Bu Blogda Ara

18 Eylül 2019 Çarşamba

Aşure


Herkese mutlu akşamlar.
Malumunuz muharrem ayındayız,yani aşure ayı.Bana da her sene olduğu gibi bu sene de çok şükür aşuremi kaynatmak nasip oldu.Bu sene tarifimi biraz değiştirdim,yeni fotoğraflar çekince de tarifimi güncellemek istedim.
Genel olarak tarifim aynı sadece bazı malzemeleri çıkartıp,ilaveler yaptım,biraz da ölçüleri değiştirdim.
Bu hali çok daha güzel oldu.Eğer sizde bizim gibi bol meyveli seviyorsanız,hala aşure yapmadıysanız ve pratik bir tarif arıyorsanız bu tarif tam size göre,mutlaka deneyin derim.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.


Malzemeler

3,5 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
1/2 su bardağı kuru fasulye
1/2 çay bardağı pirinç
1 su bardağı iti kırılmış ya da bütün fındık içi
2 su bardağı sarı kuru üzüm
2 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru dut
1 su bardağı biraz eksik kuş üzümü
1 fiske tuz
6 adet karanfil (1/2 çay bardağı su)
2 adet kabuk tarçın
4 su bardağı kadar toz şeker
3 lt. kadar su
Süslemek için;
Kuru kayısı
Susam
Antep fıstığı
Fındık
Ceviz




Hazırlanışı

Öncelikle buğdayı,nohudu,kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın.
Ertesi gün buğdayın üzerini 4 parmak  geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Kuru fasulye ve nohudu da ayrı ayrı haşlayın. Haşlanan buğdaya 1,5 lt kadar su,haşlanan nohudu,kuru fasulyeyi,pirinci,tuzu,kabuk tarçını,fındığı ekleyip ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca altını kısıp karıştırarak pişirmeye başlayın.


Diğer taraftan doğradığınız kayısıyı ve kuru üzümü ılık su da bekletin. Kuş üzümü ve kuru dutu haşlayıp suyunu süzün.
Bu arada hazırda kaynar su bulundurmayı unutmayın. Aşure malzemeleri pişince kuru dutu,kayısıyı,kuş üzümünü,kuru üzümü ve toz şekerini ekleyip pişirmeye devam edin. Küçük bir cezvede karanfilleri yarım çay bardağı suda kaynatın,karanfilleri içinden alıp suyunu da ekleyip kıvamını kontrol edin,ihtiyaç varsa biraz daha kaynar su ilave edin. Biraz daha kaynatıp kıvamını aldıysa ocaktan alın.
Kaselere paylaştırıp süsleyin ve ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Şeker miktarını azar azar ekleyip damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ama tadını sıcakken değil bir kaseye çok az koyup buzdolabında soğutup öyle kontrol edin.
Afiyet olsun.

Anne eli gibi'yi instagram'da takip etmek isterseniz Bu linkten ulaşabilirsiniz.


1 yorum:

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..