Bu Blogda Ara

17 Mayıs 2012 Perşembe

ÇİLEK REÇELİ

ÇİLEK REÇELİ


Herkese bu fotoğraflardaki gibi güneşli bir gün diliyorum...
  Bu fotoğrafları geçen gün havanın bir öyle bir böyle olduğunda çekmiştim.
Nasıl yani demeyin,burası İstanbul,aşağıda anlatacaklarım hayal ürünü değil,tamamen gerçektir ^:^

     Ne güzel güneş vardı ama ben üşengeçlikten bir türlü kalkıp yemeklerin fotoğraflarını çekemedim,derken hava karardı bir fırtına koptu ki sormayın.Baktım güneş doğmayacak,çorbanın fotoğraflarını çektim mecbur.
Reçelin fotoğrafını da yarın güneş doğunca çekerim demişken,güneş doğuverdi,tabi bu defa hızlı davrandım ve bu fotoğrafları aldım,iyide etmişim ,çünkü güneş yine çabucak kaçıverdi ^:^
  Ve o gün bugündür de düzelmedi bir öyle bir böyle hali devam ediyor.
Anlaşıldı !!
    Önümüzdeki günlerde tekrar çorba tarifleriyle karşınızda olacağım,fırsat bu fırsat taslaktaki çorbalardan birkaç tane daha alayım yayına.Durumdan kendime pay çıkarmasam olmazdı zaten ^:^

YAPILIŞ AŞAMALARI

    Biliyorum size çok karışık ve yorucu geldi,işte istanbul böyle bir yer,yaşayanlar zaten bilir,havası da kendisine benzedi son yıllarda,dört mevsimi  on dakikaya sığdırır olduk.

    En alttaki fotoğrafı birkaç gün önce çekmiştim,kompozisyon olarak pek uyumlu değiller ama ben o fotoğrafı da çok beğenmiştim,kıyamadım bir köşeye atmaya,bütün olarak değilde ayrı bakarsanız anlarsınız.

  Neyse efendim artık geçelim mis kokulu tarifimize.
Kendinize iyi davranın..


ÇİLEK REÇELİ

MALZEMELER

1 kg çilek
1 kg toz şeker
1/2 limonun suyu

ÇİLEK REÇELİ

HAZIRLANIŞI

Öncelikle ayıklayıp temizlediğimiz çileklerimizi tencereye alalım ve üzerini toz şekerle kapatıp bir gece bekletelim.
   Ertesi gün şeker erimiş,çilekler sulanmış olacak,hiç su eklemeden ocağa alalım orta ateşte kaynatalım ve ocağın altını kısalım,kaynadıktan sonra köpüklerini toplayarak en az 25-30 dakika pişirelim.Bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz,süreyi kıvamına göre ayarlamalısınız.

Daha evvel portakal reçelinin tarifinde de değinmiştim,ilk kez reçel yapıyorsanız başarılı olmama ihtimaliniz var ama üzülmeyin ikinci de olmadı üçüncü denemede başaracaksınız.Kıvamını anlamak için reçeli yapmaya başladığınızda buzluğa küçük bir tabak koyalım ki soğusun.Malum reçel soğuyunca kıvamı daha koyu olur.
Bunu test etmek için bu tabak bize gerekli.
  Ben orta kıvamlı severim siz daha koyu kıvamlı seviyorsanız biraz daha fazla kaynatın ama abartmayın ki reçeliniz pekmez kıvamına gelmesin.
  Reçelden 1 çay kaşığı kadar soğuk tabağa döküp,parmağınızla kontrol edin eğer çok akışkansa biraz daha kaynatın,yok eğer istediğiniz kıvama gelmişse,limon suyunu da ekleyip bir süre sonra ocaktan alabilirsiniz.
  Yalnız ocaktan almadan önce köpüklerini toplamayı unutmayın ki şekerlenmesin.

Ocaktan aldıktan sonra kavanoza boşaltıp soğumasını bekledikten sonra kapağını sıkıca kapatıp,ışık ve nem almayan bir yerde saklayalım


AFİYET OLSUN...

32 yorum:

  1. Ellerinize sağlık,reçel zamanı başladı..Çok güzel olmuş..sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. çilek reçeli soframızın olmazsa olmazıdır, ancak ben hiç yapamadım nedense, ancak tarifinizle denemek istiyorum, tarif için teşekkürler. ayrıca haklısınız bu istanbulun havası yakında beni depresyona sokacak...

    YanıtlaSil
  3. Of çilek olan herşeyi severim mükemmel elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Evet, ben zaten ssizin yöntemle pişip pişmediğini anladım.Geçen hafta çilek reçellerini ayptım, rafa kaldırdım.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Evde benden başka seven yok ama ben yinede kendim için yapıyorum, ellerine sağlık Reyhancım harika görünüyor..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. çilek reçeli yapacağız bu yaz annemle benim yeni evim için düğünden önce minik güzel kavanozlara koyacağız :D mis gibi kokusu geldi ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. reçelsiz bir kahvaltı düşünemiyorum çilek de her daim olan bir reçeldir bizim evde
    ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  8. bizim evde en çabuk biten reçeldir kendileri.çileklerim büyüsün bende yapıcam..çok güzel görünüyor.canım.ellerine sağlık.sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Çilek reçelini çok severim. Ben de yapmayı düşünüyorum. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Çilek reçeli bizim evde çok tüketilen bir reçeldir.Yerli, küçük çileklerin çıkmasını bekliyorum bende yapacağım:)Bahçede var ama onları ayaküstü yeriz:)Ellerine sağlık,fotoğraflar harika:)Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Annem, bana da var mı çilek reçelinden? :))

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık canım,
    dün banada geldi bir kavanoz reçel çok severimde))))
    bu sabah hepsini yedim, midemde bir yanma var neden acaba):)),
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. En sevdigim receldir cilek receli, ellerine saglik canim harika görünüyor...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. reçellerden sevdiğim ve yiyebildiğim sadece çilek reçelidir...
    hııııım :))
    sevgili kayınvallideme tlf açmam lazım onun bahçesi var, bahçesinde çilekleri var..............
    hemen bana reçel yapmalı :))
    ellerine sağık canım...
    çok güzel görünüyor...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Evimizde herkesin birden sevdiği tek reçel,ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  16. Bayılırım çilek reçeline. Zamanı geldi değil mi? Yapmak lazım. Ama ne zaman?

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel olmuş,eller,ne sağlık.Çok severim bu reçeli.

    YanıtlaSil
  18. Bayilirim ev yapimi recele..seninkide enfes gozukuyor ellerine saglik...Bu yaz cilekler cikinca bahcelerde toplayipta yapayim belki becerebilirim:))
    sevgiler canim

    YanıtlaSil
  19. geçen sene yaptıklarımız yeni bitti sezonu açaçağız çilek reçellerimizi yapaçağız tatlı uğraşlarımız ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Canım ellerine sağlık olsun .Reçeller her zaman mutfağımızın demirbaşları soframızın kurtarıcılarıdır Keyifle sağlıkla tüketiniz sevgilerimi yolluyorum

    YanıtlaSil
  21. Canım ellerine sağlık çok severim çilek reçelini sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. en sevdiğimiz reçeldir kendileri ama bikere denedim beceremedim hevesim kaçtı annemden tırtıklıyorum:) olmadı hazır alıyoruz ama çok özeniyorum kendim yapmaya ne güzel olmuş bak ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  23. merhabalr tamda mevsiminde çok güzel görünüyor ellerine sağlık bende de yine ekmeğimi seviyoruma uygun bir tarif var

    YanıtlaSil
  24. CANIM ELLERİNE SAĞLIK BAYILIRIM ALDIM KAVOZU
    :))

    YanıtlaSil
  25. ohhhharika güneş fotoğraf ve çilek reçeli....eline sağlık bende yaptım geçen haftalarda yarısı bitti bile...sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel görünüyor, ama zannedersem baaşarı çileğin kalitesiyle de ilgili. Piyasada öyle garip çilekler varki. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  27. Tam mevsiminde harika bir reçel.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  28. İstanbul'un hiç bir haline şaşırmıyorum artık. Bugün resmen fırtına vardı, yağan yağmurdan sel oldu her yer..

    Çilek reçeli nefis olmuş, ellerine sağlık. İlk reçel denememi bu tarifle yapıcam :)

    YanıtlaSil
  29. ıhmm nefis görünüyor bende biraz ucuzlasın çilekler diye bekliyordum, hemen alınmalı ve yapılmalı o zaman:)eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  30. :) gecen sene ilk recel yapma girisimimde pisirme suresini tutturamadigim icin zamk gibi olmustu, kavanozuyla beraber atmistim :) acaba bir daha cesaret etsem mi denemeye...

    YanıtlaSil
  31. Bizde çok severiz çilek reçeli denedik ama olmadi çok sulu oldu artık bi dahaki sefere :)

    YanıtlaSil
  32. merhaba,
    sulu olması çaresiz bir sorun değildir,keşke biraz daha kaynatsaydınız ki kıvamını almadan ocaktan almamak gerekiyor zaten.Sizin çilekleriniz fazla su salmış olabilir ama dediğim gibi bir süre daha kaynata bilirdiniz.

    YanıtlaSil

değerli yorumlarınız için teşekkürler...

blog sahibi değilseniz, alttaki adı/url yazan bölüme tıklayıp,adınızı yazarak yorum bırakabilirsiniz.
yorumunuz olumsuz bile olsa mutlaka yayınlanacaktır ve cevapsız kalmayacaktır,ancak hakaret içeren yorumlar kesinlikle yayınlanmayacak dolasıyla yanıtsız kalacaktır.Bilginize !!!
sevgiler..