutlu pazarlar.
Zamanı tamamen geçmeden seri bir şekilde kalan reçel tariflerimi de yazayım diye düşünüyorum,malum zamanı geçerse tarifi yazmanın da pek bir manası kalmayacak.
Ama iki çocuk biri bebek olunca yetişmek zor oluyor iş,güç,pişir,sunum yap,fotoğrafları çek,düzenle,bloga yaz gerçekten büyük emek istiyor.
Hele de benim gibi detaycı iseniz daha da zor maalesef.Neyse umarım çok gecikmemişimdir,pazarlarda,marketlerde hala şeftali var mesele iyisini bulmak sanırım ki bu sene yazın bile güzel şeftali yiyemedik maalesef.Bu şeftalilerim pek güzeldi bende hemen kolları sıvadım reçel yapmak için.Tarçının da aroması ile mis kokulu nefis bir reçelim oldu.Daha evvel tarçınla denediniz mi bilmiyorum ama demediyseniz mutlaka birde bu şekilde deneyin derim.

Diğer reçel tariflerime Buradan,Kışlık tariflerime Buradan ulaşabilirsiniz.




Malzemeler

1 kg şeftali
1 kg toz şeker
1 çubuk tarçın
1 çay kaşığı tereyağ
çeyrek limonun suyu


Hazırlanışı

Öncelikle şeftalileri yıkayın,çekirdeklerini çıkarın ve küp şeklinde doğrayın.Doğradığınız şeftalileri bir tencereye alın,çubuk tarçını ekleyin ve üzerine toz şekeri döküp kapağını kapatın.En az 5-6 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.Yeteri kadar bekleyen reçel karışımına tereyağını da ekleyip orta ateşte ocağa alın, çok karıştırmadan kaynamaya bırakın.Bu arada her zaman ki gibi kıvamını kontrol etmek için buzluğa bir çay tabağı koymayı unutmayın.
Kaynamaya başlayınca az da olsa köpüklenebilir,çıktıkça köpüklerini  toplayın. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra bir kevgir kepçe yardımı ile şeftalileri bir tabağa alın(bu işlem şeftaliler çok pişip ezilmesin diye).Şeftalileri aldıktan sonra şerbeti 15 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.Tabağa aldığınız şeftalileri şerbete tekrar ekleyin.Şeftaliler ile birlikte 10 dakika kadar daha pişirdikten sonra soğuk tabağı buzluktan çıkarıp üzerine bir kaşık reçel döküp kıvamını kontrol edin.Eğer hala çok akışkan ise biraz daha kaynatın yok eğer kıvamı olmuşsa limon suyunu da ekleyip birkaç dakika kadar daha kaynattıktan sonra  ocağın altını kapatın.Hazır olan reçeli kaynattığınız kavanoza doldurup ağzını yine kaynattığınız yeni kapakla sıkıca kapatıp ters çevirin.Soğuduktan sonra kuru ve güneş almayan bir yerde muhafaza edin.




Not: Tereyağını reçel köpüklenmesin diye ekliyoruz,normalde çok köpüklenen reçel tereyağının etkisiyle genelde hiç köpüklenmiyor. Ancak bazı meyvelerde  az da olsa köpüklenebilir,onları mutlaka toplayın ki reçeliniz şekerlenmesin ve bozulmasın.

Not: Reçelinizi hemen tüketmeyecekseniz mutlaka beş dakika kadar kaynattığınız kavanoz ve yine kaynatılmış yeni kapak kullanın ve sıcak olarak içlerini doldurup ters çevirin.Bu şekilde kuru ve güneş almayan bir yerde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Not:Soğutulmuş tabak yöntemini ben her zaman kullanırım,hızlı ve pratik olduğu için sizlere de tavsiye ederim. Ama yine de reçel tamamen soğuduktan sonra orada ki kıvamın bir tık üstünde koyu olabilir,kıvamını ona göre ayarlayın derim.

Not: Şeftalilerin sert ve çürüksüz olmasına dikkat etmenizi öneririm.
Afiyet olsun...

Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..