Bu Blogda Ara

5 Temmuz 2019 Cuma

Cumalıkızık /Bursa


Herkese mutlu günler.
Bugün sizlere Bursa'nın tarihi Cumalıkızık köyü'nden bahsetmek istiyorum.Tarihi dokusu,taş döşeli dar sokakları,kerpiç,tahta ve taştan yapılmış rengarenk evleri ile muhteşem bir köy.
Köy 1300 yıllarında Kızıklar tarafından kurulmuş.
Kızıklar,konar göçer Oğuz Türklerine verilen isimdir.Aslında 15 taneden fazla Kızık köyü varmış ama savaşlar,afetler derken hepsi yok olmuş,yalnızca Cumalıkızık kalmış.


Neyse ki Cumalıkızık köyü bugünlere kadar gelmiş,kıymetini de bilmişler ve doğal dokusunu bozmamışlar.Betonarme ev yok denecek kadar az,evler aslına uygun restore edilmiş.Evlerin çoğu Cumbalı,iç avlulu olarak yapılmış,köy halkı bu iç avluları restorant yaparak değerlendirmiş ve çoğunda kahvaltı servisi yapılıyor.


Buraya bu güzel köyü görmek için gelindiği gibi özellikle kahvaltısı için gelenler de var.Sabah erken saatlerde gelirseniz güne birçok evin avlusunda bulunan mekanlardan birinde kahvaltı yaparak başlayabilirsiniz.Ancak hafta sonları ve tatil günleri kahvaltı mekanlarında yer bulmak oldukça zor olabiliyor.Rahat yer bulmak istiyorsanız ya hafta içi ya da sabah erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederim.Yalnız şunu da söylemeden geçemeyeceğim,köy olduğu için gerçek bir köy kahvaltısı beklemeyin.Görüntü köy kahvaltısını andırsa da malzemeler bildiğimiz market raflarından  alınmış.Yani kahvaltısı için beklentinizi çok yüksek tutmayın derim.En azından doğal bir köy kahvaltısı beklentiniz olmasın.


Kahvaltıdan sonra köyü gezmeden önce yine evinin avlusunda kahve servisi yapan mekanlardan birinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.



Kahvaltı ve kahve sonrası köyü karış karış gezme vakti.
Dar,taşlı sokakları sarı,mavi,mor rengarenk evleri inceleyebilir,harika fotoğraflar çekebilirsiniz.



Cumalıkızık köyü iyi korunmuş olduğu ve Osmanlı Devlet'inin kuruluşundaki öneminden dolayı Unesco Dünya Mirasına kabul edilmiş.Bu nedenle yalnızca yerli değil,yabancı turistlerin de uğrak yeri olmuş.


Cumalıkızık köyü'nde yaklaşık olarak 270 tane ev varmış,bunların nerede ise yarısında yaşam devam ediyormuş.



Cumalıkızık köyünde kahvaltı yapmak ve sokaklarında gezmekten başka neler yapabilirsiniz ?
Cumalıkızık cami ve hamamını gezebilir,müzesini ve küpeli evi görebilir,Kılanı kar dizisinin çekildiği konakları ziyaret edebilirsiniz.

Cumalıkızık'ı gezmek için 3 ya da 4 saat yeterli olacaktır ancak orada konaklamak isterseniz kalabileceğiniz pansiyonlarda mevcut.


Son olarak hediyelik eşyalar satın alabilir,ton ton teyzelerin sattığı mevsimine göre değişen meyveler ve değişik otlar satın alabilirsiniz.
Biz Cumalıkızık köyü'nü çok sevdik,tekrar gider miyiz? 
Bence gideriz :)
Sizlere de tavsiye ederim.


Diğer gezi yazılarıma göz atmayı unutmayın.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..