DOĞUM GÜNÜ PASTAM |
dünkü postumda doğum günü masamı yayınlamıştım,bu pastada dünkü posttada gördüğünüz üzere doğum günü pastam,postum çok uzun olmasın diye dün yayınlamamıştım.
Pastamın fotoğraflarını facebook'taki sayfamda ve twitterda paylaşmıştım fakat fotoğrafları düzenlemediğim için ve yazımı yazamadığımdan fotoğrafla kalmıştı,şimdi tarifinide elimden geldiğince vereceğim,zira şeker hamuru birzda tecrübe ister,bende tecrübeli değilim ama biraz okudum biraz araştırdım ilk pastamı yaptım,artık ne kadar olduysa yorumu sizlere bırakıyorum:/
Elimde birçok pandispanya tarifi olmasına rağmen herkesin çok övdüğü sevgili müge'ye ait olan yoğurtlu pandispanyayı denemek istedim ve sonuç çok başarılıydı,zaten müge'den aldığım hiçbir tarif şaşmamıştır.tarifi aynen uyguladığım için tarifi malzeme listesini aynen vereceğim fakat yapılışını püf noktalarıyla birleştirdiğim için hazırlama kısmını kendime göre yazdım ama aslına uyarak.
Bir dahaki pastalarımda diğer pandispanyalarımı paylaşacağım.içinede pastacı kreması yapacakken elime orman meyveli krem şanti geçince aklımı çeldi ve onunla yaptım,eşimin geç geleceğini öğrenince tadım kaçtı birazda kolaya kaçtım sanırım,ama söz bir dahaki pastamı pastacı kremasıyla yapacağım tembellik yok:)
bir itiraf daha aklım nasıl gittiyse içine böğürtlen katacaktım unutmuşum,ama tavsiyem bu krem şantiye böğürtlen çok yakışır siz unutmayın mutlaka katın..
PANDİSPANYA |
PANDİSPANYA İÇİN
3 Adet Yumurta
· 3 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
· 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
· 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
· 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
· 2 Yemek Kaşığı Kaynar Su
· 1 Paket Kabartma Tozu
· 1 Paket Vanilya
İÇ KREMASI
1 poşet kara orman kremşanti
böğürtlen
üzerine:
beyaz,yeşil,kırmızı,mor ve sarı şeker hamuru
PANDİSPANYANIN HAZIRLANIŞI
Yumurta aklarını mutlaka cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpalım. Şekerin yarısını ekleyip ve şeker eriyinceye kadar çırpalım.
· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.sıvı malzemeleri katarken mutlaka yumurta sarısının içindeki şekerin erimiş olmasına özen gösterelim.
· iki kere elediğimiz toz malzemeleri , yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpalım. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
·katı yağla yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, eğer kelepçeli kalıp kullanıyorsak sadece altını yağlayalım ,kenarlarını yağlamayalım ki kekimiz iyi kabarsın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
tabi bu süre ve derece fırına göre değişir,benim verdiğim süre sevgili müge'nin verdiği süre ve derece ama benim fırınımda 160 derecede yaklaşık 35-40 dakika pişirdim,siz 160-170 derece arsında ilk 30 dakika kapağını açmadan pişirin hatta mümkünse hiç açmamaya çalışın pandispanya sönmesin, sonra kürdan testi yapıp fırından alalım.
pandispanyanın daha lezzetli ve daha kolay dilimlenmesi için bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim.
Eğer daha evvel hiç denemediyseniz buradan söylemekle ne kadar olur bilmem,ama kararlıysanız benim anlattığımın dışında biraz daha araştırma yapmanızı,videolar izlemenizi öneririm gerisi sizin becerinize ve hayal gücünüze kalmış,ben başına oturduğumda nasıl bir model yapacağım konusunda hiçbir fikrim yoktu ,tamamen doğaçlama yaptım sizde hayal gücünüzü kullanarak çok hoş şeyler çıkarabilirsiniz.
Öncelikle beyaz şeker hamurunu elimizle çalıştırıp yani yoğurup yumuşatalım.ardından tezgaha hafif mısır nişastası serpip güzelce yuvarladığımız hamuru merdane yardımıyla tersini asla çevirmeden açalım ben kopmayacak ve çatlamayacak kıvamda açabildiğim kadar ince açtım,kalın olursa sevmiyorum,ama çatlamaması ve yırtılmaması lazım o ayarı yapmalısınız.sonra dikkatli bir şekilde pandispanyanın üzerine yerleştirip üstünden başlayarak kenarlarına doğru hafif hareketlerle elimizle yada aaratıyla ütüler gibi düzelelim,kenarlarının pile kalmamasına özen gösterelim,fazlalığını keselim ve dilediğimiz gibi süsleyelim.
Resim yazısı ekle |
Benden bu kadar yaparsanız şimdiden,
AFİYET OLSUN...
Gerçekten ilk deneme için süper olmuş.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim canım..
Silcanım benim eline sağlık. Artık benim doğum günüme de yaparsın. :) şaka bir yana sade ve şık olmuş. :) öpüyorum...
YanıtlaSilyaparım tabi tatlım sen yeterki iste:)sağol tatlım,öperim..
Silbende kendi pastami kendim yapmak istiyorum:)
YanıtlaSilcok guzel gorunuyor gercekten
sevgiler
yap tabi keni pastanı kendin yap,yapılamayacak birşey yok bu hayatta amatör bile olsa ben yapıyorum:)
Silsağol canım,sevgiler..
Harika, çok şık olmuş eminim lezzeyi de öyledir. Sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler nergiz,sevgiler..
SilEllerine sağlık,ilk deneme olmasına rağmen süper..Huzurlu,mutlu yıllar dilerim.Sevgilerimle:)
YanıtlaSilsağol tatlım,savgiler..
SilGerçekten ilk deneme harika olmuş,emeklerine sağlık,geçmiş doğum gününde kutlu olsun bu arada :) Pastadan bir dilim aldım,ben hiç bulaşmıyorum bu şeker hamuru işine bir kez denedim bir daha denemedim,siz yapın ben bakayım,yapmak zor geliyo :)selamlar
YanıtlaSiltamam canım biz yapalım sen bak:)
Silaslında çok keyifli birşey ben sevdim ama vakit istiyor o ayrı,sağol canım,sevgiler..
canım iyiki doğdun ve senin gibi bir arkadaşım oldu.
YanıtlaSilnice senelere.
mutlu ol
mutlu kal
:)
sevgilerimle
pasta perfect
sağol arkadaşım eksik olma:))
Sil,sevgiler..
Harika ! İlk deneme de bunu yapdı iseniz ustalığınızı inan kı merakla beklıyor olacagım
YanıtlaSilŞahane olmuş..elllerınıze sağlık
ay şımartmayın beni ama:)
Silçok teşekkür ederim,inşallah daha güzelleriyel geleceğim huzurunuza:)
harika görünüyorr.. emeğine sağlık bu arada mutlu sağlıklı yıllarrrr....:)
YanıtlaSilteşekkürler arzucum..
SilSade ve çok şık olmuş.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilteşekkürler arkadaşım..
SilCanım enim nice sağlıklı yaşlara,ailenle birlikte hayırlı,uzun bir ömür geçirmen dileğiyle inşallah..
YanıtlaSilPastan harika olmuş.
Ben pasta yapmayı sevmediğim gibi beceremiyorumda hiç..
Böyle gördüğümdede nasıl özeniyorum bir bilsen..
Çok güzel olmuş çok..
Ellerine sağlık canımmm.
seninde pasta yapamadığın fikri kulağıma çok yabancı geld anki meliha,yaparsın gibi geliyor bana bence sen birkaç deneme yapmalısın:)
Silsağol canım benim öperim seni:)
ilk deneme için harika.çok güzel olmuş gerçeten bayıldım...
YanıtlaSilmutlu yıllar !!!
teşekkür ederim canım..
Silil deneme icin gercekten kusursuz bir calisma...devam devam....sevgiler
YanıtlaSilzehra
teşekkürler zehra,sevgiler ccanım..
SilBenimde ilk şeker hamuru pastam güllüydü :) Elinize sağlık...
YanıtlaSilne güzel görmek isterdim,seninde ellerine sağlık canım,çok sağol..
Silİlş deneme için pek güzel valla, elelrinize sağlık.
YanıtlaSilçok teşkkür ederim..
SilSağlıklı, mutlu yaşlara ailen ve sevdiklerinle birlikte inşaallah.
YanıtlaSilPastan ilk olmasına rağmen çok şık olmuş ellerine emeğine sağlık....
çok teşekkür ederim canım,beğenmen çok güzel,sevgiler..
Silpasta harika canım.ellerine sağlık.tekrar nice uzun sağlıklı seneler.öptüm.
YanıtlaSilsağol canım benim,amin bende öperim..
SilSöylemesen ilk denemen olduğunu asla anlamazdım.Harika bir pasta ellerine sağlık.
YanıtlaSilsağol canım benim..
SilBu arada bende şeker hamuruna takıldım, ne kadar ince açarsak o kadar güzel oluyor.Çokta güzel süslemişsiniz, ellerinize sağlık.Tekrar mutlu yıllar
YanıtlaSilbiliyorum senin yaptıklarınıda takip ediyorum,seninde ellerine sağlık,çok sağol..
Silbende denemek istiyorum ama bir türlü cesaret edemedim:)
YanıtlaSilreyhancım harika olmuş ellerine emeklerine sağlık sevgilerimle....
dene canım yaparsın sen mafifetli hatunsun:)
Silsağol canım,sevgiler..
Canım harikasın ellerine sağlık bu denemeyse asılları nasıl korkun pastaneler:((
YanıtlaSilCanım doğum günde kutlu olsun şöyle bir gezindim ellerine emeğine sağlık seni izlemeye aldım daha sık görüşmek için sende beni izlemeye alırsan sevinirim sevgilerimle...
evet korksunlar bendennn:))şaka şaka kimse korkmasın sadece bizim pastane korksun bir daha ondan pasta almam:)
Silben seni zaten izliyordum,teşekkür ederim..
Bayıldım ilk denemen olmasına rağmen süper olmuş bence eline sağlık canım:)
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSildogum gününü kutluyorum. Nice saglikli huzurlu yaslara insallah. Pastan cok güzel görünüyor. Heleki ilk kez yapilmis bir seker hamurlu pastaya hic benzemiyor! Eline saglik.
Sevgiler...Gülsüm
teşekkür ederim gülsüm,inan elime ilk kez aldım ve doğaçlama yaptım:)
SilMutlu , sağlıklı nice yıllara...
YanıtlaSilDoğum günü pastan harika olmuş , eline sağlık , sevgiler.
çok sağol canım,sevgiler..
SilÖyle güzel görünüyorki ellerinize saglık. Şeker hamurunu bende kalın sevmiyorum, bu tam kararında olmuş görünüyor. Yani yapmadım tabide yediklerim için söylüyorum :)
YanıtlaSilTekrar dogum gününü kutluyorum, mutlu seneler :)
evet canım mümkün olduğunca ince olmalı o bile bayıyor aslında ama dekor işte,çok oluyor yapıyoruz.sağol canım benim ,amin hep beraber inşallah.
SilMutlu yıl dileklerimle,pastayı seyretmeye doyamadım.Sanat eseri gibi.Bu tecrübesiz yapmaysa tecrübeli yaptığın nasıl olur ki:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Sevgiler...
ay çok çok sağol canımsın,çok mutlu oldum,seviyorum hepinizi doping gibisiniz vallahi:)
Silsevgiler..
Canım arkadaşım benim;
YanıtlaSilYazını okurken seni bir kez daha sevdim.Samimiyetin ve bildiğin kadarını paylaşman, yanlış yönlerdirmemen,nasıl desemki sen daha çok çeşitlrini öğren ve hep paylaş.İlk deneme içinse şahane bir pasta olmuş...Bazan bakıyorum pasta değil sanat eseri yapıyorlar ama onlarda böyle başladılar değilmi:) Ben inanıyorumki çok çok güzel şeyler yaparsın sen.Seni kocaman öpüyorum.
sabahın bu saatinde o kadar iyi geldi bu sözlerin ,anlatamam sana emine'm,böbürlenmek bize yakışmaz zaten neysek o..
YanıtlaSilbende seni çok seviyorum canım arkadaşım,bende seni kocaman öpüyorum ..
Ellerinize sağlık. Pandispanya keki önemli, süsleme tamamen yaratıcılık. Gayet başarılı görünüyor tatlım. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilDoğum gününü de kutluyorum, nice birlikte uzunnn yaşlara inşallah :)
Sevgilerimle...
çok teşekkür ederim canım ,amin inşallah hep beraber olsun:)
Silsevgiler..
İlk deneme olduğuna inanmak zor, gerçekten ilk deneme için çok başarılı, bence devamını getirmelisin...Doğum günün kutlu olsun, nice yıllara...
YanıtlaSiltecrübeli bu işten anlayan insanlar beğenince daha da mutlu oluyorum sonuçta tekniğini bilip beğeniyorsunuz,çok teşekkür ederim..
Silay böreğine geldin esasende elim kaydı sayfa aşağı indi oda ne ben daha önce nasıl görmemişim canım pasta çok güzel öncelikle pastan tadında ve görüntüsünde bir ömür diliyorum sana:)
YanıtlaSil:)))
Silsağol canım,inşallah hep beraber..
İlk yaptığın pasta buysa bence kesinlikle devam etmelisin.Tebrik ederim..
YanıtlaSiltombikasci.blogspot.com
devam etmek istiyorum tabiki,artık fırsatları değerlendireceğim yapmak için:)
Silteşekkür ederim..
ilk denemeye göre harika bir iş çıkarmışsın tebrik ederim ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgilerimle
http://yasemininmutfagindan.blogspot.com/
çok teşekkür ederim sevgili yasemin,acemi şansı galiba:)
Silnefis görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim perihan hanım,eksik olmayın..
SilKaç kere yazmaya çalıştım niyeyse mesaj hatası dedi durdu bir kere daha deniyeyim. gerçi faceden yazmıştım. ellerine sağlık canım
YanıtlaSilneden acaba bugün bende yanıtlamakta zorlanıyorum yorumları,allah allah..
Silsağol canım benimmm..
SANKİ BİR SANAT ESERİ VALLA BEN BU PASTAYI YAPARSAM HERALDA YEMEĞE KIYAMAM
YanıtlaSililk deneme için harika olmuş bence çok güzel görünüyor
YanıtlaSil